Девизно или денарско орочено штедење?

• Креатор на темата Креатор на темата ViM
  • Време на започнување Време на започнување
За орочување на евра на 12 месеци во сите банки, каматата е 1.70%/1.80%. Во УНИ Банка е 2.50%. Зошто? Паметно е да се орочат таму?
Jaс имав 2 депозита кај нив.

2010 или 2011-та имаа некоја промоција на некој девизен продукт каде даваа 5.5% фиксна камата на влог со исплата по истек на рок, значи по истек на 12 месеци.

Ова верувам дела е нешто слично. Се равотеше за Евра.

Jaс имав 2 депозита кај нив.

2010 или 2011-та имаа некоја промоција на некој девизен продукт каде даваа 5.5% фиксна камата на влог со исплата по истек на рок, значи по истек на 12 месеци.

Ова верувам дела е нешто слично. Се равотеше за Евра.

Океј, мене за годинава ме интересира.

Ми треба мислење ама ве молам без шпекулации.

Денес орочив девизи во Халкбанка.
Презимето на некои од документите е згрешено. Јас веднаш ја забележав грешката и им дадов на вработените на знаење, меѓутоа ми одговорија дека не можат да го сменат. Изговорот беше дека тие документи се само за моја употреба, не им се битни на нив. Презимето е згрешено на првата страна од штедната книшка, на уплатата на трансакциската сметка и на уплатата на девизни орочени штедни книшки. Во договорот за отворање на девизна трансакциска сметка и во договорот за орочување на девизни средства, презимето е точно.
Матичниот број ми е точен, исто и адресата.
Дали би можела во иднина да имам проблем поради ова?

зошто не би можеле да го сменат ... нека отворат нова сметка ...

Е ајде де. Бесмислено. Реагирав во Скопје, ми рекоа пак да одам да ми го сменат. Значи прато, една вработена ми вика не го менувај, другата ми вика смени го. По пат натаму ми се јавија дека проблемот е среден, да одам да ги подигнам точните документи и да ги вратам старите.

Што е ова мизерни камати 3 и нешто посто?:facepalm: Пред некоја година зимав на орочено на година дена 10 посто во тутунска, сега зимам пошто е виолетов некој не знам како се вика 5 посто, ама којзнае дали сега во март ако продолжам пак дали ќе биде 5 посто или сигурно ќе ми речат сега си е 3.70 или колку и да е.

сигурно ќе ми речат сега си е 3.70 или колку и да е.

Епа не ги ставај во банка, вака ни инфлацијата не можеш да си ја покриеш.
Или опција ти е да претвориш во евра и да си ги ставиш во странска банка за истата камата, барем ќе ти бидат посигурни.

Или опција ти е да претвориш во евра и да си ги ставиш во странска банка за истата камата, барем ќе ти бидат посигурни.
[/DOUBLEPOST]
Па добро сега, сепак мислам дека барем во топ 3 банки во мк, тутунска, стопанска и комерцијална се сигурни парите. Јас само коментирав дека се многу мали каматите, т.е за неколку години (3,4) падна процентот од 10 на под 4.

Ubo ke bese da davaat povisoki kamati, barem vo Evro-zonata kamatite se na nisko nivo.

Нема подобро, дома па да ги чуваш, што постигнуваш? Банките ми се сигурно место, ем знам дека не смеам да ги чепнам парите што ми се на година дена орочени па вака и си заштедувам. Кога ќе им земам камата на крајот од годината ми доаѓа како екстра плата, ама во секој случај се мали каматите и за неколку години паднаа многу.

Во Капитал Банка камата на орочени депозити во денари на 25 месеци е 6.16% со тоа што во првите 12 месеци каматата е фиксна.
Од тоа што го разгледав, Капитол имаат најсолидни камати.

http://www.capitalbank.com.mk/Uploa...рифа физички лица со корекции 01.02. 2014.pdf

Разлика сегашниве камати со оние од пред 4/5 години, небо и земја.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom