:pos2: Ова е најсмешната глупост што ја имам слушнато од православните извори. Ова е доказ до каде може да отиде квазитолкувањето на Библијата со цел да се оправат некои црковни догми.
MIKI1, зарем Бог ја анатемисал Ева кога и рекол:
"И ги благослови Бог - велејќи: „Плодете се и множете се и наполнете ги морските води! И птиците нека се размножат по земјата!"
(Битие 1:22)
Од кога Божјиот благослов е Божја анатема во православието?
п.с. Мики, ослободи се од догмите на православието и дозволи му на изворното христијанство да ти го просветли духот. Верувај ми, на Судниот Ден нема да те дочека г.г.г.г.г. Стефан, туку Исус Христос лично!
Чорбаџија, се додека Писмото го толкуваш по ТВОЈОТ ум, се дотогаш ќе бидеш во АПОСЛУТНО право...терај понатаму.
Што се однесува до благословот кој Бог им го упатува на Адам и Ева, а кој вели:„..плодете се и множете се..„, би те прашал, КОГА е тој благослов кон првiте луѓе упатен!? ПРЕД гревот или ПОСЛЕ гревот!? Одговори ми!!!
Пред да го сторат гревот, Адам Ева НЕ ГО ПОЗНАВАА сексот, ниту можеа да го ЗАМИСЛАТ! Бог не ја одреди таа телесна потреба во Рајот!!!
Понатаму; Светitе Oци велат дека размножувањето на родoт човечки во Рајот, ПРЕД гревот да биде сторен, би се случувало на ПОИНАКОВ начин од оној кој денес е познат. Светите се на мислење/претпоставка дека размно\увањето на човечлкиот род во рајски услови на живеење би се случувало со преку ЖЕЛБА од првите луѓе/родутели за создавање НОВО човечко БИТИЕ а НЕ преку телесен контакт од кој би произлегол нов човек! Но, тоа е само преотпоставка! Сексот е допишутен ОТКАКО Адам и Ева го СТОРИЈА гревот, така да во ВОН рајски услови на живеење, родот човечки би зе множел и би ја наполнил Земјата преку телесен контакт и спој на машко/женската полова келија. Ти текнува!???????
Уште една работа, ај кажи ми КОГА Адам ја ПОЗНА Ева!!!??? Во Рајот!??? Не ќе е ВО Рајот туку ВОН Рајот, откако прародителите ОТПАДНАА од Божјата близина и решија да живеат по СВОЈОТ ум а не по Божјата промисла!
П.С. Дека на Судниот ден ќе ме чека Христос а не г.г Стефан, штотуку „ открив„!
П.С.С. Немам намера да се „ослободам„ од догмите. Тие се ПРОВЕРЕНИ и ДОКАЖАНИ и соборно ПОТВРДЕНИ вистни во православната Црква а не „ствар„ на нечија призволност и своеглавост. Токму догмите ја острануваат можноста од појавата на погрешни и лажни учења во иднина...
П.С.С.С: Во еден твој постар пост, ТИ самиот наведе дека имаш и православни познаници. Прашај ги нив, па пренеси ни го и нивниот став кон работите кои овде ги наведувам па да видиме КОЈ ќе е во право...