Дали Македонците во дијаспората треба да гласаат?

• Креатор на темата Креатор на темата famarama
  • Време на започнување Време на започнување
Godishniot priliv na sredstva vo Makedonija od dijasprata iznesuva nad 700 milioni dolari, taka da onaa prikazna deka za Makedonija ke dadam duuuri i 1 dolar ne drzhi. Bez ovoj prihod ogromniot deficit sto Makedonija go ima nema da moze da se pokrie vo tolkava merka i standardot bi bil mnogu pomal.

Јас мислам дека барем пола од тие 700 мил се од Албанците од Македонија.

Македонциве од дијаспорава, како што ги знам одвен ако немаат семејство тука, жена, деца, долар не испраќаат од таму.

Пак ќе прашам оти никој до сега од тие што се ЗА не ми одговори:
-Дали Прилепчанецот (со куќа и имот во Прилеп) кој е на привремена работа во Скопје (веќе 30 год. и тука живее со семејството) треба да има право да гласа и во двата града?:toe:
-А тоа дека доаѓале и се интересирале за Македонија па затоа треба да имаат право на глас не држи.Колкав број на луѓе од другите градови кои доаѓаат во Скопје (па студираат, работат,..) и се интересираат за градот имаат право да гласаат за градоначалник на Скопје?

ti be zitelstvo i drzavjastvo znaes da razlikuvas?

да да треба да гласаат и во скоро време ќе им се исполни желбата,но нели ќе гласаат само парламентарни и претседателски избори додека за локалните избори нема да гласаат,и да зашто бе толку јако и од петни жили некој се обидува да ги омаловажи нашите иселеници а ,па не се до толку глупави и прости па има телевизии ос сателитски каракте има интернет и што мислите дека не прата што се случува тука кај нас а, или на бране не му одговара да се јакне националниот идентитет,но на негова жал тој е многу појак него што беше до сега и сега може само да си го гризне к***т:drk::drk: еден

Види сега тоа дадов 5 ке дадам уште 5 долари ако треба не го извадивме од ракав, нити од К-15 тоа го изјавуваа иселеници во австралија и во америка 90дестеите години од минатиот век и го имаше на МТВ а тие 700 шо ги спомнуваш несе од инвестиции, туку она шо се праќа на мама и тато или бате овде иначе од тие пари 98% се од шипарите

Грешка имаш..и тоа голема..
А еве и зашто...
Наведените овде..парите многу ретко ги „пуштаат„ во каналите на платниот промет..повеќе (си) користат други финансови „посредници„..секако не сите..но поголемиот дел сигурно
И не е само сега..децении наназад (било и) е така.
Прашај (си) некој кој работел ..во некојпат главниот за ова прашање..СОК...

:jaj:

Пак ќе прашам оти никој до сега од тие што се ЗА не ми одговори:
-Дали Прилепчанецот (со куќа и имот во Прилеп) кој е на привремена работа во Скопје (веќе 30 год. и тука живее со семејството) треба да има право да гласа и во двата града?:toe:
-А тоа дека доаѓале и се интересирале за Македонија па затоа треба да имаат право на глас не држи.Колкав број на луѓе од другите градови кои доаѓаат во Скопје (па студираат, работат,..) и се интересираат за градот имаат право да гласаат за градоначалник на Скопје?

Ако редовно си плаќа данок во двата града..според моето гледање на работите..секако дека мора да има можност за да гласа и во другиот град..освен ако самиот не се откаже од тоа право.
Дали бев јасен?
Значи може (ако тој сака) но и не мора (ако тој не сака)...
:toe:

Треба да гласаат иселениците.
Така тие би се охрабриле за повеќе директни инвестиции и за поголемо лобирање, бидејќи и тие би имале поголеми и непосредни интереси од тоа.
Подобро е на тендер да учествува градежна фирма на Македонец во Америка, отколку некои Кинези.

Незнам како се законите за комуналното право ама поред мене нема смисла некој да има право во 2 града да гласа. Мислам битно е, каде е пријавен, значи живеалиштето треба во личната карта да пишува.

ti be zitelstvo i drzavjastvo znaes da razlikuvas?

Дали јас разликувам државјанство и жителство тоа е прашање за друга тема?
Јас поставив конкретни прашања на кои можеш но не мораш да одговориш.:toe:
А еве и едно друго прашање конкретно за темата :
Ете на пример и дијаспората има право на глас, и гласа за претседател.Арно ама после изборот на тој претседател (за кого одлучиле гласовите од иселениците) како врховен командант на вооружените сили во државата прогласува воена состојба.Дали дијаспората ќе облече униформа,ќе земе оружје во рака да ја брани земјата?Последиците ќе ги сноси народот кој е во државата а тие од дијаспората ќе собираат пари за помош на настраданите (респект за тоа) а сираци ќе бидат децата кои живеат во државата.
А уште полошо е ако нивните гласови ги добие кандидат за претседател кој после изборот ќе се покаже дека боледува од шизофренија (во парламентот веќе сега имаме пратеник со лекарско уверение за шизофреничар).Што во таков случај?Кој тогаш ќе ги сноси последиците од одлуките кои ќе ги донесува таков претседател и врховен командант?:tapp:

Треба да гласаат.

дали се тие македонци ДА
дали се борат за Македонија ДА
дали и помагаат на било кој начин на Македонија ДА
дали треба да гласаат ДА

Дали дијаспората ќе облече униформа,ќе земе оружје во рака да ја брани земјата?

Прашањето е тенденциоизно поставено.

Сите Македонски државјани имаат не само право туку и законска обврска да ја бранат Македонија доколку таа е нападната и/или некој го загрозува нејзиниот територијален интегритет.

Тоа може да го сторат како редовни војници или како доброволци.

Така што тие Македонски државјани во “дијаспората’’ од машки пол, меѓу одредена возраст и тоа како потпаѓаат под повик за мобилизација во случај на војна. Доколку не се одазовт, треба да сносат законски санкции заради дезертирање.

Тоа е долг одговор на прашањето: да, Македонците во дијаспората имаат право на гласање кое право треба да се актуелизира и да признае. Сведок сум дека досега тоа право беше вештачки поттиснувано од владеачките структури на СДСМ и неговите сателити.

Мислам дека треба да гласаат бидејки живееле,се родиле,дошле во Македонија,имаат македонско државјанство и мислам дека би требало да гласаат.
:salut:

Треба. И тоа да не е за три туку за триесет места.
Џганот сдс уште помалку пратеници ќе има.

Поголем Џган од овој сега нема ,,,ова го кажувам како политчки неопределен а ан предходните избори гласав за вас ВМРООвци ...

а за дијаспората ,,,па они к.р ги боли за нас само скокаат се прават дека којзане колку се засегнати за ситуацијата кај нас па усте сакаат да ни ја кројат судбината ,,,страмота
Може да гласаат само ако дојдат во Државава ...барем ке потрошат и некој долар ....ке остане ,,,

Поголем Џган од овој сега нема ,,,ова го кажувам како политчки неопределен а ан предходните избори гласав за вас ВМРООвци ...

а за дијаспората ,,,па они к.р ги боли за нас само скокаат се прават дека којзане колку се засегнати за ситуацијата кај нас па усте сакаат да ни ја кројат судбината ,,,страмота
Може да гласаат само ако дојдат во Државава ...барем ке потрошат и некој долар ....ке остане ,,,

Дада, кур ги боли. Ако е тоа твоје мислење тогаш навистина ништо не помагат. А ако не се смени ситуацијата во Македонија во идните години луѓе ко тебе ќе ја молат дијаспората да гласат, и тоа не само за 3 пратеници, за да не дај боже дојде до албански претседател или премиер. Али има уште некоја година до тогаш и јасно ми е дека не мисли секој што може да дојде во иднина.

А викаш да дојдат за да остане некоја пара во Македонија а забораваш дека секоја година по 1 милијарда долари остануваат во Македонија и џебовите на граѓаните во Македонија, пари од дијаспората и не ми е јасно како можат 3 пратеници од дијаспората да ти ја кројат судбината. Албанци има 30 во парламентот а вие се плашите од 3 МАКЕДОНЦИ од дијаспората? Ова све кажува за односот меѓу Македонците во Македонија и Македонците надвор од неа.

Дали јас разликувам државјанство и жителство тоа е прашање за друга тема?
Јас поставив конкретни прашања на кои можеш но не мораш да одговориш.:toe:
А еве и едно друго прашање конкретно за темата :
Ете на пример и дијаспората има право на глас, и гласа за претседател.Арно ама после изборот на тој претседател (за кого одлучиле гласовите од иселениците) како врховен командант на вооружените сили во државата прогласува воена состојба.Дали дијаспората ќе облече униформа,ќе земе оружје во рака да ја брани земјата?Последиците ќе ги сноси народот кој е во државата а тие од дијаспората ќе собираат пари за помош на настраданите (респект за тоа) а сираци ќе бидат децата кои живеат во државата.
А уште полошо е ако нивните гласови ги добие кандидат за претседател кој после изборот ќе се покаже дека боледува од шизофренија (во парламентот веќе сега имаме пратеник со лекарско уверение за шизофреничар).Што во таков случај?Кој тогаш ќе ги сноси последиците од одлуките кои ќе ги донесува таков претседател и врховен командант?:tapp:

Јас сум сигурен дека ќе облече ,можеби не сите ама верувам дека поголем дел да. Исто како и оние кои живеат во Македонија ,зар мислиш дека сите ќе се пријават за да ја одбранат земјата, па 2001 не е далеку да не ти текнува.А за последиците,последиците сите ќе си ги сносиме дали јас кој сум надвор од Македонија или ти кој си во Македонија исто ти се фаќа.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom