CN – Народна Република Кина

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.433
Поени од реакции
24.613
Ево, од втора рака

Државата средена максимално, секаде чисто, пикавец не можеш да видиш на улица, луѓето убаво облечени.
инфраструктура добра, сообраќајна култура на ниско ниво, пешаците се загрозена категорија не се сигурни ни на зебрите.
секој втор автомобил електричен, полначи на секаде, постојат мн ефикасни сервиси за менување на батерии. Колите се ефтини, класа голф до 10000 долари. Соларни панели доста рааспространети (пријателот службено отиде во Кина баш заради тие панели),
Но, близу градот, (му го заборавив името се работи за милионски град некаде во централна Кина), работи и голема термоелектрана на јаглен.
Храна врвна. И ефтина.
Ноќен живот исто така. исто ефтино, налета на многу добар џез бар каде се свирело одличен џез.
Клима ужасна, многу топло и влажно.
Никој не вади пари, се се плаќа преко мобилни телефони и апликации. 22 век.
палтите не се како во Европа, но полека ги стигаат. Многу се работи, смените од 10 до 12 часа.
epa toa e... so toa sto drugar ti bil u nekoja "vukojebina" a ne vo top gradovite na bregot. da bil vo podobrite mesta ke videl deka uglavno nema zebri nego podzemni/nadzemni prolazi, deka ima sobrakajna kultura na nivo na balkan...

za klimata zavisi koga i kade bil. kina e kolku evropa. norveska ima uzasna klima pa i makedonija u leto ne e bas dobro mesto za ziveenje.

platite se pomali od evropa ama i cenite im se smesni. i sega pak ke kazam bil u vukojebina, zamisli kako e u nivnite top mesta.

Член од
30 јануари 2014
Мислења
862
Поени од реакции
564
Сттварно не ми текнува името на градот. Голем град, но не е од најголемите. тоа се неговите впечатоци, јас ги пренесувам верно.

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.349
Сттварно не ми текнува името на градот. Голем град, но не е од најголемите. тоа се неговите впечатоци, јас ги пренесувам верно.
И шурата слични впечатоци има само храната никој не им ја можел и често иделе по турски ресторани ги имало таму многу
Ако може нека ти донесе манго свежо да видиш споредба со тие тука кај нас што ги продаваат, кај нив во изобилство го има

Член од
30 јануари 2014
Мислења
862
Поени од реакции
564
И шурата слични впечатоци има само храната никој не им ја можел и често иделе по турски ресторани ги имало таму многу
Ако може нека ти донесе манго свежо да видиш споредба со тие тука кај нас што ги продаваат, кај нив во изобилство го има
Овој многу сака кинеска храна, можам да замислам како уживал таму.
Манго не јадам, веројатно не ќе можам да направам разлика, не ми е познат вкусот. А и веќе се врати.
Автоматски споено мислење:

Е да, фасциниран е од урбанизмот на кинеските градови, нешто што досега не видел никаде, нема една целина туку се од повеќе делови меѓусебе добро поврзани. Ќе мора да го постирам на буилд.мк само да се најдеме подобро да ми објасни.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.433
Поени од реакции
24.613
kina e drug svet. otideni se mnogu ponapred od nas. ako pred covid bea 10 god ponapred od zapadot sega se 30. razlikata samo raste. duri i tretoklasnite gradovi im se posredeni od najdobrite zapadni gradovi so isklucok na japan i singapur koj neznam dali voopsto i treba da gi racuname za zapad ama toa e...

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
kina e drug svet. otideni se mnogu ponapred od nas. ako pred covid bea 10 god ponapred od zapadot sega se 30. razlikata samo raste. duri i tretoklasnite gradovi im se posredeni od najdobrite zapadni gradovi so isklucok na japan i singapur koj neznam dali voopsto i treba da gi racuname za zapad ama toa e...
У Сингапур се кинези, ајваните од Тајван пак кинези, Јужна Кореа на филмовите изгледа средена и Северната дупка (не нашата) е чиста оти немаат со што да загадуваат.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.433
Поени од реакции
24.613
У Сингапур се кинези, ајваните од Тајван пак кинези, Јужна Кореа на филмовите изгледа средена и Северната дупка (не нашата) е чиста оти немаат со што да загадуваат.
zatoa i rekov neznam kolku treba niv da gi a gi smetame "zapad"... realno samo i japan stanuva 2ra klasa u sporedba so kina a japonija bese zaseben svet (uste e) za nas

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.702
Поени од реакции
33.906
На дипстејт медиум напишале нешто лошо за Кина. Страшно. Мора да е вистина! :unsure:
Автоматски споено мислење:

На телеграм профилов му се фаќаат (за таквото) заради името (кое додуша е прилично глупаво), но содржините што се објавуваат се лесно проверливи, релевантни, и интересни... За разлика од Гардијан и останатите бљувотини од медиуми со незасновани на ништо освен trust me bro „вести“ од типот „вујкото на Ким му пресудиле со глутница бесни и гладни кучиња“ или „тој и тој Кинез го исчезнаа“.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.441
Поени од реакции
5.162
ма што збориш, че ги крие во море :)

Инаку Кина има 13/14 бродоградилишта кои произведуваат/градат повеќе од САД-истичките 7, отишле уште подалеку па бодоијте им ги гради Ј.Кореа и Јапонија.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.857
Поени од реакции
8.412
Кина е потребна на светот за да може западот да не работи прљави рабоќе.

Kajgana Shop

На врв Bottom