CN – Народна Република Кина

Член од
17 август 2011
Мислења
10.255
Поени од реакции
18.205
Тоа се „протечени“ информации дека во случај на војна со Кина, они ќе ги бонбардираат производствените капацитети за да не паднат под кинезите, после оваа тајваните плачеа и нормално си купија скапи авиончиња за да се спасат.

Буквално било каде можеш да купиш некој, ако не најглавниот, некој петокласен кој не е платен доволно и за 2 минути може да ископира се што овие работеле со години, кинезите за 2 милиони долари си купиле доверливи документи за Ф35 од некој инжењер, сега е во затвор, ама не успеав да прочитам колку и што им продал.
Amerikancite znaat deka Tajvan ne e vecen, i zatoa si go vrakjaat proizvodstvoto doma. Tie cipovi ne pocnaat da se praat magicno tamu, bea praveni za Amerikanskite tech kompanii pred se. Tajvan nema pravo neso da odlucuva.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.870
Поени од реакции
23.265
Nema potreba od toa. Kinezite poleka go zemaat know-how preku vrabotuvanje na eks vraboteni. Nudat visoki plati, prasanje na vreme e samo koga kje go zatvorat gapot.
Автоматски споено мислење:

So potocno resile Kinezite u taa vojna? Taa vojna zavrsuva so status kvo, Vietnamcite ostanuvaat vo Laos. Megjudrugo denes Vietnam ima podobri odnosi so Sad nego Kina.
Za Laos ili Kambodza pravite muabet :cautious:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.870
Поени од реакции
23.265
kambodza moja greska sum napisal laos
I Ti i Menethil ja promasivte drzavata, ali sojma vrska Slovenija Slovacka, Irak Iran, isti kurac ;)

Patem receno kolku sto sum zapoznaen so taa vojna megju Vietnam i Kambodja, Vietnam bese totalno vo pravo. So nivnata invazija vrz Kambodja bukvalno sprecija genocid vrz narodot na Kambodja od crvenite kmeri koi togas upravuvaa so zemjata i se odgovorni za ne znam kolku milioni zrtvi vo polinjata na smrtta. Vietnam napadna otkako crvenite kmeri si se precenija i pocnaa da vrsat teror vrz vietnamska teritorija, no koga borbeno iskalena i iskusna vojska ke se sooci so tamu nekoj priuceni gerilci rezultatot e neminoven. Bilo kako bilo i togas zapadot i SAD zamizaja vrz stradanjata na civilnoto naselenie i ja osudija intervencijata na Vietnam. Jbg nema nafta vo Vietnam , a i pred nekoja godina i tie samite go primija onaka debelo i maski pa normalno poprilicno zapadno evropski vo nivni stil pederski ja osudija intervencijata i im vovedoja embarga. Pobitna im bese nivnata sueta otkolku stradanjeto na nedolznoto civilno naselenie. Ali toa ne gi spreci da pravat filmovi okolu toa i da se prikazuvaat vo najdobro svetlo.
P.s malce poznat fakt. SFRJ bese edna od retkite drzavi koi imase kakvi takvi diplomatski odnosi so crvenite kmeri.

Последно уредено:

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.433
Поени од реакции
24.611
Nema potreba od toa. Kinezite poleka go zemaat know-how preku vrabotuvanje na eks vraboteni. Nudat visoki plati, prasanje na vreme e samo koga kje go zatvorat gapot.

So potocno resile Kinezite u taa vojna? Taa vojna zavrsuva so status kvo, Vietnamcite ostanuvaat vo Laos. Megjudrugo denes Vietnam ima podobri odnosi so Sad nego Kina.
celta na kinezite bese da ukazat deka u sekoe vreme mozat da vlezat vo hanoi kako sto vietnamcite vlegoa vo phnom penh, ova bar go zborat kinezite... amerite mislat deka bil nekakov obid za kina na kina za umilkuvanje kon zapadot...

Член од
17 август 2011
Мислења
10.255
Поени од реакции
18.205
I Ti i Menethil ja promasivte drzavata, ali sojma vrska Slovenija Slovacka, Irak Iran, isti kurac ;)

Patem receno kolku sto sum zapoznaen so taa vojna megju Vietnam i Kambodja, Vietnam bese totalno vo pravo. So nivnata invazija vrz Kambodja bukvalno sprecija genocid vrz narodot na Kambodja od crvenite kmeri koi togas upravuvaa so zemjata i se odgovorni za ne znam kolku milioni zrtvi vo polinjata na smrtta. Vietnam napadna otkako crvenite kmeri si se precenija i pocnaa da vrsat teror vrz vietnamska teritorija, no koga borbeno iskalena i iskusna vojska ke se sooci so tamu nekoj priuceni gerilci rezultatot e neminoven. Bilo kako bilo i togas zapadot i SAD zamizaja vrz stradanjata na civilnoto naselenie i ja osudija intervencijata na Vietnam. Jbg nema nafta vo Vietnam , a i pred nekoja godina i tie samite go primija onaka debelo i maski pa normalno poprilicno zapadno evropski vo nivni stil pederski ja osudija intervencijata i im vovedoja embarga. Pobitna im bese nivnata sueta otkolku stradanjeto na nedolznoto civilno naselenie. Ali toa ne gi spreci da pravat filmovi okolu toa i da se prikazuvaat vo najdobro svetlo.
P.s malce poznat fakt. SFRJ bese edna od retkite drzavi koi imase kakvi takvi diplomatski odnosi so crvenite kmeri.
Taka si e, no nema potreba od patetiki. Sad napravile toa so im e od interes, isto ko so Vietnam pravi sea toa sto im e od interes i sorabotiva so niv. Ja gledaat Kina kako pogolema zakana.

celta na kinezite bese da ukazat deka u sekoe vreme mozat da vlezat vo hanoi kako sto vietnamcite vlegoa vo phnom penh, ova bar go zborat kinezite... amerite mislat deka bil nekakov obid za kina na kina za umilkuvanje kon zapadot...
Zatoa rekov, toa e nereseno a ne pobeda, zaso imale i dosta poise celi ama ne gi ostvarile. Mislam bilo poise protiv Sssr, nego umilkivanje na amerika.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.433
Поени од реакции
24.611

pol pot ubi i dosta vietnamci, ima del tamu sto seuste ne bese definiran cija teritorija e... kako i da e vietnamcite se pokazaa kako tvrd orev za site iako kina sakase samo da pokaze mok. realno iljadnici zaginati za zhabe.

sepak poentata e deka kina napravila daleku pomalku sranja od zapadot sto ustvari bese i odgovorot zosto ASEAN porado sorabotuva i bi veruval na kina mesto USA ili zapad.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.870
Поени од реакции
23.265
Taka si e, no nema potreba od patetiki. Sad napravile toa so im e od interes, isto ko so Vietnam pravi sea toa sto im e od interes i sorabotiva so niv. Ja gledaat Kina kako pogolema zakana.
Nema potreba od patetiki. Ako Vietnam saka da bidi Ukraina na istokot, koj sme nie da ja sprecime vo toa. Vietnam ja gleda opasnosta od Kina radi juzno kinesko more, glavna trgovska arterija vo tie prostori i nejzino prusvojuvanje kako kineski teritorijalni vodi, a so toa i kontrola na istitite. Amerika nesto ne i e po kef nekoj drug da kontrolira trgovsku ruti, da i brcka vo medot pa go tapsa Vietnam po ramo, gi poddrzuva vo kurcenjeto, kao im go cuva grbot pa ovie skokaat. Ukraina II vo najava.

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.156
Поени од реакции
3.389
И Кина баш и не сака многу да земе, уствари сака се да земе, значи овде ќе биде сите други против Кина, а сите други ти се пола милијарда народ

И една мапа како би требало да биде поделено морето

Kajgana Shop

На врв Bottom