Дали сте атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте атеист?

• Да

Гласови: 77 36,7%
  • Не

Гласови: 133 63,3%

• Вкупно гласачи
    210
Статус
Затворена за нови мислења.
не, не сум атеист. крстена сум во православна црквам и да, верувам во Господ. Но само во Господ... не и во црквата, Рајот, Пеколот...

trilobite напиша:
Како може Господ да се предомисли,се читаш ли ти.
Голема е разликата да тестираш нечија оданост и да убиеш зашто така му текнало.
"Со вера Авраам,кога беше испитуван, го принесе Исака,и оној кој ги прими ветувањата(значи заветот помеѓу Авраам и Бог од порано),го принесе својот единороден син.По Исак ќе биде наречено твоето потомство....(Евреите 11:17)
Значи Бог однапред имаше смислено што да прави,и на крај памет не му беше да го жртвува, а ако овој беше одбил(Авраам)случајно,Бог ќе си најдеше друг човек или начин,за да го исполни заветот со Израел.
Но не дозволи да се убие.
Тест.
"Зашто без ВЕРА не е можно да му се угоди на Бог"не е до жртвата,туку до довербата.
И која ти е поентата на старозаветните цитати што ги даваш?!
Да ни докажеш дека Бог е суров,наспроти човечката "хуманост" од друга страна?
Девојко,жено...не само што не ги разбираш и ги вадиш од контекст па ги тумачиш на прва како ти одговара(ова специјално старозавените текстови,а се прашувам како не вадиш новозаветни,Јахве и Исус се едно исто!) за да оправдаш некое примитивно,назадно верување,туку
и ги извитоперуваш па уште карактеризираш дека гледам на негативни страни незнам ваму или таму...
Ти објаснив еднаш за чистењето на паганските племиња,толеранција е тоа,со векови,со генерации,Бог кој ни своите ги нема поштедено.
Човек едноставно не сваќа што е тоа грев.
Тоа е нешто што МОРА да се искорени,инаку расипан корен ќе раѓа скапани плодови и ќе загнојува наоколу.Затоа и страдаа околните народи.
Ма дај...незнам дали си стварно толку наивна кога на еве вакви

заклучоци ќе се засрамам и ќе седнам и ќе се замислам што верувам...
Имам очи и уши фала Богу,затоа што само тоа единствено и само тоа дава вистински одговори на било кое прашање,а да има смисол,логика,и полза за човечкиот род.
Затоа што не е човечко мудрување.

sekoj si interpretira kako mu odgovara. To odis u skolo za teologija i normalno deka so toa ke ti perat pamet.

Ti si si odlucil deka u toa ke veruvas. Teraj rabota. Ja si imam moj pat i toj ne ja uklucuva Biblijata i odreden Bog sto me pazi od gore dali ke gresam ili ne. Niti pa bilo koi paganski bogovi.

Ima samo edna sila, i toa e cisto agape. Hristjanite se daleku od postignuvanje ljubov i tolerancija kon site i ti si eden od tie primeri.

short1 напиша:
Hristjanite se daleku od postignuvanje ljubov i tolerancija kon site i ti si eden od tie primeri.
Благодарам.Барем сум некаков пример.
Би те викнал на кафе во име на љубовта и меѓуконфесионална толеранција,но знам, ќе сакаш да ми гледаш...:nenene:

trilobite напиша:
Би те викнал на кафе во име на љубовта и меѓуконфесионална толеранција,но знам, ќе сакаш да ми гледаш...:nenene:

Ако ти гледам сигурно ќе ти направам некое self-fullfilling prophecy што е неизбежно да се оствари, па барем ќе ме памтиш како добар пророк за векови понатака

trilobite напиша:
Хахаха :pos: Демек неверниците гледаат на кафе. Бејби Трил, токму верниците кои се крстат кога поминуваат крај црква и палат свеќа за умрени кај живи пошто благе везе немаат од религија а се учени од мали дека Господ постои, се оние кои седат дома и гледаат на кафе. Неверниците обично сфатиле зошто не веруваат, а ако можеле така едноставна работа да сфатат, можат да сфатат дека гледање на кафе е корисно колку следење МТВ трет канал во време кога меѓу Градска болница и дом на АРМ има седница...

XSENIA напиша:
јок, атеист..боље да си муслиман хинду или што уште не, него атеист..пошто атеистите гарант имаат one way ticket to hell шега, шега,
атеистичкоит поглед бар за постанокот на светот е базиран на случајности на еволутивен тек, атеистот и морал, хм ова баш ми е сумљиво,

Sho praite be? Sho jadite, sho piete, sho pushite? Losho, losho, losho...

short1 напиша:
Ако ти гледам сигурно ќе ти направам некое self-fullfilling prophecy што е неизбежно да се оствари, па барем ќе ме памтиш како добар пророк за векови понатака
Не,него ќе настапам во духот на твојот омилен Стари завет,ќе те прогонам и ќе те каменувам,затоа што ќе манипулираш;)

trilobite напиша:
Не,него ќе настапам во духот на твојот омилен Стари завет,ќе те прогонам и ќе те каменувам,затоа што ќе манипулираш;)

И Исус манипулирал - претварање вода у вино, и Мојсие манипулирал - претварање на „бастунчето“ у змија исто како египетските маѓионичари. По кој основ би го гледала истиот чин од еден како маѓија, а од друг човек као чудо?

Ете ти. Конечно ти го извртев и Новиот Завет.

short1 напиша:
И Исус манипулирал - претварање вода у вино, и Мојсие манипулирал - претварање на „бастунчето“ у змија исто како египетските маѓионичари. По кој основ би го гледала истиот чин од еден како маѓија, а од друг човек као чудо?
Ти му даваш значење на чудо.За Господ нема "чуда".
Ако даваш примери читај ги до крај за да ја сконташ поентата.
До толку си ваљда разумна.
short1 напиша:
Ете ти. Конечно ти го извртев и Новиот Завет.
За извртување и вадење од контекст примери,за да ти се вклопи во шемата на размислување ... тука си мајстор,нема збор.

trilobite напиша:
За извртување и вадење од контекст примери,за да ти се вклопи во шемата на размислување ... тука си мајстор,нема збор.

па зарем тоа не ти покажува дека Библијата секој може да си ја изврти по потреба? Тоа сакав да укажам. Тие што се НЛО-фанатици гледаат делови у Библијата у која се збори симболички за НЛО, тие што тражат доказ сегде за реинкарнација наоѓаат симболички доказ у некои зборови на Исус итн.....Не ти кажувам дека ЈА у ова верувам, него само што сум гледала како луѓе си ја вртат оваа книга како ним им одговара. Затоа и се нервирам кога некој ќе ми каже како веруваат дека Библијата е чиста вистина и треба да се следи до збор, а се лутат кога ќе им се спомнат оние лоши и не-етички ствари што ни они не ги применуваат (као на пример каменување). Би требало да се прочита со отворен ум, не као буквалиста и да се извлече главната порака - љубов и толеранција кон сите.

short1 напиша:
па зарем тоа не ти покажува дека Библијата секој може да си ја изврти по потреба
Доктрини или догми од Библија не се извлекуваат од еден стих,било да е симболичен,метафора или буквален.
Јас верувам дека целокупната Библија(без апокрифи) е чиста вистина и единствен збор од Бога за човештвото.
Се она што ти го сметаш за не-етичко е вршено по Божја заповед(чистење племиња,каменување на отпадници)и верувам и сметам и од оваа дистанца од денешно време дека е правилна.
short1 напиша:
Тоа сакав да укажам.е главната порака - љубов и толеранција кон сите.
Љубов кон сите-да
Толеранција спрема грев-не
Бог е свет и непорочен и бара од неговите да се исто така свети и непорочни,затоа ти изгледаат некои делови сурови,а всушност се работи за отров,за вирус,кој ја разјадува човечката душа и тело а тоа мора де се искорени! (наречи го ти како сакаш,луѓето од она време,а и сега,го користеле тој термин"грев",ти измисли си нов)но тоа е тоа.

trilobite напиша:
Доктрини или догми од Библија не се извлекуваат од еден стих,било да е симболичен,метафора или буквален.
Јас верувам дека целокупната Библија(без апокрифи) е чиста вистина и единствен збор од Бога за човештвото.
Се она што ти го сметаш за не-етичко е вршено по Божја заповед(чистење племиња,каменување на отпадници)и верувам и сметам и од оваа дистанца од денешно време дека е правилна.

Љубов кон сите-да
Бог е свет и непорочен и бара од неговите да се исто така свети и непорочни,затоа ти изгледаат некои делови сурови,а всушност се работи за отров,за вирус,кој ја разјадува човечката душа и тело а тоа мора де се искорени! (наречи го ти како сакаш,луѓето од она време,а и сега,го користеле тој термин"грев",ти измисли си нов)но тоа е тоа.
E aj sea izbrisi ja porakava???

Inaku boldiranoto: Risjanstvoto, kako i sekoja druga religija e dogma koja mora da bide urnata i postavena na svoeto moesto, na marginite na istorijata bidejki ja ima nadminato celta na svoeto postoenje.

Boldiranoto vo italic: DOGMA koja definitvno ja nadminuva svojata celishodnost.

Garfield напиша:
Risjanstvoto, kako i sekoja druga religija e dogma koja mora da bide urnata i postavena na svoeto moesto, na marginite na istorijata bidejki ja ima nadminato celta na svoeto postoenje.
Не му замерајте љуѓе,моментално е во краток спој со својот разум...:kesa:
Мој совет Гарфче,вдиши длабоко и број до 15.000;
Ако до тогаш не паднеш у безознание ќе сватиш дека е глупо што броиш...пошто нема надеж да сватиш некои работи

trilobite напиша:

Значи бидејќи спред библијата , бидејќи сите се раѓаат грешни, не би требало да си ги толерираме новороденчињата, и треба да ги тргнеме од лицето на земјата бидејќи нели грешните не треба да бидат толерирани.
Трилчо таа е логиката која се базира на твојот цитат, која и да идеме под претпоставка дека библијата е нешто најсвето и дека господ постои се гледа дека има еден голем BUG во твојата изјава.

Не се декларирам како атеист, затоа што иако не верувам во еден Бог и една религија, сепак сум убедена дека постои нешто над човекот и природата, било наречете го Господ, Големо Око или што и да е. Поради тоа не можам да се приклонам кон секуларистичките филозофии како хуманизам, рационализам, натурализам и сл. Единственото нешто во кое ги пронаоѓам моите сфаќања за религијата е Унитарниот Универзализам(Unitarian Universalism).

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom