Црна Хроника

• Креатор на темата Креатор на темата Macka12345
  • Време на започнување Време на започнување
Еден човек сме :cool:
NRG Klan - Hotel Bardovci

На тоа и ти одговарам - ако е прашањето како денарот да стане посилен = валутата за да расте во вредност, мора прво пазарот за кој е врзана да биде конкурентен, државата да биде атрактивна за инвеститори, да расте економски и да е политички стабилна. Предуслов за сето тоа се поентите што ги напишав погоре врзани со институциите.
Па и јас одговарам на тоа што ти одговараш..
Имаш некои претпоставки за бројки?
Колку треба да има резерви итн..?

Не треба ја цело време да прашувам за конкретни работи или?

Тоа што ти го нудиш го нуди и чатгпт, се надевам ме сфаќаш што сакам да ти кажам..

Па и јад одговарам на тоа што ти одговараш
Имаш некои претпоставки за бројки?
Колку треба да има резерви итн..?

Не треба ја цело време да прашувам за конкретни работи или?

Тоа што ти го нудиш го нуди и чатгпт, се надевам ме сфаќаш што сакам да ти кажам..
Струката ми е поврзана со право и јавни политики, ова што го постирам ми е од литература низ годините. Ни баба Ванѓа неможе да даде бројка на резерви пошто има мал милион фактори што влијаат на вредност за валута. Ако те интересира повеќе литература околу добро државно управување и пазари, и од каде го дестилирам коментаров, што би ти препорачал:

1. Институции - Why Nations Fail? - Acemoglu & Robinson, феноменална книга за економски институции и нивно влијание на економски развој и Гроздан Цветковски - Македонскиот Октопод, за нашиот контекст (повеќе дијагноза на статус кво).

2. Развој, две книги - From Third World to First - Le Kwan Yew - значење на борба против корупција во развој на економија и држава, и втората The Oxford Handbook of International Development.

3. Bueraucracy - James Q. Wilson - најдобра книга за јавен апарат и како функционира, и Eightfold Path to Policy Analysis - Eugene Bardach за јавни политики како се креираат и како се мери успех/неуспех на јавна политика.

4. За економија - Thomas Sowell, Ha-Joon Cheng, Thomas Picketty, Joseph Stiglitz, било што од нив е феноменално четиво.

5. Public Policy Paradox - Deborah Satz за проблеми во носење одлуки, и за менаџирање со човечки ресурси Менаџмент од Питер Дракер (книга што најмногу ја користат во бизнис свера, али принципите се исти и кај јавен апарат на менаџирање со ресурси).

На држава гледам како апарат и имаш индикатори: колку долго живеат луѓе? Колкава плата имаат? Какви институции има? Кој е индекс на човеков развој и нееднаквост? Мењаш закон - како тоа влијае на мерни единици со кој што мериш успех? Дали некој има крст на чело, атеист е, или ултра-десно, центар, аполитичен, не ме интересира, повеќе ме занимаат мерила и механизми на државно управување.

Еден човек сме :cool:
NRG Klan - Hotel Bardovci

На тоа и ти одговарам - ако е прашањето како денарот да стане посилен = валутата за да расте во вредност, мора прво пазарот за кој е врзана да биде конкурентен, државата да биде атрактивна за инвеститори, да расте економски и да е политички стабилна. Предуслов за сето тоа се поентите што ги напишав погоре врзани со институциите.
Автоматски споено мислење:

Види, ни некоја будала што гледа ИСИС видеа на интернет и гледа летови за Сирија не прави ништо илегално, али би го ставил под лупа. Така и овде: ако овде лидерите се спремни да убијат за 1000 евра цитроен со своите следбеници, замисли за власт што се спремни да направат. Ако членството застане позади нив и верува дека системот е против нив, ја не викам да се уапсат, али да се стават под око.
Isis ubiva lugje vrz baza na ideologija. Sledstveno na toa, lugje so ja sledat taa ideologija se pod rizik da go povtorat deloto, zasto ima pattern.
Tuka ubistvata ne se bazirani na ideologija. Ne znam so e tesko da razberes tuka.

Isis ubiva lugje vrz baza na ideologija. Sledstveno na toa, lugje so ja sledat taa ideologija se pod rizik da go povtorat deloto, zasto ima pattern.
Tuka ubistvata ne se bazirani na ideologija. Ne znam so e tesko da razberes tuka.
Во ред е, разбирам што сакаш да кажеш и имаш добра поента: идеологијата нема врска со убиствата, така да нема зошто да се црни десницата или луѓе со сличен идеолошки профил.

Се слагам со делот дека идеологијата не е кривецот, али мое мислење е дека после практиките во рамки на двете групи по убиствата, каде што се стои позади воџата слепо, за мене ги прави групите безбедносно интересни за посматрање, тие секташки карактеристики на дејствување (слепо следење на воџата, закани кон државни институции со убиства и тн). Дали тоа значи дека ќе извршат кривично дело? Немора да значи, али интересно е да се посматраат и проценат.

I majka mu na ova gomno go prijavila ednas vo stanica za semejno nasilstvo i togas duri nemalo reakcija. Valjda trebalo da se prijavi uste i on samiot sebesi pa da imalo nekoja reakcija.

Со сета должна почит кон сите ама јас и ден денес не можам да ја разберам реакцијата на фамилијата на Ивана знаејќи дека овој со години ја тепа и малтретира. Ќе сфатам 1-2 пати да дознаат и да простат, ама ова константно се случувало и ништо не преземале... Татко и, брат и, двајца мажи, не можам да си објаснам најискрено. Мирен човек сум, нит се тепам нит правам инциденти, ама кога е фамилија во прашање се трга се на страна и сам го решаваш проблемот, особено кога има насилство. Мислам и Пабло Ескобар од 80ти години на минатиот век да е злобникот дека би му отишол и би го газел како пикавец.

Со сета должна почит кон сите ама јас и ден денес не можам да ја разберам реакцијата на фамилијата на Ивана знаејќи дека овој со години ја тепа и малтретира. Ќе сфатам 1-2 пати да дознаат и да простат, ама ова константно се случувало и ништо не преземале... Татко и, брат и, двајца мажи, не можам да си објаснам најискрено. Мирен човек сум, нит се тепам нит правам инциденти, ама кога е фамилија во прашање се трга се на страна и сам го решаваш проблемот, особено кога има насилство. Мислам и Пабло Ескобар од 80ти години на минатиот век да е злобникот дека би му отишол и би го газел како пикавец.
Веројатно за да не им се мешаат во бракот знаеш и сам кај нас како оди таа работа, а веројатно тоа што се мажи на извод на родени не значи ни дека се мажи во реалниот свет. Најјако е тоа што овај ја тепал и оваа пак му се враќала, па можи и затоа дигнале раце.

И јас не го разбрав овој дел никогаш.

Никогаш не посакувам да се најдам во иста ситуација како вујко/брат или стариот мој како дедо/татко.
Али убеден сум дека стариот ќе му го теглеше без размислување, со сите последници за истото.

Дали некој има крст на чело, атеист е, или ултра-десно, центар, аполитичен, не ме интересира, повеќе ме занимаат мерила и механизми на државно управување.
Не ми е јасно што ова има врска, зошто крстот воопшто го користите за да си ја доловите поентата..
Го користите во таква конотација, затоа е забелешката..

Ако ве интересираат такви работи треба да сте во владата а не тука со членови да се замарате

А како народ ние имаме христијанска традиција и тоа е наш религиозен и културолошки идентитет.
Има атеисти што се култоролошки христијани
Не знам зошто го користиш во таква конотација и што ти згрешил крстот за така да го употребуваш

За механизмите да функционираат треба сите еднакво да одговараат за направеното

Јас не се согласувам со обвинението во неодамнешниот случај - ти објаснив веќе, мислам дека треба да се смени казната за семејно насилство на минимум 18 години.
Но за делото од интерес има друг починител и истите мерила и таму треба да важат.
Само што џабе се, ја нема веќе и тоа е суровата реалност.
За тоа има собрание, за да оцени дека насилството мора да биде ригорозно казнето
И време е затвор нов да се изгради со посебна намена за секакви случаеви.
Бидејќи поттик споменавте, ете го осомничениот се одбрани и дал свој исказ
Друг некој ја терал на тоа, ако разбрав правилно
Ако не го кажал тоа, поправете ме
Уште и се смешкал

Не знам јас не би се смеел да ми умрат жената и детето, се ставам во таа ситуација и сфаќам како се злоупотребува ситуацијата од страна на одбраната.
Да размислеа малце пред да се покренеа обвиненијата...
Семејно насилство со ваков епилог мора да има добро дефинирано обвинение за да се извлече максимална казна

Он е еден од умешаните во таквиот епилог, не единствениот виновник

Не знам имаш некој агресивен пристап, во ред е да имаш свој став ама да не го злоупотребуваш

Јас мислам дека целта на сите ни е никогаш ова да не се повтори и да престанат глупостиве

Биди ми поздравен

Најискрено, не би сфатил и простил ниту еднаш.
Сестра или ќерка да ми удри ?
Без раци ќе остани, нема тука не сакаме да се мешаме во брак, за тоа постое брат и татко, маж како маж најважна работа му е да си ги заштити најмилите, крај.
Јасно ми е дека повеќето сме јаки овде на тастатура ама го молам Господ само да не дојди до такво нешто...

Без раци ќе остани, нема тука не сакаме да се мешаме во брак, за тоа постое брат и татко, маж како маж најважна работа му е да си ги заштити најмилите, крај.
Јасно ми е дека повеќето сме јаки овде на тастатура ама го молам Господ само да не дојди до такво нешто...
Убаво си кажа во последната реченица.
Поплукај си да не дојде до нешто такво, кога си во таква ситуација има многу варијабли кои однадвор не се познати.

Само да ги поздравам гомната на форумов што релативизираа дека Ивана не била жртва.

Па уште луѓе ги лајкаат :pov:

А монструмот треба да биде помодруван секој ден во Идризово, ако има бар еден муж затвореник а не пиченца што на жени и деца се силат.

Јасно, и јас не би дозволил, ама мора да разбереме дека има различни типови на луѓе, има мирни фамилии што не сакаат одма скандали и толерираат некое време, затоа и реков ај 1-2 пати ќе разберам можеби да преќутат за мир во куќа, ама со години се провлекувало, па јеботе ако сака Ал Капоне нека е ќе преземам мерки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom