C#.NET

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
пробај if (imetoNaTekstBoksot.text == 'A') ('A' се мисли на буквата)

Член од
9 мај 2008
Мислења
184
Поени од реакции
7
пробај if (imetoNaTekstBoksot.text == 'A') ('A' се мисли на буквата)
Mislam deka vaka koga veke ke vnesam poveke bukvi nisto nepravam ke treba string da sporeduvam so char.

Mene mi treba da pisuvam da receme adresa www.kajgana.com i na krajot koga ke pritisnam na enter cudovo da prepoznae deka sum pritisnal enter.

p.s fala za obidot vo sekoj slucaj

pozdrav

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Mislam deka vaka koga veke ke vnesam poveke bukvi nisto nepravam ke treba string da sporeduvam so char.

Mene mi treba da pisuvam da receme adresa www.kajgana.com i na krajot koga ke pritisnam na enter cudovo da prepoznae deka sum pritisnal enter.

p.s fala za obidot vo sekoj slucaj

pozdrav
private void textBox1_PreviewKeyDown(object sender, PreviewKeyDownEventArgs e)
{
if (e.KeyValue == 13){
if (textBox1.text == "kajgana"){
//pravi nesto
}
}
}

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
GO probav i toa samo ne raboti
aj da napraam pauza pa ke probam pak.

Fala.
Друже, не те разбрав баш сеа станувам од спиење, ама мислам дека ова го бараш... вака пробај:

Ќе ставиш textBox1 и button1, после во button1 ќе ставиш што треба да се изврши... потоа ќе кликнеш на form1 и ќе одиш во пропертис. Тука ќе видиш еден дел AcceptButton, тоа ќе го наместиш да биде button1. После тоа кога ќе пишеш во текст боксот нешто, ќе притиснеш ентер и ќе ти се изврши она што си му го пишал во button1.

За тоа мислеше ?

Во случај да е нешто друго, пробај и вака:
Код:
private void textBox1_KeyPress(object sender, KeyPressEventArgs e)
            {
                  if(e.KeyChar == 13)
                  {      
                        if(textBox1.text=="kajgana"){
                        MessageBox.Show("Raboti");
                        }
                        else
                        {
                        MessageBox.Show("Ne Raboti");
                        }
                  }
            }

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
GO probav i toa samo ne raboti
aj da napraam pauza pa ke probam pak.

Fala.
имаш event "private void textBox1_PreviewKeyDown(bla bla)" ама имаше уште еден KeyPressed може беше, пробај и со двата да одиграш некако, јас правев да не може да внесеш буква (во textbox) па тоа ми проработе само не знам кое :)

Член од
9 мај 2008
Мислења
184
Поени од реакции
7
Код:
private void textBox1_KeyPress(object sender, KeyPressEventArgs e)
            {
                  if(e.KeyChar == 13)
                  {      
                        if(textBox1.text=="kajgana"){
                        MessageBox.Show("Raboti");
                        }
                        else
                        {
                        MessageBox.Show("Ne Raboti");
                        }
                  }
            }
inaku probav so ovoj kod malku modificiran imam nekoj drug problem verojatno.

pravev Web Browser i imam textBox kade sto ja pisuvam adresata i posle pritiskanje na enter treba adresata od textBox da ja otvori
Samo so koga mu staviv break point i debugirav voopsto ne ni vleguva da go izvrsi gorenavedeniot metod ??????????

verojatno toa mi e problemot a ne kodot za proverka dali e vnesen enter.

ako ima nekoj ideja Help.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
inaku probav so ovoj kod malku modificiran imam nekoj drug problem verojatno.

pravev Web Browser i imam textBox kade sto ja pisuvam adresata i posle pritiskanje na enter treba adresata od textBox da ja otvori
Samo so koga mu staviv break point i debugirav voopsto ne ni vleguva da go izvrsi gorenavedeniot metod ??????????

verojatno toa mi e problemot a ne kodot za proverka dali e vnesen enter.

ako ima nekoj ideja Help.
Епа тоа горе што ти го кажав... тоа е тоа што ти треба. Значи во формата имаш ставено WebBrowser1, textBox1 и button1... на дугмето идеш двоклик и тука му пишуваш код односно го програмираш во WebBrowser1 да ти ја отвори адресата внесена во textBox1... после тоа ќе кликнеш на формата, ќе одиш во пропертис и тука во делот AcceptButton ќе ставиш да ти биде button1 односно името на дугмето (доколку несакаш да се гледа дугмето стави му on load button1.hide();), после тоа компајлирај и пробај само внимавај да не ти е грешен кодот за навигација на WebBrowser-от.

Кодот некако вака треба да ти биде:

Код:
[SIZE=2][SIZE=2][COLOR=Black][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]private[/FONT][/COLOR][/SIZE][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][SIZE=2][COLOR=Black] [/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=Black]void[/COLOR][/SIZE][SIZE=2] button1_Click([/SIZE][SIZE=2][COLOR=Black]object[/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=2][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] sender, System.EventArgs e)
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]{
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]System.Object nullObject = 0;
[/FONT][/SIZE][SIZE=2][COLOR=Black][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]string[/FONT][/COLOR][/SIZE][SIZE=2][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif] str = "";
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]System.Object nullObjStr = str;
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Cursor.Current = Cursors.WaitCursor;
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]WebBrowser1.Navigate(textBox1.Text, [/FONT][/SIZE][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][SIZE=2][COLOR=Black]ref[/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=Black] nullObject, [/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=Black]ref[/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=Black] nullObjStr, [/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=Black]ref
[/COLOR][/SIZE][SIZE=2]nullObjStr, [/SIZE][SIZE=2][COLOR=Black]ref[/COLOR][/SIZE][/FONT][SIZE=2][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif][COLOR=Black] n[/COLOR]ullObjStr);
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]Cursor.Current = Cursors.Default;
[/FONT][FONT=Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif]} [/FONT][/SIZE][/SIZE]

Член од
9 мај 2008
Мислења
184
Поени од реакции
7
Vaka ovoj kod e za koga ke ja vnesam adresat vo textBox i ke kliknam na Button_Go da otide do stranata.:
Код:
[SIZE=2][COLOR=#0000ff][SIZE=2][COLOR=#0000ff]private[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=#0000ff][SIZE=2][COLOR=#0000ff]void[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2] toolStripButton_Go_Click([/SIZE][SIZE=2][COLOR=#0000ff][SIZE=2][COLOR=#0000ff]object[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2] sender, [/SIZE][SIZE=2][COLOR=#2b91af][SIZE=2][COLOR=#2b91af]EventArgs[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2] e)[/SIZE]
[SIZE=2]{[/SIZE]
[SIZE=2]webBrowser1.Navigate(toolStripTextBox1.Text);[/SIZE]
[SIZE=2]}[/SIZE]
[SIZE=2][code][/SIZE]
[SIZE=2]i raboti sovrseno[/SIZE]

[SIZE=2]samo jas sakam koga ke ja vnesuvam stranata primer [URL="http://www.hdgdt.com"]www.hdgdt.com[/URL] posle 'm' od "com" da pritisnam enter i da otide na stranata a ne da pritisnam na button_Go.[/SIZE]
[SIZE=2]eve jas kako probav samo ne biva nesto:[/SIZE]

[SIZE=2][code][/SIZE]
[SIZE=2][SIZE=2][COLOR=#0000ff][SIZE=2][COLOR=#0000ff]private[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=#0000ff][SIZE=2][COLOR=#0000ff]void[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2] toolStripTextBox1_KeyPress ([/SIZE][SIZE=2][COLOR=#0000ff][SIZE=2][COLOR=#0000ff]object[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2] sender, [/SIZE][SIZE=2][COLOR=#2b91af][SIZE=2][COLOR=#2b91af]KeyPressEventArgs[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2] e)[/SIZE]
[SIZE=2]*****Break Point****{[/SIZE]
[SIZE=2][COLOR=#0000ff][SIZE=2][COLOR=#0000ff]if[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2] (e.KeyChar == ([/SIZE][SIZE=2][COLOR=#0000ff][SIZE=2][COLOR=#0000ff]char[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2])13)[/SIZE]
[SIZE=2]{[/SIZE]
[SIZE=2]webBrowser1.Navigate(toolStripTextBox1.Text);[/SIZE]
[SIZE=2]}[/SIZE]
[SIZE=2]}[/SIZE]

[SIZE=2]e sega koga debagiram , koga ke pocnam da vnesuvam bukvi od tastatura treba kade sto e break point da vleza i da mozam da odam cekor po cekor samo ne vleguva tuka.[/SIZE]

[SIZE=2]a i moze ti ubavo mi kazuvas samo jas ne si ja razbiram nov sum vo cudovo.[/SIZE]

[SIZE=2]fala za predhodnite soveti[/SIZE]

[/SIZE]

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Еве ти сликовито :)

Значи ќе кликнеш на Form1 и... види на сликава каде е тоа AcceptButton е сеа таму ќе го ставиш дугмето кое ја извршува функцијата.
Пример ако дугмето Go ти се вика button1 тогаш кај тоа AcceptButton ќе ставиш button1...

Мислем дека би можел да се снајдеш вака :)

Член од
9 мај 2008
Мислења
184
Поени од реакции
7
Еве ти сликовито :)

Значи ќе кликнеш на Form1 и... види на сликава каде е тоа AcceptButton е сеа таму ќе го ставиш дугмето кое ја извршува функцијата.
Пример ако дугмето Go ти се вика button1 тогаш кај тоа AcceptButton ќе ставиш button1...

Мислем дека би можел да се снајдеш вака :)
Ovaka proraboti samo morav da dodadam button bidejki predhodno koristev od toolStrip menito button i nemi davase vo Forma AcceptButton da izberam button t.e bese "none" nepostoeja nikakvi butoon.

Fala mnogu.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Доколку несакаш да се гледа тоа дугме, вака направи... двоклик на Form1 и ова додај го

Код:
        private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            // Dokolku imeto na dugmeto e button1 vaka
            button1.hide();

// Dokolku imeto na dugmeto e nekoe drugo vaka
            ImetoNaDugmeto.hide();
        }
Значи кога ќе се стартува програмата автоматски ќе се скрие тоа дугме... а кога ќе стиснеш ентер ќе си работи најнормално... само што не се гледа.

Член од
9 мај 2008
Мислења
184
Поени од реакции
7
Доколку несакаш да се гледа тоа дугме, вака направи... двоклик на Form1 и ова додај го

Код:
        private void Form1_Load(object sender, EventArgs e)
        {
            // Dokolku imeto na dugmeto e button1 vaka
            button1.hide();

// Dokolku imeto na dugmeto e nekoe drugo vaka
            ImetoNaDugmeto.hide();
        }
Значи кога ќе се стартува програмата автоматски ќе се скрие тоа дугме... а кога ќе стиснеш ентер ќе си работи најнормално... само што не се гледа.
Probav samo neznam poradi koja pricina koga ke go napravam button1.Hide(); ne raboti t.e ne odi na stranata koga pritiskam enter
a koga ne e skrieno raboti OK.
Mislam jas go skriv pozadi browserot :kesa: ne se gleda ama ne e pravilno.

Ajde uste nesto.

Код:
[SIZE=2][COLOR=#0000ff]
[SIZE=2][COLOR=#0000ff]private [/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2][COLOR=#0000ff][SIZE=2][COLOR=#0000ff]void[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2] toolStripButton_Back_Click([/SIZE][SIZE=2][COLOR=#0000ff][SIZE=2][COLOR=#0000ff]object[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2] sender, [/SIZE][SIZE=2][COLOR=#2b91af][SIZE=2][COLOR=#2b91af]EventArgs[/COLOR][/SIZE][/COLOR][/SIZE][SIZE=2] e)[/SIZE]
[SIZE=2]{[/SIZE]
[SIZE=2]//Se vraka na predhodnata strana(ok)[/SIZE]
[SIZE=2]
[SIZE=2]webBrowser1.GoBack();[/SIZE]

[SIZE=2]//e ovdeka se javuva problem ne ja dobivam vo textBox-ot momentalnata adresa [/SIZE]
[SIZE=2]//tuku onaa od stranata kade sto sum bil pred da go pritisnam button_back[/SIZE]

toolStripTextBox1.Text = webBrowser1.Url.[SIZE=2]AbsoluteUri.[/SIZE]ToString();

}
[/SIZE]
Nekoj da ne znae zosto taka

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Ги имаш ли регистрирано сите настани (event-и) ?
Ако направиш copy-paste на код од нет, а во него има работа со настан (притиснато копче, кликнато на лев клик и така натаму) нема да ти работи. Треба да го “регистрираш“ . . .

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Сеа прашањево ќе вришти :vozbud:

Користам C#.NET и MS Access база... за конектирање со базата го користам овој код:

Код:
string connectionString = "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=moviedb.mdb";
            try
            {

database = new OleDbConnection(connectionString);
                database.Open();
                //SQL query to list movies
                string queryString = "SELECT movieID, Title, Publisher, Previewed, MovieYear, Type FROM movie,movieType WHERE movietype.typeID = movie.typeID";
                loadDataGrid(queryString);
            }
            catch (Exception ex)
            {
                MessageBox.Show(ex.Message);
                return;
            }
Прашањето ми е дали хедер текстовите на колоните од dataGridView1 мора да се исти со имињата на колоните од базата ?

Подетално објаснување:
Значи колоните на базата ми се Title, Publisher, MovieYear... исто како што е во кодот погоре, али хедер текстовите на dataGridView1 ми се различни од оние во MS Access базата... е сега кога хедер текстовите се исти со имињата на колоните на базата се си работи океј, ама ако хедер текстот на dataGridView1 колоните е различен од оние со колоните од базата тогаш не функционира нешто како што треба...

SkyDriver напиша:
Сеа прашањево ќе вришти :vozbud:

Користам C#.NET и MS Access база... за конектирање со базата го користам овој код:

Код:
string connectionString = "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0;Data Source=moviedb.mdb";
            try
            {

database = new OleDbConnection(connectionString);
                database.Open();
                //SQL query to list movies
                string queryString = "SELECT movieID, Title, Publisher, Previewed, MovieYear, Type FROM movie,movieType WHERE movietype.typeID = movie.typeID";
                loadDataGrid(queryString);
            }
            catch (Exception ex)
            {
                MessageBox.Show(ex.Message);
                return;
            }
Прашањето ми е дали хедер текстовите на колоните од dataGridView1 мора да се исти со имињата на колоните од базата ?

Подетално објаснување:
Значи колоните на базата ми се Title, Publisher, MovieYear... исто како што е во кодот погоре, али хедер текстовите на dataGridView1 ми се различни од оние во MS Access базата... е сега кога хедер текстовите се исти со имињата на колоните на базата се си работи океј, ама ако хедер текстот на dataGridView1 колоните е различен од оние со колоните од базата тогаш не функционира нешто како што треба...
Го најдов решението и да се самоцоторам можеби ќе му се најде на некој.

Значи имињата на колоните на dataGridView1 немаат никаква врска со имињата на колоните на базата.
Пред да ја додадете базата во проектот внимавајте дали имињата на колоните на базата се онакви какви што посакувате затоа што кога ќе ја додадете базата во проектот, тогаш базата во проектот ќе биде зачувана онака како што сте ја додале што значи дека не ми можеле да ја менувате односно се ќе се искомплицира затоа што кога ќе компајлирате базата се враќа во првична состојба онака како што сте ја додале во проектот.
Незнам сеа колку ме разбравте, али битно е дека имињата на колоните на dataGridView1 немаат никаква врска со имињата на базата и исто така пред да започнете некој проект убаво смислете што и како би се одвивале работите во иднина затоа што на сред работа ако нешто ви текне да менувате или ако згрешите ќе го видите господ у пижами :vozbud:

Kajgana Shop

На врв Bottom