Дали Македонците во дијаспората треба да гласаат?

• Креатор на темата Креатор на темата famarama
  • Време на започнување Време на започнување
Колку што знам само на парламентарни и претседателски избори треба да им се овозможи да гласаат.

Ако имаат ИМОТ во МК..за кој уредно си плаќаат данок..и на ЛОКАЛНИ..разбира се.
:pipi:

Не можат тие да гласаат! Како можи да гласаат кога живеат во друга земја, работат, плаќаат даноци и други давачки кон таа земја и што е најважно немаат поим за секојдневните случувања во нашата земја.

Не можат тие да гласаат! Како можи да гласаат кога живеат во друга земја, работат, плаќаат даноци и други давачки кон таа земја и што е најважно немаат поим за секојдневните случувања во нашата земја.

Тоа и многу луѓе во Македонија немаат. Иначе тие луѓе се државјани на Македонија, Македонија им е матичната земја и не смее никој да им оспорува демократското право да гласаат.

А мислите дека ако смеат да гласаат дека ќе ја уништат Македонија?

Да, нека гласаат, секој македонски глас е добредојден наспроти албанските гласови.. така етнички расистички размислувам јас ! :nesvest:

Не знам дали си стварно (до толку) наивен и зелен..ама денес во ерета на глобално село..кога се (ти) е на дофат на раката..што се вели...така да гледаш на нашинците???
Па не се овие и сега воловите во опинци кои стаса(ле)а ..и кои го преплавија Скопје после земјотресот..и станаа одеднаш многу „мудри„..пиеејќи си вода од „чешмичките„ во бидеата на Селскиот Зид во Скопје..а становите ги добија..оти родителите исто како и овија ти биле многу „мудри„..
Скајп , МСН и Јаху..и други да не ги набројувам...чинам дека ти е познато дека ги користат денес СИТЕ и МАСОВНО..и не само кај нас...
:salut:

Не знам дали си стварно (до толку) наивен и зелен..ама денес во ерета на глобално село..кога се (ти) е на дофат на раката..што се вели...така да гледаш на нашинците???
Па не се овие и сега воловите во опинци кои стаса(ле)а ..и кои го преплавија Скопје после земјотресот..и станаа одеднаш многу „мудри„..пиеејќи си вода од „чешмичките„ во бидеата на Селскиот Зид во Скопје..а становите ги добија..оти родителите исто како и овија ти биле многу „мудри„..
Скајп , МСН и Јаху..и други да не ги набројувам...чинам дека ти е познато дека ги користат денес СИТЕ и МАСОВНО..и не само кај нас...
:salut:
И ти мислиш дека преку скајп, мсн или преку телевизијата ќе ја видат реалната слика за Македонија? За да знаеш што е најдобро за твојата земја треба да живееш тука и да го почуствуваш тоа на твоја кожа.
Ајде сега ти предпостави дека си Италијанец, и живееш во Македонија.. Гледаш по телевизии, Берлускони, Проди овај онај... Слушаш на нивните приватни телевизии сега е лошо ние можжиме подобро а позицијата вика дека е рај...
Тој што иди еднаш на 10 години тука во никој случај би ја немал реалната слика за состојбите во нашата земја.

И ти мислиш дека преку скајп, мсн или преку телевизијата ќе ја видат реалната слика за Македонија? За да знаеш што е најдобро за твојата земја треба да живееш тука и да го почуствуваш тоа на твоја кожа.
Ајде сега ти предпостави дека си Италијанец, и живееш во Македонија.. Гледаш по телевизии, Берлускони, Проди овај онај... Слушаш на нивните приватни телевизии сега е лошо ние можжиме подобро а позицијата вика дека е рај...
Тој што иди еднаш на 10 години тука во никој случај би ја немал реалната слика за состојбите во нашата земја.

Познавав австралијанци (Македонци по род) кои се тука по 2 (најмалку) месеци непрекинато тука..на „разгледување„ на сопствената татковина..
И затоа што земјава ни е 200Х200 километри..за 2-3 саат се имаат на достап..
И седат во сопствен 5 собен стан..кој е преку годината достапен за живеење..само на нив и нивните пријатели..
И тие повеќе знаат за нас..отколку ние мислиме дека знаеме..ама се релативно..нели??
:tapp:

Тие што немаат интерес за Македонија немаат ни да гласаат. Но има и луѓе кој одат 2-3 пати годишно во Македонија.

А и да живееш во Македонија не значи дека знајш што се дешават во државата.

Ne treba. Osven ako ne zapocnat da se odnesuvaat makedonski kon Makedonija.

xaxa ubavo me nasmea..a toa makedonsko odnesuvanje e ucki da se ima vo sobranie ili branko da go izglasash za pretsedatel, ili kako na makedonski nachin sedevte doma i gledavte tv za vreme referendumot(teritorijalnata podelba)..primeri ima iljadnici ali podobro neka ne glasa diasporata oti ovde se sve izrodi i kukavici :helou:

Gledam ima ovde mnogu sto bi pred sve dale na lugje od kosovo ili albanija pravo na glas samo da si imat eben sozivot odkolku so lugje sto ja delat istata nacija i sudbina.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom