C#.NET

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Како да напраам String променлива со константен број на карактери. Во VB e Dim var as String *26 (за 26) . . а тука ?

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Како да напраам String променлива со константен број на карактери. Во VB e Dim var as String *26 (за 26) . . а тука ?
Незнам дали добро те сватив, ама во C#.NET неможеш како во VB да мешаш променливи од типот string со променливи од типот int, char, double... Еве еден пример да речеме имаш 3 текст бокса и програмот да ги собете цифрите од првите 2 текст бокса и да го испечати збирот во третиот текст бокс...

Код:
private void button1_Click(object sender, EventArgs e)
        {
            double br1;
            double br2;
            double br3;

br1 = double.Parse(textBox1.Text);
            br2 = double.Parse(textBox2.Text);

br3 = br2 + br1;

textBox3.Text = br3.ToString();
        }
Упс... ептен сум ја утнал работава :vozbud: еве ја причината, тогаш станав од спиење и... :jaj:

Ваљда автоматски ќе ми ги спои мислењава :/

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Не е мешање на променливи туку променливата од типот стринг да може да “собере“ онолку карактери колку што ќе наведеш. Како да правиш низа од карактери, повќе од n-1 не можеш да внесеш.

не работи ни тоа ни тоа :)

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Тоа моето знам дека не е тоа што ти треба. Кога станав од спиење видов си пишал, ти вратив и после кога се расонив ми текна дека ептен сум забргал со постот. Мене ми се виде дека сакаш да множиш :icon_lol:

Него... кога сме веќе кај C#.NET, ми текна едно прашање мене, прашањето е:

Имам MS Access база. Да речеме дека вака изгледа табелата на базата:
Код:
|Бомбони во кутија еден|Бомбони во кутија два|Бомбони во кутија три|
-----------------------------------------------------------------------
|            21           |        12               |          17         |
E сега како да направам внесените вредности да се додаваат на веќепостоечките ?
Пример ако внесам 5, 8, 9... на 21 да му се додаде 5, на 12 да ми се додаде 8 и на 17 да му се додаде 9 и на наредно стартување на програмот (или преглед на базата) да ги дава новите вредности ? :jaj:

диме

When Am I ?
Член од
14 февруари 2007
Мислења
806
Поени од реакции
21
Тоа моето знам дека не е тоа што ти треба. Кога станав од спиење видов си пишал, ти вратив и после кога се расонив ми текна дека ептен сум забргал со постот. Мене ми се виде дека сакаш да множиш :icon_lol:

Него... кога сме веќе кај C#.NET, ми текна едно прашање мене, прашањето е:

Имам MS Access база. Да речеме дека вака изгледа табелата на базата:
Код:
|Бомбони во кутија еден|Бомбони во кутија два|Бомбони во кутија три|
-----------------------------------------------------------------------
|            21           |        12               |          17         |
E сега како да направам внесените вредности да се додаваат на веќепостоечките ?
Пример ако внесам 5, 8, 9... на 21 да му се додаде 5, на 12 да ми се додаде 8 и на 17 да му се додаде 9 и на наредно стартување на програмот (или преглед на базата) да ги дава новите вредности ? :jaj:
Па прво ќе ги прочиташ вредностите од базата. Ќе ги собериш и новите вредности ќе ги запишиш во базата. :)

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Па прво ќе ги прочиташ вредностите од базата. Ќе ги собериш и новите вредности ќе ги запишиш во базата. :)
Изгледа 13ти петок мене ми е среќен ден, ми тргна со базиве денес, уште да средам со "Search" пребарување низ базата и утре за Трифун весело ќе биде :icon_lol:

П.С. Благодарисимо за одговорот :smir:

Не е мешање на променливи туку променливата од типот стринг да може да “собере“ онолку карактери колку што ќе наведеш. Како да правиш низа од карактери, повќе од n-1 не можеш да внесеш.
не работи ни тоа ни тоа :)
Заборавив да ти ги кажам линковиве, претпоставувам дека ќе ти се најдат.. :)

http://www.developerfusion.com/tools/convert/vb-to-csharp/
http://converter.telerik.com/
http://www.dotnetspider.com/convert/vb-to-csharp.aspx

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Нема слично ништо. Фала на помошта.

Проблем при енкодирање. Читам еден фајл, и во друг фајл ги запипувам аски кодовите на карактерите и фајлот зафаќа 380К (со другите енкодирања е повеќе), а со истата работа во ВБ6 фајлот зафаќа 180К ?

идеја

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Нема слично ништо. Фала на помошта.

Проблем при енкодирање. Читам еден фајл, и во друг фајл ги запипувам аски кодовите на карактерите и фајлот зафаќа 380К (со другите енкодирања е повеќе), а со истата работа во ВБ6 фајлот зафаќа 180К ?

идеја
Различните енкодирања имаат различна големина на карактерите. Затоа тоа е така. VB6 користи plain old ASCII, .NET има на избор различни типови на енкодирање.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Различните енкодирања имаат различна големина на карактерите. Затоа тоа е така. VB6 користи plain old ASCII, .NET има на избор различни типови на енкодирање.
Средено експериментално :)

Кој е начинот за да се детектира промена на атрибут на некој објект ? Не да се проверува цело време, туку кога има промена да биде деткетирана. Како прекин нешто . . .
Или кои се клучни зборови ќе барам на гугл :kesa: :) не знам ни како да го наречам ова што го барам :)

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Каде треба да направам објекти од класите за инстанцата за биде глобална променлива, да може да се користи од било која класа и било која форма ако има повеќе ?

back_rest

ex mod coder
Член од
19 јули 2006
Мислења
1.590
Поени од реакции
107
Каде треба да направам објекти од класите за инстанцата за биде глобална променлива, да може да се користи од било која класа и било која форма ако има повеќе ?
Static класа и во неа статични објекти.

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
Има ли начин како глобална променлива ? имам веќе напишано код ќе треба да менувам и концепт и код (концептот е проблематичен). Друго овен Singleton ?

Член од
24 август 2007
Мислења
761
Поени од реакции
15
ОК. ќе средам тоа, само не знам оти не ми работи кодов:

Код:
private void Form1_FormClosing(object sender, FormClosingEventArgs e)
        {
            DialogResult dlg = MessageBox.Show("You want to close Form?", "Warning", MessageBoxButtons.YesNo);
            if (dlg == DialogResult.No)
                e.Cancel = true;
            else if (dlg == DialogResult.No)
                e.Cancel = false;
        }
правам нов проект и не сака да работи освен на тој што ми е симнат од нет. Не знам што пропуштам. Има копче Х за да се затвори формата, ќе притиснам и не се појавува messagebox не го повикува методот.

По обичај од кога ќе прашам ќе се снајдам ( не значи да не одговорите ) стана досадно само јас прашувам нешто.

П.С. требало да се овозможи во Propertis прозорчето. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom