Дали Македонците во дијаспората треба да гласаат?

• Креатор на темата Креатор на темата famarama
  • Време на започнување Време на започнување
ТРЕБА, а ќе смеат ли да гласат?
И ако ДА како ќе биде организирано, за во Германија на пр...

Ќе гласаат, но мислам дека ќе имаат право од наредните парламентарни избори. А каде и како веројатно тогаш ќе биде организирано и кажано.

Во минхен се отвори нов конзулат а во Германија има амбасада во Берлин а конзуати во Бон и Минхен. Вероватно тука ќе може да се гласа и по мене треба да им зе овозможи на Македонците и преку пошта да гласаат но само ако се пријават на гласање пошто нели не знае Македонија каде има Македонци. Тука треба да има тесна соработка со Македонските клубови и огранизации па можеби и така ќе ја добиеме пореална бројка за Македонците надвор од Македонија.

Секој македонец има право на глас било кај и да се наоѓа :smir:

Da. Сите Македонци треба да гласаат каде и да се!

Во Израел живееш?

Треба да гласаат нашите во странство, но сепак со многу ограничени места, јас сепак не сум баш за давање на толкави права на тие што не живеат тука, затоа што најчесто имаат искривена слика за состојбата во Македонија и нивните гласови ќе направат повеќе штета отколку корист.

Дел од нашата емиграција избега од лошата политика на СДС, која ги остави луѓето на просјачки стап. Во странство и повеќе се чита тоа што секоја партија прави во Македонија, како на пр. дека СДС е сојузник со Грција за промена на македонскиот идентитет и држава.
Нормално дека емиграцијата ќе гласа за ДПМНЕ, па на СДС тоа му пречи.

Дел од нашата емиграција избега од лошата политика на СДС, која ги остави луѓето на просјачки стап. Во странство и повеќе се чита тоа што секоја партија прави во Македонија, како на пр. дека СДС е сојузник со Грција за промена на македонскиот идентитет и држава.
Нормално дека емиграцијата ќе гласа за ДПМНЕ, па на СДС тоа му пречи.

Абе ајде и бабарога лета секоја вечер во Скопје. Ај доста само со партискиве препукувања. Тие што живеат во странство мислиш не можат да пишат кајгана.ком дневник.ком.мк или некој друг весник па и а1 вести да гледаат па и некоја друга телевизија и медиум. Све можат а тоа што некои викаат у странство што се не зборат за нас. Абе у странство на вести не се ни замараат за нас, а не да кажуваат лаги ова она.

Мислам дека не може да се каже дека дијаспората со сигурност ќе гласат за ДПМНЕ. Поред мене луѓето се прагматични и би гласале за таа партија која најмногу ќе им дајт, значи ко секаде од интерес. Но ете ни ДПМНЕ ни СДСМ во минато не сториле многу за дијаспората ама сега Груевски и ДПМНЕ колку толку сакат да ја вклучи дијаспората во изборниот процес. Па јасно дека него ќе го гласаат ко во исто време СДСМ им оспорува на Македонските граѓани надвор од Македонија правото на глас.

Мислам дека не треба да гласаат. Тој живее во Германија, еднаш во пет години доаѓа во Македонија, а ќе гласа кој да биде градоначалник....

Мислам дека не може да се каже дека дијаспората со сигурност ќе гласат за ДПМНЕ. Поред мене луѓето се прагматични и би гласале за таа партија која најмногу ќе им дајт, значи ко секаде од интерес. Но ете ни ДПМНЕ ни СДСМ во минато не сториле многу за дијаспората ама сега Груевски и ДПМНЕ колку толку сакат да ја вклучи дијаспората во изборниот процес. Па јасно дека него ќе го гласаат ко во исто време СДСМ им оспорува на Македонските граѓани надвор од Македонија правото на глас.

Мислам дека си многу во право..а еве и поради што:
На форумиве „среќавам„ некои чудни (за мене) Македонци..ем живеат на Запад..и тамо однеле се свое..а нам овде ни „продаваат„ пуфки..дека тамо воопшто не било „арно„...како кај нас...таму се работело многу..и само во тој случај и се заработувало доволно (а кога е тоа доволно..и кому???).
И се „приврзеници„ на веќе зафатената со канцер партија..со „нај-прогресивна„ определба овде!!!.
:nesvest:

Мислам дека не треба да гласаат. Тој живее во Германија, еднаш во пет години доаѓа во Македонија, а ќе гласа кој да биде градоначалник....

Колку што знам само на парламентарни и претседателски избори треба да им се овозможи да гласаат.

Не треба да гласаат. Како тој со неговиот глас ќе ми одлучува кој ќе ми владее во државата каде што јас живеам, а тие се далеку од тука и нема да има некоје влијание врз нив.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom