Dear K,
ни „Црна Хроника“ не е тоа што беше. Опнале наслов (што не сакам да го цитирам зошто има луѓе со слаб желудник) за мајка како лелека по синот што и го убиле, она ја изцитирале изворно за да предизвикаат кај читателот длабока емпатија и чувство на гадење, да му ја доловат атмосферата од погребот. Ако мислиш дека тоа е најлошото во целава повраќаница од вест, грешка си: настанот воопшто не се ни случил во Македонија па ете некако да тангира некои луѓе кои го познаваат убиениот, или нас како држава и како општество. Не, настанот се случил во Србија, а понекогаш ваквите вести од типот „Татко со секира...“ се случуваат и во некоја вукојебина во С.А.Д. која по ништо и немаше да ја знаеме ако не биднеше зулумот.
Мене ми се гади веќе од овој ебен аматеризам во нашето т.з. новинарство, во кое дотичниот „новинар“ нема три грама мозок да направи разлика помеѓу сензационалистичка вест и повраќаница, додека ги врши своите секојдневни copy/paste/translate обврски. Зарем постои толкава потреба да се известува за убиства, што ако не се случи денес во МК мора да се копираат вести од странски портали? До кога ќе не храните со негативна енергија, малку ли бомби и авиони паѓаат секојдневно па уште да ги читаме и вашите издркотини? И како се чувствувате на крајот на денот кога за дневница од 500 денари морате да прочитате и да преведете еден куп гнасотии, за да ни ги сервирате со утринското кафе? Нова работа, можеби? Оти вака ако продолжите еден ден вие ќе бидете веста. „Новинар си го одземал животот оти паднал во депресија, мајка му на погребот...“
Од што ме изнервиравте ми иде да продолжам. Да ве прашам што кој Тасе бара Парис Хилтон во наши портали и зошто воопшто ние треба да знаеме било што за чупето? Или да ве прашам зошто кога препишувате текстови со научна содржина брутално ги кратите во моментот кога ќе ви се појават покомплицирани зборчиња. Знам дека не е лесно (како на пример кога препишувате постови од форум и ги објавувате како ваши) ама дај потрудете се да преведете барем 50% од оригиналниот текст. А не имало црна дупка таму и таму, ама не била црна како што мислеле порано сива била. Ебате мороните.
Сериозно K, немав ја намера да се нервирам за секакви будали. Убаво ми тргна денов, сонце, плажа, кафе, интернет...