eBay (официјална тема)

Член од
15 јануари 2010
Мислења
17
Поени од реакции
0
a ustvari kaj da prasam jas za ova, da znam tocno kolku e carina pa da si se preracunam a?????

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
a ustvari kaj da prasam jas za ova, da znam tocno kolku e carina pa da si se preracunam a?????
На customs.gov.mk можеш да ги најдеш царинските тарифи, а ако не се снајдеш, можеш да им пишеш и да ги прашаш па ќе ти кажат. Еве јас го отворив фајлот со тарифите и побарав, и за рачни торби, со надворешна површина од кожа царина е 20%, а од текстил или пластика е 12.5%. На целата сума после се пресметува и 18% ддв.

-={K-O-R-U-N}=-

Wanna play a game?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
13.045
Поени од реакции
3.301
На customs.gov.mk можеш да ги најдеш царинските тарифи, а ако не се снајдеш, можеш да им пишеш и да ги прашаш па ќе ти кажат. Еве јас го отворив фајлот со тарифите и побарав, и за рачни торби, со надворешна површина од кожа царина е 20%, а од текстил или пластика е 12.5%. На целата сума после се пресметува и 18% ддв.
Кој PDF фајл поточно е тоа, и каде го најде на непрегледниов сајт? Во увоз/извоз? Или?
Преполн е со милјон PDF фајлови, не можеле да направат неколку табели да им се сневиди :)

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Кој PDF фајл поточно е тоа, и каде го најде на непрегледниов сајт? Во увоз/извоз? Или?
Преполн е со милјон PDF фајлови, не можеле да направат неколку табели да им се сневиди :)
Абе јас кога се јавив ми рекоја за што и да е наплаќаме од 10 до 30% царина. Така да ако ти е фрижидер ќе ти наплатат 30% , ама ако ти е пс3 И имаат иста цена на пс3 ќе ти наплатат околу 12 %. Немаат тие за секој продукт посебно си пишува кој како и КОЛКУ САКА

Член од
15 јануари 2010
Мислења
17
Поени од реакции
0
a, e pa zatoa prasav , zasto imam prijatelka na koja ne i carinat nisto???? znaci makedonce, corba, e bre segde so vrski breeeeeeeeeeeeeeee.

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
ОДЛУКА ЗА УСОГЛАСУВАЊЕ И МЕНУВАЊЕ НА ЦАРИНСКАТА ТАРИФА ЗА 2010 ГОДИНА

Ова е фајлот со тарифите за 2010 година, и за секој производ си постои категорија, така да не може никој како сака да ви царини. Си постои жалба ако нешто не е во ред, и глупост би било ако видите дека ви царинат надвор од прописите, да им платите како што бараат.

А инаку навистина некогаш се чудни, два пати добив пакет со ист производ, првиот пат не ми наплатија ништо, вториот пат ми наплатија соодветно на тарифата за производот. Како им се погоди моментот.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
ОДЛУКА ЗА УСОГЛАСУВАЊЕ И МЕНУВАЊЕ НА ЦАРИНСКАТА ТАРИФА ЗА 2010 ГОДИНА

Ова е фајлот со тарифите за 2010 година, и за секој производ си постои категорија, така да не може никој како сака да ви царини. Си постои жалба ако нешто не е во ред, и глупост би било ако видите дека ви царинат надвор од прописите, да им платите како што бараат.

А инаку навистина некогаш се чудни, два пати добив пакет со ист производ, првиот пат не ми наплатија ништо, вториот пат ми наплатија соодветно на тарифата за производот. Како им се погоди моментот.

Види сега момче јас ти кажувам од искуство а закони остави ти во МК не се поштува тоа. Пример сега ќе ти кажам со наградната игра кога 50 души одбивне Ipod Nano. На некој му беше царинето на некој НЕ. Некој имаше царина од 1500 денари некој имаше од 2000 денари НЕКОЈ ДУРИ И 3000.

А бунење хахаха не биди смешен кога веќе е мавнат печатот отишла си једног дана.

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
Види сега момче јас ти кажувам од искуство а закони остави ти во МК не се поштува тоа. Пример сега ќе ти кажам со наградната игра кога 50 души одбивне Ipod Nano. На некој му беше царинето на некој НЕ. Некој имаше царина од 1500 денари некој имаше од 2000 денари НЕКОЈ ДУРИ И 3000.

А бунење хахаха не биди смешен кога веќе е мавнат печатот отишла си једног дана.
Момче, кога ќе го подигнеш пакетот и платиш, толку, џабе ти е бунење. Се до тогаш имаш право да ја докажеш правдината. Жалбена постапка постои, само што знае да биде и комплицирано и долго. Но, ако знаеш во која група спаѓа твојот производ, ја имаш неговата царинска ознака, ја знаеш царинската стапка што му соодветствува, глуп си ако дозволиш да те манипулира и пљачка некој.

Џои

КИНЕКТиран
Член од
1 февруари 2007
Мислења
8.406
Поени од реакции
2.076
Момче, кога ќе го подигнеш пакетот и платиш, толку, џабе ти е бунење. Се до тогаш имаш право да ја докажеш правдината. Жалбена постапка постои, само што знае да биде и комплицирано и долго. Но, ако знаеш во која група спаѓа твојот производ, ја имаш неговата царинска ознака, ја знаеш царинската стапка што му соодветствува, глуп си ако дозволиш да те манипулира и пљачка некој.
Види сега сите се буниме и џабе е, ти вика ако сакаш со глата од ѕид удрисе тоа е тоа. Значи ова не ми се деси само мене или на уште 2-3 ца
ни се деси на едно 150 души. Од нив пола СИГУРНО ѕвонеа бараја врски и што не, ама сепак тоа е.

Член од
23 јуни 2007
Мислења
368
Поени од реакции
333
Види сега сите се буниме и џабе е, ти вика ако сакаш со глата од ѕид удрисе тоа е тоа. Значи ова не ми се деси само мене или на уште 2-3 ца
ни се деси на едно 150 души. Од нив пола СИГУРНО ѕвонеа бараја врски и што не, ама сепак тоа е.
Значи, јас ти зборам за нешто што е легална жалбена постапка, во која ти писмено ќе наведеш зошто си незадоволен и врз која основа бараш да ти се преиспита царинската постапка. За тоа треба да имаш аргументи. Но безвезе е да збориме за закон и негово почитување, кога ете и самиот кажуваш, прва помисла во таков момент е да се најдат врски, да се подмити, итн.
Забегуваме од темата, но овие дилеми во врска со царината се главна пречка зошто онлајн купувањето е сеуште табу кај нас.

Член од
28 јули 2008
Мислења
10.785
Поени од реакции
3.522
Ти сто мислиш зошто цариниците се едни од најбогатите :)
Има број за мито на кој се пријавува. Да не одам оф топик ама добро фунцкионира. И не е како порано кога беше голем хаос во царина.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Имате и друга варијанта околу плаќањето и испораката, ако имате некој другар во ЕУ тој може да плати за вас а пратката да стигне на ваша адреса, кога се порачува има еден дел каде што те прашуваат на која адреса да ти ја испорачаат пратката, ваше е само да му платите на роднината или другарот и да се молите да не ви стават некоја голема царина?:nesum:

Член од
22 јуни 2007
Мислења
840
Поени од реакции
25
Барем со moneybookers оди лесно плаќањето,имам многу трансакции на интернет направено преку moneybookers,секогаш се фер.Но немам пробано на ebay,а планирам кога ќе додадам дебитна картичка на moneybookers.

Моја препорака засега најдобра опција е moneybookers

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
Ај вака сеа сакам да си порачам нешто до 40 евра ...па да прашам колку царина ке ми опнат и како да го изведам тоа со другар у Еу како шо сфана јас он треба да ја порача ама адресата моја да ја пише а јас и он да се раздужеме.Или некој по лесен начин ако има кажете.

Kajgana Shop

На врв Bottom