Charon
Нинџа
- Член од
- 31 октомври 2010
- Мислења
- 428
- Поени од реакции
- 1.104
Dali postoi nekoja programa koja ke mi pomogne vo sto e mozno pokus rok da go zgolemam brojot na zgibovi?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Dali postoi nekoja programa koja ke mi pomogne vo sto e mozno pokus rok da go zgolemam brojot na zgibovi?
Вака сеа, дома иам шипка и дворачни тегови, некој да ми каже некоја програма колку за почеток за 1-2 недели па после мислам да идам во теретана. И да ми објасните која е разликата помеѓу протеин и креатин и дали е штетен креатинот?![]()
Пошто си почетник нема да расправам многу зошто ќе е залудно да те трупам со информации - а воедно ќе кажам дека времето кое ти требало да го напишеш и смислиш постов ќе си изгуглал на интернет за што е протеин и што е креатин - но еве како мрзлива генерација што сте - ќе ти напишам кратки дефиниции за што е протеин креатин и ќе ги одговорам твоите прашања.
Протеин е градбена клетка на храната (заедно со јаглехидратите и мастите) и е “извор“ на аминокиселини.
Креатинот е состојка која природно се креира во телата на сите рбетници и помага да се пренесува енергија до клетките - особено мускулните клетки.
Ако си почетник (а си) - не ти треба ниедно од овие две. И реално нема да ти треба и после едно година до две сериозно (под сериозно мислам без утки и со добар план) вежбање.
Цел протеин моеш да го внесеш од исхрана со квалитетен извор на протеини како јајца, месо, риба и јаткасти плодови.
Јади по 2 грама протеин на секој килограм од твојата телесна тежина и гледај да е поголемиот дел (80тина посто) од квалитетен извор.
Тие тегови шо ги имаш дома не верувам дека ќе ти помогнат освен ако не си апла почетник шо тежи 50 кила и не може да крене 3-5 кила тег 10 пати во серија за 3 серии.
Вратилото ќе ти помогне многу повеќе но само за горниот дел од телото. Прави разноврсни дигања (chin ups и pull ups) и пробај да фиксираш 2 столици (може да седи некој на нив) и да правиш chest dips. За долен дел вежбај чучњеви со слободна тежина, ако ти се прелесни (20+ во серија моеш да правиш), пробај да ги правиш на една нога.
Ако те интересира уште нешто прашај - само под услов да ги слушаш моите совети. Ако покрај ова шо го пишав нејкеш да следиш ништо - гуглај си сам и не ме прашувај пошто нема да одговорам.
. Дали е превише ајде да речиме дека е дискутабилно, ама дека е невозможно голема грешка си.Внесувам 6 пати на ден по 30 гр протеин (без суплементи)а тежам 90 кг.Дури и се воздржувам а можам да изедам многу повеќе.2 грама потеин на килограм тежина е превише и невозможно без суплементи. Грам е доволно. Или малку над 1 грам.
И те како е возможно, јас без суплементи внесувам околу 2.2гр протеин по кг без поголем напор.2 грама потеин на килограм тежина е превише и невозможно без суплементи. Грам е доволно. Или малку над 1 грам.
2 грама потеин на килограм тежина е превише и невозможно без суплементи. Грам е доволно. Или малку над 1 грам.
Здраво луѓе,дали некој го има користено овој производhttp://www.califit.mk/index.php?route=product/product&path=41&product_id=434 и дали можеби е штетен,ми треба подетално објаснување ако можи некој поискусен да ми одговори,фала.
Дали во деновите кога се одмара се користат бета аланин и аргинин или само пред тренинг?
е вака сега, висок сум а слаб и више месец и нешто идем у теретана и таму слушам разни разни моабети за тоа како треба да вежбам.. дали е подобро да вежбам на пример понеделник гради и бицепс, вторник пауза, среда грб трицепс па четврток пауза така еден ден тренинг еден ден пауза или посебно секој ден по еден мускул да вежбам ? и како е подобро да вежбам со што поголема тежина по 6-7 повторувања во серија или со полесна тежина и да правам 10 повторувања.... ?
е вака сега, висок сум а слаб и више месец и нешто идем у теретана и таму слушам разни разни моабети за тоа како треба да вежбам.. дали е подобро да вежбам на пример понеделник гради и бицепс, вторник пауза, среда грб трицепс па четврток пауза така еден ден тренинг еден ден пауза или посебно секој ден по еден мускул да вежбам ? и како е подобро да вежбам со што поголема тежина по 6-7 повторувања во серија или со полесна тежина и да правам 10 повторувања.... ?