Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
дилбери, може ли некој да ми каже некоја вежба за исправање, малце се имам подгрбавено последно време и сакам да си го вратам нормалното држење. Ми кажаа дека чучњеви со сукало преку рамења помагало ама ми нема нешто логика.
Стомачни, лат машина, мртво кревање и клекнување.

Стомачни. Основа за право држење на грбот. Направете јак стомачен ѕид, паралелно намалете и обем на половина и полесно ќе се дише.

дилбери, може ли некој да ми каже некоја вежба за исправање, малце се имам подгрбавено последно време и сакам да си го вратам нормалното држење. Ми кажаа дека чучњеви со сукало преку рамења помагало ама ми нема нешто логика.
Најдобро ти е да одиш да пливаш, посебно слободен стил. Нема подобра вежба од тоа, два-три пати неделно по 500-1000 м и за два месеци 'рбетот ќе ти биде во S форма, каква никогаш до сега.

Се што ти кажаа погоре е добро за исправување, но исто така не треба да се занемари и спиењето на грб, без перница.
Можеш да пробаш да правиш како во видеово, мене ми има помогнато да го исправам грбот, исто така има и други видеа за исправување истиов човек.

Последно уредено:
Сериозно на некој што никад не вежбал му сугерирате да се „исправи“ со deadlifting? Kewl bro.
Јас не реков само мртво кревање.
Мртво кревање ги опфаќа сите муслулни групи. Ако се вежба правилно има голем ефект за зацврстување на јадрените мускули.

Вежбам година и пол,и пред 3,4 дена ми се појавија болки во кичма.3 дена не вежбав ми рекоа да мирувам ќе поминеле и ништо,денеска бев на снимање и ми кажаа сум имал нагмечување(дискус) на S1,L4,L5(веројатно некои пршлени се овие) и да сум одел на физикална терапија.Немам некои големи болки,ама пак при станување од кревет,наведнување...се осеќа.Дали некој од вас имал вакви проблеми,и колку време паузирал?
Повредата која ја имаш не е за играње, посебно не локацијата на која ја имаш стекнато. Ќе мора да паузираш и тоа подолго, тоа ти го кажувам јас, а ќе ти го каже и докторот. Оди на физикална и слушај се што ти кажуваат, кога ќе ти кажат дека може пак да вежбаш прво да си купиш појас и да побараш некој да те научи правилно да ги изведуваш вежбите. Од искуство што сум одел по теретаниве 90% од луѓето грешат при изведување на вежбите.

Stomacni se osnova za prava kicma. Ako na iskrivena kicma pocne nekoj death lifting moze samo da ja dokusuri.

Повредата која ја имаш не е за играње, посебно не локацијата на која ја имаш стекнато. Ќе мора да паузираш и тоа подолго, тоа ти го кажувам јас, а ќе ти го каже и докторот. Оди на физикална и слушај се што ти кажуваат, кога ќе ти кажат дека може пак да вежбаш прво да си купиш појас и да побараш некој да те научи правилно да ги изведуваш вежбите. Од искуство што сум одел по теретаниве 90% од луѓето грешат при изведување на вежбите.
Знам знам дека не е за играње.Иначе за правилно вежбање формата ја знаев(година и пол вежбам активно)само единствен проблем ми беше,што појас никогаш не носев.Си викаш немам гајле,кој ќе става појас,и сеа коа ќе ти текне више касно е.Ама памет за друг пат

Дали појасот треба да стега ептен ? пример јас на последното отворче ми е стегнат,на пред-последно ми е лаба кај кичмата.Ама,на последното и ме стега по малку на стомак,не се осеќам убаво...дали дека не сум носел до сега,или премногу е стегнато,како треба ?

Знам знам дека не е за играње.Иначе за правилно вежбање формата ја знаев(година и пол вежбам активно)само единствен проблем ми беше,што појас никогаш не носев.Си викаш немам гајле,кој ќе става појас,и сеа коа ќе ти текне више касно е.Ама памет за друг пат

dzabe pojasot ako si labav u stomahot pak sve ide na kicma...

Дали појасот треба да стега ептен ? пример јас на последното отворче ми е стегнат,на пред-последно ми е лаба кај кичмата.Ама,на последното и ме стега по малку на стомак,не се осеќам убаво...дали дека не сум носел до сега,или премногу е стегнато,како треба ?
Treba da go kopcas podole na stomakot , da ti ja drzi kicmata ne da go stiska stomakot :-)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom