Дали мислите дека Скопјани се накурчени? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Егзистенцијалните проблеми не ги спомнувам више пошто некои овде многу погрешно...у ствари не ги ни сфатија (осим ваљда постарите и засегнатите со исти проблеми)...но сеуште се деца воглавно, а кога ќе образуваат свое семејство и кога ќе им намалат плата само затоа што вработиле неколкумина од други места (кои се за почеток задоволни и со 50% плата ) и кога ќе се чудат каде да го запишат своето дете и кога ќе се мачи тоа дете да најде работа да мора да се отсели од Скопје и кога...тогаш би ги видел како би реагирале на овие состојби.
Сега тие умови се сеуште млади и се движат во рамките на ученичкиот/студентскиот живот.

Кога сме овде, повеќето студенти кои доаѓаат од помалите населени места ја имаат онаа привилегија која малкумина студенти од Скопје може да си ја приуштат. На нивни 18 години родителите ги праќаат во друг поголем град со пари и стан за да го надградат своето образование. Место истото максимално да го искористат, да научат како да живеат сами со себе, без да зависат од ручекот и вечерата на мама, тие најчесто уште толку ги задужуваат нивните родители за ноќен живот. Кога некој од Скопје особено девојка студент во помал град, би ги правела сите оние работи кои си ги дозволуваат оние од помалите градови овде, би станала Чичолина за два дена, ма многу се и два дена. :)

250 евра се доволни кога би ги трошеле само за свои потреби, не за сметки и за јадење. И затоа мислат дека скопјани се полни со пари кога истите одвај се снаоѓаат дури и месечната автобуска карта на своето дете да му ја платат.

Да не ве цитирам од погоре но како и урлањето до 5 саат насабајле и реметење,така и "накурчувањето" е клошарско-малограѓанска појава која што е рамна на нула. Значи едноставно глумење лудило. Како шо викаат за битолчани дека се кабадаии,за скопјани ете излегол некој за мене лично бош муабет дека биле накурчени. Секој си има своја лична претстава и разбирање во врска со поимов и која е причината воопшто за курчење. Пошто поимот како поим може да се свати и како: накурчен - изнервиран,нафуран,исфрустриран или пак како: се курчи/курчење - се прави фраер,глуми лудило,се мисли некој кур фактор и така :smir:

Океј, нема нешто такво (ако се правиме наудрени). Кажав и погоре си има некои кои што си се дојдени тука да си учат, но најчесто домовите претставуваат места каде што во една вечер се точи повеќе сперма него ли пиво во пивара...
Имаше скеч од К-15 за забавите и сексот во студенските домови, како било што било и на крај следува легендарното: Да ама нас ниту еднаш не не поканија :pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:.

Енглезите се сиромашни со објаснувања за овој поим
Pissed off = British - drunk
American - really mad

За разлика од нив, србите имаат повеќе значења на поимот, зависно каде ќе се употреби
Kurciti se ima vise znacenja. Izmedju ostalog znaci "nastojati da licis na kurac."; imati kurac stalno u ustima; voziti se na kurcu (kao povratni glagol)"

kurči se k'o Đura pored lađe kad se neko kiti tuđim perjem

Македонски се користи во повеќе случаи како во српскиот. Инаку се применува во разни ситуации -земав нов ПЦ со ѕвер графичка а успат и ПС3, да се најде...каква нокиа сум земал, со подобрен тач скрин...и така натаму. Едноставно, "здрава и плодна" состојба на духот

Културата на еден човек во многу ситуациии доаѓа до израз кога е оставен сам со себе да се снаоѓа. Изминативе години двата стана до мене и еден под мене се издаваат на студенти и студентки и ми донесоа различни искуства со истите.
Едно е кога имаш колега/колешка на факс и го гледаш неколку часови во денот, друго е кога ги имаш истите залепени ѕид со ѕид до тебе и сакал/нејќел пратиш што се случува. Бидејќи сум прошетала низ повеќе градови во државава, некаде и сум се задржувала по некоја недела интересно е размислувањето генерално кои го имаат луѓето што живеат во помалите населени места. Тие мислат дека овде скопјани живеат во хаос... што и точно е, живееме во сообраќаен хаос ама од своите станови не правиме секоја вечер зоолошка и влез/излез само затоа што живееме сами и живееме во Скопје.
Поминаа низ годиниве во двата стана до мене многу групи особено од девојки. Ако беа 10 групи, само една студентка познавав која дојде овде да учи и која имаше култура пред се. Значи останатите 9 групи дојдоа да го "проживеат студентскиот живот". До сега сите машки кои сум ги запознала од малите градови се сложуваат дека повеќето од нивните сограѓанКИ доаѓаат овде, фино лепо што е можно повеќе да се изебат бидејќи нели Скопје e "доволно големо" за да никој не ги слушне и разбере. При тоа ако не налетаат на добро ситуирано к*ре кое ќе им овозможи добар живот, се враќаат во своите родни места со реплика дека не чиниме ние.
Дали сме накурчени? Да ! Поради секоја вечер која сум останала будна до раните утрински саати да чекам да стивнат урлањата во соседниот стан и криците кои очигледно нормален женски створ и од магаре да прима нема да ги произведува. Кршењето на брави во 4 сабајле и будењето на сите станари затоа што некоја се очукула доволно да го изгуби клучот. Донесување на машки во рок од неколку месеци споредено со моето познавање на машки за цел мој живот. Довикнувањето од тераси за подобра комуникација... плашењето навечер кога ќе наидеш на некој седнат на скали како се обидува да краде од комшијата интернет.

Јас разбирам дека кога си сам не внимаваш исто кога си со некој што ти е домашен. Ја разбирам и слободата поткрепена со пари и стан да ја искористиш, но не разбирам зашто мора скоро секоја вечер истото да го правиш знаејќи каков тежок земјоделски живот имаат твоите и дека истите пари се пратени за да се студира а да не се ебава наоколу.

Скопјани немаат пари. Повеќето што ги познавам имаат месечни примања од по 250 евра. Можеби во помалите градови имаат и помали плати но затоа имаат и помалку трошоци и треба да се сфати дека иако Скопје навидум изгледа за голем град и тука има некој ред кој треба да се испочитува особено ако живееш во зграда со уште други 20 станари. Не можеш да се чувствуваш навредено затоа што некој не ти кажал добар ден или добро утро или не застанал со тебе муабет барем и на 5 минути. Не е дека луѓето не сакаат, немаат време. Самото темпо на живеење е брзо и секој гледа да си ги заврши обврските во текот на денот и да дојде дома да се одмори. Нема време да се замара кој се доселил зашто се доселил и од кај дошол, што има и предности. Поштеден си од оговарањата колку патлиџани носиш во кеса, кој те донел пред зграда и кого и зашто си викнал денес на кафе. И се ќе биде океј додека сето тоа е во нормални граници, кога не сметаш со гласна музика и крици на другиот до тебе.

Видиш јас не би се сложил со тебе тука, јас не викам дека нема такви случаи, ги има и тоа доста, но еве да ти кажам една сторија за едно девојче кое беше дојдено во Скопје да студира. Мајка и беше невработена а татко и беше технолошки вишок и зимаше некој минималец, плус имале и некоја нива и тоа им беше главниот извор на пари. Абе луѓево си двоеја од уста за да успејат ќерка им да ја испратат на факултет, девојчето дури се осеќаше и криво за тоа што се во таква ситуација. Беше до толку што дури и јадењето и го праќаа нејзините, не купуваше ништо тука не па да искача или пак да мисли на дечковци или на мажење. Но затоа беше неверојатно упорна и еден од подобрите студенти, по што почна да зема и стипендија од Алкалоид со ветување дека доколку го одржи просекот ќе се вработи кај нив. Девојчето пола од стипендијата ја праќаше дома кај нејзините пола за нејзини трошоци тука, ја си се чудев цело време и си викав добро бе како е можно некој да е толку мотивиран а мене ме мрзи некогаш да станам на вежби да отидам а притоа имам се што ми треба. Тоа и се случи девојката се вработи и зема висока плата сега, што мене и воопшто не ми е криво заради тоа, се што си создаде беше сама не и помогна буквално никој. А веќе кога сме кај оние студенти тука кои се дојдени само ради добар провод, можам да кажам дека не сме единствени. Во тој поглед Американците се најголеми провинцијалци

да не ставам сега нешто поексплицитно кај што се дешаваат групњаци, а сто посто сигурен сум дека и Скопјани не се токлку душички ко што ги опишуваш за разлика од студентите од другите градови, доколку би студирале еве и они во друг град и не би живееле со мама и со тато до 27 - 28 не би бил сигурен дека исклучиво на учењето би му се посветиле, барем не сите. Поентата ми е дека премногу генерализирате и ги сврстувате луѓето од другите градови ко да се некое диво племе или ко да се од друга планета , а сигурен сум дека Скопјани не се ништо ниту подобри ниту полоши од нив. И мислам дека некои луѓе претераа на темава и почнаа да вреѓаат на лична основа, па така сами утвредете кој е дивјак и кој е сељак.

Видиш јас не би се сложил со тебе тука, јас не викам дека нема такви случаи, ги има и тоа доста, но еве да ти кажам една сторија за едно девојче кое беше дојдено во Скопје да студира. Мајка и беше невработена а татко и беше технолошки вишок и зимаше некој минималец, плус имале и некоја нива и тоа им беше главниот извор на пари. Абе луѓево си двоеја од уста за да успејат ќерка им да ја испратат на факултет, девојчето дури се осеќаше и криво за тоа што се во таква ситуација. Беше до толку што дури и јадењето и го праќаа нејзините, не купуваше ништо тука не па да искача или пак да мисли на дечковци или на мажење. Но затоа беше неверојатно упорна и еден од подобрите студенти, по што почна да зема и стипендија од Алкалоид со ветување дека доколку го одржи просекот ќе се вработи кај нив. Девојчето пола од стипендијата ја праќаше дома кај нејзините пола за нејзини трошоци тука, ја си се чудев цело време и си викав добро бе како е можно некој да е толку мотивиран а мене ме мрзи некогаш да станам на вежби да отидам а притоа имам се што ми треба. Тоа и се случи девојката се вработи и зема висока плата сега, што мене и воопшто не ми е криво заради тоа, се што си создаде беше сама не и помогна буквално никој. А веќе кога сме кај оние студенти тука кои се дојдени само ради добар провод, можам да кажам дека не сме единствени. Во тој поглед Американците се најголеми провинцијалци

да не ставам сега нешто поексплицитно кај што се дешаваат групњаци, а сто посто сигурен сум дека и Скопјани не се токлку душички ко што ги опишуваш за разлика од студентите од другите градови, доколку би студирале еве и они во друг град и не би живееле со мама и со тато до 27 - 28 не би бил сигурен дека исклучиво на учењето би му се посветиле, барем не сите. Поентата ми е дека премногу генерализирате и ги сврстувате луѓето од другите градови ко да се некое диво племе или ко да се од друга планета , а сигурен сум дека Скопјани не се ништо ниту подобри ниту полоши од нив. И мислам дека некои луѓе претераа на темава и почнаа да вреѓаат на лична основа, па така сами утвредете кој е дивјак и кој е сељак.

Како да не генерализирам кога ти велам дека во 10 случаеви, девет не ги бива ? :)

Племе никој не ги прави ниту пак дивјаци, човек со својата (не) култура самиот се прави, а која најмногу доаѓа до израз токму кога е оставен сам со себе. Мене воопшто не ме интересира дали некој е од Делчево, Кичево, Штип, Скопје се додека истиот не ми го нарушува мојот мир во неразумно време. Треба да се сфати дека има непишани правила кои важат подеднакво за сите, како за комшијата спроти мене што е од Скопје така и до мене што доаѓаат од разни краишта на државава. Дека не може да правиш секоја вечер журки и да собираш друштва во доцни часови со галамење и за истото никој да не реагира.

Ако некој е 100,200 км одалечен од дома со основни средства за живот дојден тука да студира, сигурно нема некој да го понижува и омаловажува ради тоа, напротив ќе го дава како пример како што ти погоре даде. Но генерално не се дојдени за тоа и затоа нека не се чудат зашто го добиваат оној третман кој не им се допаѓа.

Не-скопски фраер (Со ауто на скопски таблици у позадина) :icon_lol:
m2lambe5.jpg

Скопски фраер

1AEA7993506AC341B0353D8BBDD35CE0.jpg

Можда и сме накурчени, ваљда пошто не курчите по некад... :)

А бе овај вториот не е по потекло од Крива Паланка? Или родителите од таму му беа?

Крива Паланка? Малиот е растен у Дебармаало што е срцето на градот. А дали негови претци има од други градови, не е страшно, тој е олицетворение на урбан момак, на Скопјанец, со сите манири.
ohridmkd напиша:
poleka be prijatel, ne si ja krevaj tolku cenata, koga ve kurcat ne znaete kaj vi granicata, koga ve ebavaat (tepaat) placete ko picki, nikad vise u Ohrid i slicno
Да не тепаат? Само затоа што сме Скопјани? Па тоа само малумни можат да го напраат. Кој си ја бара бељата ќе си ја најде, тоа е нормално, ама и ти никад нема у Скопје да бидеш тепан зашо си Охриѓанец. Во Скопје, треба да покажеш граѓанско однесување, а јас познавам голем број луѓе дојдени од други градови кои знаат да се однесуваат како граѓани, ама познавам уште поголем број од нив кои едвај чекаат да ја покажат својата „опинок“ страна. Нормално и Скопјани има вакви и такви по истиот систем, само поентата е дека за да дојдеш од Башино Село у Скопје, не треба да очекуваш јас да се прилагодам на тебе, туку ти на мене. Ако не го сториш тоа, ќе бидеш ти „сељо“ а не јас „накурчен“ Скопјанец.

Па како што е тргнато, се се преселува таму и ќе биде главен и единствен град во Македонија!

Има развиени земји каде има поделби, пр, Вашингтон не е најголем и нема се таму, ама администрацијата е таму!
Не ми е тоа поентата, Скопје е пола Македонија и таму има најнакурчени, а инаку накурчени има во сите градови!

Најнакурчени не значи дека се Скопјани тие што се курчат во Скопје. Дали ти знаеш колку ги има од другите градови што дошле тука и се прават кралеви и цареви, изиграваат градски фаци и вртат шеми? Не е дека од Скопје нема такви - има, ама не се скопјани сите.
Така да, глупаво генерализирање е, посебно затоа што опфаќа огромна група на граѓани.

Еве ти неколку примери:

Анкара - главен,Истанбул 100 пати понапреден во СЕ!
Вашингтон - главен,Њу Јорк и Лос Анџелес,светлосни години понапред
Камбера - главен,Сиднеј и Мелбурн каде каде понапредни.

За главен се смета градот каде што е сместена владата,законодавниот дом и местото на функционирање на претседателот!
А не дека има разлика во нешто друго како на пример индустрија,туризам,број на жители,a богами и ниво на интелектуалност,култура и таканатаму :smir:
Не спомнав напредност во областа на интелектуалност, култура и индустрија. Едноставно, главен град е, секоја институција како што и сам кажа е сместена овде и така натака.
Е сега, во однос на градовите што ми ги наброја, можеби се главни, меѓутоа Истанбул е каде каде поважен за економијата на Турција отколку Анкара. На два континети е и логично е да е понапреден.
Вашингтон е главен, да, ама главната економија на Америка како и излезот на источната страна на Континетот, Њу Јорк го прават многу подостапен за секој дел од светот.
Канбера за разлика од Сиднеј не ни излага на океан, со што автоматски е оневозможена за трансокеански транспорт....

Условите кои ги имаат не-главните градови низ светот а се поразвиени од главните се далеку подобри отколку оние кои ги има било кој град од Македонија. Скопје поврзува буквално се, па врв на тоа тука се и сите институции.

Ама бидејќи ова е ептен надвор од темата, ќе се надополнам само дека скопјаните како народ се многу дружељубиви, со чест на тие кои ги нарекувате накурчени - а кои стварно не се многу во однос на она што се може да се најде низ цела Македонија.

п.с.Апел до сите: Престанете да кажувате дали темава е за клуч или не и ако сакате да се вклучите во дискусија оставете ги навредите на страна и приклучете се кон целта на темата.

Крива Паланка? Малиот е растен у Дебармаало што е срцето на градот. А дали негови претци има од други градови, не е страшно, тој е олицетворение на урбан момак, на Скопјанец, со сите манири.

Да не тепаат? Само затоа што сме Скопјани? Па тоа само малумни можат да го напраат. Кој си ја бара бељата ќе си ја најде, тоа е нормално, ама и ти никад нема у Скопје да бидеш тепан зашо си Охриѓанец. Во Скопје, треба да покажеш граѓанско однесување, а јас познавам голем број луѓе дојдени од други градови кои знаат да се однесуваат како граѓани, ама познавам уште поголем број од нив кои едвај чекаат да ја покажат својата „опинок“ страна. Нормално и Скопјани има вакви и такви по истиот систем, само поентата е дека за да дојдеш од Башино Село у Скопје, не треба да очекуваш јас да се прилагодам на тебе, туку ти на мене. Ако не го сториш тоа, ќе бидеш ти „сељо“ а не јас „накурчен“ Скопјанец.

nikoj ne e tepan nitu vo Ohrid samo sto e od Skopje, imas pogresna prestava sto ne znaci deka nemalo i takvi slucaevi, sekade ima debili ama ne znaci deka generalno e taka, nemam namera sega da siram golema rasprava za toa i moeto mislenje za temava go napisav 5-6 strani ponazad (na 8 strana) sto e razliceno od ova poslednovo sto go napisav ama gledam deka nekoj od vas navistina letnavte vo oblaci so toa sto nekoj vi dal visoka cena, pa nekoj/a duri imaa napisano deka devojkite od strana se pleskale so skopjani deka ste bile nekoja superiorna rasa,demek devojkive od Skopje ne se pleskaat so momci od drugi gradovi, ajde sega da ne raspravam mnogu na taa tema, toj muabet moze da mu go kazete na nekoj od sviripicino ne mene.Rekov i pred malku temava e mnogu glupa so uste poglupi muabeti.

Неможе да се генерализира, кој од каде е кај е роден не е битно, битно е да си човек пред се :)

ova u globala se desava poso kaj narodov vladee mislenje od 70tite godini i za toa e taka inace site sme makedonci namesto da se skoncetrirame kako da se spravime so <brakata>k0i ne se nakurceni edni kon drugi poso se od drugi gradovi i se branat megu sebe nie se napagame al ok se e do narodoot zatoa ke si go papame stapot i kalapot sekad

BRAT ZA BRAT !!!!
MAKEDONIA NA NAS NI OSTANUE!!!

Извор:
http://www.staroskopje.vestel.com.mk/sites/c03maala/c03maala.html

Извадок од изворот:
"Како последица на доселувањето на население од етничките предели во Македонија и нивно концентрирање во одредени делови на Скопје, тие делови од градот добиле имиња на местата од каде што се доселиле лицата - на пример Дебар маало, Карадаг маало и слично."

Доселените селани во градот продолжувале да се занимаваат со земјоделството. Така, во Скопје настанало Ново маало или како уште го нарекувале Чивчи маало (од турскиот збор “чивчија”, т.е. земјоделец).

Мој коментар:
Еве од каде скопските маала го добиле името, по етничките предели од каде што си потекнуваат "старите скопјани" а тоа е Дебар за дебармаалци:icon_lol: конкретно некое си село за Ново маалци скопски итн...

Хм интересен податок:
Голем дел фамилии и родови доселени во Скопје ги сочувале своите изворни презимиња, а некои, пак, во новата средина добиле ново презиме според местото од каде што дошле. Така, на пример, Јован Кратовалиев, угледен "скопски" трговец, своето презиме го добил откако се доселил во Скопје од кратовското село Шлегово. Фамилијата Зеленикови (Зелениковци) своето презиме го добиле по името на селото Зелениково, од каде што се доселиле во Скопје.http://www.staroskopje.vestel.com.mk/sites/c03maala/c03maala.html#_ftn6

Заклучок:
Стари скопјани изворно не постојат, и тоа е урбан мит според мене.

А најпрвин Дедо Ное ги раселил птиците и растенијата и своите деца низ светот :pos:
Еве од каде скопските маала го добиле името, по етничките предели од каде што си потекнуваат "старите скопјани" а тоа е Дебар за дебармаалци:icon_lol: конкретно некое си село за Ново маалци скопски итн...
А Дебар од каде се доселени?

Според ова испаѓа дека накурчени се сите граѓани на Македонија пошто скопјани се доселени од други места...плус накурчени се маџирите пошто го имаат населено Маџир маало...ова као муабетот кој е поголем, кој помал македонец :)

да прашаш околу 90 % од сите останати градови ке ти кажат ДА.

Но тоа е само површно гредање на работите т.е како им делуваат на прв поглед или запознавање.

Прва причина Диалектот
проширен е во областа на: кавгите, довикувањата, корпите, фраерските фрази, шмизловските изрази, пријателските подбуцнувања. :smir:

Останатите градови немаме толку многу зборови и изрази да кажеме кога се наоѓаме во слична ситуација, затоа што не сме запознаени и никој околу нас не ги користи.

Втора причина Свое јас.
Таму има многу личности кои можат да застанат против сите ( со стилот на облекување, музика, и кавга во која ке бидат губитници - нема да се покорат ). Во другите градови ако не слушаш музика или не се облекуваш нормално ( ако имаш некој панк, емо или било каков стил) сите те сметат како одлетан/а од светот, имаш проблеми со родителите ( не викам дека таму немаат) и нааајретки се случаите кои ке си останат на своето притоа секако морат да прифатат да немат другарки, да не ги почитуваат, секојдневни кавги со родителите, и тешко да најдат дечко.

Трета Причина
Ретко е да сретнеш девојче на улица кое ке седи мирно, ке учи и сама да шета надвор. Додека во другите градови тоа е нормално таму изгледа како девојчето да е непотребно во целиот метеж и врискања од најчесто шмизли кои исто така ги има во голем број.

А да, и понекогаш сметаат дека ако се од Скопје можат да ја имаат која сакаат од помалите градови и ке бидат најглавни кога ке отидат таму ( било да е машко и женско), т.е сите останати се глупи и лесно можат да се зафркнат. :helou::nenene:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom