Дали сте атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте атеист?

• Да

Гласови: 77 36,7%
  • Не

Гласови: 133 63,3%

• Вкупно гласачи
    210
Статус
Затворена за нови мислења.
Sum.. Ne veruvam vo Gospod.. A vo crkva sum bila poveke pati zatoa sto sakam umetnost.. No vo crkvi vo drugi gradovi.. A onaka bas za u CRKVa.. Sum bila 2 pati ko mala baba mi koa me nosese.. U crkva idam samo za da se voshituvam na ubavinata na starite arhitekturi sto seuste ostanale kolku tolku citavi.. Sakam stari crkvi.. Mozebi ednas vo zivotov sum posakala Gospod da postoi.. No pomina toa.. Sega ne veruvam vo nego.. Neam osnova vo zivotov.. Mozebi ponataka ke pocnam da veruvam neznam..

kratko : ne sum ateist . veruvam vo gospod bez razlika sto ne sum go videl i deka mozebi postoel ili ne no jas veruvam...

Ne, ama gi pocituvam religiite

Ne sum, veruvam vo gospod
Ama se prasuvam ateistive, kako, sto, od kade go mislat svetot?
Ne deka jas znam, ili pak sum go videla gospod ama i Ilindenskoto vostanie ne sum go videla pa veruvam deka postoelo....:toe:

Marinka напиша:
Ne sum, veruvam vo gospod
Ama se prasuvam ateistive, kako, sto, od kade go mislat svetot?
Ne deka jas znam, ili pak sum go videla gospod ama i Ilindenskoto vostanie ne sum go videla pa veruvam deka postoelo....:toe:
Ебати логиката. shamar:

Не си го видела Илинденското Востание, ама за него има докази, сведоштва, записи...
И за светот има докази (потврдени или непотврдени теории) како настанал. Сигурно повеќе ќе верувам на теоријата дека се започнало со некакви факинг коацерватни капки (или како и да се викаа), отколку дека некој Бог рекол “и би светот„ и се создало од ништо.

PSYtisfaction напиша:
Ебати логиката. shamar:

Не си го видела Илинденското Востание, ама за него има докази, сведоштва, записи...
И за светот има докази (потврдени или непотврдени теории) како настанал. Сигурно повеќе ќе верувам на теоријата дека се започнало со некакви факинг коацерватни капки (или како и да се викаа), отколку дека некој Бог рекол “и би светот„ и се создало од ништо.

а извини па од кај знаеш за тие капки, ако лажат за господ може и за капките лажат, на кого веруваш?
Изгледа ни ти незнаеш....
А што е до доказите колку за востанието, талку има за господ, толку и за капките....било во минатото и некој го раскажал и го напижал за да остане....
Значи се е исто, само ти треба да се определиш кое е најмногу веројатно, тоа е тоа :toe:
Јас порано барав докази и свашта размислував, на крај сватив дека се е премногу совршено за да настане од капка...
:toe:

Marinka напиша:
а извини па од кај знаеш за тие капки, ако лажат за господ може и за капките лажат, на кого веруваш?
Изгледа ни ти незнаеш....

А што е до доказите колку за востанието, талку има за господ, толку и за капките....било во минатото и некој го раскажал и го напижал за да остане....
Значи се е исто, само ти треба да се определиш кое е најмногу веројатно, тоа е тоа :toe:
Јас порано барав докази и свашта размислував, на крај сватив дека се е премногу совршено за да настане од капка...
:toe:
Ало, има научни докази за тоа. Научни. Не е некоја обична книга (као Библијата) што некој ја прераскажал и се предавала од колено на колено. Обична приказна. Не можеш да знаеш дали е вистина или не зошто нема докази. Никакви. Тоа е исто како да речеш дека митовите се вистинити приказни само зошто “некој ги напишал и ги раскажал за да останат„...

Одбирам да верувам на науката која може да ми се докаже повеќе отколку на нечии приказни.

PSYtisfaction напиша:
Ало, има научни докази за тоа. Научни. Не е некоја обична книга (као Библијата) што некој ја прераскажал и се предавала од колено на колено. Обична приказна. Не можеш да знаеш дали е вистина или не зошто нема докази. Никакви. Тоа е исто како да речеш дека митовите се вистинити приказни само зошто ”некој ги напишал и ги раскажал за да останат„...

Одбирам да верувам на науката која може да ми се докаже повеќе отколку на нечии приказни.
Какво ало ма:tapp: кој се тие научни докази ај да чуеме баш..........
Веруј ти на кого сакаш ама немој да ни солиш памет ние во шо да веруваме.
Библијата не е обична книга шо некој ја прераскажал(може за такви нубилозни личности ко тебе и е:toe:) ко ке простудираш малку околу ова ке може да прајме муабет сега не оти некои работи ич не ти се јасни.
Науката нуди многу повеќе теории одошто докази така да не се цепај овде и не мешај баби и жаби:my9:.

Аку мислиш дека си настанала од Мајмун затоа што Дарвин така ти докажал(патем неговата е теорија не е аксиома ако знаеш што е тоа воопшто) тогаш јас ке те подржам и ке се согласам со она ти шо го прифаќаш ама јас имам мој став и ПОЧИТУВА ГО!

Значи не веруваш на библијата ОК, тогаш ај најди ги теориите за тоа како настанал човекот и создади еден.... Банално е, невозможно е, чекал ти милион години од капка вода не бива ништо....
Тоа ти се банални глупости, светот е премногу совршен за да настане туку така од ништо, човекот неможеш да го објасниш така ко што мислиш ти:toe:

Lajce напиша:
Веруј ти на кого сакаш ама немој да ни солиш памет ние во шо да веруваме.
Библијата не е обична книга шо некој ја прераскажал(може за такви нубилозни личности ко тебе и е:toe:) ко ке простудираш малку околу ова ке може да прајме муабет сега не оти некои работи ич не ти се јасни.
Науката нуди многу повеќе теории одошто докази така да не се цепај овде и не мешај баби и жаби:my9:.

Аку мислиш дека си настанала од Мајмун затоа што Дарвин така ти докажал(патем неговата е теорија не е аксиома ако знаеш што е тоа воопшто) тогаш јас ке те подржам и ке се согласам со она ти шо го прифаќаш ама јас имам мој став и ПОЧИТУВА ГО!
Еве зошто ги мразам темиве за религија. Ќе се јави некој фанатик и спремен е да се тепа со тебе само зошто си рекол дека не веруваш во Господ.:tapp:

Дечко, ај упати ме, во кој дел од мојот пост јас солам памет во што да верувате?! Ти можеш да веруваш и во Супермен ако сакаш, ме заболе мене.

Втора работа, ДА, Библијата Е само обична книга што некој ја раскажал. Повеќе раскажувачи, всушност. Ја поштувам како стар запис, како книжевно дело, океј. Ама се додека некој не ми најде научни докази дека она што е прераскажано во неа е вистина, ќе верувам во таа книга исто колку што верувам во “Кодот на Да винчи„ (ич). Мада во “Кодот„ дури и повеќе смисла има, ама нема везе.

И да, знам што е аксиома, господине Брилијантен. :wink:

И го почитувам твојот став, само што не го прифаќам за валиден. :baeh:

Не се мачи да ми реплицираш, не планирам веќе да ја отварам темава, ни оваа ни било која друга од “Мистерии и религија„. Кога не знаете за нормална човечка дискусија, нема да се мачам да ве читам. Сте се фатиле ко слеп за стап. Место да ми кажуваш дали да се цепам или не, приложи ми аргументи, па ќе разговараме. У некој друг живот.

PSYtisfaction напиша:
Еве зошто ги мразам темиве за религија.

Не се мачи да ми реплицираш, не планирам веќе да ја отварам темава, ни оваа ни било која друга од ”Мистерии и религија„. Кога не знаете за нормална човечка дискусија, нема да се мачам да ве читам. Сте се фатиле ко слеп за стап. Место да ми кажуваш дали да се цепам или не, приложи ми аргументи, па ќе разговараме. У некој друг живот.
Па шо пишиш на темиве религија или имаш некој проблем со контролата на емоциите и постапките(ако е така неможам да ти помогнам)
Не пишувај бе:toe:Оди во играчница е таму можиш да пишиш шо ке посакаш без посебни аргументи

Читањето ако ти е мачење:tapp: мислам излишно е да се дискутира понатаму бидејки очигледно сите твои ставови ги темелиш на филмови или муабети од маало)
Аргументи баш сум среќен шо го знаеш терминов ама читај се во горниот пост дали и ги имаш а јас не ти давам бидејки ке ти одговорам со аргумент тогаш ко ке дадиш твои за она шо го тврдиш(пример за библијата) затоа и ти реков ке разговараме тогаш кога ке прочиташ нешо за жал во науката се студира не се добива инстант знаење.

На крај немој да мислиш дека те мразам или дека сакам да те навредам само го кажав мојот став исто како што постапуваш и ти!

Стварно не е во ред да му докажуваш на некој што се држи цврсто за својот став. Лично Лајче ќе ти кажам накратко, христијанството или која била друга религија располага со апсолутни вистини, што значи дека за се се има објаснување без научен аспект, без докази. Така да ако си голем теист и веруваш во нешто, тогаш докажи да видиме, имаш некакви логични статии за тоа како настанал светот и сл.? Науката точно дека дава теории, но повеќето работи се објаснети. И еве лично едно прашање до тебе. Зошто мислиш дека баш Исус Христос бил свет дух? Зошто е само тој свет дух? Зошто не сум јас или ти, или некој друг? Ќе ти речам едно, оние личности кои многу им значеле на народот, народот ги правел светци, или нешто над нормалното. Така да ова не е ништо туку обична приказна со позадина. Знаеш дека ако Исус Христос има потомство и се најдени остатоци од него, црквата автоматски пропаѓа. Мислете малку, чукнете си ја главата.

Само една исправка, ако Христос имал жена, тоа ништо нема да променило во христијанската догма, бидејќи всушност, Христос бил уникат, (сите преходни пророци итн., биле женети)... така да апсолутно ништо нема да се промени, бидејќи христијанството не е против бракот во никој случај.

Чорбаџи напиша:
Само една исправка, ако Христос имал жена, тоа ништо нема да променило во христијанската догма, бидејќи всушност, Христос бил уникат, (сите преходни пророци итн., биле женети)... така да апсолутно ништо нема да се промени, бидејќи христијанството не е против бракот во никој случај.
Па кој рече така?

Јас верувам дека постои некој кој ме чува од горе,духовно ме испонува,а тој некој за мене е Бог.Верувам дека секој треба да верува во што сака,дека секој со различна религија има свој Бог,ги почитувам нивните верувања,но за мене мојот Бог е единствен.
Не верувам дека се поставени строги граници на однесување,правила и норми кои мора да ги почитуваме за да одиме во рајот.Напротив мислам дека во нашата религија има љубов и простување за секој човек со свое право на живот онаков како што го замислил и каков што го исполнува.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom