Дали сте атеисти?

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали сте атеист?

• Да

Гласови: 77 36,7%
  • Не

Гласови: 133 63,3%

• Вкупно гласачи
    210
Статус
Затворена за нови мислења.
MarthaGraham напиша:
Во принцип сум атеист.
Религијата ја почитувам многу, како дел од културата и традицијата. Понекогаш одам у црква, убаво е чувството, смирувачко. Ама не верувам дека постои Господ.
Pa zosto odis vo crkva?
Crkvata vo svojata sustina znaci sobir na vernici koi go slavat Bog.
Ne gledam logika da odis vo crkva a da ne veruvas vo Bog, toa e isto kako da odis vo apteka a da ne ti trebaat ili da ne kupis apcinja.

leandra напиша:
Јас верувам дека постои некој кој ме чува од горе,духовно ме испонува,а тој некој за мене е Бог.Верувам дека секој треба да верува во што сака,дека секој со различна религија има свој Бог,ги почитувам нивните верувања,но за мене мојот Бог е единствен.
Не верувам дека се поставени строги граници на однесување,правила и норми кои мора да ги почитуваме за да одиме во рајот.Напротив мислам дека во нашата религија има љубов и простување за секој човек со свое право на живот онаков како што го замислил и каков што го исполнува.

Normalno deka ima standardi koi treba da se pocituvaat, no fakt e deka preku dela ne mozeme da vlezeme vo Rajot inaku Isus nemase da ima potreba da go raspnat.
Taka da vleguvame vo Rajot vrz osnova na nasata vera, no toa ne ni dava za pravo da se odnesuvame neodgovorno sprema sebe i sprema drugite, zato se bara proska od Bog i za ona za sto sme svesni i za ona za sto ne sme svesni deka sme go napravile, pomislile ili rekle pogresno.

Marina_21 напиша:
Pa zosto odis vo crkva?
Crkvata vo svojata sustina znaci sobir na vernici koi go slavat Bog.
Ne gledam logika da odis vo crkva a da ne veruvas vo Bog, toa e isto kako da odis vo apteka a da ne ti trebaat ili da ne kupis apcinja.

:pos2::pos2:
Е значи скапаф од смеење од луѓево на темава.
Се некои фанатичиња што не ни знаат зошто веруваат, ниту пак ги сфаќаат ни најосновните основи. А ок е да не се замараш со такви работи, супер е едноставно да веруваш и да бидеш исполнет со тоа, ама да се правиш паметен и кога не ти сече?!

Си сретнала луѓе кои црквите ги гледаат како мајсторство на човечката рака и изворен и мистичен спомен од минатото?
Уште помалку луѓе кои сакаат да почуствуваат мир и тишина, на место кое зрачи со светост за повеќе од пола свет.

Бре, себично христијанство.

Убаво кажа девојчето. Црквите (настрана целата аверзија кон институцијата Црква) зрачат со спокојство и мир, и понекогаш сакам да појдам во црква за да го почувствувам тоа. Besides, имаме голем број на цркви кои се самите по себе уметничко дело, и да се посети една од нив е ако ништо друго, естетско доживување. Атеист сум, но тоа не ме спречува да уживам во чувството на сопрено време и изолираност од неприродно забрзаното темпо на модерното доба кое сеуште може да се доживее при посетување на ваквите зданија.

Би сакал да посетам и џамија. И синагога. Можеби, ако ми се посреќи- и пагода во Индија... Којзнае. My point- не мора да бидеш верник за да уживаш во посетата на "Божји храм". :)

Sith

Sith_Lord напиша:
Црквите (настрана целата аверзија кон институцијата Црква) зрачат со спокојство и мир, и понекогаш сакам да појдам во црква за да го почувствувам тоа. Besides, имаме голем број на цркви кои се самите по себе уметничко дело, и да се посети една од нив е ако ништо друго, естетско доживување. Атеист сум, но тоа не ме спречува да уживам во чувството на сопрено време и изолираност од неприродно забрзаното темпо на модерното доба кое сеуште може да се доживее при посетување на ваквите зданија.

Би сакал да посетам и џамија. И синагога. Можеби, ако ми се посреќи- и пагода во Индија... Којзнае. My point- не мора да бидеш верник за да уживаш во посетата на "Божји храм". :)

Sith

Мај поинт егзактли, само ме мрзи така убаво да објаснам.
Тие места за мене служат баш за естетско доживување и чувство на сопрено време, како што ме инспирира и секое друго здание во кое се собрани многу стари духови.
Белки нема да ни се налутат Исус и бандата светци ако го занемариме нивното присуство во чест на архитектурата? :D

Interesno-smesno-cudna tema e ovaa i dosega mi izbegala od vidik.
Niche rekol:"Bog e mrtov" i bil zolcno osuduvan od negovite sovremenici.No NIche toa go kazal vo drug smisol...

Bog e subjektivna pojava i ne e nesto koe treba da ima globalen oblik i site da se stavame pod edna kapa slepo sledjki principi koi se izmisleni ne od bog tuku od prosecniot crkoven covek zeden za mok.Ateist sum poradi veke krajniot zamor od sekojdnevnite propagandisticki gluposti na crkvata.Eve vi direkten primer:Nas vo Veles ni gradat crkva vo centarot na gradot.Sekoe izleguvanje po carsijata taa crkva ke ni kopa oci.A bidejki nekoj rece deka crkvite se ubavi ako gi gledas kako estetska pojava,togas mojot demant bi bil deka ovaa crkva apsolutno ne lici na nisto i mestoto e "namerno" utnato. Ednostavno mora da bideme zrtvi na bezobrazna propaganda i da veruvame vo lazen moral,inaku kako ke ne drzat pokorni i glupi?

Nas vo Veles ni gradat crkva vo centarot na gradot.Sekoe izleguvanje po carsijata taa crkva ke ni kopa oci.A bidejki nekoj rece deka crkvite se ubavi ako gi gledas kako estetska pojava,togas mojot demant bi bil deka ovaa crkva apsolutno ne lici na nisto i mestoto e "namerno" utnato.

Zborev za starite crkvi. Za onie so freski i ikoni od neprocenliva umetnicka vrednost. Za onie koi se neizostaven del od naseto kulturno nasledstvo. Ako ne znaes da go cenis toa, togas si isto tolku zaslepen kolku i religioznite fanatici.

Sith

Marina_21 напиша:
Normalno deka ima standardi koi treba da se pocituvaat, no fakt e deka preku dela ne mozeme da vlezeme vo Rajot inaku Isus nemase da ima potreba da go raspnat.
Taka da vleguvame vo Rajot vrz osnova na nasata vera, no toa ne ni dava za pravo da se odnesuvame neodgovorno sprema sebe i sprema drugite, zato se bara proska od Bog i za ona za sto sme svesni i za ona za sto ne sme svesni deka sme go napravile, pomislile ili rekle pogresno.

IIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII!!!!!!! Zivti sve! I Dalaj Lamata, eden od najskromnite i najdobri luge u svetov ke ide u pekolot samo zatoa sto ne e od hristijanska vera?

Drskost, rekov ja

Не сум атеист во никој случај. Јас сум си православна христијанка и си верувам во Господ Бог.

Abe ja ne sum ateist ali crkvava opsto za MPC i drugi nekoi crkvi ja zaebaa rabotata.
U smisol na:
ide eden tip od kaj mene u maalo u Astra i Pop do nego igra rulet
So ke kazete za toa?

Judge†Dread напиша:
Abe ja ne sum ateist ali crkvava opsto za MPC i drugi nekoi crkvi ja zaebaa rabotata.
U smisol na:
ide eden tip od kaj mene u maalo u Astra i Pop do nego igra rulet
So ke kazete za toa?

И попот е човек како и сите нас, и тој се води во животот да си го зголеми буџетот. Па така наместо да игра спортска, посигурна игра си одбрал.

Па барем тој си знае во што е најдобар, нели?

Не, попот не е човек ко нас, тој си одбрал да живее според посебни правила за разлика од нас

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom