Реално сите некогаш сме преќутувале некои работи за мир во куќа. Само што треба да се биде свесен кога се преминува границата, кога се прелева чашата, и тогаш веќе не треба да се молчи туку треба да се признае дека имаш сериозен проблем и да се бара решение на истиот, поткрепено со цврста поддршка. Без поддршка ништо.
Има нешто што се нарекува СТРАВ дека ќе те убие или ќе ти го земе детето или ќе го повреди. Не била мазохиста, била преплашена за да се бори и за да не го загуби детето. Типот имал познанства, ја шлакал кај стигне и не одговарал, не затоа што повлекувала пријави, туку затоа што така функционира државата. Не пријавувала само она, милион пати пријавувале станарите комшии во зградата. Ја тепал сред социјално, во болница по скали ја бутнал, приказни за мали деца се дека не постапувале бидејќи повлекувала пријави.
Имам преќутено само кога се во прашање обични несогласувања, и тоа исклучиво со цел да не ескалира состојбата непотребно. Тоа е свесен избор за да се зачува мирот околу ситници кои не се вредни за конфликт. Но, постои огромна разлика помеѓу толеранција на различно мислење и премолчување на напад. Кога ќе се премине линијата на физички или сериозен вербален напад, тогаш хармонијата веќе не постои и молкот не смее да биде опција.
Струката ми е поврзана со право и јавни политики, ова што го постирам ми е од литература низ годините. Ни баба Ванѓа неможе да даде бројка на резерви пошто има мал милион фактори што влијаат на вредност за валута. Ако те интересира повеќе литература околу добро државно управување и пазари, и од каде го дестилирам коментаров, што би ти препорачал:
1. Институции - Why Nations Fail? - Acemoglu & Robinson, феноменална книга за економски институции и нивно влијание на економски развој и Гроздан Цветковски - Македонскиот Октопод, за нашиот контекст (повеќе дијагноза на статус кво).
2. Развој, две книги - From Third World to First - Le Kwan Yew - значење на борба против корупција во развој на економија и држава, и втората The Oxford Handbook of International Development.
3. Bueraucracy - James Q. Wilson - најдобра книга за јавен апарат и како функционира, и Eightfold Path to Policy Analysis - Eugene Bardach за јавни политики како се креираат и како се мери успех/неуспех на јавна политика.
4. За економија - Thomas Sowell, Ha-Joon Cheng, Thomas Picketty, Joseph Stiglitz, било што од нив е феноменално четиво.
5. Public Policy Paradox - Deborah Satz за проблеми во носење одлуки, и за менаџирање со човечки ресурси Менаџмент од Питер Дракер (книга што најмногу ја користат во бизнис свера, али принципите се исти и кај јавен апарат на менаџирање со ресурси).
На држава гледам како апарат и имаш индикатори: колку долго живеат луѓе? Колкава плата имаат? Какви институции има? Кој е индекс на човеков развој и нееднаквост? Мењаш закон - како тоа влијае на мерни единици со кој што мериш успех? Дали некој има крст на чело, атеист е, или ултра-десно, центар, аполитичен, не ме интересира, повеќе ме занимаат мерила и механизми на државно управување.
Имам преќутено само кога се во прашање обични несогласувања, и тоа исклучиво со цел да не ескалира состојбата непотребно. Тоа е свесен избор за да се зачува мирот околу ситници кои не се вредни за конфликт. Но, постои огромна разлика помеѓу толеранција на различно мислење и премолчување на напад. Кога ќе се премине линијата на физички или сериозен вербален напад, тогаш хармонијата веќе не постои и молкот не смее да биде опција.
Има нешто што се нарекува СТРАВ дека ќе те убие или ќе ти го земе детето или ќе го повреди. Не била мазохиста, била преплашена за да се бори и за да не го загуби детето. Типот имал познанства, ја шлакал кај стигне и не одговарал, не затоа што повлекувала пријави, туку затоа што така функционира државата. Не пријавувала само она, милион пати пријавувале станарите комшии во зградата. Ја тепал сред социјално, во болница по скали ја бутнал, приказни за мали деца се дека не постапувале бидејќи повлекувала пријави.
Добро, тоа е веќе до институциите, но и она си сносува одлуки со дејствијата, така функционира тоа коа луѓето немаат лесен избор.
Ако е тежок предизвикот, не значи дека треба да се направат отстапки
Нема никаква логика да може да се повлечат таков вид на пријави
Се лепат етикети дека се брани обвинетиот, што е неточно.
Не го правете тоа, ич не е ферски
Не знам ја како некој може да се смешка..
Тоа со лесниот избор ми беше сарказам.
Девојката, како што произлегува од денешните сведочења живеела низ пекол.
Пак ќе напоменам, ова е тоа што јавноста го дознава, а колку уште има што никогаш нема да дознаеме.
Она најдобро знаела со каков човек-нечовек детето треба да остане да живее. Да донесеш некој на таков суров избор, навистина треба да видел и проживеал траор.
Варијабилити некој да ми тепа сестра или ќерка а јас да размислувам за ВАРИЈАБИЛИТИ, или сте глупи или тренирате
Во таков момент не се размислува за ВАРИЈАБИЛИТИ, се превзема мерка да се заштите најмилото
Да ви ебам пичкастиот народ
И јас да си ебам глупиот што искоментирав а знаев дека не треба, марш у курац, уште кога ве читам како оправдувате убиство притисокот 900 ми оде
Затоа убаво пишав, поплукај си и биди благодарен што не си доживеал такво нешто на своја кожа. А со моменталнава состојба на семејни насилства, може и да се помолиш никогаш да не го доживееш, пошо очигледно нема никој ни да ти помогне.
Овие “држи ме да не го натепам” реторики се само за по форум. Во пракса кога ќе ставиш некои други работи на вагата, меѓу кои и сопствениот живот и животот на најмилите, можеби поинаку ќе размислуваш.
На сите во околината им било јасно дека типов не само што има врски за да не биде обвинет, туку е и доволно луд ладнокрвно да те убие при таква пресметка.
Затоа пак ќе речам, поплукајте, помолете се, чукнете во дрво. Ама не зборите како некој требало или не требало да постапи, и како вие би постапиле. Никому не го интересира. Бидејќи кога најмногу треба, сите ја вртат главата на другата страна.
Во сведочењето на мајката на починатата Ивана, таа признава дека “помогнале да се заврши работата” па Стојанчето да добие само условна казна во едно од делата за кое бил гонет.
Ќе ми се налути онај патриотот со вергините, ама кој покварен, дисфункционален и дебилен народ сме (сите етникуми не се лути).
И кога од кур на кур, курот в газ, тогаш ќе викаме поригорозни казни, фемициди, илириди, нее не е ова потфрлување на сите нивоа како општество и култура, до етикитата и дефиницијата во речник е.
Монструмот бил заштитен како бела мечка, којзнае што све дилал и на кого па го штителе. Сега и у Идризово ќе јаде од наши пари, абе тоа еден куршум у глава реши го и готово.
Сорос, илуминатите и Ватикан ме активираат на дугме преку чипот од вакцината. Во радиус од 30 метри мора ружа да има и постер од Бранко за да фати сигналот. Гледаш два јузери имам, по потреба ги мењам - на толку слободно време се мислам и трет јузер да убацам. Ме плаќа Сорос директно, се уплаќа кеш во СП500ка на мое име и си капе бабец, нови ролетни на крај на месец и бензин до крај пуна, високо октански. Сакав и преку партија да правам кеш, да ме вработат во некоја администрација да пуцам мајнсвипер и солитер, али наместо тоа се мачам на пазар како будала.
Чим некој е начитан и бањат, одма мора да е комуњар. Добро бе мајко му стара, па и у ВМРО има бањат и начитан народ, не се сите исти. Иначе не и кројам судбина на државата, го оставам тоа на олигарсите и службите, ја само кењам по форуми.
Не ми е јасно што ова има врска, зошто крстот воопшто го користите за да си ја доловите поентата..
Го користите во таква конотација, затоа е забелешката..
Се слагам и коректна забелешка за коментарот за крст на чело, повеќе го пишав за доловување поента, не како навреда. Околу обвинението, еве ќе пратиме деновиве да видиме што докази ќе извади обвинителство, доста шкакливо дело е за докажување, така да и мене ме интересира како ќе покажат причинско-последична врска. Поздрав!
Сорос, илуминатите и Ватикан ме активираат на дугме преку чипот од вакцината. Во радиус од 30 метри мора ружа да има и постер од Бранко за да фати сигналот. Гледаш два јузери имам, по потреба ги мењам - на толку слободно време се мислам и трет јузер да убацам. Ме плаќа Сорос директно, се уплаќа кеш во СП500ка на мое име и си капе бабец, нови ролетни на крај на месец и бензин до крај пуна, високо октански. Сакав и преку партија да правам кеш, да ме вработат во некоја администрација да пуцам мајнсвипер и солитер, али наместо тоа се мачам на пазар како будала.
Тоа со лесниот избор ми беше сарказам.
Девојката, како што произлегува од денешните сведочења живеела низ пекол.
Пак ќе напоменам, ова е тоа што јавноста го дознава, а колку уште има што никогаш нема да дознаеме.
Она најдобро знаела со каков човек-нечовек детето треба да остане да живее. Да донесеш некој на таков суров избор, навистина треба да видел и проживеал траор.
Автоматски споено мислење:
Затоа убаво пишав, поплукај си и биди благодарен што не си доживеал такво нешто на своја кожа. А со моменталнава состојба на семејни насилства, може и да се помолиш никогаш да не го доживееш, пошо очигледно нема никој ни да ти помогне.
Овие “држи ме да не го натепам” реторики се само за по форум. Во пракса кога ќе ставиш некои други работи на вагата, меѓу кои и сопствениот живот и животот на најмилите, можеби поинаку ќе размислуваш.
На сите во околината им било јасно дека типов не само што има врски за да не биде обвинет, туку е и доволно луд ладнокрвно да те убие при таква пресметка.
Затоа пак ќе речам, поплукајте, помолете се, чукнете во дрво. Ама не зборите како некој требало или не требало да постапи, и како вие би постапиле. Никому не го интересира. Бидејќи кога најмногу треба, сите ја вртат главата на другата страна.
Кај мене во маало оддамна беше пред можеби 20 години,во комшискиот влез имаше брачен пар,мажот од тука,а жената од некој град од внатрешноста. Мажов ја малтретирал и ја тепал сопругата. По некое време женава јавување кај браќата во Штип мислам,да им каже да и помогнат и да ја спасат.
Дојдоа двајца браќа,ја земаа сестра им,земаа се што имала женава купено во станот(тв,даски за пеглање,машина ,итн),а овој го грабнаа пред врата и го здробија од ќотек. Си се спакуваа и си ја вратија дома.
Олеснителна околност е тоа што немаше деца во бракот.
Брат, апсолутно те сфаќам, ама мора и ти да ја сфатиш тежината на интелектот твој и твоите десет книги, и да си спремен дека ќе си несфатен, па дури и исмејуван од рајата. Не се обесхрабрувајте, судбоносна улога имате. Ве мајтапеа може простите, ама денес живеат во членка на НАТО и ЕУ и пијат кафе со Хамилтон и Цукерберг.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.