Дали љубовта сама по себе е доволна?

• Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
PSYtisfaction напиша:
... Ако го/ја сакаш, секако дека ќе се трудиш одвреме-навреме да ја подосвежуваш врската, а не само да препуштиш се на случајот. Кога некој е вљубен, не му е сеедно за саканиот.:) И во никој случај нема да седне мирно и спокојно без да се замара за сите мали детали кои би донеле освежување, оставајќи се во рацете на чувствата, пошто нели, само љубов е доволно....
За жал, се случува точно спротивното Псај. Добро е што ти размислуваш на овој начин. Ама поради луѓето кои делуваат поинаку, го правиме и муабетов.

"Don't take my love for granted."

Македонската варијанта би користела фрази како "здраво за готово", и затоа ја прескокнав. Сепак, оваа излитена фраза крие голема вистина.

pearl напиша:
Абе едно обично прашање и сите цвеќари станавте :):):)

Него....или јас не ја разбирам темата, или прашањата вака поставени немаат никаква логика. Нормално дека ќе работам и ќе се трудам во врската, затоа што знам дека на крајот љубовта може да победи и преброди се'. Дивне, дај некоја ситуација, пример, колку да биде малку појасно прашањето.

Инаку, за примерот со цвеќето што го даде RealGirl, повлечена е погрешна паралела уште од старт, на погрешна основа е поставена споредбата, ама ај да не го тупам, ќе си премолчам :)

И јас као да не ја тупам, ама ете видиш, немало логика во таквите постови.
Туку добро, да дадам некоја општа ситуација за појаснување ...

Сакате некого, сте во врска веќе некое време и се оди како подмачкано. Излегувате скоро секој ден, одите на вашите омилени места, правите работи кои на двајцата ви го исполнуваат времето и срцето и бидејќи ви е толку прекрасно не сакате и не се трудите да промените ништо.
Но, дали после некое време, сето тоа може да ви стане монотоно и да почнете да го правите скоро по навика (со што јасно се гледа крајот на љубовта), доколку не се трудите да промените нешто од време на време додека е се` така совршено, без оглед дали ќе е тоа место на излегување, начин на однесување ... ?
Или спротивно на тоа, мислите дека што и да правите не е важно, се` додека се сакате, па би реагирале со некаква промена или освежување само доколку некогаш почувствувате мала промена во вашите или однесувањата и чувствата на партнерот?
Сега, појасна ли сум или сеуште е глупаво прашањево?:toe:

Дивајн напиша:
Дали кога имате партнер/ка со кои сте сигурни дека се сакате скоро исто (нели, идентично неможе да биде), треба да сте сигурни во љубовта дека би победила и пребродила се` и да оставите врската да си тече спонтано како ќе и дојде?
Или па, без оглед колку се сакате со некого, секогаш се трудите да ја одржувате и освежувате таа љубов, мислејќи дека би прекинала ако кренете раце од неа?
Која од овие две врски би била поизложена на прекин, според вас?

Ако сте имале или слушнале за некоја слична ситуација, секако може да споделите да видиме низ примери како е подобро да се реагира ...:pusi:

спонтаност, искреност, доверба...па времето ќе покаже што и како...ако цело време се трудам јас, и љубовта повеќе ми претставува напор одошто задоволство, и мислам дека ако кренам раце ќе пропадне...тогаш нема потреба да трошам скапоцено време на такво нешто...во љубовта , барем за мене, е најубава таа смиреност, тоа што знаеш дека некој сакаш и дека тој некој те сака без разлика на околностите...ако имам таква љубов тогаш верувам дека би успеале да пребродиме се', а ако е врска за која треба јас да се малтертирам и да измислувам начини за да ни биде забавно, за да се освежи тоа што го имаме, значи дека повеќе не сме еден за друг, дека не се исполнуваме и тогаш нема зошто да бидеме заедно:toe:

Кога ќе уживаш во присуството на партнерот,не ти е важно каде си и со кого сте.Најважно е што тој е до мене и мене ми е убаво,да го гледам,да се смееме,да се бакнуваме.Значи спонтаноста е најдобра,бидејќи форсирањето ништо добро не носи,бaрем не на долги патеки.Еве пример:
Мои пријатели се во врска повеќе од 7 години и сега стапија во брак.Од почеток на врската до ден денес не се разделија еден од друг во буквална смисла на зборот.Одеа на исти места секогаш,излегуваа со исти луѓе,кога беа заедно само се бакнуваа, се гледаа,си одеа рано накај дома,некогаш не ни испаѓаа,си седеа кај едниот дома.Со еден збор од страна гледано досадни луѓе.Но нив им е преубаво во присуството на другиот и никој и ништо фазла не им треба.
А ако јас се плашам дека ако кренам раце од мојата врска се ќе се уништи,тогаш сигурно се сомневам и во љубовта на партнерот кон мене,бидејќи во моите очи само јас се замарам за врската.Кога тогаш ќе ми дојде преку глава и ќе раскинам.
За да една врска не премине во монотоност потребни се освежувања,но од двете страни,но ако си роден за него како погоре спомнатиов пример,и во монотоноста ќе уживаш со него:toe:

Секој се заситува од нештата после извесно време. Било да ти е омиленото чоколадо или партнерот у прашање, мало сутра дека почетниот ентузијазам ќе трае вечно. Се менуваме самите ние, се менува партнерот, околината, животните околности, па така и нашите чувства кон партнерот како и она што ни треба од врската. Само бајките завршуваат со "and they lived happily ever after".У реалноста безброј пати ќе се скарате, ќе се посомневате у врската, ќе сакате да побегнете еден од друг и сл.
А факт е дека монотонијата е "убиец" на радоста у било кој сегмент на животот па така и у љубовта.Не може секојдневно да ги повторуваме истите нешта и да не исполнуваат.У тој случај неизбежно е да се западне у рутина и да ја сфатиме врската for granted.Али у тој случај прашање на време е кога еден од нас ќе посака малку возбуда и промена у животот.
Не викам дека е потребно да му изиграваме кловнови на партнерот и секој ден да се присилуваме да правиме различни нешта.Тоа е вештачки и контра-продуктивно.Но кога некој ни значи спонтано и само од себе ќе ни дојде желбата да смениме нешто на подобро.
И како што рече pearl врската станува монотона кога нема заедничка цел. Заедничкиот стремеж кон нешто поголемо од секојдневието, заедничката желба да "градиме" нешто и заедно да "растеме" се и повеќе од доволни за да ја одржат врската.А, доколку тие нешта изостануваат, без исклучок следи емотивна дистанцираност и запаѓање у монотонија.

Не е доволна, според мене....постојат и многу други работи што треба да одат во пакет со љубовта...леееееее беее зошто е толку тешко да се најде тој ПАКЕТ:(

Дивајн напиша:
И јас као да не ја тупам, ама ете видиш, немало логика во таквите постови.
Туку добро, да дадам некоја општа ситуација за појаснување ...

Сакате некого, сте во врска веќе некое време и се оди како подмачкано. Излегувате скоро секој ден, одите на вашите омилени места, правите работи кои на двајцата ви го исполнуваат времето и срцето и бидејќи ви е толку прекрасно не сакате и не се трудите да промените ништо.
Но, дали после некое време, сето тоа може да ви стане монотоно и да почнете да го правите скоро по навика (со што јасно се гледа крајот на љубовта), доколку не се трудите да промените нешто од време на време додека е се` така совршено, без оглед дали ќе е тоа место на излегување, начин на однесување ... ?
Или спротивно на тоа, мислите дека што и да правите не е важно, се` додека се сакате, па би реагирале со некаква промена или освежување само доколку некогаш почувствувате мала промена во вашите или однесувањата и чувствата на партнерот?
Сега, појасна ли сум или сеуште е глупаво прашањево?:toe:

Ја мислам дека све си зависи од особата. Некоја особа би се осеќала као да ја гушат ако некој трчка околу неа и покушава да и/му угоди, а некои уживаат у тоа.

Монотонија се случува и у брак, али тоа не значи дека не го/ја сакаш партнерот/ката. Убаво е да се направи нешто од време на време за да се прекрши тоа, али со мера.

И пак ќе речам - све е индивидуално и све е со мера.

Хмммммм... Како прво за да дојде љубовта сама по себе треба да помине подолг период во кој што ќе ја одржувате, негувате, посветувате внимание...

И после ако дојдат непремостливи проблеми, баталете... Затоа што не е доволна љубовта, ако луѓето се некомпатибилни!!! Тука е џабе и работа и се...

Р.Ѕ. Лично за мене мора да кажам дека има 3 работи кај една девојка, што ако ги има, многу лесно ќе занемарам било каква некомпатибилност...

1. Да е што помлада (полнолетна нормално)
2. Да е што повисока, потенка и послатка на фаца
3. Да ме задоволува ептен сексуално. И да е свесна дека тоа е главната причина што она постои на овој свет!

Dolphin напиша:
Хмммммм... Како прво за да дојде љубовта сама по себе треба да помине подолг период во кој што ќе ја одржувате, негувате, посветувате внимание...

И после ако дојдат непремостливи проблеми, баталете... Затоа што не е доволна љубовта, ако луѓето се некомпатибилни!!! Тука е џабе и работа и се...

Р.Ѕ. Лично за мене мора да кажам дека има 3 работи кај една девојка, што ако ги има, многу лесно ќе занемарам било каква некомпатибилност...

1. Да е што помлада (полнолетна нормално)
2. Да е што повисока, потенка и послатка на фаца
3. Да ме задоволува ептен сексуално. И да е свесна дека тоа е главната причина што она постои на овој свет!
Сам ќе се пеглаш?????

Ова Делфине како Никола да го слушам.

не бе доволна е.

Од љубов пуши, се ебе, пере, пегла, готви, чува деца, ги исполнува машките хирови.
Ние од љубов ги ебеме, им купуваме подароци, им даваме за на фризер и за шминка............

Garfield напиша:
Сам ќе се пеглаш?????

Ова Делфине како Никола да го слушам.

не бе доволна е.

Од љубов пуши, се ебе, пере, пегла, готви, чува деца, ги исполнува машките хирови.
Ние од љубов ги ебеме, им купуваме подароци, им даваме за на фризер и за шминка............

Заработувам доволно (а и она ќе заработува нели, за домашните работи да ги извршува куќна помошничка)

Хировите ќе ми ги исполнува не само од љубов туку затоа и што е зависна од сопственото сексуално задоволство што ќе и го пружам... ТОА Е НАЈБИТНО!!!

А јас си кажав да не повторувам. Да ми е млада, да ми е згодна, и да ме задоволува.

Р.Ѕ. Ќе заборавев за малку, да не е љубоморна ни трошка, ама таквите не опстојуваат покрај мене...

Dolphin напиша:
Заработувам доволно (а и она ќе заработува нели, за домашните работи да ги извршува куќна помошничка)

Хировите ќе ми ги исполнува не само од љубов туку затоа и што е зависна од сопственото сексуално задоволство што ќе и го пружам... ТОА Е НАЈБИТНО!!!

А јас си кажав да не повторувам. Да ми е млада, да ми е згодна, и да ме задоволува.

Р.Ѕ. Ќе заборавев за малку, да не е љубоморна ни трошка, ама таквите не опстојуваат покрај мене...

мали услови, нема што

што ќе правиш кога ќе остари?

заеби ти сексот, стави го на страна - што ако дневно се карате за секакви ситници?

Pa ljubov kako ljubov ne e dovolna sama po sebe...........Toa e isto kako da ne polevate edno cveke so voda...:tapp: Ako ne vnesite osvezuvanje vo vasata vrska stanuvate banalni za vasiot partner.
Zalosno e koga naokolu okolu mene gledam parovi koi se zaedno samo od rutna i navika, a megu niv ne ostanalo nisto....Tie samo teraat po edna stra sema vo koja se e izbledeno , nema ni ronka strast, a seto toa go opravduvaat samo za da ne se soocat so komentarite od okolinata i predizvikot na novoto......
Kvalitetot na vrskata , spored mene zavisi i od intelektot na mladite, kolku se tie inovativni i kolku go cenat i znaat da go odrzat kvalitetniot nacin na zivot....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom