Dark Souls

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.547
Поени од реакции
4.384
Изгледа ја поминав Bloodborne?
Не разбирам
Што не разбираш? Мада играта грубо се објаснува сама по себеси...
Може е препорачливо да ги читаш делата на Лавкрафт да целосно опипаш зошто и како.
Јарнам е изграден врз некаква си стара(птумериска) цивилација, чија последна кралица(Според нејзе името) ја има клецано козмичко битие, и има (мртво)родено козмички полубог(Мерго) оддржавано од друго, пониско козмичко бите(тн Wet Nurse-џоа ја дои). Ова дете прави своја димензија т.е. Сон. Цивилизација пропаѓа и врз нејзе Јарнам. Негде близу јарнам, има луѓе-риби во некавко си крајбрежно село, каде тн. Стари Ловци под академија Биргенверт- утепуваат друго Козмичко битие(Кос). Нејзиниот сирак исто така прави сон, кој ги конзумира душите на неговите убијци( и други ловци). Еден од сколарите во Биргенверт(Лавренс) почнува да се зајбава со крвта на Кос и сиракаот со цел да лекува-и ова комбинирано со чума раѓа врколаци. Од друга страна Биргенверт формира две под фракции посветени да го проучуваат космосот. Еден од нив е Хорот, кој прави експерименти врз луѓе, им дуе мозоци и стапува во контакт со вонземјани(Ебриетас). Другите прават експерименти со сонување и со трупови а ала дед спејс и влегуваат во сонот на Мерго, прават свој полубог со нивните експрименти(Менсис) ама нормално и ова иде у курац. Герман, во целава оваа приказна, прави договор со Ѓаволот, да избегне судбина на жртвите на сиракот на Кос т.е. за биде изеден од кошмарот, прави контакт со друго козмичко битие(Месечно Присуство) да врбува ловци да се хранат врз козмички битија-што си. Нормално со конзумирање на папочни врвци од полубожни деца на такви битија-ти стануваш едно од нив и го победуваш и него- и на крај се препораѓаш- или не и врската ја отсекува Герман. А да, има и војна против вампири во Кеинхарст.

Последно уредено:
  • Вау
Reactions: wot

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
11.161
Поени од реакции
10.513
Разочаран сум од ББ, да ја играв пред Секиро и Елден ринг можда повеќе ќе ми се допаднеше.

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.547
Поени од реакции
4.384
Разочаран сум од ББ, да ја играв пред Секиро и Елден ринг можда повеќе ќе ми се допаднеше.
Ја ја играв после елден ринг. Мене ми беше супер. Нај атмосферична(што елден ринг бајги фалеше), нај уникатна, нај интересен лор. И борбата-супербна. Секиро ја неќам/

• Ми се допаѓа

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.742
Поени од реакции
34.332
Vaka se cuvstvuvam denes

Elden ring
Bloodborne
Darksouls 1
Darksouls 3
Darksouls 2
Sekiro
Demons souls

Стев

Rockscourge Stevahn
Член од
19 декември 2019
Мислења
4.547
Поени од реакции
4.384
Мој Ренкинг
Бладборн
Елден Ринг
Дарк Соулс 3
Дарк Соулс 1
Демонс Соулс
Секиро
Дарк Соулс 2.

• Ми се допаѓа
Член од
29 март 2013
Мислења
4.731
Поени од реакции
4.589
Јас би составил 2 листи. Едноставно морам така.

Субјективна (чисто според тоа колку сум уживал во моментот на играње/прв плејтру):

Dark Souls 2
Sekiro
Dark Souls 3
Elden Ring
Dark Souls 1

Објективна:
(Овде реално е малку покомплицирано отколку што изгледа, со оглед на тоа што Sekiro и Elden RIng не се вклопуваат 100% во истиот жанр/поджанр со DS франшизата или како би се рекло - "Souls like", и не знам колку би била ферска компарацијата. Али ајде вака ќе пробам...)

Elden Ring
Dark Souls 3
Sekiro
Dark Souls 2 (booo ako nekoj misli deka DS1 go zasluzuva ova mesto)
Dark Souls 1

Bloodborne и Demon Souls за жал немам играно и не сум компетентен за рејтинг.

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
11.161
Поени од реакции
10.513
1 Секиро
2 ДС3
3Елден ринг
4ББ
5ДС1
6Демонс
7ДС2

Малку фали кецот да го ставам пред ББ али е прелесен.
Најтенрејн ја пробав за време на нетворк тестот, изгледа дека ќе им биде флоп.

Член од
30 јули 2014
Мислења
5.575
Поени од реакции
18.902
Od site ovie, Bloodborne e najoriginalna, najinventivna, najatmosfericna, najriplejabilna, najobemna (ne mislam na originalnata mapa, tuku beskonecnite dungeons) i so najdobar kombat sistem. Pricata e naj naj. Na nea i najmnogu saati sum ostavil. Mi se sviga i toa sto iako oruzjata se ograniceni vo sporedba so drugive, sepak se najunikatni i sekoe nudi razlicno iskustvo, i e edinstvena koja sum ja izigral so site. Ova e moeto mislenje.

Vtora mi e Elden ring, a treta mi e kecot, iako realno trojkata e podobra, sepak kecot mi e prvoto iskustvo i nekako mi e pomila od trojkata. Trojkata ima mnogu dobri bosovi i OST.

Sekiro bese mazohizam, i ne mi se svigase toa, a dvojkata go nema bas toa sve sto i e potrebno.

dantemkd

demon hunter
Член од
5 јануари 2013
Мислења
11.161
Поени од реакции
10.513
Sekiro bese mazohizam, i ne mi se svigase toa, a dvojkata go nema bas toa sve sto i e potrebno.
Секој има различно искуство и затоа и така различно си ги рангираме игрите.
За Секиро теба да имаш ритам или да можеш да го пратиш ритамот. Ниту едно од тие не поседувам али уживав во агонијата. :D
Двојката не е лоша игра али е последна на повеќе од фромсофт фановите.

Член од
29 март 2013
Мислења
4.731
Поени од реакции
4.589
Od site ovie, Bloodborne e najoriginalna, najinventivna, najatmosfericna, najriplejabilna, najobemna (ne mislam na originalnata mapa, tuku beskonecnite dungeons) i so najdobar kombat sistem. Pricata e naj naj. Na nea i najmnogu saati sum ostavil. Mi se sviga i toa sto iako oruzjata se ograniceni vo sporedba so drugive, sepak se najunikatni i sekoe nudi razlicno iskustvo, i e edinstvena koja sum ja izigral so site. Ova e moeto mislenje.

Vtora mi e Elden ring, a treta mi e kecot, iako realno trojkata e podobra, sepak kecot mi e prvoto iskustvo i nekako mi e pomila od trojkata. Trojkata ima mnogu dobri bosovi i OST.

Јас лично многу уживав во Секиро, поготово откај мид гејм, она АПЛА!
Бев многу против таа игра долго време и мислев дека никогаш нема да се инволвирам во тој свет на јапанизам и таа култура, но ако веруваш скрос променив мислење и доста се заинтригирав отпосле за светот и културата баш поради Секиро.
И 4-5 пати ја свртив баш заради различните еднгејмови. Па затоа и не сум баш сигурен колку е пориплејабилна Бладборн од Секиро. Ок, како што кажав, немам играно Бладборн, али горе-долу ја знам играва така да...

Али чекај... Од кој аспект риплејабилна? Од аспект на гејмплеј или сторивајз? Секиро само поради приказната беше преигрувана, гејмплејот скоро и да не го променуваш со преигрувањата.
Но во Дарк Соулс серијалите имаш 3-4 скрос различни гејмплеј варијанти со преигрувањата. Но овдека па сторивајз не сменуваш ништо.
Сепак мислам дека ДС/ЕР се пориплејабилни од ББ.

А во смисла на оригиналност... И за тоа мислам дека Секиро е пооригинална и поуникатна. Целиот комбат систем беше уникат во Секиро. На сите ни беше нешто апла поразлично и потешко кога почнавме да ја играме, пошо мораше да го учиме тој систем на парање/контрирање во комбатот.
.........

Секиро ќе одеше на прво или второ место во моја субјективна листа да имаше повеќе контент или барем едно DLC.
Елден Ринг далеку помалце ја уживав од ДС3 и Секиро, а сепак се одлучив да ја ставам на прво место (дури и пред ДС3). Ја ставив на прво место затоа што ја зема основата на ДС и ја мултиплицира (ако можам така да се изразам), што ти дава на квантитет и подолготрајно уживање. Или со други зборови- квантитетот на ЕР го надмашува квалитетет на Секиро.
А знам дека на ЕР треба квалитетно да и се вратам и да ја преиграм одново, па тогаш ваљда ќе можам цврсто да се одлучам дали воошто да ја ставам и пред ДС3. Пошо ДС3 е игриште.

Последно уредено:
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.575
Поени од реакции
18.902
Јас лично многу уживав во Секиро, поготово откај мид гејм, она АПЛА!
Бев многу против таа игра долго време и мислев дека никогаш нема да се инволвирам во тој свет на јапанизам и таа култура, но ако веруваш скрос променив мислење и доста се заинтригирав отпосле за светот и културата баш поради Секиро.
И 4-5 пати ја свртив баш заради различните еднгејмови. Па затоа и не сум баш сигурен колку е пориплејабилна Бладборн од Секиро. Ок, како што кажав, немам играно Бладборн, али горе-долу ја знам играва така да...

Али чекај... Од кој аспект риплејабилна? Од аспект на гејмплеј или сторивајз? Секиро само поради приказната беше преигрувана, гејмплејот скоро и да не го променуваш со преигрувањата.
Но во Дарк Соулс серијалите имаш 3-4 скрос различни гејмплеј варијанти со преигрувањата. Но овдека па сторивајз не сменуваш ништо.
Сепак мислам дека ДС/ЕР се пориплејабилни од ББ.

А во смисла на оригиналност... И за тоа мислам дека Секиро е пооригинална и поуникатна. Целиот комбат систем беше уникат во Секиро. На сите ни беше нешто апла поразлично и потешко кога почнавме да ја играме, пошо мораше да го учиме тој систем на парање/контрирање во комбатот.
.........

Секиро ќе одеше на прво или второ место во моја субјективна листа да имаше повеќе контент или барем едно DLC.
Елден Ринг далеку помалце ја уживав од ДС3 и Секиро, а сепак се одлучив да ја ставам на прво место (дури и пред ДС3). Ја ставив на прво место затоа што ја зема основата на ДС и ја мултиплицира (ако можам така да се изразам), што ти дава на квантитет и подолготрајно уживање. Или со други зборови- квантитетот на ЕР го надмашува квалитетет на Секиро.
А знам дека на ЕР треба квалитетно да и се вратам и да ја преиграм одново, па тогаш ваљда ќе можам цврсто да се одлучам дали воошто да ја ставам и пред ДС3. Пошо ДС3 е игриште.
Bloodborne ima replay value, kako sto kazav, poradi unikatnosta na oruzjata koi nudat sosema razlicno iskustvo poradi sosema razlicniot stil na kombat sto go nudat - i sekoj e interesen, potoa poradi dungeonsite kade ti generira random mapa, otvara novi bosovi i kade sto farmas kamenja za upgrade na oruzjata - a gi ima stotici, istotaka atmosferata, dizajnot na mapata, me vlece toj viktorijanski stil verojatno.

Sekiro ne me vlecela tolku, sum ja izigral 3 pati i na toa sum ostanal.

Mi ostanuva uste Shadow of the Erdtree da ja kupam i verojatno ke ja igram na NG+ bidejki gi imam site oruzja i armori, so blood build ke ja igram sekako. Letovo valda. Ne znam dali ja davaat nekogas na popust, ne mi davaat 40 dolari za edno dlc.

Kajgana Shop

На врв Bottom