Дали правдата е "око за око"?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Дивајн напиша:
Како повеќе сме и треба да сме задоволни?
Кој е подобриот начин за да си ја истераме правдата до крај?
Како е почовечки да се реагира на неправда?
Всушност, како повеќе го победуваме "непријателот" ... со враќање со иста мера, со враќање со поголема мера, само со соочување и разговор или со игнорирање?
Зависи за каква неправда се работи. Ако дојде до суд, тешко дека ќе оставам да помине така:icon_lol:
Позадоволна би била доколку не се најдам во ситуација да треба да се истерува некаква правда. Мојата трпеливост секогаш ме спречувала да мислам дека треба да вратам на ист начин, секогаш сум се надевала дека личноста сама ќе сфати што сторила и оставам на нејзината совест. Или се соочувам со разговор или игнорирам. Значи, не враќам со иста мера. Ако веќе враќам, тоа би било далеку повеќе (поболно) од неговата/нејзината мера и затоа жал ми паѓа.
И плус, мака ми е да се замарам и да губам нерви и време, да обрнувам внимание на нешто што навистина не би вредело за сиот тој труд.

:fly:

Тоа е во зависност од неправдата која ни е нанесена....доколку неправдата е од повисок степен тогаш треба да возвратиме со иста мера....ама доколку ни е нанесена некоја ситна неправда мислам дека не треба да се возвраќа премногу строго иако повеќето случаи се такви па така да не можам да речам дека правдата може да се нарече око за око во секоја ситуација...

Доколку се работи за смрт,убиство. Не би се потрудил да вратам за тоа, не би се потрудил да отворам нечив гроб, не би се потрудил да затворам упте една врата и нечива мајка да плаче и во црно да се завие.

Поминаа тие денови.

Доколку се работи за смрт,убиство. Не би се потрудил да вратам за тоа, не би се потрудил да отворам нечив гроб, не би се потрудил да затворам уШте една врата и нечива мајка да плаче и во црно да се завие.

Поминаа тие денови.
Сакаш да се пофалиш дека си убил некој ...или !!!! , се надевам дека сум во заблуда:jaj:....така ти е напишана реченицата

Сакаш да се пофалиш дека си убил некој ...или !!!! , се надевам дека сум во заблуда:jaj:....така ти е напишана реченицата

Очигледно не ме разбра, доколку нешто такво мене би ми се случило(да не даде господ) фактички се отвара гроб, е затоа не би отворил јас уште еден.

Мислам дека сум појасен.:smir:

Зависи од штетата која ке ми биде нанесена,ама ако ме повреди некој подлабоко,тогаш нема да е око за око туку ке е око за две очи.

Абе ако сум изнервиран нема да е око „за око“ ќе биде „око за котек“ :>)

Ako mackata go izgrebe kuceto, toa ne znaci deka moze da go izede. Kuceto najcesto ja ubiva mackata, a toa isto taka pominuva "oshteteno", no sepak so mali posledici.
Ednostavo vo prirodata, a i psihologijata na covekot, priroden zakon e onoj darvinoviot, bez razlika dali ti mislish taka, ili ne mislish taka.
Toa shto covekot za zal ili sreka e socijalno bitie, i mora "jadenjeto" da bide infiltrirano vo tie opshtestveno-socijalni, ekonomski, naucni trudovi, odnosno vo sekojdnevniot zivot na covekot, bez razlika vo koe pole toj se naogja.

Среќа што на време си се свестил дека човекот е социјално битие, инаку ќе помислев дека не поистоветуваш со животните. Искрено, би сакала да е така, барем кај нив се знае што и на кој принцип функционираат стварите и секогаш е така. Но самиот факт што сам го изнесе дека човекот е социјално битие, особено дека живее во демократско општество, упатува на тоа дека сите се еднакви, што значи дека сите имаат пристап до се.....Мачето и кучето ја користат природната сила што природата им ја дала - луѓето за сметка на тоа создаваат и оружје, користат и зборови ( што и те како знаат да бидат казна)...не би рекла дека посилниот победува, тука повеќе игра улога итрината и начинот на кој умееш да се снајдеш:wink:

Мислам дека поради некој баланс мора да биде око за ока а во суштина и законите функционираат на тој принцип.

Дали правдата секогаш значи "око за око"?
Значи како не повредиле и навредиле, така треба да вратиме за да биде некоја ситуација праведна?

Сите сме почувствувале потреба за одмазда и гнев после некоја штета која ни била направена, но дали е праведно да вратиме на тоа или мудро да си замолчиме?
Дали можеби кога се работи за лажење (пример), е доволен моментот кога ја дознаваме вистината, задоволни да ги игнорираме сторителите и да продолжиме со насмевка?
Што повеќе практикувате вие?

Како повеќе сме и треба да сме задоволни?
Кој е подобриот начин за да си ја истераме правдата до крај?
Како е почовечки да се реагира на неправда?
Всушност, како повеќе го победуваме "непријателот" ... со враќање со иста мера, со враќање со поголема мера, само со соочување и разговор или со игнорирање?

И така ...:pipi:

Зависи за кого како! Јас на пример не можам да издржам а да не му вратам за тоа што ми го направил некој! Значи за мене важи тоа око за око заб за заб! Не да му вратам сега со насилства или што знам ти јас... него ќе му вратам со зборови или нешто што би можело да го повреди психички не физички!
Не можам едноставно да ја наведнам главата да си заминам и да чекам да му биде вратено од господ! Секако дека ќе му биде, кој прави лошо ќе му се врати, ама сепак сакам јас да го "казнам" со нешто, а не да се игра со мене како што си сака! Треба да се покажат заби!

Сакал или не мора да признаам дека сум малце одмаздољубив така да тешко дека би можел да се возржам да не вратам со слична мерка за нешто што ме повредило. Сепак тука мислам на помали работи а ако не дај Боже се работи за убиство или слично мислам дека не би можел да одам до тој степен со барањето правда.

Во различни ситуации луѓето различно реагираат. Значи не може да знаеме дали човекот е расположен или нерасположен, дали е среќен или тажен. Понекогаш човек колку и да е смирен и прибран, знае во одредени ситуации многу бурно да реагира, се во зависност од горенаведените фактори.
Неправди имало, има и ќе има.ФАКТ. Живееме во такво општество во кое се е релативно. Денес имаш утре немаш. На секои неправди треба да се реагира што посмирено за да се избегнат дополнителни конфликти. Секое зло носи уште поголемо зло и.т.н. Значи со тоа ништо нема да постигнеме. Треба трезвено да се размислува, паметниот секогаш попушта. Најдобро е ако може се да се реши со обичен разговор или ставање на игнор и продолжување напред.
Се заради тоа што ако се продолжи по принципот око за око, во иднина може да страдаат и твои блиски, кои многу ти значат, а сигурен сум дека никој од нас не го посакува тоа:smir:.
Господ гледа и враќа на тие што прават зло! Никој не останал неказнет!

Talionot, ili principot oko za oko zab za zab odamna zavrsil.Prisuten e samo vo nekoi primitivni delovi na Albanija, Crna Gora i uste nekoi zatucani zemji. Za toa dal be luge pocnete da prostuvate, ne da se odmazduvate

Во времето во кое живееме не би рекла дека е око за око бидејќи најчесто вистинските виновниците остануваат неказнети. Утеха наоѓам во:
Времето е тоа што ја задоволува правдата. Тоа ги става нештата на свое место. -Волтер

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom