Od site ovie, Bloodborne e najoriginalna, najinventivna, najatmosfericna, najriplejabilna, najobemna (ne mislam na originalnata mapa, tuku beskonecnite dungeons) i so najdobar kombat sistem. Pricata e naj naj. Na nea i najmnogu saati sum ostavil. Mi se sviga i toa sto iako oruzjata se ograniceni vo sporedba so drugive, sepak se najunikatni i sekoe nudi razlicno iskustvo, i e edinstvena koja sum ja izigral so site. Ova e moeto mislenje.
Vtora mi e Elden ring, a treta mi e kecot, iako realno trojkata e podobra, sepak kecot mi e prvoto iskustvo i nekako mi e pomila od trojkata. Trojkata ima mnogu dobri bosovi i OST.
Sekiro bese mazohizam, i ne mi se svigase toa, a dvojkata go nema bas toa sve sto i e potrebno.
Јас лично многу уживав во Секиро, поготово откај мид гејм, она АПЛА!
Бев многу против таа игра долго време и мислев дека никогаш нема да се инволвирам во тој свет на јапанизам и таа култура, но ако веруваш скрос променив мислење и доста се заинтригирав отпосле за светот и културата баш поради Секиро.
И 4-5 пати ја свртив баш заради различните еднгејмови. Па затоа и не сум баш сигурен колку е пориплејабилна Бладборн од Секиро. Ок, како што кажав, немам играно Бладборн, али горе-долу ја знам играва така да...
Али чекај... Од кој аспект риплејабилна? Од аспект на гејмплеј или сторивајз? Секиро само поради приказната беше преигрувана, гејмплејот скоро и да не го променуваш со преигрувањата.
Но во Дарк Соулс серијалите имаш 3-4 скрос различни гејмплеј варијанти со преигрувањата. Но овдека па сторивајз не сменуваш ништо.
Сепак мислам дека ДС/ЕР се пориплејабилни од ББ.
А во смисла на оригиналност... И за тоа мислам дека Секиро е пооригинална и поуникатна. Целиот комбат систем беше уникат во Секиро. На сите ни беше нешто апла поразлично и потешко кога почнавме да ја играме, пошо мораше да го учиме тој систем на парање/контрирање во комбатот.
.........
Секиро ќе одеше на прво или второ место во моја субјективна листа да имаше повеќе контент или барем едно DLC.
Елден Ринг далеку помалце ја уживав од ДС3 и Секиро, а сепак се одлучив да ја ставам на прво место (дури и пред ДС3). Ја ставив на прво место затоа што ја зема основата на ДС и ја мултиплицира (ако можам така да се изразам), што ти дава на квантитет и подолготрајно уживање. Или со други зборови- квантитетот на ЕР го надмашува квалитетет на Секиро.
А знам дека на ЕР треба квалитетно да и се вратам и да ја преиграм одново, па тогаш ваљда ќе можам цврсто да се одлучам дали воошто да ја ставам и пред ДС3. Пошо ДС3 е игриште.