Грујо, не само што те гласав туку и верував дека ќе бидеш подобар од дотогашните транзициски лопови.
Ме натера да се покајам!
Го гласав мислам два пати. Еднаш кога дојдоа на власт и после уште еднаш, мислам во 2010 беше... одма после ветото во Букурешт.
Како помал не сум се замарал со политика. Малку кога попораснав и ко почна да ми фаќа акалов за политика видов дека сите се покварени. И Бранко што испокраде што најде.... И Љупчо, продаената душа....
Овој бе изгледаше млад, надежен, ветуваше развој на економија... имаше програма...
Ви текнува кога дојдоа на власт како работеа нон-стоп. Секој ден, и сабота и недела, до касно...
И после почнаа. Те предвремени избори на секое. Те Скопје 2014. Те убиства на плоштад. И се тоа се поклопува со пропаста на СДСМ (или генерално на било каква опозиција).
Значи вистина било:
моќта расипува, а целосната моќ расипува целосно.
Да имаа опозиција немаше да бидат апсолутна власт во државата, немаше да дојде до дереџе ситуацијата.
И ова сум го рекол и порано: од политичари не очекувам да не крадат, да не си местат фамилија на државни работни места... Ова е сепак Македонија, да не си гаиме илузии дека ќе ни дојде некој поштен. А и по светот не е поинаку...
Само усул сакам малку да имаат.
Овие значи пропаднаа чисто од немање усул. Ај кај што имаа доминација во парламент, мораа да имат и уште пратеници, и сите судии назначување разрешување да биде под нивна контрола, сите медиуми да ги контролираат, сите противници да ги замолчат....
Фактички сакаа државава да си ја стават в џепче. И да збориме реално дојдовме до таа точка што Македонија фактички е диктатура кај што лидерот и компанија жарат и палата, бесат и колат. Како што Стаљин ги носел политичките противиници во гулаг, така и ние во 2015 ги носиме во затвор во монтирани случаи.
Не можам да го разберам народов во моментов. Не дека не знаевме дека власта прави криминали. Сите бевме убедени во тоа. Сега кога има докази, пак ништо? Како да сме навикнати на корумпирани политичари и не веруваме дека може подобро. Ние сме ти ко жената жртва на семејно насилство што не се осмелува да пријави. Како да имаме колективен стокхолм синдром.
Ќе речеш, да не ни дојде ова како шок? Ама имаше клипови за тоа како Грујо ја продаде Македонска банка и пак ништо не се деси.
Јас стварно се прашувам, што треба да се деси за Грујо да си замине од власт. Сериозно? И викаат, на протест да излагале луѓево.
Да излагаш на протест, ќе те истепаат, ќе те осакатат и ќе те убијат пред да отстапат власт. А прашање е дали следните ќе бидат нешто поарни.
Македонија има корумпирани политичари. Имаме хроничен недостиг од квалитетни лидери, баш државници. Едностанвно нема добри, способни луѓе што сакаат да се занимаваат со политика.
А сето тоа е така зошто Македонија во суштина има срање народ со срање култура. Поданичка, гзолижачка култура. Сите сакаат нишај врата земај плата. Сите сакаат да се залепат на административна цицка да цицаат. Сите сакаат гзот да не го испотат.
И што преостанува на грстот асални луѓе што по некоја игра на судбината уште се тука?
Да се отселат ете што.
Македонија заслужува да пропадне.
Но да не бидеме песимисти, кој знае што не чека.
И сега? За кого ќе гласам? За ДПМНЕ сигурно не. Се додека во партијата се овие луѓе, оваа постава, Мијалков, Груевски, Гоца, Ставре... и остала багра... Не. Се до тој момент кога ќе ги избришат од членство, за мене оваа партија не постои.
А СДС? Ни тие не се бољи. Заев не дека е нешто поштен.
Сега треба нова паритија. Партија на кенгурите. Со платформа: Сите можеме да се отселиме во Австралија.

Е за нив би гласал.