Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
trilobite напиша:Како може Господ да се предомисли,се читаш ли ти.
Голема е разликата да тестираш нечија оданост и да убиеш зашто така му текнало.
"Со вера Авраам,кога беше испитуван, го принесе Исака,и оној кој ги прими ветувањата(значи заветот помеѓу Авраам и Бог од порано),го принесе својот единороден син.По Исак ќе биде наречено твоето потомство....(Евреите 11:17)
Значи Бог однапред имаше смислено што да прави,и на крај памет не му беше да го жртвува, а ако овој беше одбил(Авраам)случајно,Бог ќе си најдеше друг човек или начин,за да го исполни заветот со Израел.
Но не дозволи да се убие.
Тест.
"Зашто без ВЕРА не е можно да му се угоди на Бог"не е до жртвата,туку до довербата.
И која ти е поентата на старозаветните цитати што ги даваш?!
Да ни докажеш дека Бог е суров,наспроти човечката "хуманост" од друга страна?
Девојко,жено...не само што не ги разбираш и ги вадиш од контекст па ги тумачиш на прва како ти одговара(ова специјално старозавените текстови,а се прашувам како не вадиш новозаветни,Јахве и Исус се едно исто!) за да оправдаш некое примитивно,назадно верување,туку
и ги извитоперуваш па уште карактеризираш дека гледам на негативни страни незнам ваму или таму...
Ти објаснив еднаш за чистењето на паганските племиња,толеранција е тоа,со векови,со генерации,Бог кој ни своите ги нема поштедено.
Човек едноставно не сваќа што е тоа грев.
Тоа е нешто што МОРА да се искорени,инаку расипан корен ќе раѓа скапани плодови и ќе загнојува наоколу.Затоа и страдаа околните народи.
Ма дај...незнам дали си стварно толку наивна кога на еве вакви
заклучоци ќе се засрамам и ќе седнам и ќе се замислам што верувам...
Имам очи и уши фала Богу,затоа што само тоа единствено и само тоа дава вистински одговори на било кое прашање,а да има смисол,логика,и полза за човечкиот род.
Затоа што не е човечко мудрување.
Благодарам.Барем сум некаков пример.short1 напиша:Hristjanite se daleku od postignuvanje ljubov i tolerancija kon site i ti si eden od tie primeri.
trilobite напиша:Благодарам.Барем сум некаков пример.
Би те викнал на кафе во име на љубовта и меѓуконфесионална толеранција,но знам, ќе сакаш да ми гледаш...:nenene:
Хахахаtrilobite напиша:Благодарам.Барем сум некаков пример.
Би те викнал на кафе во име на љубовта и меѓуконфесионална толеранција,но знам, ќе сакаш да ми гледаш...:nenene:
Демек неверниците гледаат на кафе. Бејби Трил, токму верниците кои се крстат кога поминуваат крај црква и палат свеќа за умрени кај живи пошто благе везе немаат од религија а се учени од мали дека Господ постои, се оние кои седат дома и гледаат на кафе. Неверниците обично сфатиле зошто не веруваат, а ако можеле така едноставна работа да сфатат, можат да сфатат дека гледање на кафе е корисно колку следење МТВ трет канал во време кога меѓу Градска болница и дом на АРМ има седница...XSENIA напиша:јок, атеист..боље да си муслиман хинду или што уште не, него атеист..пошто атеистите гарант имаат one way ticket to hell шега, шега,
атеистичкоит поглед бар за постанокот на светот е базиран на случајности на еволутивен тек, атеистот и морал, хм ова баш ми е сумљиво,
Не,него ќе настапам во духот на твојот омилен Стари завет,ќе те прогонам и ќе те каменувам,затоа што ќе манипулирашshort1 напиша:Ако ти гледам сигурно ќе ти направам некое self-fullfilling prophecy што е неизбежно да се оствари, па барем ќе ме памтиш како добар пророк за векови понатака

trilobite напиша:Не,него ќе настапам во духот на твојот омилен Стари завет,ќе те прогонам и ќе те каменувам,затоа што ќе манипулираш![]()
Ти му даваш значење на чудо.За Господ нема "чуда".short1 напиша:И Исус манипулирал - претварање вода у вино, и Мојсие манипулирал - претварање на „бастунчето“ у змија исто како египетските маѓионичари. По кој основ би го гледала истиот чин од еден како маѓија, а од друг човек као чудо?
За извртување и вадење од контекст примери,за да ти се вклопи во шемата на размислување ... тука си мајстор,нема збор.short1 напиша:Ете ти. Конечно ти го извртев и Новиот Завет.
trilobite напиша:За извртување и вадење од контекст примери,за да ти се вклопи во шемата на размислување ... тука си мајстор,нема збор.
Доктрини или догми од Библија не се извлекуваат од еден стих,било да е симболичен,метафора или буквален.short1 напиша:па зарем тоа не ти покажува дека Библијата секој може да си ја изврти по потреба
Љубов кон сите-даshort1 напиша:Тоа сакав да укажам.е главната порака - љубов и толеранција кон сите.
E aj sea izbrisi ja porakava???trilobite напиша:Доктрини или догми од Библија не се извлекуваат од еден стих,било да е симболичен,метафора или буквален.
Јас верувам дека целокупната Библија(без апокрифи) е чиста вистина и единствен збор од Бога за човештвото.
Се она што ти го сметаш за не-етичко е вршено по Божја заповед(чистење племиња,каменување на отпадници)и верувам и сметам и од оваа дистанца од денешно време дека е правилна.
Љубов кон сите-да
Толеранција спрема грев-не
Бог е свет и непорочен и бара од неговите да се исто така свети и непорочни,затоа ти изгледаат некои делови сурови,а всушност се работи за отров,за вирус,кој ја разјадува човечката душа и тело а тоа мора де се искорени! (наречи го ти како сакаш,луѓето од она време,а и сега,го користеле тој термин"грев",ти измисли си нов)но тоа е тоа.
Не му замерајте љуѓе,моментално е во краток спој со својот разум...:kesa:Garfield напиша:Risjanstvoto, kako i sekoja druga religija e dogma koja mora da bide urnata i postavena na svoeto moesto, na marginite na istorijata bidejki ja ima nadminato celta na svoeto postoenje.
trilobite напиша:Толеранција спрема грев-не