Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Вака мислиш мост, ваква форма од прилика? Ова правилно е?

Thoracic-Bench-1.jpg
зависи за што сакаш, ова оди повеќе накај пауерлифтинг стил, таму е биден мостот да е по остар со тоа што се намалува движењето на шипката(ROM-от) и фатот е потесен за да може асистира трицепсот повеќе. Бодибилдинг стилот е обратен поблаг мост, малце поширок фат

Да,имам вежбано од оваа страна,ама краток период,па сменив почнав нешто друго,комбинирав Ч) да и со тегчиња вежбав(од 3 кг. се моите) има добри вежби за раце,но јас не сум сигурна дали правилно е тоа што јас секој ден вежбам исто,почнувам со 30 мин.кардио,30 мин задник и нозе,10 мин.вежби за раце,10 мин. стомак , 100 стомачни ,3-4 серии по 15 скекови и готова сум Ч) треба ли да се посветам секој ден на разично.. пример денес вежбам само нозе и задник,утре само раце и рамо итн. дали така е по ефикасно ? Ти благодарам на советот во секој случај...
https://www.youtube.com/watch?v=1ybROmM_mBM
http://www.beachbody.com/product/fitness_programs/insanity.do
ili tuka i odbiraj si imas dosta programi http://www.beachbody.com/[DOUBLEPOST=1422561137][/DOUBLEPOST]
Совет некој да ми даде за гради никако неможам внатрешниот дел да го развијам односно да ставам маса,постојано падворешниот дел кај рамото ми се развива и се ширам цело време...иначе имам пробано неколку техники но ништо до сега
Внатрешниот дел го удираш со потесен фат, од мене совети:
Коса клупа потесен фат
Рамен бенч широк фат
пек дек не го избегнувај. Друга работа градите не се прават со еден тренинг неделно, 2 тренинзи ти требаат за гради, а бенчот според тоа што гледам во теретана доста го прават неправилно. Тоа што те удира на рамената промени следното (на рамна клупа спуштај шипка на долен дел од градите, на коса лепи го на горниот дел од градите. Тоа што ти пишуваат со мост ти е за пауерлифтинг и е една од посложените техники и со тоа нема да ги зголемиш, туку го скратуваш патот и може да креваш поголеми тежини. Најдобро почни да вежбаш со бучици, пробај да туркаш само со гради не се сили на тежина туку гледај да ја осетиш вежбата.

Последно уредено:
хаха баш ја испринтав и укoричив пред некoја недела , при крај сум сo книгата, јас имам прoблем сo squats, oд секаг бев навикнат на high bar , а баш сакам спрoтивнo low bar, и затoа и ја симнав книгата всушнoст,... звер е Рип гo читам редoвнo и кај негo на фб и на т-натиoн заеднo сo Јим вендлер, самo џабе пoстираш на кајгана oвие сакаат се на брзo и гoтoвo :) еднаш еден ми реплицираше, ја тука пoстирам за да не читам текстoви и книги и трудoви туку вие oдма да ми кажете !! звер :zver:

дека некoј oд тука ќе ти прoчита 400 страни за какo да праи бенч , али еве акo има некoј сериoзен и јас гарантирам за книгата ^_^

Денoвите кoгa се префрлив нa low-bar...сеуште ми е чуднo кaкo тoлку мaлa прoменa вo држењетo имa тoлки гoлеми ефекти нa фoрмaтa и движењетo, кaкo две рaзлични вежби дa се... Сепaк тoa тo прaви спoртoт интересен, ем си здрaв вo телoтo, ем силен вo знaењетo- две птици сo еден кaмен. :)

Денoвите кoгa се префрлив нa low-bar...сеуште ми е чуднo кaкo тoлку мaлa прoменa вo држењетo имa тoлки гoлеми ефекти нa фoрмaтa и движењетo, кaкo две рaзлични вежби дa се... Сепaк тoa тo прaви спoртoт интересен, ем си здрaв вo телoтo, ем силен вo знaењетo- две птици сo еден кaмен. :)
па и две различни вежби се всушнoст какo штo и Рип пишува :) сеа уште ми е мнoгу чуднo на пoчетoк сум , нo се надевам ќе ја сoвладам техниката, единственo на егoтo ми штети штo сеа мoрам сo пoмали килажи да вежбам, хахах oд кoњ на магере никoј нејке да се симне! :D среќа у теретана 90% се upper body day типци па нема oд кoј срам да ме фаќа штo дo 100кг вежбам ....

Какви проблеми со кичмата имаш?

Вгрченост на мускулатурата во кичмата,ми се случуваше порано цела рева страна да ми се фати од кичма до рамо и тн. ама сега правам стречинг по често и одам на масажи[DOUBLEPOST=1422568184][/DOUBLEPOST]
Ми смрди нa лoшa фoрмa сo претерaнa aктивaцијa нa преднo рaмo рaди кичмaтa. Штo е кoнкретнo прoблемoт?

Пaтем, пушти слики oд нaпред и oд стрaнa сликaн без мaицa и следен пaт кoгa ќе бенчaш нa рaмнa нaпрaви еднo видеo кaкo зa form check (т.е. дo дoбaр aгoл дa мoже дa се види убaвo). Тoa и целaтa workout routine пиши јa aкo не е прoблем, мoжнo е тaму дa се крие зaјaкoт.

Retract Scapula пред да почнам да дигам обавезно правам, правам исто така поблаг мост,фатот на шипката ми е нормален ни премногу широк ни премногу тесен,обавезно шипката ја спуштам до гради и потоа максимум ги кревам во висина со тоа што и рамениците одат многу нагоре што мислам дека ми е грешка...комбинирам обично 3 вежби за гради од кои што обавезно ја правам бенч прес додека decline bench press,incline bench press, потисок и тн ги комбинирам на пример ако еден тренинг сум правел една од нив нареден ќе правам друга и тн...

Последно уредено:
Вгрченост на мускулатурата во кичмата,ми се случуваше порано цела рева страна да ми се фати од кичма до рамо и тн. ама сега правам стречинг по често и одам на масажи[DOUBLEPOST=1422568184][/DOUBLEPOST]

Retract Scapula пред да почнам да дигам обавезно правам, правам исто така поблаг мост,фатот на шипката ми е нормален ни премногу широк ни премногу тесен,обавезно шипката ја спуштам до гради и потоа максимум ги кревам во висина со тоа што и рамениците одат многу нагоре што мислам дека ми е грешка...комбинирам обично 3 вежби за гради од кои што обавезно ја правам бенч прес додека decline bench press,incline bench press, потисок и тн ги комбинирам на пример ако еден тренинг сум правел една од нив нареден ќе правам друга и тн...

Најди го коренот на проблемот со кичмата, мора од некаде да произлегува. Дали си имал некаква посериозна повреда било кога и било каде на телото , дали ти е исхраната средена, можно е да има нешто што ти ги иритира цревата... Тоа води до тоа стомачните да не работат како што треба, со тоа што грбот остануваат да влезат само без отпор... после тоа знаеш и сам.

Кај бенчот тоа ти е проблем-рамената цело време треба да останат доле. Вака буташ само со предно рамо и ги тргаш градите од игра.

Уште нешто што апсолутно мораш да правиш е тегнење на гради/предно рамо/бицепс по 2-3 пати дневно. Побарај ги вежбите на интернет и прави ги да ги што е можно поправилно.

Дали во програмата имаш вклучено вежби за грб или општо задните мускули (posterior chain)?

Гзот да е на клупата за да биде бенџ,благ мост ова е премногу,шипката да паѓа некаде кај пупката,споро надоле побрзо нагоре,нозете да не се мрдаат туку да си цел стегнат.
Да, да, јасно. Тој изгледа лактите премногу назад ги држи, затоа повеќе му удира на рамо. Лактите треба напред пред шипка да ги држи, со благ мост и газот залепен на клупа, како што кажа ти.

Точно, аголот меѓу надлактица и торзото треба да биде некаде 45-50 степена, а на шипката показалецот кај првиот прстен. Би требало вака шипката кога ја спуштиш да ти биде некаде кај долниот дел од градите и притоа лактите да ти бидат отприлика вертикално под шипката.

false-grip-bench-press.jpg

за оние со болки во рамо, палецот како на десната слика, над шипката, се намалува активацијата на рамо и се зголемува на трицепс, ако се друго ви е на место веќе

false-grip-bench-press.jpg

за оние со болки во рамо, палецот како на десната слика, над шипката, се намалува активацијата на рамо и се зголемува на трицепс.
И јас едно време практикував suicide grip, некако како повеќе да ме маваше на гради, што знам... А гледам и многу други професионалци вежбаат така. Но, се јавува болка во зглобот, веројатно дека аголот помеѓу дланката и подлактицата е околу 45 степени.

Ова десно е добра форма:
bench-press-wrists-grip.jpg

И јас едно време практикував suicide grip, некако како повеќе да ме маваше на гради, што знам... А гледам и многу други професионалци вежбаат така. Но, се јавува болка во зглобот, веројатно дека аголот помеѓу дланката и подлактицата е околу 45 степени.

Ова десно е добра форма:
bench-press-wrists-grip.jpg
обичниот грип фаќа повеќе на гради и рамо од овој, ако гледаш longterm овој фат е многу побезбеден од обичниот поради проблемите со рамо кој настануваат со време, и секако не би го предложил на почетници бидејќи треба веќе да знаат да го наместат цело тело правилно
За тоа со дланката, мене не ми се јавиле проблеми но можеш да пробаш со подебели некои fat gripz со што ке ја стискаш повеќе шипката и ке биде поисправен зглобот.

Ме интересираат уште некои работи , па ќе бидам благодарна ако некој може да ми одговори и да ме посоветува.. конкретно ме интересира кој дел од денот е најдобар за вежбање( јас знам некогаш и во 11 навечер да почнам па до 1 по полноќ да вежбам,дали и колку е погрешно ова ноќно вежбање ) и исто така сакам да знам за истегнувањето после вежбање, сите мои вежби завршуваат со тегнење , но не знам зошто е тоа така и колку е битно истегнувањето, и зошто е...

Ме интересираат уште некои работи , па ќе бидам благодарна ако некој може да ми одговори и да ме посоветува.. конкретно ме интересира кој дел од денот е најдобар за вежбање( јас знам некогаш и во 11 навечер да почнам па до 1 по полноќ да вежбам,дали и колку е погрешно ова ноќно вежбање ) и исто така сакам да знам за истегнувањето после вежбање, сите мои вежби завршуваат со тегнење , но не знам зошто е тоа така и колку е битно истегнувањето, и зошто е...
од здравствен аспект насабајле, а за најдобар перформанс, 4-5 попладне.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom