Не е тоа религија што си напишал на почеток!
п.с. За парите пиши на пп.
Кое не е религија? Што сум пишал? Цитирај го и постот кај што сум го пишал тоа.
п.с. За парите чекај, уште не си го поминал првиот праг, може да ги изгубиш.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Не е тоа религија што си напишал на почеток!
Но тие не биле мачени и убивани од страна на атеисти, туку од страна на следбеници на друга религија. Ете уште една причина зашто сум против религиите. Тие само ги разделуваат луѓето и доведуваат до крвопролевање.
Ако за некоја теорија не постои математички и експериментален доказ, тогаш тоа не е теорија, тоа е хипотеза.Стивен Хокинг самиот вели дека тероијата на црните јами е најсложен математички (и философски модел) за објект кон никогаш НЕ Е ВИДЕН. Ти текнува? Е па толку од научните вистини.
А постоењето на темната материја е само шпекулација (аналогија на црните јами) а тоа е количнина од материја, лоцирана „некаде„ во Вселената која им недостасува на современите астррономи, преку која истите сакаат да ги докажат своите модели за Вселената ( на пример, моделот на инфлаторната Вселена, кој наводно, вечно би се ширела, оти и недостасува материја која со својата гравитациона енергија , во еден момент од иднината, би го запрела ширењето на Вселената. Наводно, тој недостаток од гравитација се наоѓа во темната материја, а можеби и во антиматеријата...).
Не, туку јас ги сметам за луѓе кои имаат одбрано погрешен пат да го добијат тоа што го сакаат, а тоа мислам дека е мирен свет исполнет со љубов.Дали на мене така ми се чини или верниците ги сметате за луѓе кои се надвор од човечкиот род?
Очигледно дека зад сета неправда која е направена на одредени луѓе било од страна на црквата но дане заборавате еден мал факт?
Фактот маченици? Луѓе кои загинале во страшни маки поради тоа што верувале, зашто ова не го споменувате или не ви одговара на вашите тези за насилната црква?
Донекаде е точно.Но тие не биле мачени и убивани од страна на атеисти, туку од страна на следбеници на друга религија. Ете уште една причина зашто сум против религиите. Тие само ги разделуваат луѓето и доведуваат до крвопролевање.
Тоа „не друже“, доколку значи дека не е како што напиша другарот, не е точно, а за следното, кажав, можеби е точно ако стои во формата во која што е напишано.Не друже тие биле мачени и убивани од атеисти, не си ја завршил домашната.
Воглавно римјаните верувале во нешто, но мали се шансите сите да биле исти, т.е. да не постоел ниту еден атеист меѓу нив.Ај кажи кои атеисти убивале Христијани. Јас колку што знам најрани вакви појави имало уште од самото појавување на Христијанството, кога првите Христијани биле прогонувани и мачени од страна на Римјаните. А Римјаните не биле атеисти.
Верувањето во повеќе богови не е верување?!Што биле? Многу бошци? Сигурно не биле религиозни.
Тогаш што е?Не е тоа религија што си напишал на почеток!
Дали ниту еднаш не се применила физичка сила за докажување на „вистинитостите“ на религијата, и дали постојат големи шанси истото да се повтори?[zEUs];1721223 напиша:Не, напротив со мовитва се покажува вистиноста на верата.
Не само на црквата, туку и на сите религии, и она што се заканува дека ќе ни се случи. Но, мислам дека е предоцна да можеме да направиме нешто за да го спречиме она што ни се заканува дека ќе ни се случи. Религиите не треба да постојат затоа што се премногу ризични, т.е. преголеми се шансите да се искриват „вистините“ од светите писма, кои можеби се измислени со најдобри намери, да му послужат на човештвото во добри цели, а кога ќе се искриват, му нанесуваат преголемо зло. Пример за искривување на „вистините“ на светото писмо ( библијата ) во минатото се крстоносните војни и инквизицијата, а пример за денешно искривување на „вистините“ од куранот ( т.е. оригиналниот куран е напишан на јазик кој е речиси „изумрен“, па тој сега се преведува како што некој сака и како што на некому му одговара ) се мн од терористичките напади, џихадот...што сега доведува до нанесување на многу зло, а во иднина, доколку продолжат да се „употребуваат“ религиите може да доведе до уништување на човештвото.А очигледна е твојата намера за демонизирање на Црквата. Но и тоа е во ред со оглед во какво време живееме.
Не цела.Дали ми се чини или како да сакаш сета неправда во светов да ја префрлиш на религијата?
Немој да заборавиш дека цивилизацијата во која живееш е на христијански темели изградена.
Тоа што некои ја искривуваат вистинате и е прифатена како релевантен поглед кон Црквата.........тоа го имаше и во социјализмот, не значи дека правата вистина е исклучена од таму. На против верувањето е вистина ако не го мешаш со материјални докази.
Во суштина вербата е духовна вредност, а не материјална како што мислите.
Тоа е поради несовршеноста на општеството, и исто така верувањето има улога во причинувањето на нив.Всушност најголем број на луѓе се умрени во војни кои немаат допирни точки со религијата, туку со материјални добра и власт.
1 и 2 Светска војна, Ирак, Авганистан, Виетнам, разни мали војни во Африка итн.
За овие војни кого ќе обвиниш?
???
Колку што сфатив, мислам дека ова порашање неможе да се однесува и на науката...
Можеби погрешно сфатив?
Во науката точно се знае што е вистина а што не е.Поентата ми беше дека некогаш и науката користи апстрактни категории.
Забораваш нешто многу важно, да те надополнам, вистината може да ја сруши само тој што има доказ дека таа вистина не е вистина. Што доведува до една вистина ( не повеќе, како на пр христијанството, исламот, будизмот... ).Во науката/науките. вистината е „стаклеста„ материја која може да ја сруши било кој во било кое време. Пак ќе напишам, по кој знае кој пат: откако луѓето почнаа да се занимаваат со философија и наука, утврдени и непроменети се само неколку вистини, кои се крајно едноставни и очигледни и прифатливи за здравиот разум: Питагоровата теорема, Архимедовиот „закон„ и што е најбитно, вториот закон на термодинамиката кој, сеуште важи и никој и никогаш нема да го побие. Се друго е дискутабилно и нецелосно, подложно на критика, доградување и дообјаснување, контесктуално вметнување, без конечен одговор.