Дали мислите дека Скопјани се накурчени? :)

• Креатор на темата Креатор на темата Vollstandig
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Бреееее малограѓанска работа, Скопјани накурчени!!!!!
Немојте да генерализирате, секаде има по некој накурчен не е случај само во Скопје тоа.
Проблемот е што се што може се концетрира во Скопје, почнувајќи од администрација, факултети, работни места и слично па нормално дека ќе има наплив на луѓе од провинција кои тука гледаат можност за подобро образование, можност за подобра работа. А богами и секогаш ќе има некој накурчен Скопјанец.
Немојте да си копате очи еден со друг за глупости, нормална појава е тоа во секој поголем и поразвиен град така да стеј калм :D

Па на крај краева накурчени сме бе да! Како да не сме накурчени коа сите сакаат во Скопје да доаѓаат, да тоа не прави посакувани! -.-

Koи скопјани, па 90 посто се од Мариово и другите градови, таму нема чисти скопјани!

А тоа дека се е во Скопје, после ни е криво кога грците ни викаат република Скопје, во право се!

Јако е.
А некој се избацит со ваква теза, одма ненакурчениве го ословуваат ко провинцијалец.
Gotta love the irony. :)

Koи скопјани, па 90 посто се од Мариово и другите градови, таму нема чисти скопјани!

А тоа дека се е во Скопје, после ни е криво кога грците ни викаат република Скопје, во право се!
Не мешај теми. И во Русија се е во Москва и уште 2 -3 поголеми градови на толкава територија, па никој Рсуија не ја вика Република Москва.

Логично е Скопје да е најразвиено и се да има тука - кво спротивно која би била поентата на преференцата ГЛАВЕН....

Не мешај теми. И во Русија се е во Москва и уште 2 -3 поголеми градови на толкава територија, па никој Рсуија не ја вика Република Москва.

Логично е Скопје да е најразвиено и се да има тука - кво спротивно која би била поентата на преференцата ГЛАВЕН....
Па како што е тргнато, се се преселува таму и ќе биде главен и единствен град во Македонија!

Има развиени земји каде има поделби, пр, Вашингтон не е најголем и нема се таму, ама администрацијата е таму!
Не ми е тоа поентата, Скопје е пола Македонија и таму има најнакурчени, а инаку накурчени има во сите градови!

Па како што е тргнато, се се преселува таму и ќе биде главен и единствен град во Македонија!

Има развиени земји каде има поделби, пр, Вашингтон не е најголем и нема се таму, ама администрацијата е таму!
Не ми е тоа поентата, Скопје е пола Македонија и таму има најнакурчени, а инаку накурчени има во сите градови!
хах значи според твојата логика кај има највеќе народ тие се нај накурчени а?
:) Јако јако..

хах значи според твојата логика кај има највеќе народ тие се нај накурчени а?
:) Јако јако..
Па секаде каде што сум бил во Македонија, а сум бил секаде, секаде ги има, така да стојам на тоа! За ова не треба логика, не е математика :)

A и држи место, има и најмногу кафиќи, најмногу педери, најмногу ороспии, најмногу........

Па секаде каде што сум бил во Македонија, а сум бил секаде, секаде ги има, така да стојам на тоа! За ова не треба логика, не е математика :)

A и држи место, има и најмногу кафиќи, најмногу педери, најмногу ороспии, најмногу........

па онда ако е така значи ако има најмногу накурчени треба да има и најмногу асални (најасални)
Така некако му доаѓа?

Од се понешо, ти смета?
Како тоа од се по нешто? Од Дебар си или од Скопје? Или си или не си.

Прост пример: Да не си педер? Одговор: Па и сум ама и не сум,г'з не давам ама пушам.

Вака некао да ти го сватам оговоров?

--- надополнето ---

Еве ти неколку примери:

Анкара - главен,Истанбул 100 пати понапреден во СЕ!
Вашингтон - главен,Њу Јорк и Лос Анџелес,светлосни години понапред
Камбера - главен,Сиднеј и Мелбурн каде каде понапредни.

За главен се смета градот каде што е сместена владата,законодавниот дом и местото на функционирање на претседателот!
А не дека има разлика во нешто друго како на пример индустрија,туризам,број на жители,a богами и ниво на интелектуалност,култура и таканатаму :smir:

Според ваква логика ниту еден град во Македонија 90% не е со староседелци. Еднашка прашав и не ми е јасен овој став -од кога се рачуна староседелец на некое место...10, 20 колена, Рим или Византија?
Последниве 10 години (од војната наваму и од партизацијата на администрацијата) се вршат масовни доселби во Скопје (нешто како што имаше 2-3 масовни доселби во екс-Ју за да се пополни градот-кога се градеше Скопје, кога беа во зачеток Капиштец, Карпош, Аеродром-сега крцкаат од народ). Инаку пред страна-две некој спомна -никој никого не знае у зграда па го здоболе уво дал и од каде е некој...едино тоа се осеќа во економската сфера. Туку...да се иселиме да го ебам, ако сметаме, ако сме накурчени...ама каде? Ај нека биде Шведска, Британија, сеедно :)

Според ваква логика ниту еден град во Македонија 90% не е со староседелци. Еднашка прашав и не ми е јасен овој став -од кога се рачуна староседелец на некое место...10, 20 колена, Рим или Византија?
Последниве 10 години (од војната наваму и од партизацијата на администрацијата) се вршат масовни доселби во Скопје (нешто како што имаше 2-3 масовни доселби во екс-Ју за да се пополни градот-кога се градеше Скопје, кога беа во зачеток Капиштец, Карпош, Аеродром-сега крцкаат од народ). Инаку пред страна-две некој спомна -никој никого не знае у зграда па го здоболе уво дал и од каде е некој...едино тоа се осеќа во економската сфера. Туку...да се иселиме да го ебам, ако сметаме, ако сме накурчени...ама каде? Ај нека биде Шведска, Британија, сеедно :)
Битно е шо си сватил шо си разумен и шо не фрлаш чалам. Значи убаво си кажа! Аеродорм,Капиштец и таканатаму....доселеници од цела Југославија. Мајка му од Врање татко му од Крагујевац,а тој скопјанец и то стар скопјанец! Види мајката!? Не е штосот за иселување или вселување. Финтата е во тоа што некој сака или пробува да глуми лудило као демек во филмот ај не ме пипај пошто ти за мене си едно обично провинциско гомно што си ја бара среќата во Ск,а уствари истиот тој за да стигне до строг центар на Скопје му требаат едно 3-4 автобуси на ЈСП за да се прекачи за да стигне негде на рекорд одприлика. Во тоа е штосот! :smir:

Битно е шо си сватил шо си разумен и шо не фрлаш чалам. Значи убаво си кажа! Аеродорм,Капиштец и таканатаму....доселеници од цела Југославија. Мајка му од Врање татко му од Крагујевац,а тој скопјанец и то стар скопјанец! Види мајката!? Не е штосот за иселување или вселување. Финтата е во тоа што некој сака или пробува да глуми лудило као демек во филмот ај не ме пипај пошто ти за мене си едно обично провинциско гомно што си ја бара среќата во Ск,а уствари истиот тој за да стигне до строг центар на Скопје му требаат едно 3-4 автобуси на ЈСП за да се прекачи за да стигне негде на рекорд одприлика. Во тоа е штосот! :smir:
Ама спомнав и доселеници во другите градови од нивните околни села или од други држави...голем % жители во скоро сите градови се од други места.
Затоа и не знам што значи поимот стар жител во одреден град -дали каде е роден или 10 колена наназад да не мрдал од тоа место...од византиско.

Секој се грижи за себе и своите, ние тука за нашите...ако во еден град работните места се крцкаво полни, ако инфраструктурата е на максимум, како тој човек ќе размислува за нови доселби од други места? Ќе вели ашколсун, браво...или ќе се мисли над иднината своја и на своите? Скопје е град на сите пошто наводно сите се доселеници, а Штип на штипјани, Битола на битолчани, Струмица на струмичани...пошто таму од римско време луѓето не се доселувале...чудна логика.

Мада ова нема везе со накурченост, накурченоста и лична одлика, а не одлика на масите.

Културата на еден човек во многу ситуациии доаѓа до израз кога е оставен сам со себе да се снаоѓа. Изминативе години двата стана до мене и еден под мене се издаваат на студенти и студентки и ми донесоа различни искуства со истите.
Едно е кога имаш колега/колешка на факс и го гледаш неколку часови во денот, друго е кога ги имаш истите залепени ѕид со ѕид до тебе и сакал/нејќел пратиш што се случува. Бидејќи сум прошетала низ повеќе градови во државава, некаде и сум се задржувала по некоја недела интересно е размислувањето генерално кои го имаат луѓето што живеат во помалите населени места. Тие мислат дека овде скопјани живеат во хаос... што и точно е, живееме во сообраќаен хаос ама од своите станови не правиме секоја вечер зоолошка и влез/излез само затоа што живееме сами и живееме во Скопје.
Поминаа низ годиниве во двата стана до мене многу групи особено од девојки. Ако беа 10 групи, само една студентка познавав која дојде овде да учи и која имаше култура пред се. Значи останатите 9 групи дојдоа да го "проживеат студентскиот живот". До сега сите машки кои сум ги запознала од малите градови се сложуваат дека повеќето од нивните сограѓанКИ доаѓаат овде, фино лепо што е можно повеќе да се изебат бидејќи нели Скопје e "доволно големо" за да никој не ги слушне и разбере. При тоа ако не налетаат на добро ситуирано к*ре кое ќе им овозможи добар живот, се враќаат во своите родни места со реплика дека не чиниме ние.
Дали сме накурчени? Да ! Поради секоја вечер која сум останала будна до раните утрински саати да чекам да стивнат урлањата во соседниот стан и криците кои очигледно нормален женски створ и од магаре да прима нема да ги произведува. Кршењето на брави во 4 сабајле и будењето на сите станари затоа што некоја се очукула доволно да го изгуби клучот. Донесување на машки во рок од неколку месеци споредено со моето познавање на машки за цел мој живот. Довикнувањето од тераси за подобра комуникација... плашењето навечер кога ќе наидеш на некој седнат на скали како се обидува да краде од комшијата интернет.

Јас разбирам дека кога си сам не внимаваш исто кога си со некој што ти е домашен. Ја разбирам и слободата поткрепена со пари и стан да ја искористиш, но не разбирам зашто мора скоро секоја вечер истото да го правиш знаејќи каков тежок земјоделски живот имаат твоите и дека истите пари се пратени за да се студира а да не се ебава наоколу.

Скопјани немаат пари. Повеќето што ги познавам имаат месечни примања од по 250 евра. Можеби во помалите градови имаат и помали плати но затоа имаат и помалку трошоци и треба да се сфати дека иако Скопје навидум изгледа за голем град и тука има некој ред кој треба да се испочитува особено ако живееш во зграда со уште други 20 станари. Не можеш да се чувствуваш навредено затоа што некој не ти кажал добар ден или добро утро или не застанал со тебе муабет барем и на 5 минути. Не е дека луѓето не сакаат, немаат време. Самото темпо на живеење е брзо и секој гледа да си ги заврши обврските во текот на денот и да дојде дома да се одмори. Нема време да се замара кој се доселил зашто се доселил и од кај дошол, што има и предности. Поштеден си од оговарањата колку патлиџани носиш во кеса, кој те донел пред зграда и кого и зашто си викнал денес на кафе. И се ќе биде океј додека сето тоа е во нормални граници, кога не сметаш со гласна музика и крици на другиот до тебе.

Скопјани немаат пари. Повеќето што ги познавам имаат месечни примања од по 250 евра.
Егзистенцијалните проблеми не ги спомнувам више пошто некои овде многу погрешно...у ствари не ги ни сфатија (осим ваљда постарите и засегнатите со исти проблеми)...но сеуште се деца воглавно, а кога ќе образуваат свое семејство и кога ќе им намалат плата само затоа што вработиле неколкумина од други места (кои се за почеток задоволни и со 50% плата ) и кога ќе се чудат каде да го запишат своето дете и кога ќе се мачи тоа дете да најде работа да мора да се отсели од Скопје и кога...тогаш би ги видел како би реагирале на овие состојби.
Сега тие умови се сеуште млади и се движат во рамките на ученичкиот/студентскиот живот.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom