Драга Кајгана

• Креатор на темата Креатор на темата blue ladybug
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Passed down to you...
Живееме во општество на се` поголеми контрасти. Додека богатството се гомила на се помалку и помалку луѓе, сиромаштијата го зазема замав од епидемиски карактер. Дени ме потсети на муабетот со оние имбецили погоре. Таквите мува не ги лази, го живеат животот трасиран од потта и крвта на повеќето под нив, додека гневот расне кај оние кои го имаат загубено тоа што им е најмило. Ебена егзистенција ти е доведена во прашање поради нечиви хирови, комплекси, мрсулави лица затоа што синчето го изгубило својот мобилен, но шуќур не мора да пешачи секој ден по 2-3 километри до школо.
Welcome to the country built by so many, owed to so few...

Драга Кајгана,
Да можеше се да биде како во нашата замисла за подобро утре..., но верувај, јас не се откажувам, ќе се борам за таа замисла...:)

кажи му на пепси оти сум цела прашалници ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? и да, не мислев, напраи да мислам, и ај да не си играме преку тебе расипан телефон, драга кајгано

Само кога ќе згасни животот на некој познајник, онака од нигде никаде, се задумувам за животот, стресовите и секирациите за најбанални работи, се карам себеси, ги карам тие околу мене, се до изминувањето на некој ден и потоа повторно старата песна. Секојдневни глупости, милион и милион до бескрај.

Не го замислував вака животот, не го замислував кога бев помал ни под разно да биде толку ироничен, суров, безмилосен. Го гледаш човекот, постои во просторот и во еден момент неговата физичка форма ја снемува од светов во кој газиме. Буквално од нигде никаде, како да смртта понекогаш го има најтивкото доаѓање кое создава најсилна гласност потоа, во истиот момент откако ќе ја најави својата присутност. Здрави биле, прави биле, ништо не ги бодело, лекар не виделе со години, и наеднаш..............не знам. Знам само дека доколку животов беше автобус, ќе барав да се симнам што побрзо и да избегам некаде подалеку од целиот сообраќај. А вака сега, ни преостанува само да патуваме.........којзнае до кога, којзнае до каде................

драга, научив да зборам скопски, ти текнуе?

Иначе, покрај сиве овие сообраќајки денес, баш сеа бев сведок на една. Чекавме автобус на партизанска и две коли се слупаа, на една раскрсница над хотел Карпош. Среќа немаше повредени.

Е сеа јакото шо беше, полиција, ниту брза помош не дојде сигурно над 20 минути. додека не си заминавме, за после тоа не знам. У меѓувреме технички помина полицајско возило, ги подмина удрените возила, кои неподвижни на сред раскрсница стоеја и пречеа во сообраќајот и никаква реакција не се деси. Не дојдоа ни нивни колеги. Свашта.

Последно уредено:
Драга, текстов е од коментар на некој бугарски читател на интернет новини:
Б'лгарин'т бил лајно. Б'лгарин'т бил слабак. Бил т'п, необразован и комплексиран.Бил неудачник, непрокопсаник, в'обште п'лен дебил бил.. ја чакајте малко? Кој б'лгарин? Онја којто става всјака сутрин и отива на работа с празен стомах. На којто не са дали заплата последните нјаколко месеца, понеже началник'т си купил джип. Б'лгарин'т, којто многократно загуби спестјаванијата си , предаден и обран безогледно от онези наричашти се слуги на народа?Б'лгарин'т којто си плашта чинно билетчето в рејса за работа, но нјама пари за закуска. Којто си гледа децата в среда с европејски цени и десет п'ти по ниски заплати и от немотијата си дава с СМСи на бедствашти и на осигурени болни, които умират пред кабинетите. Б'лгарин'т којто не ламти за кр'в, иначе отдавна да е изклал к'рлежите впили се в него и в снагата на родината и смучешти от нејната кр'в. Този б'лгарин, којто в'преки трудностите слага р'ка на с'рцето и пее химна а кожата му настр'хва. Този ли б'лгарин е неудачник? Не. Това е нев'зможно.Този б'лгарин е герој! Којто ште прод'лжи да в'рши тихото си геројство, да става сутрин в тази ограбена, изм'чена и продадена от лицемери и космополитни мошеници земја, ште прод'лжи да т'рси нова работа, ште се бори и за да отгледа децата си. И да, нјакои ште паднат в този бој. Нјакои, които не са за този свјат, които не изд'ржат на това лудо и бјасно темпо и на всичката тази ужасна несправедливост царјашта навред, но ште падна борејки се. ште паднат опитвајки се да станат! Точно като Кубрат. И не е важно дали си победил в една битка, или си загубил, стига да си се борил докрај.Честно и според силите си. Ако си сторил това, то ти си вече победител. Затова се замислете, всички вие, които плјуете борештите се ваши братја, ЧЕ ТЕ МОЖЕ БИ ДАВАТ ВСИЧКО НА КОЕТО СА СПОСОБНИ и това е нап'лно достат'чно. А вие плјујеки и хулејки тјах, плјуете и хулите самите себе си, заштото всички сме братја. Заштото раната по Кубратовата глава е наша рана, и болката от загубата е наша болка, но опит'т да станеш когато си паднал тежко е от нај ценните нешта, което човек може да направи в'обште нјакога и това е нештото което прави разликата, и определја кој е успјал, дори и да не е станал, и кој не е успјал, макар да не е никога падал. Заштото днес плјујат по падналијат Кубрат, но тој игра за световната титла! И не се продаде,не стана чужд гражданин, а остана б'лгарин, в'преки милионите. И зашто остана? Заради всички нас, нештастници такива! За да ни даде шанс да видим Б'лгарија в един так'в мач. Да, обикновен боксов мач, но за този мач, тој е живјал 33 години в тежки битки и тренировки. Заштото ако нјакој от плјуештите понесе дори един единствен удар в главата, като тези понесени от него, не само нјама да стане, ами и ште трјабва да викнат часовникари да го с'бират изв'н скапанијат ринг! Само си представете това, между чашите бира, които може би пиете пред екрана, представете си, молја ви, как се опитвате, ама неистово се опитвате да се изправите, в'преки болката, липсата на глава, полус'знанието и СРАМА, че не сте успјали да надделеете над украинскијат великан и почти успјавате,и изведн'ж една черна т'мнина ви обхвашта и тјалото спира да се подчинјава. Може би последната мис'л на Кубрат между осмото, деветото и десетото отбројаване е била- Трјабва да стана, трјабва да стана, м--ка му трјабва!.. Може би нјакој ште се ухили и изплјуе просташки и на всичко това и ште рече- "последната му мис'л е била за спечеленијат милион... Е не говорја на такива хорица. Те нека си пијат спокојно, понеже само това имат, понјакога злобата и простотијата са нелечими и см'ртоносни.Но говорја на онези на които им приседна и бирата и хапката и им стана м'чно за тија, оплјутите герои. Не визирам точно Кубрат, тој е ок и ште стане заштото е силен, а визирам онези СЛАБИ, безименни, всекидневно борешти се с неправдата, малки смазани б'лгари, които стават всеки ден и се борјат. Когато ни стане м'чно един за друг, хора! Тогава може би....може би, ште се прев'рнем от т'лпа, ште се прев'рнем в народ.

Слободно може бугарин да биде заменето со македонец, србин, албанец, балканец или источно европеец. Тоа сме ние, тие навидум мали народи, но со огромна душа и храброст, да не млатат и газат до бесвест, а на крај, пак ќе им се исправиме.
Тоа треба да се доведе како животен идеал на секој човек, колку и да те газат, исправи се пак, бори се до крај со сета сила и можности!

Две слики да споделам со вас што ги видов по фб што ме орасположиа и бар малку изнудија чувство на среќа во мене вака пред заспивање после овој проклет ден...

10676176_383877195108053_1328800001466879414_n.jpg

1526121_1128503280592341_1311517008394660998_n.jpg

Кеј,

Моментот кога ќе ти се јават на телефон и ќе те прашаат "Да не е грешка?", а ти си го заборавила значењето на зборовите упатени кон тебе. И едно две минути не ти текнува со кого зборуваш и целосно си убедена оти некој го згрешил бројот. Прашалници над глава еден куп. Се до моментот кога ќе ти текне и почнува да се разлева насмевка на твоето лице. Прашалниците исчезнуваат, се разврзуват истите безвезни муабети како си, што си, што правиш. Дури добиваш и комплимент колку си љубезна кон непознати. И паѓа договор за некое следно видување, некогаш и негде, на исто место, во исто време. А можеби и не, но тоа не е ни битно. Битен е моментот е што сега знаеш оти можеш да сметаш на нечие одамна заборавено лице. Е па welcome back. :)

Последно уредено:
Драга...

... word of advice за тебе. На пешачки секогаш биди сигурен дека колите се застанати и те пуштаат, не верувај дека чим те видат, ќе застанат. На едносмерна улица глеј си лево-десно. На семафор, колку и да се брзаш, колку и да е мала уличка, и колку и да изгледа дека е празно се околу тебе, почекај на црвено. Не за друго, туку опасноста лежи од сите краеви. Сите брзаат негде, а кога ќе стигнат таму, досадно им е и едвај чекаат да заврши. Брзање... идиотизам на 21ви век. Егото им е толку големо што мислат дека светот на нив чека, па ко да ќе закаснат којзнае каде. А ако не те мавне некој со кола, тогаш ќе те мавне полиција по џебот за нешто. Не давај повод на оние кои им се може да те казнат, па после твоите пари да бидат тие кои ќе завршат у џебот на оној со јак џип, пари кои ќе ги користи за мито и корупција.

Друга поврзана работа, имам 20 години, и веќе многу од моите другари имаат возачка. Имаат, а немаат потреба. Не го сметам возењето кола за луксуз. Возењето треба да биде правено од потреба, не да положиш онака. Секојдневно ме прашуваат зашто не сум полагал за кола. И секој ден им го давам истиот одговор, логичен одговор кој никако не можам да сфатам зошто не можат да го разберат. Немам потреба од кола. Ниту имам кола, ниту имам некоја желба да возам кола, ниту пак имам доволно финансии да издвојам за полагање, камоли после тоа да ја одржувам колата (која ја немам), за да ја користам за нешто што не ми треба. Толку е тешко да се сфати? Толку не може никој да си ги поврзе овие работи и да прекинат со истото прашање? Ме иритира тоа што кај луѓево постои скрипта на живот, на таа и таа возраст го правиш тоа и тоа, а изгледа на мојата возраст предвидено е да се полага за возачка, па ја треба како робот да ги занемарам сите работи околу мене и да го следам системот кој ми диктира да стекнам возачка. Немам потреба човек, сфати. Да не збориме за тоа што за разлика од огромен број од оние кои возат, не ни сфаќаат колку сериозна одговорност е тоа. Не сме ни културен народ, па на патиштата само се пцуе по сите, макар една секунда покасно да тргне некој на зелено, одма 20 души свират, бог да чува, ко да ќе му се сруши животот ако он е тој што следен ќе почека на црвено. Влагаш под притисок да не згрешиш нешто за да не ти свират 30 идиоти, дур у меѓувреме мораш да ги третираш сите совозачи за идиоти, за да си го поштедиш животот. Пошто и така е. Уште од средно ги гледав копилињана кои ги вртеа шемите како доаѓаа со кола на школо. А курвињата се палеа на нив, буквално ко она од филмовине бе, кај што влагаат у кола со два збора муабет и само ради тоа им го пушат, буквално, слика прилика. И у една случка кај што се ѕвекнаа у еден стуб (безопасно) и почнаа да плачат, се смеев и никад другпат не сум се осеќал позадоволно. Е таквите, таквите кои возат заради курчење, без потреба, таквите кои не сфаќаат дека постои сериозна обврска во сообраќајот, таквите ти се коренот, јадрото, онаа грутка од која почнува проблемот во општеството. Сигурен сум дека таков бил и возачот на џипот у ова што се случило вчера. 20 години у џип, ја на 20 години со точак шибам на ладно и на жешко до факултет за да не давам пари на автобус и малце да ме фати воздух, он сигурно го пичел џипот за курвите гнасни да ги собере. Е таквите сакам да влезат у една огромна кола, кај што сите заедно ќе одлетаат од некој мост и право у река, па ќе се спасиме од нив. Да цркнете сите до еден, без исклучок, со тоа ќе му направите поголема услуга на општеството, отколку тоа што ќе го придонесете кон него со целиот ваш бескорисен и глупав живот. Луѓе ќе гинат за вас, само заради задоволување на вашиот луксуз, немате ни работа, ни обврски, туку го возите џипот за да ве видат низ градот како рокате гласна музика, брмчите на семафори, собирате курви, се тоа од пари што мама и тато ви ги дале.

Нема да положам за возачка. Нема додека немам работа, семејство, вишок пари, или пак барем да се чувствувам доволно совесен за сообраќајните должности, нема. Не сум дораснат за таква обврска, и среќен сум што сум свесен за тоа, за разлика од огромен број на други, комотно можам да ги наречам, деца на моја возраст, а и помлади.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom