Шо знам, мене првата епизода ми беше доста интересна, бидејќи е прва анимација од ваков тип кај нас. К-15 во боја.
Еве што најдов по веснициве.
"КОНТРА БАНДА" ПРАВИ АНИМИРАНА СЕРИЈА "ЕДООКИ"
Борис Дамовски и се смее на политиката и се друго
Самото име "Контра банда" што во жаргон значи, шверц, зборува дека не интересираат темите за кои што другите не зборуваат - најсмешни ми се авторитетите од политиката и естрадата, вели Дамовски.
Продукцијата "Контра банда" го промовираше својот прв заеднички проект. Тоа е телевизиската анимирана серија "Еднооки". Идеен автор на серијата е режисерот Борис Дамовски, кој е и еден од авторите во сите сегменти на проектот.
Тој вели дека "Еднооки" е цртана, хумористично сатирична серија. "Се смееме со политиката, естрадата, општеството, социјалата. Најсмешни ни се авторитетите од сите области.. Се смееме со животов што не опкружува. Ова не е серија која дава одговори, само ги отвора сите прашања што заслужуваат одговор. Ги следиме сите случувања и ги коментираме сите настани. Самото име 'Контра банда' што во стар жаргон значи, шверц, зборува дека не интересираат темите за кои што другите не зборуваат", вели Дамовски.
Тој вели дека нема демократско општество без хумор и дека авторитетите, политичарите и сите јавни личности треба да се навикнат на тоа.
Серијата е цртана во класична 2Д анимација. Има неколку главни ликови, а останати се појавуваат по потреба на сценариото. Таа е со магазински карактер, како магазински неделник, велат од продукцијата во која уште се и сценаристите Алек Русјаков и Ружица Пејовиќ. Главен цртач е Мичо Димитриевски или Тхе Мичо, а главен аниматор е Дамјан Михаилов.
Режисери се Борис Д., Алек Р. и Јозеф К.
Насловната музичка тема е од БИС "Клобуци". Останатиот дел од музиката е синтетска и таа се прави на комјутерите исто како што се прави целата серија. Екипата е задоволна бидејќи со оваа своја прва заедничка работа тие пополнуваат еден празен простор во нашето медиумско живеење. "Еднооки" премиерно се прикажуваат секоја втора сабота на А1 телевизија. Една епизода трае помалку од 15 минути.
Од "Контра банда"најавуваат серијата да се развива и да оди секоја сабота. Ова е само еден од производите на оваа продукција која како што велат основачите е подготвена за производство на сите телевизиски и филмски жанрови, додавајќи дека веќе имаат сценарија за три играни фимови.