Дали медитирате?

• Креатор на темата Креатор на темата TheBestTipster
  • Време на започнување Време на започнување

дали медитираш?

• да

Гласови: 90 34,2%
  • не и не ме интересира

Гласови: 34 12,9%
  • не, ама сакам да знам повеќе

Гласови: 139 52,9%

• Вкупно гласачи
    263
Практикувам два типа медитативни вежби од Чи Кунг. Еден за чистење на телото, друг за развивање на чи енергијата во себе преку Чи Кунг "стомачното дишење"

Ако може да појасниш малку околу ова "чи" енергија.Фала

Не бе, ќе заспијам на пархет ако земам да медитирам. :pos2:
Ај ќе пробам деновиве, па ќе ве известам.

Јас практикувам, можам да кажам и дека се трудам доминантен дел од животот да ми биде меѓутоа не ми е секогаш лесно.
За тоа како се медитира, подобро прашање би било ШТО НЕ ТРЕБА ДА ПРАВАМ одколку ШТО ТРЕБА ДА ПРАВАМ.

Техниката за медитација на Буда (објаснето од Ошо)
http://rapidshare.com/files/405119801/Buda_tehnika_.txt

ОШО Мислам дека медитирав ама не сум сигурен:vozbud:

(најозбилно)

--- надополнето ---

Може да се објасни ама ќе останат празни зборови .

Круцијалното прашање е дали на секого му се потребни тие и такви искуства?

Абе ко да не постои...џабе е објаснување-ај објасни чакррри??

медитација одиш во друго ниво на свест, мозокот е со друга фрекфенција,

????????

потсвеста станува многу подоминантна а разумот се повлекува

Тогаш(какво е тоа повлекување) како е Можно

Помалку мислиш, повеќе чувствуваш, или во еден степен и тоа се губи, барем кај мене така било. Ем си во себе ем си секаде,

Ова(треба разум да знаеш КАЈ СИ:))

Се јавуваат други димензии, и кај секого е различно кои искуства ќе ги доживее.

Јок.....многу тешко-неизводливо практично:)

Круцијалното прашање е дали на секого му се потребни тие и такви искуства?

Има луѓе...имаат повеќе пари...па:)

ОШО Мислам дека медитирав ама не сум сигурен:vozbud:

(најозбилно)

Зш да не , не е некоја филозофија методот.
Најпрост е од сите и има разбудено највеке луѓе у светов.

Види вака сега се напрајф хај:vozbud:

И Онака пуштив музика и легнав....Одеднаш...видов,осетив..и бев сосема друга Личност.(при прилично изменета ПЕРЦЕПЦИЈА реагираме сосема поинаку,без разлика дали станува збор за физичка појава ил не:))

И го забележав и ова

Ем си во себе ем си секаде,

Сега сум медитирал ил станува збор за нешто друго...некое друго доживување,проекција,визуелизација и што ти знам:)

Да.:)

Ама беше ДЕФИНИТИВНО...Поинакво искуство...незнам,мош е до ганџата:toe:

Хахах може е до ганџата.
Чим си го доживеал тоа тогаш ако не е халуцинација станува збор за Sahasrara.
Верувам дека не било халуцинација иако поголема веројатност има да било тоа.

Можно е Игор, таа состојба кај мене понекогаш доаѓала и сосема спонтано, и дома и на улица, тоа се стварно безвременски моменти и најчесто поминуваат ко незабележани од личноста, се прифаќаат ко здраво за готово. А и на крајот на краиштата, таа е нашата најприродна состојба, не е некое чудо, а божествена е! :)

И да го повторам уште еднаш најдобриот совет што сум го видел за медитација, без превод:
- Где има неки курс за медитацију у Београду?
- Курц? Шта че ти курц? Све што треба да урадиш је да дишеш, дишеш и дишеш. Кад се умориш, одмори се мало па опет диши и диши, све док не постанеш свестан да је твоје дисање једино нешто што постоји. Никакав курц, све што ти треба ти веч имаш. :)))

Дишењето е инстинктивен процес но не е толку несвесен ко на пример крвотокот или шо знам, туку баш е спојка на инстинктот и свеста.

Можно е Игор, таа состојба кај мене понекогаш доаѓала и сосема спонтано, и дома и на улица, тоа се стварно безвременски моменти и најчесто поминуваат ко незабележани од личноста, се прифаќаат ко здраво за готово. А и на крајот на краиштата, таа е нашата најприродна состојба, не е некое чудо, а божествена е! :)

И да го повторам уште еднаш најдобриот совет што сум го видел за медитација, без превод:
- Где има неки курс за медитацију у Београду?
- Курц? Шта че ти курц? Све што треба да урадиш је да дишеш, дишеш и дишеш. Кад се умориш, одмори се мало па опет диши и диши, све док не постанеш свестан да је твоје дисање једино нешто што постоји. Никакав курц, све што ти треба ти веч имаш. :)))

Дишењето е инстинктивен процес но не е толку несвесен ко на пример крвотокот или шо знам, туку баш е спојка на инстинктот и свеста.
Хахахаха у право бил србијанац.
Сосема се слагам у суштина е тоа.
Само за сите што ги донел патот до овој форум би им дал еден линк .
Не е Ошо тој што ги измислил техниките , туку му се од Готам Сидарта Буда.
http://www.oshoworld.com/tantra_medi/index.asp

На тренинг само... Доколку се сконцентрирам за време на процесот доколку се посветам на тоа ме прави малку посмирен , не избрзувам со одлуките по трперлив сум (овие појави ги имам на тренинг , не во целокупниот живот) и нормално ме прави поефикасен на тренинг. Но дали би медитирал секојдневно , тешко.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom