Дали мислите дека Скопјани се накурчени? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Тие што се родени во Скопје, другите ги сметаат за “провинцијалци“ и тоа во ептен негативен контекст.

Друга е појавата што истите тие Скопје го сметаат за центар на универзумот. Пошо нели, ретко посетуваат “провинцијални градови“ грррр... недај боже некаде во странство, пример Лондон, кој во нивните претстави е некоја запуштена дупка, пошо е 2.000 км од Скупја...

Незнам колку е вистина ама има разлика меѓу различни делови на МК. Нема големи разлики ама има нешто. Генерлано на Запад помалку зборат и потивки се иако знаат доста леви да бидат и лимун табиет на исток се повеќе зборат и се екстровертни и досадни. Тоа е генерално. Скопје е мешавина но малку повеќе ми заудара на Запад одколку на Исток.

Мене ми се гледаат нешто накурчени овие парижаниве...па и лондончани, мангупи, дигнале нос.

Скопјево ти е еден од оние градови кој што е од една страна доволно мал за да се знае кој чив син е и колку има, но од друга страна доволно голем за да не се знае која со кој све се ебавала. Самиот град е таков. Структурата ли е што ли е - незнам.
Оваа ситуација пак природно води кон менување на вредностите. Самиот град со години веќе е дувло на лицимери, луѓе чијашто цел е што повисоко да се искачат на социјалната скала, и луѓе со изместен концепт за реалноста (или на маалски кажано некои што се у филм дека се: "пијаници", "мафијаши", "билдери", "маникенки", "хипстери").

Па така, кога ти викаш дека некој ти е накурчен, тој уствари само ти прави ЛИЦЕ, затоа што е свесен за неговиот социјален статус и за тоа дека мора да превзема акции за да го одржи истиот.

ПС: Во Битола е бетер. Таму ни на женска не можеш да се пуштиш у кафич, од страв да не ја збори после цел град, пошто е помал градот.

Битола од студентски денови ја паметам како град буквално заразен со бодибилдинг. Секој трет битолчанец креваше тегови што за другите градови беше поим тогашно време па стварно битолчанки беа недостижни...од оправдани причини :)

Туку, како се вреѓате, кога ќе дојдете на мои години од нервоза ниту џигер, ниту желудник, ниту коса ќе имате :) божем навистина некој ќе ви забрани или ќе ви се курчи у Скопје...релаксирајте нерви со Владо

Во Скопје одамна нема Скопјани затоа има вакво однесување и препукувања, кои барем, според мене (искажувам мој став) двете спротивставени страни Скопје vs. Провинција се погрешно именувани, затоа се злоупотребуваат во негативен контекст.

Треаб да стои Д Биг Провинс vs Д атер смол провинсес...

А за тоа, како ве гледале во другите градови не сакам да коментирам, тоа е се до однесувањето на посетителите, иако и домаќините не се китки, има по некои ружи и лавчиња, но не претерувајте до толку не живееме во Афганистан.

Mnogu e glupo da se generaliziraat rabotite,skopjani vakvi onakvi ,a neskopjani kakvi a i od kaj znaes deka se skopjani:toe:?,temava e tipicno isfrustriracko -:jaj:provincijalska

Mnogu e glupo da se generaliziraat rabotite,skopjani vakvi onakvi ,a neskopjani kakvi a i od kaj znaes deka se skopjani:toe:?,temava e tipicno isfrustriracko -:jaj:provincijalska

I rest my case!

ambasadorka: не е ова комплимент ако цутиш додека го читаш ова.

a da ja smenime temava na dali mislite deka provincijalcite se nakurceni so vikas poso vie idete kaj nas a ne nie kaj vas !!!!!!!!!!

a da ja smenime temava na dali mislite deka provincijalcite se nakurceni so vikas poso vie idete kaj nas a ne nie kaj vas !!!!!!!!!!

Колку само малоумно размислуеш....јас кај тебе дома ли идам бе батка?...башка...курац ипоол си зашо живееш во Скопје...ја не праам разлика никаква...а тоа шо "вие" односно ТИ неидеш кај нас....(оно идеш али се курчиш по форум..) тоа си е твој проблем...Па кој смее да ти забрани бе момче....слободна држава..:smir:

Ти кажаа погоре, одат од мака не од кејф...и што ти значи зборот провинцијалец? Со еден ген помалку, 43 заби, со црвени очи, опашка на газот? тоа е блезебуб.
Провинција, административна единица...као општина, регион.
A province is a prepositional unit, almost always an administrative division, within a country or state.
The English word "province" is attested since about 1330 and derives from the 13th-century Old French "province," which itself comes from the Latin word "provincia," which referred to the sphere of authority of a magistrate;
И ние сме Скопје провинција, регион...

у државава секој се курчи за нешто...кој купил кола, кој направил ајвар, заклал свиња, добил 300 денари у кладилница...таква е Македонија.

За накурчени ги има од сите градови, не е само од Скопје. И на Марс да идеш ќе најдеш накурчен марсовец... Тоа ако некој живее во главен град, во случајов Скопје не е ништо повеќе од некој што е од друг град. Се зависи од човекот, имам доста добри пријатели од Скопје, ама ги има и такви што мислат дека ако се од Скопје го фатиле господ за муда.

Кај вас идеме... Wow :) Голем дел после средно идаат да студират во Скопје, пошто таму се сите факултети и има подобри услови за разлика од дисперзираните студии кои ги отворија во (ваљда) сите градови. Така не е само кај нас, во многу други земји е така, али ај тоа не е тема на разговор.

Јас сум роден скопјанец, а цел мој живот го имам поминато во Струмица. Тоа не ме прави ништо повеќе од другарите тука, без разлика дали се од градот или од некое од локалните села... :wink:

Колку убаво размислување :bravo:Ја одгатна поставената загатка.Еве веке нема да идеме во Скопјето(башка јас не ни одам таму пошто немам потреба)сакав да идам ама сега се плашам да налетам на коментари што бара девојчево од провинција кога си имат свое место.:(
Човеку ова е слободна држава и секој ке оди кај што сака...Како што напомена NeoN не одиме кај тебе дома.
Провинцијалец...дај престанете со тие споредби.Не се врти светот околу вас.

Секое добро.:smir:

Го прашав другар ми дали не му е срам таму што му ја зема работата на луѓето :icon_lol:, неговиот одговор беше дека не работат скопјани месец два и го нема, будали биле да работат една соба да земат да ја издаваат ете му пари. Имало работа ако сакале да работат никој на никого ништо не му земал кај него во фирмата пола пола биле.....

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom