Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата Креатор на темата ViM
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки, имате ФИКСНА камата од 5.5% во Халк Банка за денарски депозити на 24 месеци со месечна рента.
Ја разгледував историјата на банката, се работи за банка со Турски државен капитал, банка која работи од 1939-та година.

Е сега, прашањето ми беше следно, дали треба да се пријават приходите од камата во даночна пријава на крај на година?

Дечки, имате ФИКСНА камата од 5.5% во Халк Банка за денарски депозити на 24 месеци со месечна рента.
Ја разгледував историјата на банката, се работи за банка со Турски државен капитал, банка која работи од 1939-та година.

Е сега, прашањето ми беше следно, дали треба да се пријават приходите од камата во даночна пријава на крај на година?
Секаде е толку ~5.3 - 5.5. Немој само да се изненадиш наредниот месец да даваат помала камата.

Инаку приходи од камати не се оданочуваат. Сеуште е вака до кога ќе биде господ знае.

Секаде е толку ~5.3 - 5.5. Немој само да се изненадиш наредниот месец да даваат помала камата.

Инаку приходи од камати не се оданочуваат. Сеуште е вака до кога ќе биде господ знае.

Да, ама на пример од Комерцијална банка, таму е ПРОМЕНЛИВА каматна стапка.

Да речеме, си потпишал договор за орочување на 6%.
По 3 месеца, банката решава да ја спушти на 5.7%.
Рентата од 4-тиот месец ке ти биде на 5.7%, за разлика од Фискната, каде што до крајот на договорот ке ти биде 6%.

Да, ама на пример од Комерцијална банка, таму е ПРОМЕНЛИВА каматна стапка.

Да речеме, си потпишал договор за орочување на 6%.
По 3 месеца, банката решава да ја спушти на 5.7%.
Рентата од 4-тиот месец ке ти биде на 5.7%, за разлика од Фискната, каде што до крајот на договорот ке ти биде 6%.
Секаде со ситни букви пишува дека банката може да изврши корекција на % на орочување без претходна најава.

Така да и да ги уложиш со договор на 6%, банката наредниот месец може да одлучи да ја намали... Сите на различни финти фаќаат.
Еуростандард мислам дека во договор за 24 месеци стоеше дека за првите 12 месеци гарантира дека процентот нема да биде променет.

Што е најдобро сега? Евра или денари? И во која банка? Секако планирам после да прочепкам по сајтовите за банки за да видам кај има најповолни камати, ама со девизиве врска немам како иде.

Што е најдобро сега? Евра или денари? И во која банка? Секако планирам после да прочепкам по сајтовите за банки за да видам кај има најповолни камати, ама со девизиве врска немам како иде.
Najdobra kamatna stapka imas vo centralna kooperativna banka, 2.5 % na tri meseca, kako i da e nemoj da mislis deka mnogu pari ke zemes, kako za sporedba pred nekoja godina istite dostigaa i do 9 % za denari. razgledaj ima sajt. inaku fiksna kamata imaat samo procredit i alfa. pozdrav

Дното го допреа депозитиве, лани коа орочив беа 6,8% на 2 години, вчера проверив паднала на 5,2% неможе ни инфлацијата да се покрие со оваа камата.
Реално треба да варираат на 7-8%
--- надополнето: 6 февруари 2014 во 15:09 ---
Русиве гледам имаат под 10% камата на штедни влогови (y)

Јас баталив камата, пред некое време претворив во норвешки круни,валутата е многу стабилна и има минимален константен раст на курсот очекувам курсот на оваа валута да иде нагоре. Од оваа година НБРМ за прв пат претвори незначителен дел од своите резерви во оваа валута.

Орочување на денар за 1 година е измеѓу 3 и 4 проценти, евро е смешен 1.8 процент, а швајцарски франци 0.2. Камативе се страшно мали.

na tri meseca godisna kamata iznesuvase 9 %, taka izramija vo site bankui, posledno gi namalija do 1.3 %, nema kade da pagaat poveke mozno li e da pocnat da se digaat?

Stefus Corp.
Каматните стапки ќе останат ниски или ќе паѓаат и следната години после можеби ќе се опорават или пораснат...ама виски стапки како пред 5-10 години нема да дојдат. Тоа е...​
Stefus Corp., 18 декември 2012 Пријави
#474 Одговори

Ова е мојот коментар од пред 1 година за 2013 та ми се оствари прогнозата. И за 2014та прогнозирам ниски камати или пад. На ова ниво приходите од дивиденди се повисоки од камати. Така беше во 2013та за 2014та ќе биде исто. Јас сум веќе 1 и нешто година повеќе во дивидендни акции од штедни влогови.
--- надополнето: 7 февруари 2014 во 19:00 ---
Истава тема коментар бр 474 од 18 дек. 2012.

Ова е мојот коментар од пред 1 година за 2013 та ми се оствари прогнозата. И за 2014та прогнозирам ниски камати или пад. На ова ниво приходите од дивиденди се повисоки од камати. Така беше во 2013та за 2014та ќе биде исто. Јас сум веќе 1 и нешто година повеќе во дивидендни акции од штедни влогови.
--- надополнето: 7 февруари 2014 во 19:00 ---
Истава тема коментар бр 474 од 18 дек. 2012.

Стеф, ама заборави да кажеш што порасна овој период? Освен што пораснаа егото и контата на клептократијата наша (од локалните шерифи па до врвот на централната власт) како и контата на нивните послушници и мегафони .... и од друга страна порасна сиромаштијата, ете избројаа во меѓувреме дури третина од популацијата, живее со помалку од едно Евро дневно!.... Во вакви услови многу лесно е да се предвиди:
и пад на каматите на штедните влогови (лани беа 5-6% годинава колку едвај 4-5%.....)
и пад на индексот на берзата (лани истиот период беше 1900 денес е 1700 (пад од 10%) што корист од дивиденда од 5-6-7%!?
и пад на уделите на разноразните инвестициски фондови....
и пад на условите за работа на бизнисот.
Ова последното нели познато е дека и тоа како делува на висината на каматите.... и само улав може да помисли дека високиот пласман (во некои списанија) ‘‘за отварање бизнис‘‘....Улава работа е само тоа како услов за добра бизнис клима да се смета те да се мисли дека тоа како услов може да биде пред сите оние многу побитни економски категории кои ние ги немаме. Една од побитните е секако куповната моќ на граѓаните, како тогаш може бизнисот ‘‘да работи‘‘ кога 33% живеат со 1 Евро на ден!?
И ако е така, тогаш кој ќе отвара фирми и за кого? Секако неможеме сите да извезуваме! Кој ќе зема кредити за стартање, за развој, за обртни ср..... Или кај широката потрошувачка, кој ќе купува од оние 33% ЛЦД/ЛЕД-ови, бела техника и тн и т.... само во таков случај ќе има побарувачка за кредити, ќе пораснат каматите сходно на побарувачката.... ќе пораснат каматите на штедните влогови!

Последно уредено од модератор:
За орочување на евра на 12 месеци во сите банки, каматата е 1.70%/1.80%. Во УНИ Банка е 2.50%. Зошто? Паметно е да се орочат таму?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom