Дали Македонците во дијаспората треба да гласаат?

• Креатор на темата Креатор на темата famarama
  • Време на започнување Време на започнување
-Требало да гласаат зошто и тие биле Македонци:nesvest:Јас еве сум малолетен и немам право на глас-значи јас не сум Македонец а?
Имам две прашања до припадниците на дијаспората-Зошто сакате да гласате(?) и како на вас влијае тоа што (на пр.)ќе гласате за ВМРО?

Некои закони се и добри. Ете, тоа што ти не треба да гласаш е одлично, остави им на големите да решаваат за битните работи, оди да си играш со другарчињата! Глупости. Ако некој е во странство ја заборава Македонија и не е веќе Македонец, а? Или не доволно добар за да може да гласа? Каков дебилен муабет е тоа, човеку? Кој е во странство, ја носи Македонија во срцето. Јас сум сигурна дека ние зборуваме почесто за Македонска политика отколку вие кои сте во Македонија... Овде си се бараме кои сме и се дружиме меѓу себе, кој колку може, нормално. Сите не боли за Македонија, сите имаме некој таму... И многу помалку пристрасно би гласале... Нема да гласам за некој зашто ми ветил работа, туку ќе гласам поради тоа што ми изгледа дека ќе направи добро за сите...

Некои закони се и добри. Ете, тоа што ти не треба да гласаш е одлично, остави им на големите да решаваат за битните работи, оди да си играш со другарчињата! Глупости. Ако некој е во странство ја заборава Македонија и не е веќе Македонец, а? Или не доволно добар за да може да гласа? Каков дебилен муабет е тоа, човеку? Кој е во странство, ја носи Македонија во срцето. Јас сум сигурна дека ние зборуваме почесто за Македонска политика отколку вие кои сте во Македонија... Овде си се бараме кои сме и се дружиме меѓу себе, кој колку може, нормално. Сите не боли за Македонија, сите имаме некој таму... И многу помалку пристрасно би гласале... Нема да гласам за некој зашто ми ветил работа, туку ќе гласам поради тоа што ми изгледа дека ќе направи добро за сите...
Ова нема врска со мојот пост-каде јас реков дека не ја сакате Македонија или пак дека тој што ја напушта Македонија не е Македонец повеќе и сл.?
Таа одлука не влијае на вас и нема потреба од такво гласање-ако толку многу сакате еве гласајте нека ви дадат право на глас ама мене стварно не ми е јасно која е потребата?Зар нема толку што да направите за Македонија-привилегија е да немаш право на глас во нашава земја а не хендикеп...

Иселениците на средба со Нимиц за спорот со името

Коментари (0)
prazno.gif
prazno.gif
04.02.2009 11:35
metju-nimic.jpg
Претставниците на ОМД изразиле загриженост пред Нимиц
Обединетата македонска дијаспора се противи на каква било промена на името на Република Македонија, а спорот меѓу Скопје и Атина го смета за билатерално прашање.
Тоа е ставот што Бордот на директори на оваа македонска иселеничка организација во САД му го пренеле на специјалниот пратеник на ОН за спорот со името Метју Нимиц на средбата одржана во понеделникот во Њујорк.
Претставниците на ОМД изразиле загриженост и за континуираните напори на Грција да го отстрани терминот македонски за именување на јазикот и на народот на Македонија во ОН и во ЕУ.
„Обединетата македонска дијаспора смета дека спорот за името е билатерално прашање и тоа не смее да ја попречува интеграцијата на Македонија во ЕУ и во НАТО, а земјата треба да биде оценувана според резултатите во реформите“, го пренесува МИА соопштението од ОМД чие седиште се наоѓа во Вашингтон.

не ми е муабетот паричната помош туку колку дијаспората се залага за Македонија на политички план, освен протестот во Мелбурн за друг протест не сум чул последниве години

ок, на некој луге и пред очи да им е не го гледаат

Jas sum Makedonec momentalno vo stranstvo,na moeto rabotno biro imam malo Makedonsko zname i keramicka casa so znameto na Makedonija a dali toa me pravi golem Makedonec ne znam? Ako nekoj misli deka ke bide osloboden od rabota za da odi da glasa togas se laze,ovde privatnoto e malce pozaebano od naseto privatno,ovde ne te gledaat preku nacionalnosta tuku preka rabotosposobnosta...Zaklucok e deka nema potreba da glasaat onie koi se vo stranstvo,trebalo nekoj da misli porano kako jas da ostanam a ne toj da stvori edna takva situacija vo koja site razmisluvaat za beganje odovde...

Jas sum Makedonec momentalno vo stranstvo,na moeto rabotno biro imam malo Makedonsko zname i keramicka casa so znameto na Makedonija a dali toa me pravi golem Makedonec ne znam? Ako nekoj misli deka ke bide osloboden od rabota za da odi da glasa togas se laze,ovde privatnoto e malce pozaebano od naseto privatno,ovde ne te gledaat preku nacionalnosta tuku preka rabotosposobnosta...Zaklucok e deka nema potreba da glasaat onie koi se vo stranstvo,trebalo nekoj da misli porano kako jas da ostanam a ne toj da stvori edna takva situacija vo koja site razmisluvaat za beganje odovde...

Потполно си во право. Има некои луѓе поради тоа што во ситуацијата каква што сме си бегаат во странсво. Тука немаат што да работат нема ништо и мора надвор. Но некои од нив чекаат да се променат стварите зошто сакаат да си се вратат. Сепак тие не треба да чекаат на луѓето што се во Македонија да ги сменат туку мислам дека треба и тие да гласаат за тоа. Сеа во тоа што викаш порано требало да се мисли да останеш веќе завршена е работа сеа треба да се глеа само напред пошто ништо не може да се промени од тоа.

На тоа прашање би одговорил со едно НЕ затоа што го немаат заслужено тоа. Како може тие да одлучуваат за тоа кој ќе биде новиот премиер кога 90% од нив се немаат вратено по 30 години да си ја видат својата татковина.

На тоа прашање би одговорил со едно НЕ затоа што го немаат заслужено тоа. Како може тие да одлучуваат за тоа кој ќе биде новиот премиер кога 90% од нив се немаат вратено по 30 години да си ја видат својата татковина.

30 години ?? ама да не претеруваме сеа де

што зборите глупости бе браќа.....сите прсти исто болат на рака...нема поделби македонец си е македонец и треба да гласа кај и да е!

што зборите глупости бе браќа.....сите прсти исто болат на рака...нема поделби македонец си е македонец и треба да гласа кај и да е!

Така е бе кажи им! :smir:

Треба да гласаат само Македонските граѓани кој имаат валидни Македонски патни исправи или лични карти,просто е ебаго,не е толку сложено.:toe:

Така е бе кажи им! :smir:

на кој да им кажам, овие против што зујат нека не висат на вестер унион шалтери кога им праќа некој од странство ))))))...ние сме научени да бараме обврски само од печалбарати а за возврат ги линчуваме од нивно право да активно учествуваат од политичкиот живот во македонија..да не не има премногу па да се отуѓуваме и од тие ``малце``...кои мозоци бе еј...сакаш поткрепа а не им даваш право..ц ц ц ц

на кој да им кажам, овие против што зујат нека не висат на вестер унион шалтери кога им праќа некој од странство ))))))...ние сме научени да бараме обврски само од печалбарати а за возврат ги линчуваме од нивно право да активно учествуваат од политичкиот живот во македонија..да не не има премногу па да се отуѓуваме и од тие ``малце``...кои мозоци бе еј...сакаш поткрепа а не им даваш право..ц ц ц ц

Всушност ќарот го имаат само Хазарите од Вестерн Унион,ај пусти маки наши Македонски.:smir:

А баш да те прашам зошто да не гласаат Македонците кои што се во странство односно дијаспората. Што тие веќе не ги сметаме за Македонци??? Што се тие луѓе отпадоци??? Тие колку што знам поголемиот дел си имаат македонски пасоши и се македонци и заслужуваат да гласаат. Е со тоа што го правиме овие глупи зборови што ги збориме односно ги отпишуваме тие луѓе кои не знам нови статистики ама наоколу во светов ги има над 1.000.000(за бројкава не ме фаќајте на збор не сум сигурен географија последен пат у 2ра имав и не се сеќавам многу колку е што ама тука негде е). Не сме само ние што имаме луѓе по дијаспора туку и америка си има луѓе што живеат насегде, англија, канада па и кои не други па тие овозможуваат на секој нивни државјанин било каде во светот да гласа. Е така ние што си ги отпишуваме другите не делат и мислат што сакаат можат да ни прават.

Многу е лесно да се откажеш од нешто, а очигледно е најлесно да се откажеш од својот брат Македонец. Тоа нам најдобро ни оди. Зарем ако отишол тој во странство автоматски го изгубил државјанството? Сигурно не, е па од таму секој Македонец каде и да е има право на глас и треба да му се овозможи да гласа. Друго е тој дали ќе излезе или ќе сака да гласа. Што има тука да се филозофира или во крајна рака да се напаѓаат нашите што заради икс причини не се во Македонија.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom