Toecutter
Biafran Baby
Точно е тоа дека во поголем број од случаевите поголемата самодоверба корелира со повисок АјКју.
Луѓето со повисок АјКју или "погордите" најчесто не го имаат обратниот квалитет понизноста така да може да се каже дека и тоа е причината зошто најчесто стануваат агностици (атеисти ретко стануваат зошто атеизмот е догматска доктрина, верување во нешто недокажано).
Мене искрено ми пречи кога разговарам со ајде да речеме "поглупи" луѓе зошто макар и да тоа во што веруваат е точно не можеш да истераш асален муабет.
Во принцип ме иритираат луѓе што неможат да ги разберат моите ставови,емоции,размислувања.. проблемот е што ретко кој на планетава вистински ме разбира.
Но, уште една главна работа да кажам.
Не е битна ителегенцијата,знаењето, или прочитаните книги најбитна е понизноста.
Под понизност не мислам на недостаток на самопочит и чувство на инфериорност туку реална слика за себе си.
А вистинската слика за тоа кои ние всушност сме можеме само да ја добиеме преку точното и длабоко спознание од Библијата.
Понизноста е ок како концепт ама не помага во некои специфични ситуации...на пример при комуникација со особи од женски пол...а библијата на се има изјаснето по тоа прашање...