Дали сте атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте атеист?

• Да

Гласови: 77 36,7%
  • Не

Гласови: 133 63,3%

• Вкупно гласачи
    210
Статус
Затворена за нови мислења.
TpH_Bo_OkO напиша:
Колку од овие 70 што гласале дека се атеисти, беа пред црква за Велигден...?
Добра поента... само што Велигден многу луѓе го сфаќаат како први мај и априлијада. Масовен собир на градот иако половината немаат поим што прават таму... :toe:

taka taka sum. Ne veruvam mnogu vo bog no odam vo crkvi i takvi raboti(radi reda ne za drugo). Nekako si mislam deka crkvata e samo nacin kako da se kontrolira svetot. Zatoa i ne veruvam bas mnogu vo toa deka postoi gospod

Saiya Jin напиша:
Ne veruvam mnogu vo bog no odam vo crkvi i takvi raboti(radi reda ne za drugo).... Zatoa i ne veruvam bas mnogu vo toa deka postoi gospod

Saiya Jin, интересен аватар имаш:smir:

TpH_Bo_OkO напиша:

Јас не бев во црква, иако се изјаснив дека не сум атеист.
Зошто да одам во црква? За да кружам околу неа и да се протнувам под ‘‘скутачата‘‘ на поповите? Па ајде немој....

И што е најлошо, младите не знаат зошто се таму, а на телевизија една, според гласот, повозрасна гледачка, се јави и ни го честита празникот со зборовите ‘‘Христос се роди‘‘! Па тоа е невидено...

Плус тоа, Архиепископот македонски пола од молитвите ги испеа на Старословенски, да не речам ‘‘руско-српски‘‘, демек ‘‘Христос воскресе из мертви, со смрт смрти спра,...‘‘ звучи поубаво од ‘‘Христос воскресе од мртвите, со смртта смртта ја победи...‘‘‘

И што е најтрагично, на полноќ не ги чув камбаните да бијат и да го означат (симболизираат) Христовото воскресение, туку г.г. Стефан држеше политички говор!

Ако вистински веруваш во Бога, нема потреба да влезеш во црква или џамија, зошто силата божја ќе дојде кај тебе:smir:

Koga Bog go stvoril covekot Adam go stvoril vo najsovrsena forma so najsovrseni organi so najsovrsena intelegencija so site najsovrseni elementi.Medzutoa kako bog gi predupredil Adam i Eva:nemojte da se doblizuvate do doa drvo drugo sve vie dozvoleno....i togas dzavolot gi izmamil..tuka e i resenieto celo,cim mozel niv da gi izmami a ne pak eden odza ili eden pop.Evo jas sum od islamska veroispoved vaka da se prestavam posto nemam predrasudi kon nikoja vera evo slobodno ke se izrazam pred site.Crkvata i dzamiite se samo objekti vo koj se vrset verskite rituali kon boga...medzutoa ako nekoj gi politizira verite toa ne znaci deka objektite se krivi ili pak lugeto..Ako zemame primeri od odzite i popovite togas tesko nas ke bide ne jade volkot.Bog ja dal verata za covekot ne samo za odzite i popovite...tie se samo obicni luge koj so znaat da drdorat ko rasipani radia ko ke im dojde vreme i na kraj site Amin i aj odete mi so zdravje...ako e taka i jas ne bi veruval ako se naslonam kon niv.Medzutoa bog e toj koj e navednat vo Torra Zebur Biblija i Kuran...Deka toj e milostliv toj nikogas ne laze toj go drzi svojot zbor to prostuva toj saka toj dava toj zema toj strogo kaznuva toj gradi toj rusi toj gi sozdal neboto i zemjata toj gi sozdal vodata i morinjata toj gi sozdal planinite....eeeee ova poinako zvuci ova....me smiruva i mi dava nadez da znam deka eden den pak ke se vratam od tamu kaj so sum stvoren....od tamu od kaj so poteknuva mojata dusa.....i od tamu kaj so spasot ke bide vecen,kaj so nema ubvistva kaj so nema korupcija kaj so nema losotii.....Ova e toa so znaci bog,primeri se zema kaj poslanicite koj so bog gi pustil vo zemjata,od tie koj so bile milostlivi kako isus na primer pravel dobri dela ne sakal loso ne povikuval na loso odalecuval od loso,ako gi zemime denesnite nasi golemi "VERSKI LIDERI" togas stvarno ova so se desava vo nasata zemja i sirum e neopislivo....zatoa veruvajte vo bog so vaseto srce a ne so vasite oci:pop:

liomkd напиша:
zatoa veruvajte vo bog so vaseto srce a ne so vasite oci
Бравос бе Лио... Само што зборував дека сите верници се традицонолани, односно немаат поим во што веруваат а го прават тоа само затоа што се така научени... кога хоп... реченицава... браос... :cuc:

Nah. Црква рулез бе, дали си верник или не нема врска. Мириса закон, поголем дел од вработените се фини (they hafta, Big God is watching them), релативно е тивко, плус можеш да го крадеш црковното вино.

liomkd напиша:
тоа што го кажа

reputation_pos.gif

Ми се бендисува!

Викторгг напиша:
Бравос бе Лио... Само што зборував дека сите верници се традицонолани, односно немаат поим во што веруваат а го прават тоа само затоа што се така научени... кога хоп... реченицава... браос... :cuc:
Se plasam deka toa e realnost vo nasata zemja lugeto ja gledaat religijata so oci a ne so srce....ali kakva takva realnost taa e"STO E BOG NE E NIKOJ"

TpH_Bo_OkO напиша:

Има еден куп луѓе кои славењето и обичаите на православната црква ги гледаат како дел од македонската култура, која треба да се негува, независно, дали се тие верници или не.

Идење пред љубов на велигден се рачуна за идење пред соборен?!

Инаку сум атеист. Но славам куќна слава, од едноставна причина што славењето куќна слава е дел од македонската традиција, сите од друштво иаме куќни слави и така најлесно ни иде а се збереме сите кај некого дома :) На времето куќните слави служееле за да се задржат контактите со роднините и пријателите.

Tonchie напиша:
На времето куќните слави служееле за да се задржат контактите со роднините и пријателите.
:) Не Тончи, тоа било случајна секундарна функција. Куќна слава прво нема низ цела Македонија, а второ, примарна функција на куќна слава е оддавање почит, славење на заштитникот на куќата. :pop: А денес, пак ќе повторам, традиционални верници... затоа што од секоаш се славело па ќе славиме и ние. Не гледам ништо лошо во тоа, не ме сфаќај погрешно, се во светот еволуира па и нашата причина за слава,:pijan: а ние македонците сме познати по тоа дека пиеме и за лошо и за добро, па дај да пиеме барем за добро...:cug: :party2:

Викторгг напиша:
:) Не Тончи, тоа било случајна секундарна функција. Куќна слава прво нема низ цела Македонија, а второ, примарна функција на куќна слава е оддавање почит, славење на заштитникот на куќата. :pop: А денес, пак ќе повторам, традиционални верници... затоа што од секоаш се славело па ќе славиме и ние. Не гледам ништо лошо во тоа, не ме сфаќај погрешно, се во светот еволуира па и нашата причина за слава,:pijan: а ние македонците сме познати по тоа дека пиеме и за лошо и за добро, па дај да пиеме барем за добро...:cug: :party2:

да. И може тоа произлегува уште од дамнешно време кога мртвите се закопувале под куќата у која живееле (или околу) и се сметале за заштитници (ова пред да дојде христијанството и да се смени во светци-заштитници). Затоа ја одамна имам слушнато пајак у куќа да не се убива, пошто тој е некој наш предок :toe:

Не верувам во Бог/богови/божества, така да, сум.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom