Cenata na nedvizninite vo Skopje vo narednite 5 godini

Член од
15 мај 2016
Мислења
71
Поени од реакции
42
Koja ke bide cenata na nedvizninite vo Skopje vo narednite 5 godini?


Da prebaram niz temite sigurno ke najdam slicni temi za nedviznini.
No otvoram nova bidejki sakam da se razvie diskusijata vo nasoka vaseto predviduvanje za narednite 5 godini.

Koja ke bide cenata po metar kvadraten vo 2025 vo Skopje?

Znam deka koga sekoj ke si go obrazlozuva svoeto glediste ke ima i takvi sto ke pisat 'Abe zaradi politicarot X, vaka i vaka ke bide...'. No, ve molam toa zamenete go so 'zaradi politickata situacija ke bide vaka i vaka'. Celta e da ne se pretvori diskusija za predviduvanje na cena na nedviznini vo politicko prepukuvanje.

Mnogu e tesko da se odeli politikata od bilo sto sto se slucuva vo MK (posebno od ekonomija), no ve ZAMOLUVAM da ne se prepukuvame so politicki stavovi(ima milion temi otvoreno za toa, mozete da odite tamu).

Blagodaram.



Jas probav da si go odgovoram prasanjeto koja ke bide cenata, no bez uspeh.
Edno 10-15 godini unazad slusavme sega ke odi nadolu, posle ke odi nadolu...
No vo izminatite 10 godini se ima kaceno od 700 na 1200 po m2.

Momentalno ima realna pobaruvacka, no prasanjeto e dokoga ke trae toa?
Dali ke se zgolemuva, ke opaga ili ke ostani isto?

Koj del najmnogu me zbunuva?
1) Se gradi so nevideno tempo, sekoja baraka stana zgrada, sekoja niva so lozje stana zgrada, sekoe parkce sto mozea da go napravat zgrada go napravija.

2) Luge si odat od MK. Da tocno e deka od pomalite mesta vo MK mnogu luge migriraa vo Skopje, no golem broj na luge si odat od MK.

3) Nikoj od nadvoresna drzava ne se vseluva tuka. Sakam da kazam, migracijata od nadvor kon tuka e neznacitelna za razlika od onaa od tuka kon nadvor.

4) Nemozam da vidam deka samite ja generirame populacijata, t.e nemame po 5 deca. Custvoto mi e deka populacijata ostaruva i se namaluva a ne deka raste. Nazalost nemame popis koj bi trebalo da dade vistinska slika.


Od mojata prespektiva gore mozam da vidam deka smestuvackiot kapacitet se zgolemuva a populacijata se namaluva. Kako togas cenata raste?

Edno objasnuvanje bi bilo toa deka uste e mnogu silna migracijata od ostatokot na MK kon Skopje. No toa ne e nepresusen izvor, mora nekogas da zapre (ili opadne vo najmala raka). Cesto go slusam razgovorot za Pehcevo, deka e malo mesto site iseleni itn itn. Epa ako veke site se iseleni od tamu, togas nema veke koj da doaga kon Skopje.


Sledno e EU. Ke vleguvame, nema da vleguvame, ednite kazuvaat edno drugite drugo.

Da recime nema da vlezime, togas si ostanuvaat nerazjasnetite raboti gore.
Da recime ke vlezime, togas se otvora novo prasanje. Ako se olesni migracijata dali ke se zgolemi iseluvanjeto? Vo Bugarija imaa situacija vo koja posle vleguvanjeto vo EU migracijata kon EU uste poveke se zgolemi.

itn itn itn

Mislam deka zapocnav poveke od dovolno, pa bi sakal da go slusnam i vaseto mislenje.
Samo uste ednas ve zamoluvam bez politicko prepukuvanje, nemoj da zaboravete e deka prasanjeto e 'koja ke bide cenata na nedvizninite vo Skopje vo 2025'?

Jas neuspeav da dadam odgovor, samo gi objasniv nelogicnostite koi gi gledam izminatite godini. No ako moram da odgovoram, togas bi rekol deka ke ostane ista.
T.e deka ke zapre rastenjeto na cenata. Mozebi del od stanovite kon centarot bi krenale 50-100 evra po metar kvadraten, no stanovite sto se na periferija od Skopje bi opadnale 50-100 evra. Pa mojot sumiran odgovor e deka ke ostane ista.

Sto mislite vie?
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.516
Поени од реакции
34.573
На ова прашање не може никој да ти даде одговор со ваква нестабилна политика, прашање е дали ќе бидеме и држава во иднина.
Рачунај дека сме во моментов земја збиротина на три поголеми етнички групи: малцинство на Македонци, малцинство на Албанци (кои освен што овде уживаат поголеми бенефити од ова првото малцинство, не плаќаат даноци, не важат законите за нив, градат дивоградби и не ебаваат жива сила, ништо друго не ги држи за во иднина да бидат дел од оваа држава. Ако нив ги прашаш живеат за го остварат својот сон и да се спојат со Албанија и Косово и да ја формираат нивната голема Шќиптарија) и малцинство на Бугари (сигурно над 300к од тие што се бројат сеуште како Македонци се со бугарски пасоши а може и далеку повеќе особено со фактот што има илјадници кои чекаат да им заврши постапката. Со една промена во Бугарија на закон како што имаат во Германија, дека државјаните на таа земја може да имаат само едно државјанство, сите овие ќе се откажат од македоското, а не од Бугарското, па ете ти одма неколку илјади Бугари кои живеат во Македонија кои во пракса нема да имаат ни право на глас тука туку во нивната рожбина блгарија). Сумарно, ако се одземат сите овие прашање ти остануваат околу 600к максимум кои ќе имаат тукашно државјанство и кои за подобар живот ќе збришат од тука во прва прилика, така да ни во тоа што е изградено нема да има кој да живее ако гледаме од ваква гледна точка.
Платите не мрдаат, а животот е се поскап и поскап, па тие што доаѓаат од провинцијата за да бараат спас после неколку промашени години од животот во метрополата или ќе се вратат назад или продожуваат да си бараат чаре во странство. Ако платите досега растеа во IT, веќе доаѓа време да почнат да паѓаат, особено поради два фактори: мора да се направи прогресивен данок и да се воведат повеќе ставки, ова што го сменија сега веќе имаат сфатено дека пак не ги фаќа овие со поголеми плати (а и во светов секаде имаш многу повеќе класи за оданочување, колку повеќе заработуваш, толку повеќе ќе плаќаш данок) па ако им кренат данок на програмерите ќе збришат од тука, тоа е една од главните причини што ги држеше тука и второто е тоа што веќе излегоа и таму еден куп завршени од сите факултети и курсеви во сите овие академии и веќе се зголемува конкуренцијата. За скоро ќе дојде ред и во оваа област да има да работат и за 250 евра (во моментов за почетници во оваа област е веќе видлив овој момент, ако немаш искуство ќе те заебаваат 3 месеци пракса, па после или ќе ти кажат дека не им требаш и ќе земат друго дете да им ја брка амалската работа, или уште една година за 200-300 евра, па ќе живееш со надеж дека ќе киднеш во друга фирма и да се изгребиш за тие фамозни плати кои во последниве години се движеа од 500-2000 евра во зависност од искуството). Од моја генерација едни од почестите кои одлучија да останат во државава, а имаат дефицитарни професии се програмери, али ако овие две работи од погоре им ги сменат во нивната област ќе видат не видат и ќе бегаат и тие.
Така да ако гледаме од најцрната страна, не се пишува арно ниту на цените на недвижностите, а ако се случи некое чудо и нашиве сопственици САД решат да не пикнат на сила во НАТО и ЕУ, тогаш спротивно би требало цените да отидат доста повисоко.
Значи се зависи од политиката и како ќе ја одиграат, инвестиција во недвижности тука или може да ти донесе многу пари во иднина, или срцев удар ако почне да тоне бродот уште повеќе.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.631
Поени од реакции
4.933
Цените сега најверојатно умерени. Рентен принос е среден, афорадилити рејт е умерено висок. Технички кривите се рамни сајд вејс моупш имаат. Психолошки има некаков лош сентимент. Има понуда голема но и побарувачка. Кредитните трошоци се најниски во историјата на Македонија. Популационо генерално сметаат дека не е поволно, но нема броеви и пописи. Од аспект на инвестициони можности депозити се окулу 0/100, акции, бизниси итн не се многу популарни. Макроекономски има некој раст на БДП и умерена инфлација (висока инфлација е поволна за недвижност). Сума сумарум средно. На долг рок растот на недвижност ја покрива инфлацијата. На краток рок како 5 години не се знае многу но за 15 години најверојатно ќе биде окулу инфлацијата или малку под. Значи да речеме инфлација 2/100 цена 1000 евра за м2 за 15 години раст 1,5/1000( малку помалку од инфалција поради неповолен пазар) 1000*1.015^15=1250 или 25/100 за 15 години плус и рентен принос 3/100 15*3= 45 нешто за реинвестиран рентен принос 60/100 или 85/100 за 15 години. Плус минус грубо стандардна девијација 50-120/100 добивка за 15 години.
Порадо пари би ставил на берза или нешто друго од стан.
 
Член од
2 март 2016
Мислења
479
Поени од реакции
467
Kratko i jasno, investitorite sakaat preku nok da se zbogatat, i novite gradbi gi prodavaat po napumpana cena od realni 700 evra m2 tie prodavaat po 1300 evra m2, sopstvenicite na stari stanovi od realni 500 evra m2 prodavaat po 1000 evra m2 zosto mislat deka taka ke kupat drug stan i da im ostanat pari ili da kupat 2 stana so prodazba na eden, no koga togas ovie napumpani ceni ke im se tresnat od glava, prvite koga ke zapocnat da stanuvaat nelikvidni, a na vtorive koga nikoj nema da saka da im go kupi stanot od godinite na starost na zgradata, za edno 5 godini mislam ke zapocnat da snizuvaat cenite i ke dojdat do normalnite ceni.
 
Член од
20 јули 2016
Мислења
7.631
Поени од реакции
4.933
Kratko i jasno, investitorite sakaat preku nok da se zbogatat, i novite gradbi gi prodavaat po napumpana cena od realni 700 evra m2 tie prodavaat po 1300 evra m2, sopstvenicite na stari stanovi od realni 500 evra m2 prodavaat po 1000 evra m2 zosto mislat deka taka ke kupat drug stan i da im ostanat pari ili da kupat 2 stana so prodazba na eden, no koga togas ovie napumpani ceni ke im se tresnat od glava, prvite koga ke zapocnat da stanuvaat nelikvidni, a na vtorive koga nikoj nema da saka da im go kupi stanot od godinite na starost na zgradata, za edno 5 godini mislam ke zapocnat da snizuvaat cenite i ke dojdat do normalnite ceni.
Најбоље е да продадеш стан и да ги инвестираш парите и да живееш под кирија и после кога ќе паднат цените да купиш 3-4 стана. Се согласуваш?
 
Член од
10 април 2018
Мислења
2.254
Поени од реакции
2.550
за село како Скопје таквите цени на становите се нереално напумпани.
 
Член од
28 март 2006
Мислења
17.665
Поени од реакции
12.061
Од новиве згради околу нас што сме ги гледале, добар дел не се вселени, но си држат цени. Најново ставена е табла кај кружниот кај Порта и ЈСП Ѓорче со реклама-станови од 900 евра. Што би значело од 900 нагоре. До нив веќе се издигнати комплекс од 7 големи згради во т.н. еко населба. Истите одат од 900 нагоре.Тие цени се во приградска населба. Да не ги редам цените, сите индикатори укажуваат дека цена, со ваква побарувачка од луѓе од северниот дел од Скопје и другите места кои масовно мигрираат во Скопје, со вакво темпо само ќе расте. Тоа што години наназад го зборам. Може да паѓа или да стагнира во другите гратчиња или општините Чаир и Бутел, Хиподром, Маџари и слични каде побарувачката е послаба и каде веќе има осетна разлика од цените во другите делови од Скопје. Нормално дека ќе зависи и од пораст на плати, камати и репроматеријали, накаде е планирано да се шират градот и инфраструктурата и ред параметри. Пример ако Илинденска се продолжи преку Вардар, сигурно ф-ка Карпош становите дури и во градба веројатно ќе одат и над 1000 евра.
Кој може да каже со точност, би бил милионер, во евра.

Е сега, дали се мисли на Скопје, Охрид или Велес, и тоа е прашање.
 
Последно уредено:
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
За кратко ќе наполнам 30 години, роден сум во Скопје и веќе 20 години упорно и упорно слушам дека „кај и да е, ќе почнат цените да паѓаат“. Главен град на држава, НИКАД нема да се деси цена на недвижнина да падне, не е возможно едноставно. Во Валандово и Пехчево цени не паѓаат, нема да се деси ни во Скопје.
 
Член од
27 октомври 2017
Мислења
497
Поени од реакции
715
Vo realna vrednost veke e padnata za 50 posto izminative 10 godini.
Nominalno cenata e ista od 2008 godina, no inflacijata I platite se duplirani od togas.

Vo realna vrednost uste ke paga vo slednive godini, ne popusto Adora prestanuva da gradi I Novi gradilishta ne se pocnuvaat tolku kako porano. Vo nominalna vrednost ke ostane manje vise ista.
 

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.062
Поени од реакции
11.411
НИКАД нема да се деси цена на недвижнина да падне
Цената во последните неколку години веќе е падната за 5-15% зависно од локацијата во Скопје, тоа и статистика го има констатирано:
„Просечната цена на метар квадратен станбена површина во 2017 година изнесувала 41.822 денари, што е за 2,9 проценти помалку во однос на 2016, објави денеска Државниот завод за статистика.
Во Скопје просечната цена на метар квадратен лани изнесувала 43.710 денари, што е за 14 проценти помалку во споредба со 2016 година, а во останатите населени места во Македонија 32.001 денар, што е за 2,2 проценти помалку во споредба со 2016.“

Ќе се сложам со тебе дека стан во главен град секогаш ќе си држи пристојна цена и барем во скоро време нема да има станови за по 500 евра квадрат на фина локација, ама времето на пренапумпани цени со маржи од 100-200% од производната цена веќе е изминато. Како што пиша и претходникот штом Адора намалува со обем во градежништво и бега во банкарство знаеш дека конкуренцијата е преголема за да се држат цените вештачки нампумани.

Друга работа, ако купуваш стан треба мислиш за следните 5-10-20 години однапред на демографската слика, големи падови има на наталитетот кај Македонското население во девеесетите ради добро познатите причини, а токму тие се генерациите кои сега и во следните години влегуваат во соодветна возраст за купување/изнајмување недвижност. Балансот го држат малцинствата, ама сите знаеме дека штом они почнат да навлегуваат во одредени населби цената паѓа, во Чаир имаш станови за 550-600 Е квадрат.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
Edinstven reper za toa kolku treba da se cenite na stanovite se kiriite. Ako se kiriite od 100-200e smesno e da se pravi bilokakov muabet za ceni na stanovi preku 500e m2 bez razlika novi ili polovni. No dodeka ne se isprazni i poslednoto selo i pomal grad izgleda ovaka ke si teraat. A od druga strana pa skiptarizacijata i komunjarskoto unistuvanje na kosovistanov veke davaat rezultati. Poslednive god dve ke gi nadminat site rekordi vo iseluvanje, i od Skopje veke masovno pocnuva da se bega, ke vidime kolku cenite realno ke go izdrzat ova doaganje na zivotot. Stanovite se padnati no nekako uspevaat da zadrzat nekoja cena, kukite(i barakite) se so mnogu pogolem pad na cenite, vo nekoi naselbi se veke prepoloveni.[DOUBLEPOST=1558850553][/DOUBLEPOST]
Најбоље е да продадеш стан и да ги инвестираш парите и да живееш под кирија и после кога ќе паднат цените да купиш 3-4 стана. Се согласуваш?
Vremeto ke pokaze deka ova i ne e daleku od realnata sostojba. Imase edma statija srbite si gi prodavaat stanovite vo belgrad (i tamu strasno napumpani ceni za m2 beter nego vo sk, a povtorno smesni vo odnos na kiriite, ova e balkanski sindrom) so parite od prodadenite stanovi nekoi kupuvaat stanovi vili i apartmani na grcko krajbrezje i gi izdavaat na srpski turisti, a nekoi kupuvaat vo drzavite od eu i potoa isto gi izdavaat na srbi sto odat tamu da rabotat. Od prosecno zarabotenite mesecni sumi od kirija ovaka potoa si plakaat kirija vo belgrad, smetki i im ostanuva uste prilicna suma za trosenje.
 
Последно уредено:
Член од
28 март 2006
Мислења
17.665
Поени од реакции
12.061
Не ми се верува дека цената паѓа. На огласи истите станови се нудат по исти цени. Новите станови, на т.н. пристојна локација се од 900, 1000 или 1100 нагоре. Хром каде гледавме, пред 3 години биле по 750-800 евра, сега се над 900 евра или во најмала рака 820-850 станови кои од разни причини никој не ги есапи. Дека помалку се гради заради цената, па и тоа не држи. Прво запрашајте се кога се донесени новите дупови и нивни измени. Општина Ѓорче привремено не се гради затоа што лани се даваше предлог за нов дуп, со зголемување на макс висина на објектите мислам дека од 10 на 13 метри. Очигледно се чека за да се почне со нови градби. Понатаму, каде што има место или каде веќе има дозволи, се гради.
Кај стадионот Ѓорче се градат од лани започнати згради, кај ф-ка Карпош никнуваат уште 3, кај кружниот Ѓорче во најава темел е една, кај Тинексот на Теодосиј пролетоска започнаа со градба на таа дупката. Каде што градеа Настел (Тафталиџе), нема игла каде да се фрли или земјиштето е спорно или нема кој веќе плац да продаде, нормално ви се чини дека градењето се намалува. Стар Аеродром (Мичурин) се гради едно до друго како мравјалник. Лука мислам дека се, сега градат зад Сити Молот, затоа што тие дозволи беа дадени од претходните градоначалници.
Да, и тоа треба да се земе предвид, дали и колку и на кој начин се давани дозволи порано, на кој начин сега. Карпошани се побунија против, па градбите привремено се стопирани.
Дека се намалени на ниво на Скопје е едно, дека се качени или постојано држат цена на ниво на одредени населби е друго. Ние продадовме под 400 е/м2 во една населба, за да земеме по 850 во друга, од објективни причини. И тоа биравме од поефтините во попристојна населба. Во Хиподром цената е под 700, во Влае е 1000 и над 1000.
Па кога ќе се додадат и цени на "гаражите" кои се движат од 3000 во периферна населба до 4 или 5000 евра во К Вода, Карпош2 и слични "поатрактивни" населби, не е точно дека цените се намалени.
Инаку се планира и кај железничка изградба на згради. Како не, ќе престанат. Депопулација на Македонија е златна кокошка и не се остава заради едно скапано јајце
 

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
15.516
Поени од реакции
34.573
Се градат, ама прашањето е колку ќе успеат да ги продадат, ете го Џевахир се запрени со работа, не можат да ги допродадат првите два блокови, а не пак уште 2 други.
Ако досега имаше кој да доаѓа тука за студирање или за да бара работа од малите градови, за неколку години и тоа нема да го има. Во основното школо каде што учев во Прилеп бевме 5 паралелки со по 25-28 деца во моја генерација, еве го сега имаат 2 паралелки со по 15тина деца, а иста е ситуацијата и во останатите.
Ќе има секогаш да доаѓаат тука, ама прашањето е колку и колку од тие станови ќе се продавааат.
И најдоброто што го чекам да се смени се даноците, имаме држава со низок данок на недвижности, не за џабе катастарот ги одработи: легализацијата, приватизацијата, проценката на недвижности, се тоа беше чекор подготовка на базата со потенцијални плаќачи и второто начин да ги земаат странските кредити. Е во данокот лежат огромни суми за полнење на буџетот, нека ги кренат даноците како што се во Грција, Сад, Канада и тн. и чекајте краш на маркетот, секој што поседува повеќе недвижности како сега ќе почне да ги продава, а кога сите продаваат цената оди вртоглаво надолу.
 
Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.053
Поени од реакции
1.176
купување на недвижност за живеење одма за тебе и семејството и купување недвижност за потоа да се издава на дуг е различна работа,
дополнително купување со сопствени сретства или банкарски кредит не ни малу исто и математиката може да кажува едно но реалноста да е сосема поинаква.
 
Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.888
купување на недвижност за живеење одма за тебе и семејството и купување недвижност за потоа да се издава на дуг е различна работа,
дополнително купување со сопствени сретства или банкарски кредит не ни малу исто и математиката може да кажува едно но реалноста да е сосема поинаква.
Isto e, ako imas pari da go kupis treba da si glup da kupis, ako nemas pari i ciljas na kredit pa treba da si glup ako kupis. Pri ovakvi smesno niski kirii so patem ke odat samo nadolu nema apsolutno nikakov esap da se kupuva. Mozebi se isplaka samo ako kupuvas garsonjera, inace kaj pogolemite stanovi soodnosot cena/ kirija e komedii.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom