C/C++

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Здраво на сите!
Нов сум на форумов, гледам дека има доста теми кои би ми помогнале околу школо со програмирањево.
Да предложите некој сајтови или нешто слично што би ми помогнало?
https://www.tutorialspoint.com/cplusplus/
http://www.cplusplus.com/doc/tutorial/
https://www.programiz.com/cpp-programming
https://www.youtube.com/results?search_query=c+++tutorial
 
Член од
29 август 2019
Мислења
2
Поени од реакции
1
Ако за конструктор со параметри има поле од цели броеви (int golovi[10]) ќе биде
Fudbal(int *golovi){
for(int i=0; i<10; i++) {
this->golovi[i ]=golovi[i ] };
}
е сеа како ќе биде за поле од цели броеви во copy конструктор ако може некој да ми каже :)
 
Член од
29 март 2019
Мислења
19
Поени од реакции
1
#include <stdio.h>
int main() {
int suma;
float pari;
char bukva;
double pi;
suma = 10; /* zadadi celobrojna vrednost od vidot int*/
pari = 2.21; /* zadadi realna vrednost od vidot float*/
bukva= 'A'; /* zadadi znak */
pi = 2.01E6; /* zadadi realna vrednost od vidot double*/
printf("Vrednost na suma = %d\n", suma );
printf("Vrednost na pari = %f\n", pari );
printf("Vrednost na bukva = %c\n", bukva );
printf("Vrednost na pi = %e\n", pi );
return 0;
}
Pocetnik sum vo programski jazik C. Porano imam izucuvano C++ i ne mi e janso ovie sto znacat i zosto se stavaat %d\n , %f\n , %c\n
Bi mu bil blagodaren na nekoj ako mi objasni
 
Член од
25 ноември 2012
Мислења
31
Поени од реакции
6
#include <stdio.h>
int main() {
int suma;
float pari;
char bukva;
double pi;
suma = 10; /* zadadi celobrojna vrednost od vidot int*/
pari = 2.21; /* zadadi realna vrednost od vidot float*/
bukva= 'A'; /* zadadi znak */
pi = 2.01E6; /* zadadi realna vrednost od vidot double*/
printf("Vrednost na suma = %d\n", suma );
printf("Vrednost na pari = %f\n", pari );
printf("Vrednost na bukva = %c\n", bukva );
printf("Vrednost na pi = %e\n", pi );
return 0;
}
Pocetnik sum vo programski jazik C. Porano imam izucuvano C++ i ne mi e janso ovie sto znacat i zosto se stavaat %d\n , %f\n , %c\n
Bi mu bil blagodaren na nekoj ako mi objasni
%d, %f, %c .... го покажуваат типот на променливата што се печати. %d значи дека променливата што се печати содржи вредност од тип integer, %f се користи за float вредности, %c се користи за char вредности, %e се користи за променливи кој соджат врености како на пр: 3.9265e+2.
\n е за започнување на нов ред
 
Член од
22 декември 2018
Мислења
66
Поени од реакции
26
Член од
1 април 2017
Мислења
282
Поени од реакции
43
1570307859483.png
Дечки зошто овде пишуваме system("pause");, а на пример во ц кој претходно го изучував не?
Почетник сум :)
 
Член од
20 август 2018
Мислења
170
Поени од реакции
299
Прегледај го приврзокот 219005
Дечки зошто овде пишуваме system("pause");, а на пример во ц кој претходно го изучував не?
Почетник сум :)
Брат, коментарот во кодот ти кажува.
Ко че куцаш код во Visual Studio и ја егзекутираш (стартуваш) програмата, за да не ти се затвори конзолата после извршување на кодот (да го видиш output-от) пишуваш system("pause").
Не се сејчавам најдобро, но мислам дека со Ctrl+F5 не се затвора конзолата после извршување на програмата.
Странава позната ти е?
Поздрав и седнувај да учиш. :D
 
Член од
1 април 2017
Мислења
282
Поени од реакции
43
Брат, коментарот во кодот ти кажува.
Ко че куцаш код во Visual Studio и ја егзекутираш (стартуваш) програмата, за да не ти се затвори конзолата после извршување на кодот (да го видиш output-от) пишуваш system("pause").
Не се сејчавам најдобро, но мислам дека со Ctrl+F5 не се затвора конзолата после извршување на програмата.
Странава позната ти е?
Поздрав и седнувај да учиш. :D
Јас сум на финки и ние користиме Codeblocks, дали е морално и таму да се користи system("pause"); зашо коа го пробав кодов во Codeblocks вика: 1570310582977.png
 

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.286
Поени од реакции
58.242
Јас сум на финки и ние користиме Codeblocks, дали е морално и таму да се користи system("pause"); зашо коа го пробав кодов во Codeblocks вика:Прегледај го приврзокот 219012
Секој проблем што ќе ти се појави тебе, преходно се појавил и на друг програмер.

Така што го копираш еророт на гугл и го отвараш првиот линк од стековерфлоу. Таму е решението на проблемот.

Btw, не мораш system pause да користиш но ќе ти се затвори конзолата и нема да го видиш output-от. C++ во прв семестар на ФИНКИ?
 
Член од
20 август 2018
Мислења
170
Поени од реакции
299
Јас сум на финки и ние користиме Codeblocks, дали е морално и таму да се користи system("pause"); зашо коа го пробав кодов во Codeblocks вика:Прегледај го приврзокот 219012
Пробај со ова:
try adding to the top of the document (at least in a linux enviorment, not sure about windows):
#include <cstdlib>
Совет: Mораш сам решение на проблемите да си бараш.
 
Член од
1 април 2017
Мислења
282
Поени од реакции
43
Секој проблем што ќе ти се појави тебе, преходно се појавил и на друг програмер.

Така што го копираш еророт на гугл и го отвараш првиот линк од стековерфлоу. Таму е решението на проблемот.

Btw, не мораш system pause да користиш но ќе ти се затвори конзолата и нема да го видиш output-от. C++ во прв семестар на ФИНКИ?
Го имам презапишано, сега прв пат го чепкам.
 
Член од
1 април 2017
Мислења
282
Поени од реакции
43
Дали може некој да објасни зошто се користат Конструкторите?
Дали се тие замена за Гет и Сет методите?
 
Член од
12 јануари 2018
Мислења
212
Поени од реакции
121
Дали може некој да објасни зошто се користат Конструкторите?
Дали се тие замена за Гет и Сет методите?
За креирање/конструирање/иницијализирање на нов објект од класата.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom