- Член од
- 24 август 2007
- Мислења
- 761
- Поени од реакции
- 15
Како да напраам String променлива со константен број на карактери. Во VB e Dim var as String *26 (за 26) . . а тука ?
Probaj:Како да напраам String променлива со константен број на карактери. Во VB e Dim var as String *26 (за 26) . . а тука ?
Незнам дали добро те сватив, ама во C#.NET неможеш како во VB да мешаш променливи од типот string со променливи од типот int, char, double... Еве еден пример да речеме имаш 3 текст бокса и програмот да ги собете цифрите од првите 2 текст бокса и да го испечати збирот во третиот текст бокс...Како да напраам String променлива со константен број на карактери. Во VB e Dim var as String *26 (за 26) . . а тука ?
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
{
double br1;
double br2;
double br3;
br1 = double.Parse(textBox1.Text);
br2 = double.Parse(textBox2.Text);
br3 = br2 + br1;
textBox3.Text = br3.ToString();
}
|Бомбони во кутија еден|Бомбони во кутија два|Бомбони во кутија три|
-----------------------------------------------------------------------
| 21 | 12 | 17 |
Па прво ќе ги прочиташ вредностите од базата. Ќе ги собериш и новите вредности ќе ги запишиш во базата.Тоа моето знам дека не е тоа што ти треба. Кога станав од спиење видов си пишал, ти вратив и после кога се расонив ми текна дека ептен сум забргал со постот. Мене ми се виде дека сакаш да множиш
Него... кога сме веќе кај C#.NET, ми текна едно прашање мене, прашањето е:
Имам MS Access база. Да речеме дека вака изгледа табелата на базата:
E сега како да направам внесените вредности да се додаваат на веќепостоечките ?Код:|Бомбони во кутија еден|Бомбони во кутија два|Бомбони во кутија три| ----------------------------------------------------------------------- | 21 | 12 | 17 |
Пример ако внесам 5, 8, 9... на 21 да му се додаде 5, на 12 да ми се додаде 8 и на 17 да му се додаде 9 и на наредно стартување на програмот (или преглед на базата) да ги дава новите вредности ? :jaj:
Изгледа 13ти петок мене ми е среќен ден, ми тргна со базиве денес, уште да средам со "Search" пребарување низ базата и утре за Трифун весело ќе бидеПа прво ќе ги прочиташ вредностите од базата. Ќе ги собериш и новите вредности ќе ги запишиш во базата.
Заборавив да ти ги кажам линковиве, претпоставувам дека ќе ти се најдат..Не е мешање на променливи туку променливата од типот стринг да може да “собере“ онолку карактери колку што ќе наведеш. Како да правиш низа од карактери, повќе од n-1 не можеш да внесеш.
не работи ни тоа ни тоа
Различните енкодирања имаат различна големина на карактерите. Затоа тоа е така. VB6 користи plain old ASCII, .NET има на избор различни типови на енкодирање.Нема слично ништо. Фала на помошта.
Проблем при енкодирање. Читам еден фајл, и во друг фајл ги запипувам аски кодовите на карактерите и фајлот зафаќа 380К (со другите енкодирања е повеќе), а со истата работа во ВБ6 фајлот зафаќа 180К ?
идеја
Средено експерименталноРазличните енкодирања имаат различна големина на карактерите. Затоа тоа е така. VB6 користи plain old ASCII, .NET има на избор различни типови на енкодирање.
Static класа и во неа статични објекти.Каде треба да направам објекти од класите за инстанцата за биде глобална променлива, да може да се користи од било која класа и било која форма ако има повеќе ?
string str = new string('a', 5);Како да напраам String променлива со константен број на карактери. Во VB e Dim var as String *26 (за 26) . . а тука ?
private void Form1_FormClosing(object sender, FormClosingEventArgs e)
{
DialogResult dlg = MessageBox.Show("You want to close Form?", "Warning", MessageBoxButtons.YesNo);
if (dlg == DialogResult.No)
e.Cancel = true;
else if (dlg == DialogResult.No)
e.Cancel = false;
}