C#.NET

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Тилдата од хтмл-от се евалуира на сервер, така да тоа не би требало да биде проблемот.
Би било добро да ја видиме целата фолдер структура на солушнот, вака само нагаѓаме.

Да, се евалуира ама не во codebehind ... или пак ако да, тогаш треба да го тргне делот Server.MapPath.

Има некој искуство со .pdf страни во asp.net? Сакам да направам со клик на копче на некоја страна, да ја земе содржината на некои од контролите на страната или пак да земе податоци од база и да состави .pdf документ кој ќе може да се принта или зачува.

Имам проблем со интегрирање на web site administration со користење на MySQL база во која чувам users, roles итн итн. Значи, со Исусови маки успеав да средам, со помош на web site administration tool, за креирана база да ја исполнам динамички со потребните табели и полиња.Креирав во web site administration tool еден корисник како админ, но имам проблем кога тоа сакам да го направам во заднинскиот код во .aspx.cs.
Значи, внесени се MySql.Data и MySql.Web референци во апликацијата. Кога се обидувам да внесам нов user при најава со кодов:
Код:
MembershipCreateStatus p;
MySQLMembershipProvider my_mp = new MySQLMembershipProvider ();
my_mp.CreateUser("user_name", "pass", "email", "Question", "Answer", true, null, out p);(

ми паѓа апликациата и се јавува:
Could not load file or assembly 'MySql.Data, Version=6.2.1.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=c5687fc88969c44d' or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.

Проблемот е што никаде не ја користам таа верзија.. значи буквално никаде ја немам. Ги пребарав и цел machine.config фајл, ама оваа верзија на MySql.Data никаде ја нема. Ако некој воопшто работел со ова и наишол на овој проблем, ќе молам да помогне :)
Гугл и јас се откажавме.

Имам проблем со интегрирање на web site administration со користење на MySQL база во која чувам users, roles итн итн. Значи, со Исусови маки успеав да средам, со помош на web site administration tool, за креирана база да ја исполнам динамички со потребните табели и полиња.Креирав во web site administration tool еден корисник како админ, но имам проблем кога тоа сакам да го направам во заднинскиот код во .aspx.cs.
Значи, внесени се MySql.Data и MySql.Web референци во апликацијата. Кога се обидувам да внесам нов user при најава со кодов:
Код:
MembershipCreateStatus p;
MySQLMembershipProvider my_mp = new MySQLMembershipProvider ();
my_mp.CreateUser("user_name", "pass", "email", "Question", "Answer", true, null, out p);(

ми паѓа апликациата и се јавува:
Could not load file or assembly 'MySql.Data, Version=6.2.1.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=c5687fc88969c44d' or one of its dependencies. The system cannot find the file specified.

Проблемот е што никаде не ја користам таа верзија.. значи буквално никаде ја немам. Ги пребарав и цел machine.config фајл, ама оваа верзија на MySql.Data никаде ја нема. Ако некој воопшто работел со ова и наишол на овој проблем, ќе молам да помогне :)
Гугл и јас се откажавме.

Провери пропертис на MySQL.Data ... треба да има некоја опција од тип use this version или така нешто.

Има некој искуство со .pdf страни во asp.net? Сакам да направам со клик на копче на некоја страна, да ја земе содржината на некои од контролите на страната или пак да земе податоци од база и да состави .pdf документ кој ќе може да се принта или зачува.

iTextSharp е библиотека за генерирање pdf. Би требали лесно да се снајдеш.

http://weblogs.asp.net/sreejukg/arc...harp-in-asp-net-4-0-and-memorymappedfile.aspx

Имам едно прашање ако ја прати некој воопшто темата. Дали е синтаксички точно после return да има загради и во наводници да пиши некој текст?
Пример: return ("bla bla bla"); ?

@Кико Д.

Точно е. зошто да не ? Доколку функцијата каде се наоѓа тој ред враќа string или object итн ок е. Заградите не прават ништо посебно освен за да се даде приоритет на некоја група операции...во твојот случај може да ги има и да ги нема сеедно е.

@BlackArrow

c3d0981ae770f926eedf4eda7505b006.jpeg

Имам едно прашање ако ја прати некој воопшто темата. Дали е синтаксички точно после return да има загради и во наводници да пиши некој текст?
Пример: return ("bla bla bla"); ?
Порбај искуцај нешто ќе видеш дали е точно или не ... :)

@Кико Д.

Точно е. зошто да не ? Доколку функцијата каде се наоѓа тој ред враќа string или object итн ок е. Заградите не прават ништо посебно освен за да се даде приоритет на некоја група операции...во твојот случај може да ги има и да ги нема сеедно е.

@BlackArrow

мм во право си, моја грешка :facepalm:

@Кико Д.

@BlackArrow

Не ми беше прашањето за заградите, туку дали можи да врати стринг. Фала на одговорите :)

zdrao na site. ako znae nekoj link, kade mozam da gi najdam site zborovi od intellisense shto se pojavuva vo visual studio. vi blagodaram mnogu. pozdrav na site.

@sidel

Visual Studio според тоа кои именски простории(namespace) се вклучени во фајлот знае кои класи, функции, својства може да ги покаже, исто така од тековниот фајл ги покажува променливите што се во моменталниот "scope"...така да оваа листа е динамичка ...
Е сеа за да добиеш цела листа од зборови што ги покажува IntelliSense можеш рекурзивно од именски простор да земеш сите типови,. па сите функции и својства што постојат во таа класа итн

Со помош на reflection API вака се читаат сите типови од еден namespace, за како да земеш функции и својства и се..можеш да прочиташ на нет повеќе за Reflection API.
PHP:
private Type[] GetTypesInNamespace(Assembly assembly, string nameSpace)
{
    return assembly.GetTypes().Where(t => String.Equals(t.Namespace, nameSpace, StringComparison.Ordinal)).ToArray();
}

Type[] typelist = GetTypesInNamespace(Assembly.GetExecutingAssembly(), "MyNamespace");
for (int i = 0; i < typelist.Length; i++)
{
    Console.WriteLine(typelist[i].Name);
}

Низ документациите за ..NET имаш цела листа од сите именски простори и слично..

int[] brojki=new int[6];

brojki[0] = broj.Next(1, 32);
brojki[1] = broj.Next(1, 32);
brojki[2] = broj.Next(1, 32);
brojki[3] = broj.Next(1, 32);
brojki[4] = broj.Next(1, 32);
brojki[5] = broj.Next(1, 32);

for (int i = 0; i < 6; i++)
{
while((brojki==brojki[1]) || (brojki==brojki[2]) || (brojki==brojki[3]) || (brojki==brojki[4]) || (brojki==brojki[5])){
brojki = broj.Next(1, 32);
}
}

Програмата стално ми паѓа на програмскиот код кај while. Дали можи да се направи проверката на броеите дали се сите различни? :/

int[] brojki=new int[6];

brojki[0] = broj.Next(1, 32);
brojki[1] = broj.Next(1, 32);
brojki[2] = broj.Next(1, 32);
brojki[3] = broj.Next(1, 32);
brojki[4] = broj.Next(1, 32);
brojki[5] = broj.Next(1, 32);

for (int i = 0; i < 6; i++)
{
while((brojki==brojki[1]) || (brojki==brojki[2]) || (brojki==brojki[3]) || (brojki==brojki[4]) || (brojki==brojki[5])){
brojki = broj.Next(1, 32);
}
}

Програмата стално ми паѓа на програмскиот код кај while. Дали можи да се направи проверката на броеите дали се сите различни? :/
Ова brojki ти е низа, како така го споредуваш, па и му доделуваш вредност потоа. Сигурно паѓа уште при првиот услов во while.. За да провереш за различни, пробај место while:
Код:
if((brojki[i]==brojki[0]) || ... || (brojki[i]==brojki[5])){
//има некоај иста бројка
ednakvi = true;
break;
}else{
ednakvi = false;
}
//па проверуваш
if(ednakvi){
// има еднакви
}else{
//нема еднакви
}
}
Еднакви е boolean променлива..Нешто во тој стил е :)

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom