Треба опција save changes у животов.
Дознав толку убава вест, што срцево ми е ко навиен часовник. Ќе експлодира од убаини и ќе се десат конфети низ цел град. Море, низ цел свет. Само да е се’ како што треба!
Ах.
Машината врти, јас имам дузина обврски денес, а ништо не ми се прави. Не ми се оди до библиотека (замисли!?), ме мрзи да носам чудесии што треба да се принтаат, да местам кревети, да го процедам гравот, да исчистам под биро, да купам млеко и да си ги ишишам шишките. Да договорам кога/каде промоција. Ко медуза сум што се влечка на работ на океанот. Со кафеави чевли, што и тежат. Дузина работи. Медузина работи.
Ајде сега стани и оди направи сево ова.
Café de Paris во позадина, и шашава фризура. Огледалце? Не благодарам, ќе си бидам ваква смотана цел ден.
Вчера бев на работа како неприсутна. Кај се видело втора смена во недела? Кога сите се бањаат и мачкаат со крем? Па во наплив на тага, изедов борсето со џем, грисинки, мала пастрмајлија и надеж дека човештвото кога тогаш ќе покаже послушност.
Од денес, пак режим, пеш по светот и гушкање со тетка ми што ни доаѓа на гости.
Па не е фер животот, нели, ама си го тераш. Што не е фер? Што сакам пак да китам елка цела потопена во еуфорија, да купувам лампиони и жижици. А во себе мислата ми е - Уф, само дојди си!
Ќе учествувам како помагач во неколку детски претстави на куклен театар неделава. Се надевам дека ќе бидам од корист. Во меѓувреме, ги однесовме креветите на стегање, поправка и премачкување, па сега со сестра ми спиеме како бегалци, со душеците на под. Мене ми е супер вакво спиење бре! По фенг шуи, поблиску си до земјата, до дрвениот паркет, да не речам. Удобно. Малку криви соништа имав, бегав низ шума, ми кидна воз, правев некој перформанс во сон со Марко и вриштевме гледајќи се во огледала, со онаков тажен концепт... Не знам што ми е, ама веројатно вријам како компот.
Ми треба израз, ми треба излез. Ми требаш Ти. Да им даваме нови имиња на ѕвездите, седнати на некој рид, со пијани погледи и заматени илузии.
Ми треба снег, и јас и ти во тишина да си шетаме низ Дебармаало со чајче во термос. Обични нешта, животе. Љубов.
М.