Бременоста како повод за стапување во брак?

У принцип у Македонија такво време дојде што денес е срамота да се омажиш ,а да не си трудна. Мене тоа ме снајде. Никој не ми веруваше дека не сум трудна и уште некој не ми верува, затоа што нели треба кога се планира свадба сите да разберат година дена унапред, е само затоа што на никој не кажав и успат не сум ни трудна сега сум криминалец :).

Баш пред таков период сум, пред стапување во брак ама на дете никој не помислува. Мислам не е се во децата, вмро и субвенциите. Сакам тоа дете или тие деца да имаат се, а покрај се мислам буквално на се. Не мислам да го трпи тоа што јас или мајка му сме го трпеле, но ајде тоа си е веќе моја работа и не дискутирам околу тоа повеќе.
Не ни можам да ги осудам овие од моја генерација па и постариве што прават деца на 25-6 години а уште од дома не излегле нити пак се осамостоиле. Барем јас така гледам на ова, прво осамостој се, работи, живеј сам, пери, пеглај, еби си мајката, немај за леб некој период кога ќе заглавиш со сметки, па троши ко будала на облека, опрема, скап точак, излегувања итн...значи опфати се пред да почнеш да живееш со девојка ти, па и кога ќе почнеш некое време да уживате наместо да ве будат бебешки крици во 3 сабајле и сл.
Не знаат да уживаат бе уствари, се им се брза, мислат дека го фатиле горниот за муда и ај, нека гледаат другиве кој успех сум го постигнал. Мислам, на тоа се базира нашево размислување овде, а не на долгорочен план и дејствување да се подобри истиот.
Супер ми е, моите ми купија кола, нејзините стан, имаме нешо на страна, кредитче ова она, со малото ќе шетаме и еден ден ќе си речам чекај бе шо кур праам ја уствари?!
И после развод, епа развод бато, шо мислеше? Дека само тебе коцките ќе ти се наместат.
Деликатна тема, и ретко кој размислува пред да направи дете за последиците. Ајде брат, ајде идемо рекордс, а после за после ќе му ја мислиме, битно ние да се начукаме и свадбата на фејсбук да ја објавиме - типично размислување на глупото Македонче.
А гледам се повеќе и повеќе свадби се прават поради оваа причина (иако посоодветно е да напишам глупост), секоја чест.

У принцип у Македонија такво време дојде што денес е срамота да се омажиш ,а да не си трудна. Мене тоа ме снајде. Никој не ми веруваше дека не сум трудна и уште некој не ми верува, затоа што нели треба кога се планира свадба сите да разберат година дена унапред, е само затоа што на никој не кажав и успат не сум ни трудна сега сум криминалец :).

Истото и мене ми се случува сега ;) На луѓево просто им е чудно што по 7 години врска сме решиле да се земеме а јас не сум трудна o_O

Oваа е една од главните причини за стапување во брак, на второ место е, зрелоста т.е. ехее стар/а сум веќе, мора да се женам/мажам. Така што во тие ситуации, само за да не се остане "сам" се бира било каков партнер, колку да се рече ете дека си нашол сопатник во животот, а згора на тоа да не зборат комшиите/познаниците :pos:

На дну дна :icon_lol:

Само кај нас луѓето имаат таква перцепција, дека ако некој не е во брак во порзелите години нешто не е во ред со него, забеган е, сатаниста е, мрзи луѓе, и го гледаат како да е некоја наказа....:rolleyes:

Во последно време неверојатно многу бракови се склучуваат поради свесна-планирана бременост од страна на еден од партнерите.

Во последно време ??
Од кога браковите во најголем дел не се договорени ова е убедливо бр. 1 причина за стапување во брак.Ниту една друга причина не може ни блиску да дојде....

Znaci vo moe ime ke zboram i nema da generaliziram na temava.Znaci od moja gledna tocka kako JAS gledam na tie raboti za mojot zivot se sosema poinakvi.
Prvo i osnovno mislam deka ne e vo red da se pravat deca bez da nemas plan B a.k.a finansiski stabilen,ali sega od moja licna gledna tocka gledano a toa e deka ISTOOO TAKA...... ne e vo red da zemes neplodna devojka pa posle cel zivot glava u zid da lupas,ako jas imam namera da ja zemam da receme posle da receme 5 godisna vrska,jas ke dadam sve od sebe da ja zatrudnam cisto da vidam dali ona moze da raga ili ne,e ako moze togas sve e ok,ali ako ne togas JAS licno ne bi prifatil brak so takva zena...mene stvarno bi mi bilo mnogu zal za celava situacija ali brak bez deca za mene ne e brak.

Znaci vo moe ime ke zboram i nema da generaliziram na temava.Znaci od moja gledna tocka kako JAS gledam na tie raboti za mojot zivot se sosema poinakvi.
Prvo i osnovno mislam deka ne e vo red da se pravat deca bez da nemas plan B a.k.a finansiski stabilen,ali sega od moja licna gledna tocka gledano a toa e deka ISTOOO TAKA...... ne e vo red da zemes neplodna devojka pa posle cel zivot glava u zid da lupas,ako jas imam namera da ja zemam da receme posle da receme 5 godisna vrska,jas ke dadam sve od sebe da ja zatrudnam cisto da vidam dali ona moze da raga ili ne,e ako moze togas sve e ok,ali ako ne togas JAS licno ne bi prifatil brak so takva zena...mene stvarno bi mi bilo mnogu zal za celava situacija ali brak bez deca za mene ne e brak.
И нема да ти текне дека ти си можеби неплоден?

Неодамна, две колешки стапија во брак со нивните тогашни дечковци сега сопрузи. Првото прашање кое кружеше наоколу беше : "Трудна е?!" а по него следеше "Гарант затруднела па се земале!" . Жално е што при секое склучување брак веднаш никнуваат овие мисли. Како да не е повеќе нормално девојка и дечко да се земат затоа што се сакаат, почитуваат и имаат желба да започнат заеднички живот.Скоро секогаш мора да има некаква позадина тој брак и во 99% од случаите е бременоста. Ако некои прво сакаат да се осамостојат, да се средат финансиски/станбено и потоа да мислат на брак, па на деца, тоа е нивна одлука и не треба луѓето наоколу да сметаат дека нешто не е во ред.
Ги жалам девојките/момците кои мислат дека ќе ја спасат и подобрат врската доколку имаат дете на пат. Можеби ќе се заборават претходните проблеми и несогласувања, но, подоцна кога детето ќе израсне и ќе се оформи како личност повторно истите ќе испловат на површината ( најверојатно во полоша верзија) прибидејќи се игнорирале на времето за да се заштити детето и на него да му се подари целосно вниманието.
Јас не би презела ваков чекор за потоа во бракот да се прашувам дали се оженил затоа што ме сакал мене и таа му била желбата или заради тоа што сум била трудна со негово дете.

Навистина не можам да ги разберам ти е кои што се обидуваат преку бременост некого да задржат навистина ли мислат дека преку бременост дека тоа е возможно? колку јас што знам ова најмногу го прават оние девојки кои што се спонзоруши кои имаат богат маж па преку тоа да си ја осигураат иднината... Но реално гледано има и многу често бракови кои се склучуваат само поради детето што тоа е многу погрешна работа барем според мене бидејќи ако бракот биде склучен само поради детето кое веќе сеуште не е родено во иднина тоа дете на кој начин ќе биде одгледувано? Зарем би било во ред детето уште од мало да слуша караници помеѓу родителите и тн.? Брак само од заеднички интереси не е брак. Затоа се почесто имаме во МАкедонија бракови кои после некои 4-5 години се оставаат и детето најчесто завршува со трауми и сл. После тоа дете во животот понатака веројатноста да има успешен брак е премногу мала.

ne e vo red da zemes neplodna devojka pa posle cel zivot glava u zid da lupas,ako jas imam namera da ja zemam da receme posle da receme 5 godisna vrska,jas ke dadam sve od sebe da ja zatrudnam cisto da vidam dali ona moze da raga ili ne,e ako moze togas sve e ok,ali ako ne togas JAS licno ne bi prifatil brak so takva zena...mene stvarno bi mi bilo mnogu zal za celava situacija ali brak bez deca za mene ne e brak.
Познавав една девојка која четири пати се мажеше и четири пати се оставаше, Ја бркаа сврквите затоа што не можеше да затрудни ....
Петиот пат....
Има два сина кои сега треба да се пред крај на студии...
Затоа не донесувај прерани заклучоци, туку „ запни и работи “

Значи тебе 5 години се ти е во ред најубаво и наеднаш она неможе по природен начин да ти забремени и ти ќе ја оставиш ? Барем денеска кога науката е светлосни години понапред се е полесно, разни терапии па и вештачко оплодување..

Jas sigurno ne sum,imam 2 devojki za zal zabremeneto by mistake pred 7 godini prvata i pred 4 godini vtorata taka da za sebe znam deka mozam da pravam.
Зошто не ти се жени денес? Претходно спомена дека така ги тестираш за плодност.

А тебе партнерката ти е само средство за да го просееш своето семе низ светот? Не си слушнал за вештачко оплодување, сурогатство, на крај и посвојување? Одличен начин на размислување (y)

Зошто не ти се жени денес? Претходно спомена дека така ги тестираш за плодност.
Zatoa sto rekov deka po greska bea zatrudneti,so niedna od niv ne planirav nisto ozbilno ama ete se sluci sto se sluci fala mu na boga sve se sredi kako treba.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom