C/C++

Дискусија во форумот 'Програмирање и програмски јазици' започната од Драган, 12 мај 2006.

 1. Dim40

  Dim40

  Член од:
  18 јули 2017
  Мислења:
  37
  Допаѓања:
  7
  Еве од мене Нула Икс Нула игра у C++
  За саат време ја направив,функционална е, ама може да се подобри и тоа како.

  Код:
  #include <iostream>
  #include <windows.h>
  
  using namespace std;
  
  //GLOBAL
  
  char grid[3][3]={
  {'1','2','3'},
  {'4','5','6'},
  {'7','8','9'}
  };
  int width,height;
  bool gameover=true;       //koga e true, programata raboti
  char player;
  unsigned int turn=1;
  int trap=1;
  char rez;
  
  void setup();
  void draw();
  void input();
  void math();
  
  int main()
  {
  start:
  
  setup();
  while (gameover==true){
    draw();
    (turn%2==1)?player='X':player='O';
    input();
    system("cls");
    math();
    turn++;
  }
  
  cout<<"\nRestart(y/n)?";
        cin>>rez;
        if(rez=='y' || rez=='1' || rez=='Y'){
        system ("cls");
        goto start;
        }
  
    return 0;
  }
  
  void setup(){              //Pocetni vrednosti(SAMO EDNAS)
  char number='1';
  for (int i=0;i<=2;i++){
  for (int j=0;j<=2;j++){
    grid[i][j]=number;
    number++;
    }
  }
  gameover=true;
  turn=1;
  trap=1;
  }
  
  void draw(){            //Crtanje
  int incrsr1=0,incrsr2=0;    //Ne se potrebni, treba kako vo setup da go napravam ovoj del
  
  cout<<"Tic Tac Toe! \n";
  
  for (width=1;width<=7;width++){
      cout<<"#";
    }
  
    for (height=1;height<=6;height++){
      cout<<"\n";
      if(height==2 || height==4){
        incrsr1=0;
        incrsr2++;
      }
      if(height%2==1){
      for (width=1;width<8;width++){
  
        if(width==2 ||width==4 ||width==6){
          cout<<grid[incrsr2][incrsr1];
          incrsr1++;
        }
        else
          cout<<"#";
  
      }
      }
      else{
  
      for (width=1;width<8;width++){
          cout<<"#";
  
      }
      }
  }
  
  cout<<"\n";
  (turn%2==1)?cout<<"Player 1's turn (X) \n" : cout<<"Player 2's turn (O)\n";
  
  }
  
  void input(){       //Vnesuvanje
    cout<<"\n";
    char inp;
    cin>>inp;
    switch (inp){
  case '1':
    if(grid[0][0]!='X' && grid[0][0]!='O')
    grid[0][0]=player;
    else
    turn++;
      break;
  case '2':if(grid[0][1]!='X' && grid[0][1]!='O')
    grid[0][1]=player;
    else
    turn++;
    break;
  case '3':if(grid[0][2]!='X' && grid[0][2]!='O')
    grid[0][2]=player;
    else
    turn++;
      break;
  case '4':if(grid[1][0]!='X' && grid[1][0]!='O')
    grid[1][0]=player;
    else
    turn++;
    break;
  case '5':if(grid[1][1]!='X' && grid[1][1]!='O')
    grid[1][1]=player;
    else
    turn++;
      break;
  case '6':if(grid[1][2]!='X' && grid[1][2]!='O')
    grid[1][2]=player;
    else
    turn++;
    break;
  case '7':if(grid[2][0]!='X' && grid[2][0]!='O')
    grid[2][0]=player;
    else
    turn++;
      break;
  case '8':if(grid[2][1]!='X' && grid[2][1]!='O')
    grid[2][1]=player;
    else
    turn++;
    break;
  case '9':if(grid[2][2]!='X' && grid[2][2]!='O')
    grid[2][2]=player;
    else
    turn++;
    break;
    }
  }
  
  void math(){          //Gleda dali nekoj pobedil ili ima uste potezi
  
  if((grid[0][0]=='X'&&grid[0][1]=='X' &&grid[0][2]=='X') ||
    (grid[1][0]=='X'&&grid[1][1]=='X' &&grid[1][2]=='X') ||
    (grid[2][0]=='X'&&grid[2][1]=='X' &&grid[2][2]=='X') ||
    (grid[0][0]=='X'&&grid[1][0]=='X' &&grid[2][0]=='X') ||
    (grid[0][1]=='X'&&grid[1][1]=='X' &&grid[2][1]=='X') ||
    (grid[0][2]=='X'&&grid[1][2]=='X' &&grid[2][2]=='X') ||
    (grid[0][0]=='X'&&grid[1][1]=='X' &&grid[2][2]=='X') ||
    (grid[0][2]=='X'&&grid[1][1]=='X' &&grid[2][0]=='X')
  ){
    gameover=false;
    draw();
    cout<<"\nPlayer 1 Win!\n";
  
  }
  
  if((grid[0][0]=='O'&&grid[0][1]=='O' &&grid[0][2]=='O') ||
    (grid[1][0]=='O'&&grid[1][1]=='O' &&grid[1][2]=='O') ||
    (grid[2][0]=='O'&&grid[2][1]=='O' &&grid[2][2]=='O') ||
    (grid[0][0]=='O'&&grid[1][0]=='O' &&grid[2][0]=='O') ||
    (grid[0][1]=='O'&&grid[1][1]=='O' &&grid[2][1]=='O') ||
    (grid[0][2]=='O'&&grid[1][2]=='O' &&grid[2][2]=='O') ||
    (grid[0][0]=='O'&&grid[1][1]=='O' &&grid[2][2]=='O') ||
    (grid[0][2]=='O'&&grid[1][1]=='O' &&grid[2][0]=='O')
  ){
    gameover=false;
    draw();
    cout<<"\nPlayer 2 Win!\n";
  }
  
  //proverka dali e TIE
  int trap=0;
  for (int i=0;i<=2;i++){
    for (int j=0;j<=2;j++){
      if (grid[j][i]=='O' || grid[j][i]=='X'){
        trap++;
        }
        }
        }
  if (trap==9){
        gameover=false;
        draw();
        cout<<"\nTIE!\n";
        }
  }
  
   
  Последно уредено: 13 ноември 2017
 2. Oleksandr

  Oleksandr

  Член од:
  10 март 2014
  Мислења:
  730
  Допаѓања:
  618
  Брат пробувам се и сешто едноставно така испадна овде.
   
 3. SOFIJA12345

  SOFIJA12345

  Член од:
  11 јуни 2012
  Мислења:
  67
  Допаѓања:
  9
  prasanje za delce od zadaca ne mi e jasno sto pravi forot so k , znaci 3ot for vo matricata ... i-odi po redici,j-po koloni aaa k? eve primer:
  /*Да се состави програма која ќе изврши замена на секој елемент на дадената матрица со сумата на
  елементите од редот и колоната на кои им припаѓа. Притоа вредноста на елементот кој го заменуваме не влегува во сумита.
  Почетната матрица се внесува преку тастатура. Резултатот се сместува во нова матрица која притоа се печати.
  Максималните димензии на матриците се 10x10.
  Пример:
  1 2 4 5 14 19 20 16
  2 3 4 6 --> 15 20 23 17
  1 6 8 3 20 16 18 26 */
  #include <stdio.h>
  #define MAX 100
  int main ()
  {
  int mat[MAX][MAX],new_mat[MAX][MAX],i,j,m,n,suma_red=0,suma_kol=0,suma_kraj=0,k,p;
  printf("Vnesi broj na redici:\n");
  scanf("%d",&n);
  printf("Vnesi broj na koloni:\n");
  scanf("%d",&m);
  printf("POLNI:\n");
  for(i=0;i<n;i++)
  for(j=0;j<m;j++)
  scanf("%d",&mat[j]);
  printf("CITANJE:\n");
  for(i=0;i<n;i++)
  {
  for(j=0;j<m;j++)
  printf("%d ",mat[j]);
  printf("\n");
  }
  for(i=0;i<n;i++)
  {
  for(j=0;j<m;j++)
  {
  new_mat[j]=mat[j];
  }
  }
  printf("CITANJE-NEW_MAT:\n");
  for(i=0;i<n;i++)
  {
  for(j=0;j<m;j++)
  printf("%d ",new_mat[j]);
  printf("\n");
  }


  for(i=0;i<n;i++)
  {
  for(j=0;j<m;j++)
  {
  suma_kol=suma_red=0;
  for(k=0;k<m;k++)
  {
  if(k==j)
  {

  }
  else
  suma_red+=mat[k];
  }
  for(p=0;p<n;p++)
  {
  if(p==i)
  {

  }
  else
  suma_kol+=mat[p][j];
  }
  suma_kraj=suma_kol+suma_red;
  new_mat[j]=suma_kraj;

  }
  }

  printf("CITANJE NEW_MAT-KRAJ:\n");
  for(i=0;i<n;i++)
  {
  for(j=0;j<m;j++)
  printf("%d ",new_mat[j]);
  printf("\n");
  }

  }
   
 4. Vassiriki

  Vassiriki

  Член од:
  17 септември 2012
  Мислења:
  767
  Допаѓања:
  398
  Помош како би си решила задачава со рекурзија?
  [​IMG]
   
  На Derp му/ѝ се допаѓа ова.
 5. Derp

  Derp

  Член од:
  20 септември 2017
  Мислења:
  173
  Допаѓања:
  228
  #include <algorithm>
  #include <iostream>
  #include <math.h>
  #include <vector>

  int poramnet(int);

  int main() {

  std::vector<int> vecPoramnetiBroevi;

  std::cout << "Vnesi broj na broevi za vnes: ";
  int n;
  std::cin >> n;

  for (int i = 0; i < n; i++) {
  std::cout << "Vnesi broj: ";
  int broj;
  std::cin >> broj;

  int poramnetBroj = poramnet(broj);
  vecPoramnetiBroevi.push_back(poramnetBroj);
  }

  std::sort(std::begin(vecPoramnetiBroevi), std::end(vecPoramnetiBroevi));

  std::cout << "Broevite poramneti:\n";
  if (vecPoramnetiBroevi.size() >= 5) {
  for (std::vector<int>::size_type i = 0; i < 5; i++)
  std::cout << vecPoramnetiBroevi << " ";
  }
  else {
  for (std::vector<int>::size_type i = 0; i < vecPoramnetiBroevi.size(); i++)
  std::cout << vecPoramnetiBroevi << " ";
  }
  std::cout << '\n';

  return 0;
  }

  int poramnet(int a) {
  int poramnetBroj = 0;
  int vkupnoCifri = 0;

  while (a > 0) {
  int cifra = a % 10;
  if (cifra == 9)
  cifra = 7;

  poramnetBroj += cifra * pow(10, vkupnoCifri);

  vkupnoCifri++;
  a /= 10;
  }

  return poramnetBroj;
  }

  А задачиве од кај ги најдуваш ако не е тања? :icon_mrgr:
  Ако можиш и ако смееш пушти ми линк.
  Се надевам че го разбериш кодот. Ако не, слободно прашај.
   
 6. Vassiriki

  Vassiriki

  Член од:
  17 септември 2012
  Мислења:
  767
  Допаѓања:
  398
  Од финки ми се, по структурно програмирање, иначе рекурзивно треба, не со обична функција. Сепак фала.
   
 7. Бавареец

  Бавареец

  Член од:
  14 октомври 2017
  Мислења:
  52
  Допаѓања:
  13
  Дечки ми трба помош за утре: Напиши програма со која че се внесат 10 члена со cout наместо CIN. Тој шо се разбира нека помага. Знам да дојдам само до int main () и од тука надолу дибидус.
   
 8. staycalm

  staycalm Lets explore some shit

  Член од:
  12 јануари 2013
  Мислења:
  1.813
  Допаѓања:
  1.197
  Ми треба мало појаснување за еден краток код со for циклус, т.е. за излезот од кодот. Ако може некој да помогне ПП.
   
 9. VOLK2234

  VOLK2234 еврофоб и хомоскептик

  Член од:
  16 септември 2008
  Мислења:
  5.505
  Допаѓања:
  4.367
  Што ќе се деси?

  Код:
  void isOne(int i) {
    if (i == 1) printf("One\n");
    else printf("Launching nuclear missles! \n");
  }
  
  int main() {
    struct { int a:1; }s;
    s.a = 1;
    isOne(s.a);
    return 0;
  }
  
   
 10. Imperatorot

  Imperatorot

  Член од:
  9 февруари 2016
  Мислења:
  33
  Допаѓања:
  16
  Launching nuclear missles!
   
 11. Mr Animator

  Mr Animator

  Член од:
  1 ноември 2017
  Мислења:
  17
  Допаѓања:
  3
  Ај ве молам помош

  · Напиши програма за наоѓање на најголем заеднички делител на два цели броја.

  · Напиши програма за наоѓање на сите делители на природниот број n, n се внесува преку тастатура.

  · Испитај дали даден природен број n е прост или сложен.

  · Напиши програма за наоѓање на збирот на сите негативни броеви од n произволни броеви кои се внесуваат во циклусот , n се внесува преку тастатура .
   
 12. Forza Milan!!!

  Forza Milan!!!

  Член од:
  1 јуни 2011
  Мислења:
  19.456
  Допаѓања:
  29.158
  Не знам дали се за тебе ама ова се почетнички вежби и не треба друг ти пишува код. Пробај сам прво.
   
  На Dimitar171 му/ѝ се допаѓа ова.
 13. Mr Animator

  Mr Animator

  Член од:
  1 ноември 2017
  Мислења:
  17
  Допаѓања:
  3
  Ова ми треба за тест. Прв пат почнувам со програмирање па ми треба помош.

  Знам дека прост е оној кој се дели сам со себе и со еден. А сложен кој има најмалку еден делител. Знам се од ова фактички, но како во код?
   
 14. Forza Milan!!!

  Forza Milan!!!

  Член од:
  1 јуни 2011
  Мислења:
  19.456
  Допаѓања:
  29.158
  Ти ги пишав кодовите во порака и линкови од вакви почетнички програми за вежбање.
   
 15. Surte_Jr

  Surte_Jr

  Член од:
  4 септември 2018
  Мислења:
  1
  Допаѓања:
  0
  Здраво на сите!
  Нов сум на форумов, гледам дека има доста теми кои би ми помогнале околу школо со програмирањево.
  Да предложите некој сајтови или нешто слично што би ми помогнало?
   

Сподели преку: