Дали правдата е "око за око"?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување

Дивајн

блаблабла
Член од
3 април 2005
Мислења
15.748
Поени од реакции
1.856
Дали правдата секогаш значи "око за око"?
Значи како не повредиле и навредиле, така треба да вратиме за да биде некоја ситуација праведна?

Сите сме почувствувале потреба за одмазда и гнев после некоја штета која ни била направена, но дали е праведно да вратиме на тоа или мудро да си замолчиме?
Дали можеби кога се работи за лажење (пример), е доволен моментот кога ја дознаваме вистината, задоволни да ги игнорираме сторителите и да продолжиме со насмевка?
Што повеќе практикувате вие?

Како повеќе сме и треба да сме задоволни?
Кој е подобриот начин за да си ја истераме правдата до крај?
Како е почовечки да се реагира на неправда?
Всушност, како повеќе го победуваме "непријателот" ... со враќање со иста мера, со враќање со поголема мера, само со соочување и разговор или со игнорирање?

И така ...:pipi:

Интересна тема во секој случај јас лично најчесто го свртувам и другиот образ онака христијански кажано ама и по тој ако ме удри е тогаш ........

Дали правдата секогаш значи "око за око"?
Значи како не повредиле и навредиле, така треба да вратиме за да биде некоја ситуација праведна?

Сите сме почувствувале потреба за одмазда и гнев после некоја штета која ни била направена, но дали е праведно да вратиме на тоа или мудро да си замолчиме?
Дали можеби кога се работи за лажење (пример), е доволен моментот кога ја дознаваме вистината, задоволни да ги игнорираме сторителите и да продолжиме со насмевка?
Што повеќе практикувате вие?

Како повеќе сме и треба да сме задоволни?
Кој е подобриот начин за да си ја истераме правдата до крај?
Како е почовечки да се реагира на неправда?
Всушност, како повеќе го победуваме "непријателот" ... со враќање со иста мера, со враќање со поголема мера, само со соочување и разговор или со игнорирање?

И така ...:pipi:

Јас сум таков и ако не добијам шанса да вратам у следните 10 минути, едноставно заборавувам или како што кажа премолчувам, но ако дојдам до шанса да вратам во моментите на нервоза .. . ја искористувам до даска :kesa: јбг изгледа не сум уште созреан како шо треба. .

а и да , секогаше човечки да премолчиме. .. ако секој се придржува до тоа и да броi до 10. .. светот би бил a betther place for livin'

p.s .. .. незнам кој продолжува со насмевка , тоа малце тешко. .. едноставно такви се луѓето. .. злопамтила ..:kesa:

„око за око, брат за брат“ системот е одмазда, а дали во одмазда се гледа правда? сепак тоа е премногу лично и од различни субјект различно и субјективно може да биде дефинирано. Сепак правда за некој се заснова на неговите морални вредности.

Знам да бидам злопамтило,сум враќал и дупло и со иста мера,но сум се нашол и во ситуација каде што сум морал да преќутам и само да изигнорирам и мислам дека многу е по болно кога ќе му го свртиш грбот на другиот без објаснување зашто и како

скоро секогаш враќам ако ми се укаже шанса макар и после неколку години. Не зивеам за де се одмаздам туку ако ми се пружи прилика речиси секогаш ја искористувам

„око за око, брат за брат“ системот е одмазда, а дали во одмазда се гледа правда? сепак тоа е премногу лично и од различни субјект различно и субјективно може да биде дефинирано. Сепак правда за некој се заснова на неговите морални вредности.

Ne ja mislam deka sistemot e "Posilniot go jade poslabiot"... :)

Христијанството не ми е некоја јака страна, но рационалноста ми е. Знаете, ако со Мајк Тајсон влезете во дуел, најпаметно е да бидете ортодоксен христијанин. Дечкото мава!!! Од друга страна не би сакал некој да си игра со мене а за истото не добил дозвола со потпис и печат од (замисли) мене. :jaj:

Вистината всушност за решавање на проблемите, е христијанскиот начин. Според него, нема ни место за проблеми. Бидејќи ако сите го вртиме другиот образ, никој нема ни да стигне да не удри. И денес тоа важи... најпаметно е да се биде умен и да се гледа на другата страна, додека се може. А кога не може... се удира без размислување!!!

Ne ja mislam deka sistemot e "Posilniot go jade poslabiot"... :)

е, јас не мислам . Затоа што секој е способен да ми наштети секому.
и немислам дека барање правда е око за око , затоа што кај нас па и во светот , правните држави осудувањето го третираат како воспитна мерка, а не како одмазда. тоа би му дошло како, """око за око , паста за заби""" :toe:

"Око за око" е "племенска правда".. бидејќи не знам за другите, само за себе можам да кажам - трпам до една неправда/грешка, после тоа подобро да не ми се појави пред очи тој што ми згрешил.

Сите луѓе сме злопамтила. Не можеме а да не вратиме или не се одмаздиме. Па живи ќе се изедиме.
Да знајш дека нешто ти згрешил некој, а дека тој некој уште ужива и се смеј на то шо ти го напрајл, па од газо ќе си касниме бе, и ќе ги натераме да проплукат крв(Не во вистинска смисла на зборот).
И јас сум злопамтило, ама не за оние мали работи шо ми ги згрешиле, ами за поголеми работи, работи шо човек и да сака нема да можи да ги заборај. И најчесто се одмаздувам за грешка што му ја направиле на мој близок.

Порано бев голем практикувач на Хамурабиевите закони - око за око, заб за заб. Заклучив дека не е баш секаде најдобредојдена (плус бев помал - шта зна дете шта је 500 кила). Сега исклучиво ја користам само на психопати - луѓе на кои не им доаѓа памет у глава и продолжуваат да им штетат на другите луѓе.

Секој човек е злопамтило...

Може ако не секој ама 99 проценти се...

Секој гледа начин да се одмазди,и да ја истера својата правда...

Во некој моменти не ни мислиме за некој наши постапки,и кога ќе постапиме грешно...после цацко ни е крив...

Ама тоа е рацете и нозете се побрзи од мозокот...во некој случаи...

Искрено јас ретко заборавам ако треба на некој да вратам..и ако ми се укаже можност враќам..

Таков тип на човек сум злопамтило...:)

Има различни момемти,јас на пример првин одценувам,има луѓе кој ако му го свртиш грбот тоа ќе ги заболи,а некои пак немаат таков осет и уште толку ти се топорат ако му го свртиш грбот па за нив следува друга мерка.Немора да биди око за око,заб за заб ама и не треба да се биди па и многу мек па да ти се качуваат на глава.

Се водам по филозофија Forgive but never forget, ама обично без делот форгив. Зависи од тој што ми згрешил. Некој ќе го повредиш ако му свртиш грб...а друг ќе ти се качи на грбот. На вторите, им монтирам насмевка и чекам прилика, па враќам око за око, вилица за заб...и паста за заби на крај.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom