Достоинство за пушачите! Забраните стануваат дискриминација!

Дали се врши дискриминација кон пушачите?

• Вкупно гласачи
    288
  • Гласањето е завршено на .
Eве малку подетално:

Тој е роден на 13 март 1893 година во селото Вир кај Македонски Брод, а живее во Прилеп, со семејството на својот син. Има уште две ќерки, девет внуци, осум правнуци и еден праправнук. Од 1941 година, кога умрела неговата жена, не се преженил, а секојдневно за него се грижат неговите внуци, кои многу го сакаат:
- Тешко ги поминувам последниве години од животот, вели дедо Данил Маркоски. Не можам да се исправам, слабо слушам, од пред една година и видот ми се замати, ушите ми бучат, не спијам. Доста ми се годините, ако се за фајде, не можам да ги носам повеќе. Сепак, и покрај нарушеното здравје, дедо Данил не се откажува од некои задоволства. Наутро не станува без кафе, сака да се напие и чашка ракија, а цигарите му се и натаму верен придружник. Секоја вечер си легнува во 22 часот, но, како што вели, заспива дури по полноќ, а станува наутро во пет.

ABC излишни ти се ваквите муабети, јасно е дека сите пушачи се зависни од никотинот, бидејќи никотинот создава многу побрзо зависност од други потешки дроги, така да со оглед на зависноста на пушачите од првенствено никотинот како неуроактивна супстанца и секундарно навиката нешто да имаат во уста и да шмукаат треба да се направи некој компромис да останатите кои не се уживачи на никотинот да не бидат колатерална штета на уживачите, но притоа да не се создава голем неуро-психолошки шок на голем дел од населението што би се одразило многу негативно на нивната продуктивност и психичко здравје што не би било добро за општеството.

Една работа не ми е јасна-велат од 2010 ќе се забрани пушењето комплетно, насекаде, кафани, ресторани, дискотеки,.....
А цигари, ќе се продаваат? Сигурно. Не се будали да бегаат од кајмакот...
Е, сега, од една страна ти вика купи цигари, од друга страна, ама не пуши!?
Моја претпоставка- законот ќе го протуркаат како што е, ќе ги кренат цените на цигарите дебело, и ќе бркаат пушачи и фирми да собираат казни..Сега веќе од два извора ќе пијат...
Не бе, три беа, го зборавив шверцот на цигари, најпрофитабилната стопанска гранка.... ех, на власт да си, абе султан да не ти е равен...
Не сум пушач, ама нека пуши тој што му е ќеф, нека си биде со посебни делови за пушачи, и сите среќни...

Па според информацијава негде веќе треба да се почне да се крие дека се продаваат цигари:

Дневник 09.12.2008 напиша:
Во Англија и во Велс цигари само под тезга
Обидувајќи се да го намали пушењето, особено кај децата, Британија забранува да се изложуваат цигари во витрини и во рафтовите во продавниците и во големите супермаркети, јави МИА од Лондон.Мерката веднаш ќе се примени во Англија и во Велс. Владата во Лондон, меѓутоа, се откажува од претходно најавената намера за повлекување на машините за продавање цигари и од планот за дополнително етикетирања на кутиите со цигари.

Британската Фондација за заштита на срцето инсистира на поцврста владина политика кон пушењето, а од министрите бараат трајно да ги забранат автоматите за цигари по улиците, јавните места и во пабовите.

Сопствениците на малите продавници и асоцијацијата на производителите на цигари се загрижени од понатамошното спречување на продажбата на цигари и ја предупредуваат Владата дека постои опасност од целосно блокирање на работата на тутунската индустрија, во која има многу вработени.

извор

Од кај знаеш може и кај нас ќе го фатат овој тренд

Уште да ги направат 150 ден кутивче, уште поголема подршка ќе добијат од мене.

Се ќе биде како кај Грците,забраните важат декларативно ама се пуши и трешти бетер од кај нас.:toe:

Се ќе биде како кај Грците,забраните важат декларативно ама се пуши и трешти бетер од кај нас.:toe:

Koj znae deka ke bide taka oti nie sme ti nesto slicno ko izrodi
ako nekoj e obratno nie sme tersene ni levo ni desno za u kurac:toe:

Нека ги поскапуваат цигарите колку сакаат. Тогаш имаш право барем на избор. Ова другово немаш. Фашизам можда?!

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Пазаришната инспекција ја повлече изјавата од минатата недела дека во угостителските објекти во кои се служи храна пушењето е забрането, па вчера објави дека Законот бил погрешно протолкуван и дека забраната за сите угостителски објекти ќе важи дури [/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Пушењето е дозволено во сите места каде се служи храна до 1 јануари 2010 година, пресече вчера директорот на Пазаришната инспекција Сашо Аќимовски. Пазаришната инспекција нема да ги затвора и казнува рестораните каде гостите пушат во посебно обележаниот простор, што е согласно Законот за угостителска дејност. Аќимовски вчера не сакаше да каже дали има промена на соодносот на масите за пушачи и за непушачи во угостителските објекти, додавајќи дека угостителите си го знаат соодносот и ќе работат според него.
"Во сила остануваат одредбите што важеа и досега. Во угостителските објекти ќе може да се пуши во просторот кој ќе биде обележан за пушачи. Ако инспекцијата фати пушач во просторот каде не е дозволено пушење, ќе следуваат казни за прекршителите. Вака ќе биде до 1 јануари 2010 година, доколку од Министерството за здравство не донесат поинаков законски акт", изјави вчера директорот на Пазаришната инспекција Сашо Аќимовски.
Директорот Аќимовски вчера објасни дека забраната стапила во сила, бидејќи Законот за заштита од пушење претходно бил погрешно протолкуван. Со новото толкување пушењето во местата каде се подготвува и јаде храна е дозволено.
Пред една недела од Пазаришната инспекција изјавија:
"Законот за угостителска дејност не препознава објект кафеана или пивница. Нема таква категоризација на угостителските објекти. Под пивница се мисли ако во објектот се служи само пиво, но не и храна. Според тоа, во сите објекти каде се подготвува и служи храна последниов месец се врши контрола дали се почитува забраната согласно Законот за заштита од пушење", објаснија во Пазаришната инспекција.
"Ако станува збор за кафе-бар каде пушењето е дозволено до 1 јануари 2010, а се подготвуваат и служат сендвичи, тогаш правното лице се казнува врз две основи. Прво, зашто не се придржува кон дејноста за која е регистриран и врз основа на непочитување на забраната за пушење во целиот објект", изјавија тогаш од Инспекцијата.
Инспекторатот побарал од Министерството за здравство да ги доформулира и недореченостите кои се појавуваат во Законот за заштита од пушење во однос на Законот за угостителска дејност.
Во Законот за заштита од пушење јасно стои дека во сите објекти каде се подготвува, служи и консумира храна пушењето е забрането. Исклучок од ова правило, според Законот, се кафеаните, кафетериите, ноќните барови, кафе баровите, кабареата, дискоклубовите и пивниците, во кои пушењето е дозволено до јануари 2010 година.
Но, во Законот за угостителска дејност, со кој се класифицираат угостителски објекти, нема кафеани и пивници. Според него, постојат само ресторани.
Забраната за пушење цигари во рестораните во сила е стапена уште од крајот на октомври годинава, но од Пазаришната инспекција велат дека досега немаат казнето ниту еден угостител според забраните од Законот за заштита од пушење. А и доколку има такви казни, глобите нема да бидат наплатени.
Сите казни поврзани со пушењето биле изречени согласно Законот за угостителска дејност. Според овој Закон, во локалите каде се служи храна, угостителот мора да обезбеди 70 отсто од масите за непушачи и 30 отсто за пушачи, а во кафулињата соодносот за непушачи и пушачи е 60 наспроти 40 отсто од масите.
[/FONT]

http://www.vest.com.mk/default.asp?id=160704&idg=8&idb=2545&rubrika=Makedonija

Достоинство за пушачите??? Посреќна неможам да бидам од сево ова.. пред некој ден ги наслушнав моите како прават планови да намалат и потоа целосно остават цигари како ке се поскапат како многу пари ке одат на нив како е гнасна навика... верувајте ми 20 години од животов се обидувам да направам да го увидат ова... Ем нема за нив толку да се секирам ем нема да излезам од када и да поминам низ дневна во која има облак од дим... не морам веке да седам во кафич и да голтам и неможам да дишам бидејки на масата до мене има 5 пушачи кои кога и да се свртам се со нова цигара во рака.. посреќна неможам да бидам!!

Епа, нема ни да бидеш, пошто ја поништија одлуката. До 2010. :)
А до тогаш, ќе има јака пропаганда од сите пушачи (кои се далеку побројни од непушачите) за овој закон воопшто да не се прогура, или да падне на суд.

Достоинство за пушачите??? Посреќна неможам да бидам од сево ова.. пред некој ден ги наслушнав моите како прават планови да намалат и потоа целосно остават цигари како ке се поскапат како многу пари ке одат на нив како е гнасна навика... верувајте ми 20 години од животов се обидувам да направам да го увидат ова... Ем нема за нив толку да се секирам ем нема да излезам од када и да поминам низ дневна во која има облак од дим... не морам веке да седам во кафич и да голтам и неможам да дишам бидејки на масата до мене има 5 пушачи кои кога и да се свртам се со нова цигара во рака.. посреќна неможам да бидам!!

Не се усреќувај толку само...дека пак си пушиме :)

...... не морам веке да седам во кафич и да голтам и неможам да дишам бидејки на масата до мене има 5 пушачи кои кога и да се свртам се со нова цигара во рака.. посреќна неможам да бидам!!

Дејанче, немој да ми се лутиш...ама текстов ако го перцепира некој во поинаква конотација на зборот пушење е баш забавен :)))):back:

Ама нека ги поскапуваат бре! Забранава за пушење е глупост! Далеку повеќе штетат некои други работи па на никој око не му трепнува. Ова ми мириса повеќе на терање некоја намерна политика и ништо друго.

Епа, нема ни да бидеш, пошто ја поништија одлуката. До 2010. :)
А до тогаш, ќе има јака пропаганда од сите пушачи (кои се далеку побројни од непушачите) за овој закон воопшто да не се прогура, или да падне на суд.
Заборавија изгледа дека напролет има некакви избори па мораа да се корегираат!:toe:

Заборавија изгледа дека напролет има некакви избори па мораа да се корегираат!:toe:

Можда и алкохол до 9 и 15 ќе ни дозволат, во деновите во кои Латас презентира на Сител Дневник :)

А кога ќе има седници на Влада или Собраниски седници до покасно, нек има точење со попуст во сите кафиќи, а продавниците да работаат дур трае седницата и да даваат алкохол без ограничувања :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom