Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Заклучокот ти е погршен. Еве и зашто:
- во Црквата, нема лажни „партови„, оти тоа би значело дека ѓаволот (таткото на лагата) се вгнездил и во Црквата. А Христос и лукавиот немаат ништо заедничко.
-МПЦ не е признаена само од СПЦ, од веќе јавно познати причини, а другите помесни Цркви немаат таков проблем со МПЦ.
- во МПЦ, што е за мене лично најбитно, Светите Тајни се полноважни.
- а дали македонските православни рисјани се спасени или не, тоа ќе видиме допрва: ние, православните, не сме протестанти, кои се убедени дека веќе се спасени. Ние, православните, чекаме на поединечниот и на конечниот Суд Христов па отпосле ќе знаеме дали сме или не сме спасени.
-МПЦ не е признаена само од СПЦ, од веќе јавно познати причини, а другите помесни Цркви немаат таков проблем со МПЦ.

- во МПЦ, што е за мене лично најбитно, Светите Тајни се полноважни.
- а дали македонските православни рисјани се спасени или не, тоа ќе видиме допрва: ние, православните, не сме протестанти, кои се убедени дека веќе се спасени. Ние, православните, чекаме на поединечниот и на конечниот Суд Христов па отпосле ќе знаеме дали сме или не сме спасени.
Miksa, a zosto e carstvoto ne onie koi ne se blagorodni i nesvesni za svojata ogresenost i na onie koi ne baraat care za spasenie
poradi
svojata ogresenost!
Bibljava malu pojke diskriminira a!
Bidi prost-raj!
Ne bidi-pekol!
Bog saka
prosti za polesno da komandue a?
Заклучокот не е погрешен, туку погрешно те пееле тебе.
Православието смета дека ЦРКВАТА е телото Христово, и дека спасот се бнаоѓа баш преку неа, и преку нејзиното автономност во животот на еден човек. Православието, кое што не е уопште право, за црква го смета архитектонскиот проектил, со куполи, крстови, фрески, и еден куп црковни-свети-тајни. Самиот декодерски пристап, семантички, прво ќе проба да одгатне од мистериите на брадестите арамии, гуланфери, неверници, дека позади таа формулација на зборови, немаш ништо мистично туку едноставно еден ред како што кажав гуланфери, кој се занесуваат кој повеќе верува и кој потежок крст носи на врат, и со тоа го наоѓа спасението.
Во Православието, црквата е телото Христово, и секој кој "бега" од неа, не наоѓа спасение. Зборовите на Павле, дека спасот се наоѓа ДЛАБОКО во верата, и не претопување и конекција кон ништо институционално, особено архитектонска градба, Православците се повеќе и повеќе ја побиваат и разбиваат на многу глуп начин.
И Православието, како и Исламот, се бави со многуте профани активности и интерпретации на верата и учењето пренесено, со што се повеќе и повеќе заборава на вистинското учење, дури отфрлајќи ја апсолутистичката денотација на тој иако фрагментарен дел од Библијата, толку експлицитно прикажан.
Денес Православците (како и Муслиманите) мислат дека ако некој не ја постува црквата (кај Муслиманите Џамијата), тој се оддалечува од телото христово, т.е. коцката во мозаикот се крши а со тоа мозаикот не се осиромашува со нијанса и пиксел. Драги мои Православци, секој оној што се бери во името на христос, го слави, го бара, зборува за него, тој ја претставува неговата ЦРКВА! Спасот го наоѓа во својата црква што ја носи, од крв, месо и душа, а не од ред тули, малтер, фрески и два стапа (вертикално и хоризонтално) споени. Носењето на Крст, па дури со се Христос, означува едно здраво кршење на правилото на исмејување. Зар не разбирате бре дека го исмејувате оној на кого најмногу му се молите!
Денес Микса, во Црквата се наоѓаат повеќе Ѓаоли, отколку Исусовци. Денес во Архитектонските изградени храмови, се слушаат одзвуци на ѓаволскиот лукав осмех, а не милозвучниот глас на Христос. Црквата што во себе ја градиме, што ја градиме со смело и волево собраните пријатели, во името на Христос, е најдобро конзервираниот храм, каде "ѓаволот" и таму пенетрира, ама не, така лесно како во средовековната византијска архитектоника.
Тоа што МПЦ, не е признаена од Православните браќа, го губи цел примат на Христова Црква (пред очите на Православците), и секој оној кој бара спасение преку таа Црква, во очите на сите останати (православни) верници во светот, останува црна овца. НЕСПАСЕН! (ова го зборувам од аспект на тоа колку е чиста религијата и добро наместена, ако ме разбираш уопште)
Испаѓа, дека групацијата на Православните цркви во светот, не и дава автокефалност на црквата, а со тоа го зеза цел муабет на спасение.
Јас се согласувам со тебе дека спасението е лична работа, заснована на личните желби и активности за доаѓање до неа, но нели тоа не е доволно, пошто Православието бара и свети тајни, бара и свети крстови, бара и свети отци... БЕЗ ОВИЕ РАБОТИ НЕМА СПАСЕНИЕ!
Налет тоа, со Србската, пратат и Грчката и Бугарската...
Не е проблем на крајот во тоа колку цркви ја признаваат оваа црква, т.е. МПЦ како автокефална и ХРИСТОВА црква, туку проблемот е во РЕЛИГИЈАТА, како ти ја наместил некој... ЛОШО Е НАМЕСТЕНА! НЕМА ВРСКА СО ХРИСТОС.
ОВА Е ПРИЈАТЕЛЕ НАЈНЕБИТНОТО! Најбитното верата во Христос! Најбитното е онаа љубов почуствувана за Христос помазениот, спаситело, богот... А не некои си тајни, зачувани од некои си брадести педери, во некои канонски правилници, оддалечени со миљи, миљи далеку од она што некогаш го проповедал Христос.
Како не ти е срам, да кажеш таква глупост.
Па не верувате оти знаете дека она што го работите не го работите како што треба.
Верата во христос, е единствената нишка која го врзува индивидуалецот према ендемот, и нема никакви медијатори, никакви крстови, никакви тајни, отци, педери, гуланфери, ангели и што ти ја знам.
Ти и Христос. Тоа е контактот на вечноста! Ти имаш проблем во разбирањето на Христијанството.![]()
Не постојат Протестанти и Католици и Православци итн., постојат верници, вистински, луѓе кои ги следат постапките и учењата пренесени во Библијата, која е конечно склепана тогаш кога е, и нема никаков апдејт, она што вие го правите секој ден, со вашите тајни отци, свети тајни, свети отци итн.
Не го следиш Христос пријателе, следиш некој друг. Опрај се.
И да, ќе забораев, во случајот со МПЦ и СПЦ и остали цркви, Вранишковски, е само човек кој сака да ги протне православцитр македонски низ спасот, за подоцна тоа име се промени, а граѓаните останат спасени. Тоа е принципот на работа на православието, затоа е грешно. Не е грешен Вранишковски, така го учеле. Не си ти грешен и крив, така те учеле. Има во светот луѓе кои навистина следат некои линии на правилност, па побарај помош ќе те научат.
Ц...Ти ми тераш демагогија, оти без грам лично духовно искуство и без секунда личен подвиг...

Ц...Ти ми тераш демагогија, оти без грам лично духовно искуство и без секунда личен подвиг, све ќе ти се чини како демагогија. Или, како што вели Арх. Блум: ние православните, иако примаме готови сознанија од нашите претходници, треба верата да ја провериме искуствено, „на свој грб„. Само на тој начин, личното убедување и вера се зацврстуваат. На крајот на крашитата, верата без дела е мртва, не?
Кој е твојот личен подвиг? Да не си се исповедал? Да не (случајно) постиш? Да не си одвоил дел од својот приход и за оние кои немаат? Да не си дал добар совет? Да не си се помолил? Да не (случајно) си се причестил? Да не си бил на поклоничко патување? А на бдение? Да не си оставил прилог во храмот?
И ај сеа, причај ми, кој е овде демагог.
Што значи „прост по дух„ во пракса?
Тоа значи:
- да не се преценувам и превознесувам себе си над другите,
- другите да ги сметам за поправедни од мене,
- другите/туѓите потреби да имаат предимство пред моите,
- да не истрајувам тврдоглаво дека моето мислење е „поточно„ од туѓото,
- моето вкупно однесување (на помисла, збор и дело) да го споредувам со волјата Божја: дали тоа (однесувањето) Му е угодно на Христа или не?
„...и ондак-то!„-д-р Паника.
П.С. Со кој ум даваш одговор на веќе даден одговор?
Ц...Ти ми тераш демагогија, оти без грам лично духовно искуство и без секунда личен подвиг, све ќе ти се чини како демагогија. Или, како што вели Арх. Блум: ние православните, иако примаме готови сознанија од нашите претходници, треба верата да ја провериме искуствено, „на свој грб„. Само на тој начин, личното убедување и вера се зацврстуваат. На крајот на крашитата, верата без дела е мртва, не?
Кој е твојот личен подвиг? Да не си се исповедал? Да не (случајно) постиш? Да не си одвоил дел од својот приход и за оние кои немаат? Да не си дал добар совет? Да не си се помолил? Да не (случајно) си се причестил? Да не си бил на поклоничко патување? А на бдение? Да не си оставил прилог во храмот?
И ај сеа, причај ми, кој е овде демагог.
Може сум шинтоист бе, ајван!
Шо кур ќе ми е исповедање ондак? А? Шо ќе ми е пост тогај, а?
не ми врти муабети!
кажи ми, ако кај оние кај кои духот, верата,. итн, не е на доволно ниво т.е.
што со оние, кои:
не се преценуваат, се скромни, даваат предност на другите, се богоугодни, понизми, но со богат дух, а богат по дух е:
оној кој ја живее божјата суштина, мисла и збор, оној кој патоказ дава на другите кои го загубиле патот, оној кој ја познава вистинската вера и кој не само што ја живее туку и други насочува кон неа итн!
Зошто еFFемте не е и нивно царството небесно??
Туку само на оние простите ко тебе?
Ти немаш одговор бре курле. То е проблемот.
Јас ти го дадов одговорот, ти се допаѓал или не.
И убаво ти вика, Гарфилд, без демагогии, со тоа ќе ги лажеш гуланферите и црковните камарили, не нас тука.
Абре кој храм, која причеста, бре грешници! Политеистички куриња малечки! Абре седете гордо и кажете, НИЕ НЕ СМЕ МОНОТЕИСТИ, НИЕ СМЕ ПОЛИТЕИСТИ! Не го лажете народото. Кое поклонение, кое бдение, кој црни камења. Шо го лажите народот.
ПРИЛОГ ВО ХРАМОТ! Тој да остај, ти да го украдиш а?