Дали сте атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте атеист?

• Да

Гласови: 77 36,7%
  • Не

Гласови: 133 63,3%

• Вкупно гласачи
    210
Статус
Затворена за нови мислења.
mettalhammer напиша:
И попот е човек како и сите нас, и тој се води во животот да си го зголеми буџетот. Па така наместо да игра спортска, посигурна игра си одбрал.

Па барем тој си знае во што е најдобар, нели?
:pos: :pos: :pos2: Коментаров... Гижоооооо го читаш ли бре момчево.
Гижо напиша:
Не, попот не е човек ко нас, тој си одбрал да живее според посебни правила за разлика од нас
Да ти повторам ако не разбра... попот е пример за народот. А народот не би требало да окапуе у Астра... Би требало да работи вредно ако сака да си го “зголеми буџетот“. А попот би требало да се моли 100 пати дневно за народот да има буџет додека тој како олицетврение земјино на Исус да пие само вода и јаде леб и сол. Ако не му се допаѓа таквиот живот, може да учи за економист и да пие виски на деловни состаноци подоцна. Додека е поп ќе оди пешки и ќе кажува паметни мисли. Мене ми доаѓа дома поп со Мерцедес да му ебам попот да му ебам...

Викторгг напиша:
Да ти повторам ако не разбра... попот е пример за народот. А народот не би требало да окапуе у Астра... Би требало да работи вредно ако сака да си го “зголеми буџетот“. А попот би требало да се моли 100 пати дневно за народот да има буџет додека тој како олицетврение земјино на Исус да пие само вода и јаде леб и сол. Ако не му се допаѓа таквиот живот, може да учи за економист и да пие виски на деловни состаноци подоцна. Додека е поп ќе оди пешки и ќе кажува паметни мисли. Мене ми доаѓа дома поп со Мерцедес да му ебам попот да му ебам...

Да те потсетам дека нема поп кај нас а да нема виски во „кабинет“,
А за владиките па да не збориме.

Не сум некој силен верник, ама не би се декларирала ни ко атеист, негде измеѓу.....у секој случај поблиско ми е научното размислување и вербата во себеси отколку во некој Бог, натприродни сили и сл.

Можи да се речи да. Ама сепак не верувам во ‘‘господ‘‘. I havent seen HIM i dont belive in him :)

Martin$ напиша:
Можи да се речи да. Ама сепак не верувам во ‘‘господ‘‘. I havent seen HIM i dont belive in him :)
Greska izvinete nekoj me nauci kako treba:kesa: I vo pravo bese :) Mi rece deka i toj ne me ima videno pa veruva deka postojam :) hehe jas glup:):uvo:

Половично се брои ли?:)Во нешто верувам,во нешто не,зависи како стои под прашалник реалност.

Не сум атеист

Аааа да, Скорпио_20 зрачиш со побожност.

Он да топик:
Ја не знам.
cu.gif

јок, атеист..боље да си муслиман хинду или што уште не, него атеист..пошто атеистите гарант имаат one way ticket to hell шега, шега,
атеистичкоит поглед бар за постанокот на светот е базиран на случајности на еволутивен тек, атеистот и морал, хм ова баш ми е сумљиво,

XSENIA напиша:
јок, атеист..боље да си муслиман хинду или што уште не, него атеист..пошто атеистите гарант имаат one way ticket to hell шега, шега,
атеистичкоит поглед бар за постанокот на светот е базиран на случајности на еволутивен тек, атеистот и морал, хм ова баш ми е сумљиво,

a ti, moralot od kaj go crpis? Od Biblijata? Ako e taka, gi sledis site stvari? Kao, pokraj dobrite stvari i losite gi sledis? Toa e so vernicive denes - si biraat sto im se sviga i sto im odgovara da veruvaat i sledat u nivnite "Sveti Knigi".
MOralot i ethics doaga duri i pred judaizmot, pred hristijantsvoto i pred muslimanstvoto duri od vremeto na paganizmot. Koga lugeto ziveele u bliski zaednici i pocnale da oformuvaat sovest deka mora dobro i covecki da se ponasaat so tie luge okolu niv, posto u sekoj slucaj pak ke gi vidat i nivniot opstanok zavisi eden od drug

Моралниот закон во мене, ѕвезденото небо над мене - парафраза од еден учен човек, философ!

Апликативно на сите луѓе, без оглед на вера, невера, нација, народност, етникум, религија, нерелигија и тн.

short1 напиша:
MOralot i ethics doaga duri i pred judaizmot, pred hristijantsvoto i pred muslimanstvoto duri od vremeto na paganizmot.Koga lugeto ziveele u bliski zaednici i pocnale da oformuvaat sovest deka mora dobro i covecki da se ponasaat so tie luge okolu niv, posto u sekoj slucaj pak ke gi vidat i nivniot opstanok zavisi eden od drug
Историјата на човештвото ни покажува дека кривата(замисли табеларен приказ,заб.ав) во однос на свеста за морал и социјално однесување е во надолна линија и никогаш не бил на толку ниски гранки како денес,што е доказ дека деволуира,а не дека иде кон прогрес.
Моралот кај паганските народи(потцртаното)хмм....секоја древна култура која во својот фолклор поседува пагански елементи е преполна со сведоштва за жртвување на поединци од сопствениот си род,што не е случај со монотеистичките религии.
Социјал/дарвинистичкото толкување на религијата е наивно.

trilobite напиша:
Историјата на човештвото ни покажува дека кривата(замисли табеларен приказ,заб.ав) во однос на свеста за морал и социјално однесување е во надолна линија и никогаш не бил на толку ниски гранки како денес,што е доказ дека деволуира,а не дека иде кон прогрес.
Моралот кај паганските народи(потцртаното)хмм....секоја древна култура која во својот фолклор поседува пагански елементи е преполна со сведоштва за жртвување на поединци од сопствениот си род,што не е случај со монотеистичките религии.
Социјал/дарвинистичкото толкување на религијата е наивно.

ama sto se fatile za toa zrtvuvanje na spostven rod?!!!! Zar Abraham ne go postavil sin mu na zrtven kol (bez razlika sto "Gospod" u posleden moment se predomislil)? Zar (u sudii) covekot ne mu vetil na Jahve da mu go zrtvuva toa sto prvo ke go preceka ako on pobedi vo taa bitka (i toa bilo kerka mu, Jahve ne interveniral tuka)? Zar ne mu kazuva Jahve na Mojsie da ubiva pagani i da ne gi zali? Paganite nikogas ne propovedale da idat i da ubivaat. NIGDE. Tie covecki zrtvi 1. obicno bile dobrovolni 2. nekogas se desavalo prvoto dete da go zrtvuvas za da i vratis na zemjata toa sto dava na site - porod (od tuka i Avraam i Isak epizodata). Molim te, mislev deka si povise upaten vo paganskite veri, ali sum pogresila. Si se skoncetriral samo na negativnite stvari u paganstvoto, muslimanstvoto itn. zatoa sto imas oci i usi samo za hristijanstvoto

short1 напиша:
Zar Abraham ne go postavil sin mu na zrtven kol (bez razlika sto "Gospod" u posleden moment se predomislil)?
Како може Господ да се предомисли,се читаш ли ти.
Голема е разликата да тестираш нечија оданост и да убиеш зашто така му текнало.
"Со вера Авраам,кога беше испитуван, го принесе Исака,и оној кој ги прими ветувањата(значи заветот помеѓу Авраам и Бог од порано),го принесе својот единороден син.По Исак ќе биде наречено твоето потомство....(Евреите 11:17)
Значи Бог однапред имаше смислено што да прави,и на крај памет не му беше да го жртвува, а ако овој беше одбил(Авраам)случајно,Бог ќе си најдеше друг човек или начин,за да го исполни заветот со Израел.
Но не дозволи да се убие.
Тест.
"Зашто без ВЕРА не е можно да му се угоди на Бог"не е до жртвата,туку до довербата.
И која ти е поентата на старозаветните цитати што ги даваш?!
Да ни докажеш дека Бог е суров,наспроти човечката "хуманост" од друга страна?
Девојко,жено...не само што не ги разбираш и ги вадиш од контекст па ги тумачиш на прва како ти одговара(ова специјално старозавените текстови,а се прашувам како не вадиш новозаветни,Јахве и Исус се едно исто!) за да оправдаш некое примитивно,назадно верување,туку
и ги извитоперуваш па уште карактеризираш дека гледам на негативни страни незнам ваму или таму...
Ти објаснив еднаш за чистењето на паганските племиња,толеранција е тоа,со векови,со генерации,Бог кој ни своите ги нема поштедено.
Човек едноставно не сваќа што е тоа грев.
Тоа е нешто што МОРА да се искорени,инаку расипан корен ќе раѓа скапани плодови и ќе загнојува наоколу.Затоа и страдаа околните народи.
Ма дај...незнам дали си стварно толку наивна кога на еве вакви
short1 напиша:
Molim te, mislev deka si povise upaten vo paganskite veri, ali sum pogresila. Si se skoncetriral samo na negativnite stvari u paganstvoto, muslimanstvoto itn. zatoa sto imas oci i usi samo za hristijanstvoto
заклучоци ќе се засрамам и ќе седнам и ќе се замислам што верувам...
Имам очи и уши фала Богу,затоа што само тоа единствено и само тоа дава вистински одговори на било кое прашање,а да има смисол,логика,и полза за човечкиот род.
Затоа што не е човечко мудрување.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom