Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Зависи - ако е skinny fat многу е заебано да одлучиш шо да праиш.
Ја бев 64кг на 171цм и пробав и едното и другото.
Еднаш слабеев до 60 - и беше таман зашо бев почетник и се случуваа некој промени во мојата композиција кои луѓе не би признале дека се можни т.е. качив мускул и намалив масти на cutting diet. Знам не звучи уверливо и оди против законите на физиката ама искрено ти кажувам.
После топ осет и занемарување вежбање и исхрана - пак си вратив до 64 ако не и кило две поише у рок од 4-5 месеци. И решив дека не иде вака и морам пак истото јово на ново. Ама пошо ми беше скурчено од слабеење (пред тоа имав исто неколку симињања и качувања на килажа ама ништо сериозно како ова) решив да правам булк. На булкот кој траеше 4 месеци качив 2 кила од кои голем дел беа мускул ама имаше и троа масти. Не ми се сфиѓаше исходот.

Мое лично наравоучение за мене ако си skinny fat?
Прво ослаби до некој прифатлив минимум и после иди на спор булк. Ќе се исплати.
Обратно само се демотивираш пошо уште подебел стануваш.

Некои дефекти од слабеење ќе имам? затоа што во основно бев буцко и скокав оброци затоа станав skinny но имав многу проблеми со стомакот...
Ќе идам на дефиниција до јуни со протеин и 2500 калории ако има напредок супер и од почеток на школска ќе почнам со гејнери па после пак дефиниција :)

2 реченица не ти е ок,ќе ја средам исхраната па ќе купувам се друго.
Јади 10% под дневните калориски потреби и додај ВИИТ.

Sent from my ME173X using Tapatalk

Некои дефекти од слабеење ќе имам? затоа што во основно бев буцко и скокав оброци затоа станав skinny но имав многу проблеми со стомакот...
Ќе идам на дефиниција до јуни со протеин и 2500 калории ако има напредок супер и од почеток на школска ќе почнам со гејнери па после пак дефиниција :)
Ако тоа го правиш постепено, не би требало да имаш. Ако нагло промениш што се вели за неколку денови, веројатноста е поголема да телото потешко реагира. Дали ќе вежбаш и со која цел ќе идеш на диета (намалување, зголемување, катинг, ...) телото воглавно тешко се прилагодува на нагли поголеми промени што е нормално. Постепено треба, како и со интензитетот и снагата на вежбање.
Доколку менуваш режим во било кој правец, не е лошо да си направиш најосновна крвна слика.[DOUBLEPOST=1395997909][/DOUBLEPOST]
Зависи - ако е skinny fat многу е заебано да одлучиш шо да праиш.
.
што значи скини фет? Читам на нет ама не сфаќам баш.

Последно уредено:
Ако тоа го правиш постепено, не треба да имаш. Ако нагло промениш што се вели за неколку денови, внес на калории или намален внес на некоја состојка, веројатноста е поголема да телото потешко реагира. Дали ќе вежбаш и со која цел ќе идеш на диета (намалување, зголемување, катинг, ...) телото воглавно тешко се прилагодува на нагли поголеми промени што е нормално. Постепено треба, како и со интензитетот и снагата на вежбање.
Мој совет што и не мораш, доколку менуваш режим во било кој правец, да си направиш најосновно крвна слика.[DOUBLEPOST=1395997909][/DOUBLEPOST]што значи скини фет? Читам на нет ама не сфаќам баш.

скини фет е кога во рацете нозете гради си кускуле а сеуште имаш body fat во стомакот, салце.

Од скоро пробувам со barbell bent over row
t7egwi.jpg

Досега практикував Dumbbell Lying Row
seb1br.jpg

Од ваше искуство информативно ме интересира, дали има голема разлика и која е разликата помеѓу овие два вида вежби?

t7egwi.jpg

seb1br.jpg

Од ваше искуство информативно ме интересира, дали има голема разлика и која е разликата помеѓу овие два вида вежби?
Двете вежби во глобала удираат на горниот дел на грбот, додека rows со тегови има предност бидејќи ако имаш дисбаланс помеѓу лева и десна страна ќе покаже во вежбата.

t7egwi.jpg

seb1br.jpg

Во принцип тренингот со шипка е секогаш различен од тренингот со тегови.

Во случајов нема голема разлика кога е во прашање кои мускулни групи се активираат додека се изведува вежбата, но кај вежбата со шипка (bentover barbell row) се користат повеќе мускули за стабилизација.

Кој channel на youtube има убаво објаснети вежби за скоро сите справи во теретана?

Предлог вежби кои би можел да ги правам во теретана кои ќе ми помогнат со push ups? Фала.

• Ми се допаѓа
Reactions: -x-
Уф, моја грешка, лошо сум напишал. На pull ups мислев.

Фала сепак!
Потпомогнати pull ups ти се најдобар начин за да си ги подобриш pull ups-от, земи кутија и помагај си минимално со ногата, или некој нека ти помага, нека те поткрева кај нозете.

.
389.jpg

И лат машина, нели.

errori-salapesi_clip_image001.jpg

Исто така ако имаш потешкотии во правење, зајакнување на бицепс и подлактица може да е потребно.

• Ми се допаѓа
Reactions: -x-
Одам во теретана веке 2-3 недели и после првите 2-3 тренинзи имав болки во мускулите а потоа вежбам исто, зголемив и повторувања и килажа но болките веке исчезнаа ? дали е во ред тоа или правам нешто како што нетреба ?

Одам во теретана веке 2-3 недели и после првите 2-3 тренинзи имав болки во мускулите а потоа вежбам исто, зголемив и повторувања и килажа но болките веке исчезнаа ? дали е во ред тоа или правам нешто како што нетреба ?
Нормално е.

Protein dobar so razumna cena? Piev gold standard ama nekako 9300denari za 4,5kg mnogu mi izgledaat. Fala

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom