Dacia Duster - Најефтиниот теренец на пазарот

• Креатор на темата Креатор на темата Torte Mobile
  • Време на започнување Време на започнување
А што попрво би возел ти,Дастер со Фул опрема или оголен (незнам колку точно е оголен,али сигурно не е како фул Дастер) Спортаж?
За 15.940(крајната цена) Дастерот е Фул,а Спортажот почнува од 16.500 и додека него да го дотераш до Фул опрема (незнам точно колку кошта фул Спортаж) али еве ќе лупнам безвезе цена отприлика 22.000 за Фул.
И што после? Пас ке се појави друга кола,па ќе речеме,еј па за 22.500 имам друг модел.....и така до бескрај.

Кореанец соголен немам видено, озбилно.

Јас ќе ти го споредам со Mercedes E класа...

И сега што правиме? Ќе ти речам „Ма иде као Гољф!“ :)))
Хм, можеби лошо се изразив; сакав да кажам дека Логанот многу бргу го губи својот, каков-таков, почетен квалитет (се имам возено и во нов автомобил, па можам да споредам), т.е. многу бргу пропаѓа. За разлика од него, Голфот се уште добро се “држи“. Притоа, направив и еден лапсус - Голфот сигурно е и постар - Логанот е “современик“ на 5-ката, а не на 4-ката.

Јас ќе ти речам дека Мерцедесот уште побавно ја губи вредноста (на наш пазар) и од Голфот. Квалитет, нема споредба. Е класа има 30 годишна гаранција на каросерија од корозија, Голф има 12...

баш најдовте такси возила да споредувате, хаха тоа мислам дека е најнерелевантен примерок од автомобил.

незнам зашто ама сеуште ми се врти во глава изреката на неколку пријатели што имаа дачија:

дачија, купи ја па плачи ја

Или онаа дека во касетата има пиштол од романско производство за да се убиеш кога ќе видиш што си купил...

Или онаа дека во касетата има пиштол од романско производство за да се убиеш кога ќе видиш што си купил...

Не ти треба пиштол, можеш и да загинеш од добриот квалитет како едно време што гинеа луѓето со оние Романските џипови од марката АРО, кога им летаа тркалиња, цели осовини паѓаа...

--- надополнето ---

незнам зашто ама сеуште ми се врти во глава изреката на неколку пријатели што имаа дачија:

дачија, купи ја па плачи ја

Колку пари, толку музика!
Што сакаш ти за 7.500€ евра, да има крилја и да лета во воздухот...

Vladimir_Putin_Lada_Niva.jpg
2419266.jpg

Или

34143_p22_pic5_Dec_23.jpg

Нема трето за жал...

Не ти треба пиштол, можеш и да загинеш од добриот квалитет како едно време што гинеа луѓето со оние Романските џипови од марката АРО, кога им летаа тркалиња, цели осовини паѓаа...

--- надополнето ---

Колку пари, толку музика!
Што сакаш ти за 7.500€ евра, да има крилја и да лета во воздухот...

за 7.500 евра има мнооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооогу поубав и поголем избор од дакија... 200.000 им е врвот исто како и кинескиот шит...

Ах на дедо путин ладата.Којзнае со шо не е опремена.:) Туку шала на страна-сум гледал клипови од Лада Нива-кај може тој џип-јарец не може.
Според мене,најдобриот избор од џипови за тие пари

Зависи за каква намена го купуваш. Ако сакаш да идеш на лов на патки и еребици тогаш ке си ја купиш ладата, а ако сакаш да се правиш фраер низ град ке си ја купис дачијата.

Зависи за каква намена го купуваш. Ако сакаш да идеш на лов на патки и еребици тогаш ке си ја купиш ладата, а ако сакаш да се правиш фраер низ град ке си ја купис дачијата.

со дакија сандеро, тешко дека ке бидеш фраер низ град...

Сега правиме муабет за Дастерот не за Сандерото. Иначе дечкото рече дека нема подобар теренец од лада рива за тие пари. И јас на тоа му одговорив, направив споредба помегу лада рива и дачија дастер. Иначе мене ова џипче баш фраерски ми делува. Убаво е на лик, има рено мотор мицубиши подвозје, и сето тоа за 9.300 евра. По мене, се исплати.

Сега правиме муабет за Дастерот не за Сандерото. Иначе дечкото рече дека нема подобар теренец од лада рива за тие пари. И јас на тоа му одговорив, направив споредба помегу лада рива и дачија дастер. Иначе мене ова џипче баш фраерски ми делува. Убаво е на лик, има рено мотор мицубиши подвозје, и сето тоа за 9.300 евра. По мене, се исплати.
секој со својот вкус... само да знаеш дека во дакиите има второ класен реноов мотор... и исто така вторкласни делови од се друго. дакијата е купена од рено токму заради тоа да има кај да се направи утрошак на второкласните делови. исто како што за таа работа фолксваген ја има шкода... инаку да, дастерот има интересен изглед, не е затупен, ама јас сепак не би го купил... за таа сума се носи од германија послаба верзија на теренец од мерцедес, стара 10-тина години па и помалку, која и по изглед, и по перформанси, а богами и по квалитет е подобра од дастерот...

п.с. даКиа е не е даЧија со К... знам сега ке речеш па скоро сите така ја викаат... па да, ама скоро сите грешат...

исто како што за таа работа фолксваген ја има шкода...

Хмм...навистина не се согласувам со ова. До сега во многу наврати се покажало дека Skoda имаат модели кои се поиздржливи од ривалите од истата класа на VW. Типичен пример е Superb. И стариот модел и новиот модел се покажаа како поквалитетни од Passat. Особено тоа се чувствува кога сакаш да купиш Superb на старо. Многу поскапи се Superb-ите од Passat. И второ, пола Passat го произведува Шкода ;) VAG немаат тенденција да го намалуваат квалитетот на возилата. Секоја марка си привлекува посебни луѓе така што нив не им е гајле за прва-втора класа.

И на крај, мое мислење е дека Renault не би требало да игра на карта да става второкласни елементи во Dacia (било кој модел). Бидејќи во одредени делови во светот, Dacia-та се продава како Renault, додека во Ј.Америка како Nissan. Сигурно нема да сакаат да си го паѓаат реномето со неквалитетни возила. Сепак не е Chery или некоја друга чкарт марка што никој не ги знае.

Дека се користат застарени технологии од претходната генерација на Renault Clio, тоа да, тоа никој не го оспорува, но затоа и цената е ниска...

До сеа јас па, сум слушал најдобри муабети за 1.5dci моторот во Логанот. Дека бил права магарица, колата била издржлива, мала потрошувачка. Другарче мое работеше како таксист во Битола и го возеше истиот мотор во Nissan. Не знам колку илјади километри имал поминато во најтешки услови и ниту еден дефект не појавил моторот. Постојано го оптеретувал и екстремно ниска потрошувачка имало. Сепак...еден случај е тоа. За да се добие целосна слика за одреден мотор/модел треба да се слушнат повеќе мислења.

Од истражувањата на ADAC (германскиот АМСМ) Дачија е на 4-то место по најмалку поправки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom