Дали правдата е "око за око"?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
More dve ochi za edno e pravilno! I za dobro i za losho.:smir:

Не, правдата не значи “око за око“ и одмаздување. Напротив. Ниту некој ќе биде задоволен, ниту ќе се поправи она што било згрешено претходно, туку само ќе се нанесе поголема штета.
Ме повредиле, ме повредиле. Плачам, патам и по некое време продолжувам напред и не се вртам назад. Нема потреба.
Најмногу што ќе му падне криво на тој што ме повредил e ако му дадам на знаење и му покажам дека тоа што го направил, ама апсолутно ништо не ми значи и дека не може да ме повреди. Без разлика што јас можеби дома ќе се чувстувам како г*мно, сепак пред таа особа ќе бидам насмеана, весела, како ништо да не се случило. А тоа ќе биде најтешко зашто ќе мисли дека не му успеала намерата да ме повреди. Плус некаде прочитав многу убава мисла - Простувајте им на вашите непријатели, тоа највеќе ги боли.
Никогаш не оставам простор таквите злобни усти да видат дека ми е тешко и дека ме повредува тоа што го направиле. Крената глава и со огромна доза на самоувереност проаѓам покрај таквите личности.
Како повеќе сме и треба да сме задоволни?
Јас барем сум задоволна што не се одмаздувам никогаш, не го користам принципот - око за око.
Едноставно ги заборавам лошите работи и тоа е она што ме прави среќна и насмеана. Ако постојано се концентрирам на работите кои ме повредиле и ковам планови за да вратам мило за драго - никогаш нема да бидм ниту задоволна, ниту среќна. Цело време ќе бидам намќореста и и огорчена. А таква не сакам да бидам.
Всушност, како повеќе го победуваме "непријателот" ... со враќање со иста мера, со враќање со поголема мера, само со соочување и разговор или со игнорирање?
Реков погоре, непријателот го победуваме со тоа што ќе му покажеме дека не ни е гајле за него, дека не е никаков фактор врз нас и дека не може на никаков начин да влијае врз нас.

Дали правдата секогаш значи "око за око"?
Значи како не повредиле и навредиле, така треба да вратиме за да биде некоја ситуација праведна?
Не,никогаш правдата не треба да значи око за око, заб за заб. Дури ни во судовите правдата не се донесува според овој принцип, а камоли пак во областа на чувствата и секојдневните настани со кои некои личности не повредуваат.
Сите сме почувствувале потреба за одмазда и гнев после некоја штета која ни била направена, но дали е праведно да вратиме на тоа или мудро да си замолчиме?
Дали можеби кога се работи за лажење (пример), е доволен моментот кога ја дознаваме вистината, задоволни да ги игнорираме сторителите и да продолжиме со насмевка?
Што повеќе практикувате вие?
Кој е подобриот начин за да си ја истераме правдата до крај?
Како е почовечки да се реагира на неправда?
Всушност, како повеќе го победуваме "непријателот" ... со враќање со иста мера, со враќање со поголема мера, само со соочување и разговор или со игнорирање?

Мудро да си замолчам доаѓа во обзир само кога се работи за нискофреквентни удари. Сепак, никогаш не практикувам некому да му вратам поради она што ми го направил(пример лажење).Најчесто му покажувам факти зошто не е во право и кои се последиците, а и му ставам до знаење дека не му успеало да ме повреди, иако внатрешно сум разочарана.

:baeh:

Кога некој ке ти го заврти едниот, ти заврти му ги двата. Неможам да трпам некој кога ке ми се качува на глава, а јас да дремам... Си молчам, но кога ке дојдат моите 5 минути, знам како да ги искористам. Не сакам да му бидам должен на никој, па си ги израмнувам сметките најчесто со 3-4 збора колку да сватат дека нејкам никој да се заебава со мене.

Не мислам воопшто дека правдата значи "око за око".
Доколку на неправда, вратам со иста мера, значи правам уште една неправда. Тоа не ми е во ред.
Доколку некој ме повреди, ако му вратам, ќе сум таа што повредува луѓе, значи потполно иста како тој што ме повредил мене и го презирам. Би се презирала и себе после тоа, па и тоа не ми е во ред.
Па, според ова, јас незнам и несакам да враќам некоја неправда, на ист начин како што ми била нанесена мене. Не сум од камен и знае да ме погоди се`, но ќе поболи, ќе поплачам, ќе се пренервирам и толку е. После може само да прокоментирам нешто за "непријателот", нешто со стегнати заби што личи на пцовка, но со тоа завршувам. Си ги чекам моите 5 минути, кои во никој случај не се повторно неправда. Нешто што можам да направам за некого, зависи од мене, но претходно ме повредил, ќе стиснам заби и нема да го направам.
Тоа само во потешки ситуации ... секојдневните неправди не ги ни мислам откако ќе ги преболам. Ги простувам и пак сум на дофат на "непријателите" ... нека ги победи мојата толерантност и човечност ... нема ништо полошо од тоа за луѓето кои имаат срце да живеат само за да прават штети.

Kога ми е направена голема неправда, а ми било, вадам очи со двете раце и се борам за себе...Зборувам за материјална оштета која сум ја имала во повеќе наврати...Кога си го враќам материјалното, таа личност за мене веќе не постои....
За поинаква неправда, навреда, препукување и сл. на почеток пробувам да му објаснам да се најде некој компромис, ако гледам дека нема изгледи се повлекувам..Сам нека си ги вади очите...
А имало моменти каде од големи "непријатели " сум створила големи пријатели

Oko za oko ke ne napravi slepi!!! Sekogas treba barem da se obiduvame da se vozdrzime od odmazda-ima i takvi koi znaat toa da go cenat!

Не е најдобар начин правдата да се зема во свои раце за тоа постојат пишаните закони (судство)

Vie dvajcata nad mene! Da ne gledate mnogu americhki filmovi moze? Postoele pishani zakoni i luge shto go cenele vodrzuvanjeto be? E ushte ova go nemav chueno denes!:smir:

Значи како не повредиле и навредиле, така треба да вратиме за да биде некоја ситуација праведна?

Сите сме почувствувале потреба за одмазда и гнев после некоја штета која ни била направена, но дали е праведно да вратиме на тоа или мудро да си замолчиме?
Дали можеби кога се работи за лажење (пример), е доволен моментот кога ја дознаваме вистината, задоволни да ги игнорираме сторителите и да продолжиме со насмевка?

И така ...:pipi:

Па, барем во мојот живот правдата не е „Око за око.„. Да, точно е дека некој ми згреши нешто првите два дена ќе го мрзам и ќе сакам да му вратам и да го повредам, али после сфаќам дека не вреди да се полнам себеси со омраза и едноставно ја игнорирам личноста. Си живеам со мислата дека кругот се врти, сведок сум била на тие ситуации кога, без да мрднам со прст, луѓето си го добивале тоа што го заслужиле, така да никој не вреди за да имам после грижа на совест и да не спијам мирно.:toe:

е, јас не мислам . Затоа што секој е способен да ми наштети секому.
и немислам дека барање правда е око за око , затоа што кај нас па и во светот , правните држави осудувањето го третираат како воспитна мерка, а не како одмазда. тоа би му дошло како, """око за око , паста за заби""" :toe:

Edno e shto ti mislish, drugo e toa shto e. Ja ne pobarav mislenje i soglasnost od tebe.
Ako mackata go izgrebe kuceto, toa ne znaci deka moze da go izede. Kuceto najcesto ja ubiva mackata, a toa isto taka pominuva "oshteteno", no sepak so mali posledici.
Ednostavo vo prirodata, a i psihologijata na covekot, priroden zakon e onoj darvinoviot, bez razlika dali ti mislish taka, ili ne mislish taka.
Toa shto covekot za zal ili sreka e socijalno bitie, i mora "jadenjeto" da bide infiltrirano vo tie opshtestveno-socijalni, ekonomski, naucni trudovi, odnosno vo sekojdnevniot zivot na covekot, bez razlika vo koe pole toj se naogja.

~*~

И така ...:pipi:

Секогаш зависи од тоа колку била голема штетата што ми била нанесена, иако во принцип за мали работи знам само да се насмевнам и да продолжам понатаму, често игнорирајќи ги тие луѓе во иднина, за големите работи прво се обидувам мене да биде добро и се разбира да видам што од тоа што е расипано може да се поправи, а потоа немам зошто да се пресметувам со тие личности и да се спуштам сама себе на нечие ниво, најмногу што можам на некој да му земам е моето пријателство и помош кога му бидат потребни.
Никогаш не сум практикувала принцип „око за око“, едноставно некои луѓе не ја заслужуваат ниту омразата.

Edno e shto ti mislish, drugo e toa shto e. Ja ne pobarav mislenje i soglasnost od tebe.
.

едно е јас што мислам, друго е што ти мислиш , трето е што дарвин рекол , четврто е остатокот како мислат, а тек петто е како е.

и ова е отворен форум за да си ги искажуваме мислењата и ставовите, и на кој како му држи вода газот да си ги брани истите.
...релативно навредлива ти беше оваа реплика,и не би било убаво ако сите почнеме така да пишуваме, пошто ова ти звучеше како "Ти ќути таму ,тебе никој не те праша".

Во принцип да вратиш на некој безкичмењачки гест на некој кретеноид би значело симнување на негово ниво. Ма јас воопшто не се замарам со такви луѓе , испод чест ми е . Меѓутоа како и се друго поврзано со правото и правдата и тука има исклучоци! Ако некој ептен ми згреши или ептен ме зезне за некоја работа , можеби би вратил ....ама чисто од мерак така да истепам некој или гадно да зезнам а не за правда.

правдата не е ни малку од тоа ‘‘око за око‘‘!тоа е освета!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom