Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Хитлер ќе биде суден без порота, без кауција и можност за намалување т.е ублажување на казната ќе гори во пеколот.... евентуално.Мики1,кажи ми како Христијанството го третира гревот и дали Хитлер ќе биде казнет што наредил да се погубат неколку милиони луѓе,а од друга страна се покајал за сторениот грев.Значи ќе има или ќе нема казна за него?
Ај вака.
Поимот „грев„ значи „промашуање„ т.е. погазување на некоја од Божјите заповеди. А промашена е целта затоа што не е исполнета волјата Божја туку оној кој греши, ја исполнува СВОЈАТА волја и намера, која е спротивна на Божјата.
За Хитлер и за слични на него, многу е дискутирано во православието. Не е познато дека Хитлер се покајал, барем колку ми е мене познато. А не се покајал ни Сталин ни Нерон ни Диоклецијан ни Домцијан, кои ги касапеа првите христијани. Ако е точно, Хитлер се самоубил па сам на себе си си додал уше еден грев:убиството т.е. самоубиството. Во православието, самоубиството е опасенгрев оти после смртта која сам си ја нанесол, самоубиецто НЕМА ВРЕМЕ за покајание. Неговото лоично време ИСТЕКЛО.Убицетот пак, може да се покае, но тоа да не биде формално туку искрено.
Да се вратам на Хитлер. На Хитлер и на нему сличните, а и на сите нас, ќе ни суди Бог. Само Бог казнува и милува.
Според мене, Хитлер и поседно и непосрдно има напрваено невидени гревови против родот човечи па сигурно е дека ќе биде казнет. Но да причекаме Богда одреди а не јас.
П.С: Моето размислување е следното: што и како може да го „испере„ оној кој ја фрли атомската бомба во Хирошима? Што треба да направи, како и коклу да се покае бомбашот за да мже да најде милост пред лицето Божјо? Јас НЕЗНАМ!
П.П.С. Еден од Светите се молел кај Бога и за Хилтер и за Сталин...
Не прави го на други она што несакаш тие да ти го прават..Не не казнува ние тоа сами си го правиме...не прави им го тоа што не сакаш да ти го прават..нормално нема шанси ние да не сме направиле нешто лошо и едноставно тоа ни се враќа значи Господ не не казнува тоа ни се само последици од нашите постапки...
Не прави го на други она што несакаш тие да ти го прават..
Значи, ако господ казнува, тогаш сака да биде казнет...нели?
Не прави го на други она што несакаш тие да ти го прават..
Значи, ако господ казнува, тогаш сака да биде казнет...нели?