Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Ко за почеток пиши макрос и дневна исхрана како ти изгледа. Па после да може да ти даде некој совет за суплемент.

Со исхрана сеа засеа не се замарам нити водам некој режим, ама ако земам суплементи и се заозбилам, ќе терам режим кој шо ми е препорачлив, ете и за тоа можи некој да ми кажи, затоа и прашав за совет. Јадам најчесто кај 11 часот насабајле поручек, најчесто леб, некогаш печен, 2-3 лепчиња уз сирење и млеко/чај, шо ќе се најди. Пред да одам на вежбање ми се напрај филм, мавам млеко+1 јајце+мед една чаша, за ручек најчесто месо, дали печено, дали пржено, во нормална количина уз 2-3 парчиња леб, јадам благо наодручек и вечерам слично како поручекот, често и бурек или некое пециво. Шо е то макрос, извини вака?

Хранава ти е благо речено хаооос.
Земи читни по форумов како да се храниш почни да вежбаш па после ке му ја мислис за суплементи.

Со исхрана сеа засеа не се замарам нити водам некој режим, ама ако земам суплементи и се заозбилам, ќе терам режим кој шо ми е препорачлив, ете и за тоа можи некој да ми кажи, затоа и прашав за совет. Јадам најчесто кај 11 часот насабајле поручек, најчесто леб, некогаш печен, 2-3 лепчиња уз сирење и млеко/чај, шо ќе се најди. Пред да одам на вежбање ми се напрај филм, мавам млеко+1 јајце+мед една чаша, за ручек најчесто месо, дали печено, дали пржено, во нормална количина уз 2-3 парчиња леб, јадам благо наодручек и вечерам слично како поручекот, често и бурек или некое пециво. Шо е то макрос, извини вака?

Како што рече членот погоре , храната прво треба да ја средиш , суплементите се дополнување на исхраната.
Еве ти нешто повеќе за макрос
http://www.bodybuilding.com/fun/macronutrients_calculator.htm

Ако сакаш да научиш нешто повеќе за како да се храниш и сл , почни тука
http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=156380183 и тука http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=136691851

откако ќе го разбереш сето ова провери си она што го јадеш колку макрос има на гоогле или myfitnesspal и потоа комбинирај 5-6 оброка во денот .

Откако сето ова ќе го направиш и ќе ти биде средена исхраната 90% вероватност е дека ќе ти фали протеински внес затоа ќе земеш протеин исто така ќе ти фали креатин (освен ако не јадеш по 2 кила црвено месо на ден ) .

Сега за сега земи си мултивитамини , омега 3 , и пиј јако кафе пред тренинг па од како ќе се средиш со исхрана додади и протеин и креатин .

ама ако земам суплементи и се заозбилам,

Ќе се повторам со другите ама морам. Oва ти е грешно размислување, суплементи не ти се воопшто потребни за да се заозбилиш. Главното нешто е исхраната, суплементи се само додатоци и самиот збор ти кажува (to supplement - Something added to complete a thing, make up for a deficiency, or extend or strengthen the whole).
Значи ти треба прво да се заозбилиш, а понатака во зависност од резултатите што ќе ги имаш ако треба ќе се потпомогнеш со некој суплемент.

Tи си категорија на луѓе за кои има посебна дефиниција - skinny-fat. Овој збор само напиши го на Гугл и ќе ти излезат еден милион статии совети за исхрана, вежби итн.. Јас можам нешто кратко и едноставно да ти кажам што генерално важи за сите:

- внесувај високо-протеински оброци;
- храни се чисто: заборави мрсно, заборави благо, бели пецива, газирани и зашеќерени сокови, све тоа избриши од мени;
- зголеми внес на зеленчук и овошје;
- дигај тегови и прави HIIT кардио.

Сакам да почнам да користам Гејнер, пошто сакам да си ја качам килажата пошто се нервирам со своите 65kg , за 174цм. Би сакал да прашам кој гејнер,методи и вежби би биле најкористи за постигнување на мојата цел - покачување на маса ?

Сакам да почнам да користам Гејнер, пошто сакам да си ја качам килажата пошто се нервирам со своите 65kg , за 174цм. Би сакал да прашам кој гејнер,методи и вежби би биле најкористи за постигнување на мојата цел - покачување на маса ?
Земи го quickmass најмногу го фалат. Или некој сличен

ако може да ми помогнете да ми кажете во што има јаглерохидрати и што треба да внесувам ја покачам некое кило ?
фала :)
--- надополнето: 2 февруари 2014 во 21:54 ---
ако може да ми помогнете да ми кажете во што има јаглерохидрати и што треба да внесувам ја покачам некое кило ?
--- надополнето: 2 февруари 2014 во 21:56 ---

--- надополнето: 2 февруари 2014 во 21:54 ---
--- надополнето: 2 февруари 2014 во 21:56 ---
Јх имаш во компир,ориз, овес, леб, тестенини....етц
Тежината по 4 за јх, протеин барем 1-1.5 грам на тежината најмалце масти немораш да броиш ...ова ти е колку треба да внесуваш ...или ако брош калории +500 од потребните за качување - 500 за симнување .

Сигурен сум дека прашањево е поставено многу пати, ама 820 страни тешко да ги пребарувам. Во околината имам добри фитнес центри за прифатлива членарина па решив да го искористам ова и да поработам малку на изгледот и здравјето. Иако не сум дебел, сепак не сум задоволен со килажата па сакам да намалам плус да дефинирам малку некој мускул. Сум вежбал по теретани порано но никогаш сериозно со концепт, па немам појма што и како да правам. Каква програма и режим на вежбање би препорачале на почетник со цели како моите, без да вклучите некои заебани ствари да не се засрамам таму пошто ќе мора сам да вежбам? Исхраната од прилика знам што и како, но ако имате совети и за неа би биле повеќе од добродојдени :). И уште една работа, веројатно не е потребно за почетник но да си прашам: би имал корист од некои суплементи?

Сигурен сум дека прашањево е поставено многу пати, ама 820 страни тешко да ги пребарувам. Во околината имам добри фитнес центри за прифатлива членарина па решив да го искористам ова и да поработам малку на изгледот и здравјето. Иако не сум дебел, сепак не сум задоволен со килажата па сакам да намалам плус да дефинирам малку некој мускул. Сум вежбал по теретани порано но никогаш сериозно со концепт, па немам појма што и како да правам. Каква програма и режим на вежбање би препорачале на почетник со цели како моите, без да вклучите некои заебани ствари да не се засрамам таму пошто ќе мора сам да вежбам? Исхраната од прилика знам што и како, но ако имате совети и за неа би биле повеќе од добродојдени :). И уште една работа, веројатно не е потребно за почетник но да си прашам: би имал корист од некои суплементи?
Kako za pocetnik mislam deka najdobro ti e da si napravis 3 day split . . . odnosno 3 dena vo nedelata da vezbas so tegovi so toa sto ke go targetiras celo telo a ostanatite denovi kardio okolu 30-40 minuti so toa sto ke imas eden den za odmor vo nedelata. Za pocetnici obicno se preporacuva nekolku meseci vezbi za celo telo so toa sto glavno ke gi vezbas pogolemite muskuli. Ima na net mnogu programi, ako znaes dobro angliski samo pisi full body workout i razgledaj . . . ima dobri rutini na www.bodybuilding.com kako i na www.muscleandstrenght.com. Eve nekoi kako opcija http://www.muscleandstrength.com/articles/forget-steroids-5-fullbody-workouts-for-serious-gains.html i http://www.bodybuilding.com/fun/wotw101.htm . Sto se odnesuva na ishranata vikas zapoznaen si znaci ako sakas da simnes kilaza i masti treba da namalis 500 kalorii od ona sto ti e preporcano spored BMR, http://www.exercise4weightloss.com/bmr-calculator.html eve tuka vidi si :) i od toa sto ke ti kaze namali 500 kalorii ako sakas da simnes masa . . e sega tuka ima i kolku si aktiven da stavis i toa ke si vneses spored toa kolku ke vezbas neli :). Za toa kolku protein ti treba isto ima kalkulatori, jezda razlicno kazuvaat obicno poso nekoi preporacuvaat 1g na pound nekoi poveke i taka :) jas bi ti preporacala okolu 1 ili nesto malce poveke hhh, isto treba i na masti i jaglehidrati da pazis, ako sakas da simnuvas kilaza ke gi namalis i jaglehidratite i gledaj najveke da vnesuvas odma posle vezbanje zatoasto togas najmalku verojatno e da se skladiraat kako masti. Za suplementi mislam deka sega za sega ne bi trebalo nisto poveke od whey posle vezbanje da zemas ama imas i fat burneri ako sakas samo jas ne bi ti preporacala. Edno kafe 30 minuti pred vezbanje e dovolno :) .

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom