Да сум градоначалник на мојот град би...

• Креатор на темата Креатор на темата Кирца
  • Време на започнување Време на започнување
Освен двата кај бит-пазар (тој кај подвожњакот и тој кај Мавровка после него), сите други те казнуваат зашто застануваш на жолто, место да јуриш.
Како што сум видел јас, само тие два се сихронизирани, кога првиот ќе запали зелено, вториот после 5-6 секунди исто пушта - па сите ги проаѓаат двата експресно.

А порано не беше така, иако мислам дека и сега ноќе им се изместуваат, кога се намалува времетраењето на "зеленото" на тој кај Мавровка/Универзитетот.

Имаше период кога важните семафори во центар беа синхронизирани, а и цела Партизанска беше средена. Исто така имаше период и кога сите саати проработеа (оние новите шо ги стаи Триш), а имаше период и кога во Пржино им ја носеа поштата, ама откако се пензионираше реонскиот поштар, сеа сами мораат да си ја зимаат. :icon_lol:

Нема човек кој ги одржува електорнските работи во градот, мислам дека таму е проблемот. За споредба, Рамстор постојано има функционална рампа, зашто во негов интерес е да работи и заработува од тоа, па си задолжил човек. Градските обврски секој ги префрла на инстанци кои не се релевантни за такви проблеми.

Мора да се почне од комплетен ремонт на сите јавни претпријатија. Билките во Паркови и зеленила скапуваат наместо да се оплемени просторот. Водовод и канализација можат и сами да покренат иницијатива за збогатување на градот со фонтани и слично... Улици и патишта можат да имаат обврска договорно со секоја општина секој месец да средуваат по еден тротоарски дел во градот, не мора повеќе.
Јавното претпријатие за сообраќај може да добива нафта и по набавни цени а разликата да ја користи за бесплатен превоз на пензионери и лица со хендикеп.
Секоја амбасада да се прогласи за надлежна за еден дел во зоолошка градина и со донации и сопствено уредување да се грижи (or something) ...
Постојат многу идеи и кој и да е и да краде и да зима провизии ако го сака градот нека размисли малку требаат идеи не е се во парите...
Масите на Кеј нека стојат, и така Господ не ги тргнува како што стојат работиве; ама наплати им дебело комуналии, па ако им одговара, бујрум...:smir:
Градот е тука да наплаќа (ако им ставиш посебна цена за користење на нерегуларен простор можеби сами ќе се повлечат).
Најбитно од се е Градоначалникот да биде вистински граѓанин нашиот за жал има прилично ограничени манири. Среќа не го проработи саатот на железничка...

Ееее да сум градоначалник... Би ги исчистила сите улици, би го решила проблемот со депонијата, ќе направам комплетна урбанизација на Скопје, нови паркови. После ќе ги срушам сите оние куќи на циганите што се бидејќи ем се нелегално изградени ем го уништуваат угледот на градот. А за да не останат на улица, пред да рушам ќе изградам згради. Нема шанси да дозволам градење црква на плоштадот бидејќи кај што е мал, па уште и црква му фали и каде ќе шетаат скопјани..? Е кога сме веќе кај плоштадот, ќе изградам и други, бидејќи ипак главен град со еден така голем плоштад не иде:toe:. После фалат и уште неколку трговски центри... Сите улици би ги поправила и тротоарите.
Ама не сум градоначалник...:nesum:

:salut:

Да сум градоначалник на Софиja би наложил такси за влегуване во градот за лугето от други градове, за да нема задр'стваниja.
Тоа е п'рвото кое би наложил.

...го оставила градот да дише, би му ја задржала душата. На моменти имам чувство дека градот губи (илустративно кажано) воздух, како да не може да дише. И би се обидела некако да дојдам до решение за сообраќајот, затоа што ова веќе е неподносливо.

ке ги избркам советниците!!!!

потоа ке се работи врз основа на проекти..инспекциите ке зачестат и нема трте-мрте!!

зиг хајл:vozbud:

Би го зачистила Куманово малце, мислам дека е редно време за тоа.
Не ми се допаѓа тоа што го направија со улиците, ако си со кола ќе се моташ 30 минути за да стигнеш до многу блиска дестинација. Да, добро е за сигурноста, но многу луѓе се против.
Кога сме кај сообраќајот, Куманово има многу лоши патишта, тоа дефинитивно треба да се обнови. На некои улици не се воопшто вклучени семафорите, а кога се вклучени трепка само жолтото светло. Тоа е во вечерните часови, а преку ден?
Средорек... ахх колку работа има тамуу... целосна реконструкција.
Тоа би било добро за почеток...

Да сум градоначалник на Струмица,
хмм па 1. има еден дел од градот кој не е алвалтиран, поточно 2-3 улички (тоа кај затворот) би ги асвалтирал.
2. Конечно ќе направам целосно да се спои Струмица со Добрејци, и тоа веќе да не е село туку како населба (имаше идеја нас. 8-ми Ноември), ама никако да биде тоа оште.
3. подобра сигнализација и подобрување на структурата на транзитниот пат (иако веќе не е транзитен, дел е од градот)
4. Ќе помогнам што е можно побрзо да се изгради тој соборен храм (спроти старата автобуска) што веќе ни јас незнам колку години се збори за него, а никако да се доврши.
5. Обнова на фасадите на зградите во централното градско подрачје (на ништо не личат веќе), но секако во согласност со станарите. (инаку таква идеја имаше за долгата зграда бидејќи веднаш е до трговскиот и некако од позади го нарушува изгледот, ама наидоа на недоарзбирање со мал број на станари и затоа сите страдаа)
нашата градежна фирма сакаше да спонзорира заедно со уште една фирма за бои од Струмица, ама проблемо беше шо требаше по 1 000 ден од секој стан за фасада на цела зграда и не се согласија сите да дадат (дали имаше и полвина не се сеќавам)

btw ако би бил градоначалник на Струмица, би направил free wi-fi у цел град, и би работил да има повеќе спортски и културни манифестации :tv:

Да сум градоналник на Гостивар прво што че направам че си го вратам дучанот после че им се одмаздам на тие што се криви за тоа што ми го зедоа истиот и после би напраил нешто добр за градот

Ако сум градоначалник би направил:
Уличното осветлување да работи
Пола згради би ги срушил
У парк ке стаам цајкани на секој чекор за фраерите со моторите ( и на стазата се подразбира ) ....

Да сум градоначалник на скопје еве што ќе праам.Би ја запрел таму изградбата на кеј на плоштад зошто стварно е најдегенско нешто во градов.После би платил повеќе комуналци да ја одржуваат чистота во градот,зошто ко да живееме у кочина.На секој ќош ѓубре.После би ги тргнал оние споменицине шмизлине,шољине.Никако не би дозволил да се изгради црква на градскиот плоштад нешто незамисливо за мене.Би изградил повеќе игралишта за тенис,фудбал кошарка итн итн.Ај доста е.

Да сум градоначалник на скопје еве што ќе праам.Би ја запрел таму изградбата на кеј на плоштад зошто стварно е најдегенско нешто во градов.После би платил повеќе комуналци да ја одржуваат чистота во градот,зошто ко да живееме у кочина.На секој ќош ѓубре.После би ги тргнал оние споменицине шмизлине,шољине.Никако не би дозволил да се изгради црква на градскиот плоштад нешто незамисливо за мене.Би изградил повеќе игралишта за тенис,фудбал кошарка итн итн.Ај доста е.
Би ме интересирало сега што мислиш после цели 5 години.
Бар во Аеродром гледам на секое ќоше игралишта и детски и спортски.
---------------------
Е а да сум јас некој, што би рекле ИНДЕКСИ - повеќе дрва - помалку асфалт
пример новата населба Горно Лисиче,14 згради,3.000 жители,ни едно дрвце.

Секако дека би се обидел да намалам добар дел од спомениците во Скопјево, еве дислокација немора рушење. Би ги редуцирал маливе цркви што ги има на секој чекор, се губи ефектот и кај тие што се неопределени на прашање Религија создава дополнителна одбивност, па и кај некои од вернициве што ги приметувам околу мене.
И јас би поработел повеќе на зеленила отколку на бетон, па и за маалски фудбалски игралишта на трева би покренал поголема иницијатива отколку стандардните асфалтирани игралишта.
Воведување копчиња за пешаци на семафорите ОБАВЕЗНО.
Има уште доста али ова ко за почеток е доста.

Би ги реновирал сите улици, на сите оние места каде патовите се камења и калишта би ги направил соидни патишта, поголеми зелени површини, зградите да не будат една до друга набиени или сите со шарени бои..една окер друга зелена џиш..на ништо не личи, населбите како хот и хот, ама од тврда градба, би ги поставил низ цело Скопје, така би имало добар распоред на куќи, згради, улици, паркинзи.... што би довело до подобар изглед :)

Ние се ќе реконструираме и ќе ги напраиме градовите бомба :pos::pos:

Е затоа ниеден од нас нема никогаш да биде градоначалник:icon_lol:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom